jurppi
Ylipäällikkö
Vahvensin. Näin meille on opetettu ja kerrottu ja olemme sen valmiit uskomaan. Miltä tämä väite näyttää venäläisestä näkökulmasta? Ollee mahdollista, että Venäjä voi hyvinkin pitää yhteistyötä rajanaapureidensa kanssa hedelmällisempänä. Kun lähtee vetämään viivottimen pinnalla janaa Turkki, Iran, koko pehmeä etelä-vatsa ja lopun viimein Kiina ja Intia.
Meillä tämä venäläinen lähestymiskulma esitellään propagandatemppuiluna. Entäs jos se ei olekaan sitä? Entäs jos Euraasian Unioni tms. onkin ihan aito veto? Usa on ilmoittanut täysin selvästi, että Kiina on heidän ykkösprioriteettinsa. Entäs jos tätä samaa rataa kulkee ajatus myös Kremlissä...ja siinä sivussa mukaan kytkeytyvät yllä mainitut valtiot?
Pidän hieman oppimestarimaisena ja jopa lapsellisena sitä käsitystä, että "vain länsi" on vaihtoehtona Venäjälle. Venäjällä tämä asia voidaan nähdä täysin toisin kuin me HALUAMME sen nähdä. Erityisesti eurooppalaiset kipuilevat hieman pettymyksensä kanssa, pettymyksen, jonka aiheuttaneet odotukset kasasimme kyllä ihan itse. Että Venäjästä tulee eurooppalainen veli jakamaan tätä riemua kanssamme. Ei tainnut tulla ihan ilman pikku kivistyksiä. Kun tämä viimeisin letakka alkoi, aistin, että perhana, Eurooppa tulee maksamaan viulut(Ukraina) ja en tästä aistimuksesta pääse eroon. Jos Ukraina ei pysty järjestämään asioitaan, se tulee hajoamaan entistä pienempiin osiin. Jonkun on autettava, ei siinä mitään. Mutta kovasti pelkään, että ihan pieni apu ei riitä. Juur äsken uutisissa sanottiin, että Saksan talous on vajaat pari pinnaa pakkasella.....Euroopan talousveturi puskee höyryä ja häkää ja miinuksella vedetään. Hieno paketti.
Venäläiset (ainakin sivistyneet, kouluteut ihmiset) kyllä tietävät mikä on heille tarpeellista ja oikea suunta kansantalouden ja koko valtakunnan kannalta. Se on ollut tiedossa jo Pietari Suuren ajoista 1700- luvun alkupuolelta asti. Osittain jo aikaisemminkin. Venäjä myös menestyi hyvin yhteyksissään Eurooppaan siihen saakka kunnes kommunistit ottivat vallan 1917. Venäjä kykeni hyödyntämään luonnonvarojaan ja jalostamaan tuotteitaan varsin menestyksellisesti Euroopan markkinoille koko 1800-luvun ajan. Myös Venäjän hallinto integroitui vahvasti Euroopan suuntaan samana aikana.
Kommunistiselle Neuvostoliitolle kävi samalla tavalla kuten juuri tässä ajassa Putinille uhkaa käydä. Se eristäytyi itse ja osin myös eristettiin eurooppalaisesta (sekä muusta länsimaisesta) yhteydestä. Neuvostoliitolla oli ulkopolitiikkansa johtoajatuksena sosialistisen internationaalin levittäytyminen koko muuhun maailmaan. Luonnollisesti Neuvostoliiton johdolla. Nyt tiedämme kuinka kommunistiselle hallintomallille kävi.
Minusta tuntuu siltä että olemme juuri näkemässä oman aikamme historiaa. Venäjä ei, ikävä kyllä, ole kyennut muuntautumaan kommunistisesta (NL) suunnitelmataloudesta vapaaseen markkinatalouteen. Suurimpana syynä on se että Neuvotoliiton hajoamisen yhteydessä siitä irtaantui paras ja taloudellisesti kannattavin osa omiksi itsenäisiksi valtioikseen. Asukasluvultaan irtaantuneita oli jopa enemmistö, kun mukaan lasketaan myös Keski-Eurooppalaiset maat Puola, Tsekki, Unkari jne..
Toisena syynä on ollut Venäjän itsensä (Putin ja hänen puolueensa) valitsema hallintomalli. Se ei ole kyennyt kurinalaisesti ja suunnitelmallisesti johtamaan sekä toteuttamaan muutosta NL:n aikaisesta järjestelmästä nykyaikaiseen vapaan markkinatalouden kilpailuun. Siitäkään huolimatta että 2000-luvun alussa Venäjän tärkeimmän vientituotteen, öljyn ja kaasun, maailmanmarkkinahinta on noussut parhaimmillaan jopa noin nelinkertaiseksi. Tästä oman aikamme Venäjän historiasta on näkemättä enää romahdus.. Hieman samanlainen rysäys joka lopetti 25 vuotta sitten Neuvostoliiton.
.....................................................................................................
Edellinen oli tavallaan johdantoa varsinaiseen vastaukseen ja se on lyhyt.
Venäjän havittelema Euraasian Unioni on kuolemaantuomittu jo ajatuksena.
Keskiaasian valtiot haluavat yhteistyötä Venäjän kanssa yhtä vähän kuin mehiläisten kasvattaja karhun kanssa.
Olen varma että päädyt samaan johtopäätökseen kun tutustut tarkemmin näiden maiden väestön, talouden ja tuotannon rakenteisiin, historiaan, kulttuuriin, uskontoon, jne.
Ukrainan kohdalla Putin ja hänen lähipiirinsä on käytännössä tuhonnut mahdollisuudet yhteiseen tulevaisuuteen.
Valko-Venäjä voi tulevaisuudessa integroitua jonkinlaiseksi Venäjän marionetiksi (kuten se jo oikeastaan onkin). Toisaalta on myös mahdollista että se tekee eroa Venäjään jos sellaiseen tarjoutuu poliittinen tilaisuus.