Nettipoliisi joutui vaihtamaan toisiin tehtäviin vihakampanjan seurauksena – jopa puhelinsoitoista tehty pilkkalauluja
...
HELSINGIN poliisilaitoksen johtokeskuksen johtaja, ylikomisario
Jussi Huhtelan mukaan yksittäisiä henkilöitä tai pieniä ryhmittymiä, jotka netissä harjoittavat systemaattista häirintää, on oikeastaan melko vähän. Kyseiset tahot kuitenkin yrittävät saada toiminnan näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on.
Yksittäisen poliisin some-tilillä voidaan esimerkiksi aloittaa roskapostikampanja. Yksi ainut ihminen yrittää eri nimimerkkien tai profiilien avulla luoda mielikuvaa, että häirinnän taustalla olisikin useampi henkilö.
– Halutaan saada asia vaikuttamaan siltä, että vähintään puoli Suomea on kimpussa. Saadaan painetta, kun someen tungetaan viestiä luoden mielikuvaa, että vaikuttajia on paljon. Se ei vaadi paljon taustojen selvittämistä, Huhtala sanoo.
Toiminta saattaa näyttäytyä myös niin, että henkilön ammattitaito tai yksityiselämä yritetään saada netissä näyttämään kyseenalaiselta. Osa häirinnän kohteeksi joutuneista poliiseista on Huhtelan mukaan voinut kokea asian niin, että heidän toivotaan välttävän jonkin työtehtävän suorittamista.
Häirintä ulottuu myös netin ulkopuolelle. Poliisille on voitu soittaa ja puhelu on nauhoitettu. Myöhemmin keskustelu on leikattu haluttuun muotoon. Tai yksittäisestä poliisista on voitu tehdä pilkkalaulu.
– Nämä keskustelut tai pilkkalaulu on myöhemmin julkaistu netissä, Huhtela sanoo.
Huhtela joutui itse some-ryöpytyksen kohteeksi viime vuonna sen jälkeen kun perussuomalaisten puheenjohtaja
Jussi Halla-aho oli nostanut hänen maahanmuuttoaiheisen twiittinsä esiin Facebook-sivullaan.
–
Maalituskampanjoita aiheuttaa usein aiheet, jotka puhuttavat yhteiskunnassa ja jotka polarisoivat keskustelua. Jos aiheesta lähtee somessa keskustelemaan, voi joutua vastatoimien kohteeksi heidän suunnaltaan, jotka kokevat olevansa asiasta voimakkaasti eri mieltä, Huhtela sanoo.