Victor Charlie
Kapteeni
Niin. Hedelmöitymisestä vasikan syntymään kestää 9 kuukautta. Jälkeläisiä tulee pääsääntöisesti yksi vuodessa. Ensimmäisen maitolitransa lehmä tuottaa noin kaksivuotiaana. Ihan lennossa ei eläinmäärä siis lisäänny, ellei karjaa osteta ulkomailta. Venäjän omavaraisuuteen tarvitsemaa karjamäärää tuskin käyskentelee missään päin maailmaa ostajaa odottelemassa. Kovaa ylihintaa maksamalla tietysti saa sarvipäitä, mutta ei loputtomia määriä.Ei onnistu ihan vuodessa. Kyllä muutama vuosi menee että vaikutukset alkavat tuottaa näkyvää tulosta. Ei lypsykarjan määrää esimerkiksi ihan noin vaan kasvateta vaan kyllä se tapahtuu sillä vanhalla tavalla, toki sonnin sijasta on kai naapurissakin nykyään "keinosonnit" käytössä. Ja viljan kasvatus vaatii maanmuokkausta, kastelyjärjestelmiä ja sopivia jyviä. Eikä sovi unohtaa muuta tuotantokoneistoa mitä viljan keruuseen ja muokkaamisen tarvitaan. Yksistään tuon infran rakentaminen olisi kohtuullinen homma.
Kiinalaisilla on kokemusta siitä mitä voi käydä jos päätetään siirtyä edes jossakin tuotantomateriaalissa omavaraistalouteen tai lähelle sitä suurinpiirtein yhtäkkisesti. Perseelleen menee ja yleensä komeasti. Kiinassa taisi aika moni kuolla nälkään
joko suorien tai välillisten seurausten vuoksi aikanaan erään teollisen vallankumouksen vuoksi.
Tuotantoa voi lisätä myös kasvattamalla lehmien keskituotosta. Se tarkoittaa parempaa rehua, parempia olosuhteita, parempaa terveydenhuoltoa, tarkempaa seurantaa yms... eli siis karjanhoitajien kouluttamista ja opettamista, uusien työmenetelmien käyttöön ottoa ja vanhojen hiomista paremmiksi yms... Ei ole nopean kasvun tie tämäkään.
Pari vuotta sitten farmillamme pyörähti konsultti rapakon takaa. Pari tuntia katseltuaan ja kierreltyään totesi, että samaan tai parempaan tulokseen tehokkuudessa pääsee noin 25% amerikkalaisista/kanadalaisista farmeista, 5-10 % virolaisista ja noin 1% venäläisistä.
Hieman on iivanalla siis petraamista maidontuotantonsa suhteen.