Parikymppiset venäläissukupolvetkin tulevat tutustumaan tuotteeseen nimeltä neukkuhampurilainen joka muodostuu kahdesta leipäjonosta ja lihajonosta näiden välissä.
Putinhan lupasi tuoda Neuvostoliiton takaisin ja ilmeisesti eräs konkreettinen neuvostoilmiö tulee olemaan raikkaalla Siperian ilmalla täytetyt ruokakaupan hyllyt.
Venäjä tuo maahan kolmasosan käyttämistään elintarvikkeista, Moskovassa ja muissa suurkaupungeissa peräti 60% myynnissä olevista elintarvikkeista on tuotettu muualla kuin Venäjällä, eikä kysymys todellakaan ole mistään luksustuotteista vaan ihan peruselintarvikkeista; Maitotuotteista, lihasta, kalasta, vihanneksista, juureksista ja hedelmistä. Melkoinen osa venäläisten kuluttamista maataloustuotteista on tullut mm. Puolasta, Latviasta ja Ukranasta jotka neukkuaikaan toimittivat parhaaseen siirtomaahenkeen elintarvikkeita Neuvostoliittoon gosplanin määräämin hinnoin ja silti peruselintarvikkeitakin piti haalia tiskin alta. Tänään Venäjällä ei ole enää imperiumiaan ja tällä EU-maissa tuotettujen elintarvikkeiden tuontikiellolla he luopuvat EU-maiden veronmaksajien subventoimasta ruokapöydästään ja siirtyvät hankkimaan ruokansa maailmanmarkkinahintaan.
Kuinka pitkalle ja kuka on riippuvainen avaruusteknolokiallisesta yhteistyosta Venajan kanssa... meinaan vaan etta tuossa on aikamoiset nappulat pelissa. Han joka luulee Putinin hallituksen kaatuvan pakoitteiden johdosta saattaa erehtya rankasti. Uskon etta ainakin Mr Cameronin kannattaisi olla hyvin tarkkana oman poliittisen suosionsa asemasta.
Minkään maan olemassaolo ei käsittääkseni ole riippuvainen avaruusteknologiasta ja jos tässä viitataan Yhdysvaltoihin niin USA:lla on sekä taloudelliset että teknologiset resurssit rakentaa ihan haluamansa laajuinen avaruusohjelma. Talouspakotteiden tarkoitus ei ole Putinin hallituksen kaataminen vaan Venäjän rankaiseminen kansainvälisten sopimusten rikkomisesta sekä toissijaisesti suitsia Venäjän sotilaallista voimaa. UK:n hallitusta ei Venäjä-pakotteet heiluttele millään tavalla koska brittien venäläisten kanssa käymä kauppa on marginaalista.
Inflaatiovauhti Venäjällä on tällä hetkellä muisttakseni 7-8% tietämissä eikä pakotteiden voi katsoa ainakaan helpottavan inflaatiopaineita. Keskuspankki voi tehdä tukiostoja vain rajallisen määrän koska senkin taloudelliset resurssit ovat rajalliset ja kun säätövara on käytetty niin rupla sukeltaa. Muistan hyvin neukkulan viimeiset vuodet kun eräs tuttavani näytti minulle autotallissaan säilyttämiään kahta jätesäkillistä seteleitä ja totesi että rahaa on mutta ei mitään mitä ostaa.
Moni on täälläkin hehkuttanut venäläisten Kiinan kanssa solmimaa maakaasun toimitussopimusta. En millään jaksa uskoa tuon olevan mikään loistodiili ainakaan venäläisten kannalta. Sopimusta neuvoteltiin kaksikymmentä vuotta ja se allekirjoitettiin tilanteessa jossa Venäjä oli jo selkeästi luisunut taloudelliseen ahdinkoon joten ei ole mitään syytä epäillä etteikö Kiina olisi hyödyntänyt tilannetta täysin rinnoin. Sopimus on 30 vuotinen ja Kiina maksaa kaasustaan 350 USD/tuhat kuutiometriä, 38 miljardia kuutiometriä vuodessa. Venäjä myy kaasuaan Valko-Venäjälle toverihintaan joka on muistaakseni luokkaa 220 USD/tuhat kuutiometriä jonka veikkaan olevan venäläiskaasun tuotantokustannukset. Aikaisemminhan Ukraina sai kaasunsa samaan subventiohintaan joka nyt sitten nousi myyjän yksipuolisella ilmoituksella hintaan 480 USD/tuhat kuutiometriä. Kiinan maakaasutoimitukset vaativat vielä melkoisen pitkän putkilinjan rakentamisen ennen kuin maakaasu alkaa Kiinaan virrata.