8 hrs ·
Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Suomen poliisi, jonka julkaisema video 1984-tyyppisestä poliisivaltiosta aiheuttaa hämmennystä sosiaalisessa mediassa.
Fiktiivinen video sijoittuu vuoteen 2050, ja poliisilla on siinä käytössään isovelimäinen, kaikkivoipa valvontateknologia ja ilmeisesti myös yksityisyydensuojalla lattiaa pyyhkivä lainsäädäntö. Niiden avulla virkavalta voi videossa reaaliaikaisesti seurata ihmisten välistä pikaviestittelyä, lukea näiden tiedostoja ja katsoa webbikamerakuvaa. Mitään yksityisyyttä ei kansalaisilla ole.
Poliisin keinot eivät jää pelkkään seurantaan, sillä videossa viranhaltija myös etälukitsee häiriköivän teinin tietokoneen ja tekee tästä lastensuojeluilmoituksen. Nettipedofiilin poliisi taas teleporttaa suoraan selliin ja siirtyy tutkimaan tämän koneen sisältöä ilman sen kummempia kotietsintälupia.
Videon ilmeisenä tarkoituksena on kehottaa ihmisiä käyttäytymään ja noudattamaan lakia internetissä. Käytännön toteutus on kuitenkin pelkkä myötähäpeää tuottava poliisin voimafantasia. Positiivista sanottavaa ei löydy kuin vuoden 2050 plastiikkakirurgiasta. 32 vuotta vanhempi Fobba näyttää sen turvin lähes samalta kuin nykyään.
Läntisissä demokratioissa on ollut tapana esittää uhkakuvia totalitaarisista dystopioista varoituksena poliisivaltiokehityksestä ja muistuttamaan historiasta. Vasta näinä nettisensuurin ja kameratolppien luvattuina päivinä on poliisilla pokkaa esittää totalitaarinen poliisivaltio muka positiivisessa valossa ja tulevaisuuden sankaritarinana.
Tuon kauhutarinan toteuttamiseksi myös todellisuudessa tarvitsee enää jatkaa yksityisyyttä suojaavan lainsäädännön höllentämistä, laajentaa vihapuhekieltoja ja kaventaa yksilönvapauksia, sekä tietysti resurssoida vieläkin voimallisemmin poliisin ”ennaltaehkäisevä” valvontakoneisto. Teleportin keksiminen voi olla haastavaa, mutta lentävä maijakin käy.
Videon pääosaa esittävä rikoskomisario ja nettipoliisina aiemmin tunnetuksi tullut Marko ”Fobba” Forss kertoo Twitterissä, että video on tehty ”kieli poskessa”.
Naurattaa ihan yhtä paljon kuin poliisin läpällä tekemä video pidätettyjen hakkaamisesta. Kun nettipoliisia on jo muutenkin arvosteltu mielivaltaisuudesta ja poliittisesta agendasta, ei ole kovin hyvä idea julkaista video, joka olisi saanut Stasissa ja KGB:ssä pamput kovaksi.
Vaikka video ilmeisesti kuuluu poliisien keskuudessa kategoriaan ”omaa kivaa”, ulkopuolisen katsojan on hankala löytää siitä hyväntahtoista huumoria varsinkaan sen jälkeen kun huomaa, että se on veronmaksajien rahoilla tuotettua nettipoliisin viestintää kansalaisille. Moni lukijamme onkin kertonut luulleensa videota ensin laadukkaaksi parodiaksi poliittisempia sävyjä saaneesta nettipoliisista. Vihapuhepoliisi kuitenkin kiistää rekrytoineensa Fobbaa.
Poliisi flirttailee totalitarismille ”kieli poskessa” eli ranskalaisittain, eikä jätä orwellaatiota pelkälle symboliselle tasolle, vaan häpeilemättä ja selittelemättä väläyttelee juridista ja toiminnallista tulevaisuuden visiota, joka nykypäivän lainsäädännön näkökulmasta olisi äärimmäisen kyseenalainen. Ei tarvitse olla foliohattuisimmasta päästä kansakuntaa nähdäkseen tämän kaltaisissa videoissa uuden epäsuoran vaikuttamisen muodon, jolla ihmisten käsityksiä ja asenteita voidaan muokata halutun agendan suuntaan – esimerkiksi tulevien lainsäädäntömuutosten pehmittämiseksi.
Perinteisenä esimerkkinä tällaisesta mielipidemuokkauksesta tunnemme käyttökelpoisten käsitteiden tuhoamisen uuskielellä. Esimerkiksi poliisin käyttämä epämääräinen ”vihapuhe”-termi luo käsitteellisen harmaan alueen sananvapauden ja rikollisuuden välille, mistä sattumoisin vähemmän sananvapautta arvostavat poliittiset ryhmät ovat innostuneet.
Salakavalimmat poliittiset toimijat pyrkivätkin vaikuttamaan pelisääntöihin luomalla harmaita alueita sekä iskostamalla epämääräisiä ja arvoladattuja termejä. Toinen mainio esimerkki tällaisesta on vasemmistolaisten hiljattain lanseeraama uussana ”veronvälttely”, joka on jotain laillisen verosuunnittelun ja laittoman veronkierron väliltä, ja pyrkii hämärtämään näiden kahden eroa.
Mahtaako tällainen mielipidevaikuttaminen olla motiivina myös sille, miksi sosiologista ja yhteiskunnallista yliopistotaustaa omaavat ylikomisariot Jari Taponen ja Jussi Huhtela ovat kunnostautuneet kryptisinä twiittaajina ja vihapuhe-termin innokkaina levittäjinä?
Jo nyt nettipoliisin ”ennaltaehkäisevä” toiminta on täysin perustuslain kieltämää ennakkosensuuria, mutta siitäkään ei välitetä, vaan poliisi hakee itselleen enemmän ja enemmän toimivaltaa.
Ei ole väärin, että harmaudesta syytetyltä virkavallalta löytyy kaiken byrokraattisuutensa takaa myös huumorintajua ja maalaisjärkeä, vaikkakin hieman valikoivasti. Suotakoon myös se, että huumorintaju on yksilöllistä. Siitä huolimatta stand up -koomikot, tieteiskirjailijat ja kaikkivoipaisuudesta fantasioivat rinkihumppaajat kuuluvat toimijoina aivan eri kategoriaan kuin vallan kolmijaon mukainen, lakia valvova viranomainen. Tämän tulisi näkyä myös tasapuolisessa sekä asiallisessa tavassa viestiä ja kohdata kansalaisia.
Kyse on poliisin uskottavuudesta ja luotettavuudesta, eikä pelleily sosiaalisessa mediassa sitä ainakaan lisää.
[Video löytyy klikkaamalla alla olevaa linkkiä.]