@baikal Keijot tutkintaan...
Jokaisen tweetin perään disclaimer "Tämä on parodiaa"...
Jokaisen tweetin perään disclaimer "Tämä on parodiaa"...
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotima...parodiatileista-aloitettu-esitutkinta/776578/Poliisi vaihtaa someilmeensä - useista parodiatileistä aloitettu esitutkinta
Poliisin miekkalogo tulee entistä näkyvämmin myös sosiaaliseen mediaan. KUVA: Silja Viitala
Poliisi uusii sosiaalisen median tiliensä ulkoasun vaikeammin kopioitavaksi. Uudistus tapahtuu jo vuodenvaihteessa, kertoo poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen.
- Mukaan otetaan nykyistä näkyvämmin poliisin viralliset tunnukset, eli miekka, leijona ja virkapuku, Luotonen sanoo.
- Kadulla poliisin tunnistaa helposti. Haluamme, että niin tapahtuu myös verkossa.
Miekka ja leijona ovat laissa suojattuja poliisin tunnuksia. Niitä ei saa kopioida ilman lupaa.
Tällä hetkellä poliisi käyttää esimerkiksi Twitter-tileillään tunnuksina muun muassa poliisi-tekstiä ja Suomi 100 -logoa.
Juuri Twitteristä löytyy useita parodiatilejä, joiden ulkoasu muistuttaa hyvin pitkälti poliisin oikeita tilejä. Luotosen mukaan Helsingin poliisilaitoksella on käynnistetty esitutkinta muutamasta sosiaalisen median profiilista. Hän ei kuitenkaan paljasta tarkasti mistä tileistä on kyse.
- Parodiaan emme halua puuttua, se kuuluu avoimeen demokraattiseen yhteiskuntaan. Mutta mistä olemme huolissamme, on se, että syntyykö tilanteita, joissa erehdytään luulemaan jotain toimijaa poliisiksi.
Luotosen mukaan poliisihallitus on myös esittänyt sisäministeriölle lainmuutoksia, joiden myötä poliisina esiintymisestä määrättäviä rangaistuksia kovennettaisiin. Se antaisi poliisille mahdollisuuden käyttää salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua, tällaisten rikosten selvittämiseen.
Parhaillaan käynnissä olevaa valetilien tutkintaa johtaa rikostarkastaja Jouni J. Niskanen. Hän kertoo, että poliisina somessa esiintyvä voi syyllistyä kolmeen rikokseen. Kyseeseen voivat tulla virkavallan anastus tai poliisin tunnuskuvan tai virkapuvun luvaton käyttö.
- Kansalaisten kannattaa muistaa, että nämä pykälät soveltuvat myös nettiin. Se ei välttämättä vaadi mitään yksittäistä toimea, vaan ihan yleinenkin esiintyminen poliisina riittää, Niskanen sanoo.
Hänkään ei kerro mistä tileistä tai alustoista on kyse. Tutkinnassa on kuitenkin "joitakin tapauksia".
Muun muassa Twitter edellyttää omissa käyttösäännöissään, että parodiatilistä on mainittava tilin profiilikuvauksessa. Niskasen mukaan se ei lain edessä välttämättä vielä riitä.
- Oikeustapauksia ei minun tietääkseni vielä ole. Mutta tutkinnan myötä on oltu yhteydessä syyttäjään ja meidän yhteinen näkemyksemme on, että se ei välttämättä vielä vapauta epäilyistä. Voi olla, että tilillä käydään laajoja keskusteluja ja sitä käytetään pitkäaikaisesti. Sitten vain yhdessä kohdassa mainitaan kertaalleen, että kyse on parodiatilistä. Jokaista tapausta pitää arvioida kokonaisuutena.
- Osa tileistä on sellaisia, että niistä heti huomaa, ettei tämä nyt ole oikea. Mutta jotkut ovat sellaisia, että niistä voi oikeasti mennä halpaan.
Niskanen muistuttaa, että verkossa yleisöt ovat suuria ja erilaisia. Minkä yksi ymmärtää parodiaksi, voi toiselta mennä täytenä totuutena.
- Verkossa kun esiintyy, vastaanottajajoukko on suuri. Esimerkiksi vanhukset, lapset ja muut erityisryhmät voivat mennä keskimääräistä helpommin harhaan ja tämä pitää ottaa huomioon.
Luotonen kertoo, että poliisilla on eri sosiaalisen median kanavissa reilusti toistasataa erilaista käyttäjätiliä. Seuraajia on yhteen laskien yli miljoona. Poliisi on läsnä muun muassa Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissa, Youtubessa, Twitterissä ja myös Whatsappissa.
Luotonen muistuttaa, että valepoliiseista on tullut riivaava ilmiö myös verkon ulkopuolella. Valepoliiseja on ilmaantunut etenkin ikäihmisten oville tarkoituksenaan kalastella pankkitunnuksia tai viedä omaisuutta suoraan.
- Näitä tapauksia on ollut tänä vuonna jo yli 800. Puhutaan satojen tuhansien eurojen menetyksistä.