Muistetaanpa kuitenkin, että Neukkulan kaatumisen mahdollisti poikkeuksellinen ja uudistusmielinen johtaja. Kansasta se aloite ei lähtenyt (vaikka kansa sitten myöhemmin kyllä veikin homman loppuun asti).
Neukkula poikkesi tuossa suhteessa täysin esim. Itä-Saksasta, Unkarista ja monesta muusta, jossa nimenomaan kansa vei ja päättäjät vikisi. Neuvostoliitossa oli niin kova kontrolli, että ilman Gorbatshovia siellä oltaisiin vieläkin terässaappaan alla.
Nyt sitten vaan pohtimaan, että onko Putin mies vai hiiri? (vinkki: kerrostalot)
Neuvostoliiton kaatumisen aiheutti aivan samat perussyyt jotka ovat tällä kertaa kaatamassa Putinin hallinnon.
Siis perusrakenteiltaan vanhentunut ja kaikilla kustannustehokkuuden mittareilla täysin kilpailukyvytön tuotantotalous. Neuvostoliiton kommunistisen järjestelmän johtama ns. suunnitelmatalous ei kyennyt riittävästi uudistamaan, monilta osiltaan jo tsaarin aikaisia teollisuuden perusrakenteita.
Vastaavasti länsimainen, vapaaseen kilpailuun perustuva markkinatalous kykeni uudistamaan ja ajanmukaistamaan omaa teollista tuotantoaan koko 1900-luvun aikajaksolla. Avaintekijä tässä kehityksessä (kuten kaikessa muussakin) on juuri *kilpailu*. Se karsii tehottomuudet ja pitää tuotantorakenteet kunnossa.
Kaiken lisäksi Venäjän johto harhautui 1970-luvulla ja hieman aiemminkin tuhlaamaan voimavarojaan, lähtemällä mukaan USA:n haastamaan sotilaallisen varusteluun. Siihen tuhlautui Venäjältä juuri niitä tärkeitä taloudellisia resursseja joita sen olisi pitänyt investoida teollisuutensa perusrakenteiden uusimiseen.
Venäjän peli oli selvä jo siinä vaiheessa kun Gorbatshov nousi Neuvostoliiton johtoon. Tottakai hän (ja muut nuoremman johtajat) ymmärsi Neuvostoliiton surkean taloudellisen tilanteen. Siksi hän pyrki uudistuksiin ja tietysti ensimmäisenä purkamaan NL:n suurinta virhettä, järjettömästi voimavaroja tuhlaavaa varustelukilpailua. Hän saikin aikaan liennytystä asevarusteluun. Uudistukset johtivat kuitenkin avautumiseen politiikassa. Se puolestaan aiheutti hallitsemattomia muutoksia ns. vasallivaltioiden piirissä. Loppuviimeksi myös itse Venäjällä, jossa itseasiassa kansa viimein johdatti (pienen väliepisodin jälkeen) vallan sopivasti TV-kameran edessä panssarivaunun katolle nousseelle Jeltsinille..
Putinin noustua Venäjän johtoon hän sai avattua kaupallisia suhteita länteen (= yllätys yllätys, Putin ja Merkel, vanhoja kommarituttuja). Öljyn maailmanmarkkinahinnan noustua 2000-luvun alun tasolta nelinkertaiseksi, myös Venäjän talous (näennäisesti) kehittyi..lähes pelkästään öljyä ja kaasua kauppaamalla.
Mutta Venäjä talouden taustalla ovat koko ajan säilyneet lähes koskemattomina ne vanhat, jo kommunistiajoilta periytyvät, perusongelmat. Siis *tuotantotalouden rakenteellinen tehottomuus* ja lähes täydellinen kilpailukyvyn puute. Eikä siinä kaikki - Nyt Putin on lähtenyt toistamaan em. Neuvostoliiton loppuaikojen virheitä. Siis tuhlaamaan Venäjän heikkoja (ja edelleen heikkeneviä vrt. öljyn hinnan lasku) resursseja sotaan ja uuteen varusteluun.
Ei lännen tarvitse tehdä mitään enempää. Putin tuhoaa itse omansa ja Venäjän kansan tulevaisuuden. Aivan samalla tavalla kuin Neuvostoliiton johto kolmekymmentä vuotta sitten.
PS. En tiedä onko tämä taas toistoa, mutta olen kuitenkin koettanut pöyhäistä samaa kasaa hieman eri kohdasta, mutta aina se vaan haisee samanlaiselta..