Vääpeli
Greatest Leader
Varmasti poliitikot yms kiroaa, ettei metoo alkanut jo 2015, niin olisi saanut kaikki tuupattua sen alle.
https://www.ilkka.fi/uutiset/kotima...-alettua-ihan-varmasti-se-rohkaisee-1.2583960
https://www.ilkka.fi/uutiset/kotima...-alettua-ihan-varmasti-se-rohkaisee-1.2583960
Seksuaalisesta ahdistelusta tehdyt ilmoitukset poliisille ovat nytkähtäneet kasvuun Metoo-kampanjan alettua: "Ihan varmasti se rohkaisee"
Seksuaalinen ahdistelu kattaa rikoslaissa seksuaalisesti loukkaavan koskettelun. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Rautiainen
Poliisille on lokakuun 2017 ja helmikuun 2018 välillä ilmoitettu 193 kertaa seksuaalisesta ahdistelusta. Vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna ilmoitukset ovat pienessä kasvussa, joskin kuukausittaiset erot ovat suuret.
Poliisille tehdyt ilmoitusmäärät seksuaalisesta ahdistelusta ovat nousseet vuodentakaisesta noin viidenneksellä sen jälkeen, kun #metoo-kampanja käynnistyi.
Lännen Media pyysi Poliisihallituksen tilastopalvelusta kuukausittaiset tilastot seksuaalisesta ahdistelusta vuodesta 2016 alkaen.
Seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin poliisille lokakuusta 2017 helmikuun 2018 loppuun yhteensä 193 ilmoitusta. Vuotta aiemmin, lokakuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä ahdistelusta tehtiin poliisille 161 ilmoitusta. Eroa ilmoitusmäärissä on 32, mutta kuukausikohtaiset heittelyt ovat suuria.
Vuonna 2016 seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin kaikkiaan enemmän ilmoituksia poliisille kuin vuotta myöhemmin.
Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg arvioi, että kampanjan mukanaan tuoma avoin keskustelu seksuaalisesti häiritsevästä käytöksestä on voinut vaikuttaa ahdisteluilmoitusten määriin.
– Ihan varmasti se rohkaisee myös siihen, että tehdään rikosilmoituksia, toteaa Åberg.
Koska kyseessä on asianomistajarikos, täytyy myös ahdistelun kohteeksi joutuneen itse haluta viedä asiaa eteenpäin.
– Siihen aina vaikuttaa yksilön motivaatio.
Åbergin mukaan seksuaalinen ahdistelu on muiden seksuaalirikosten tavoin vahvasti piilorikollisuutta. #Metoo-kampanja ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt Rikosuhripäivystyksessä.
Ensimmäinen Weinstein-paljastus lokakuussa
Vertailujakso aloitettiin lokakuusta 2017, koska tuolloin The New York Times -sanomalehti julkaisi ensimmäisen jutun elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin seksuaalisen häirinnän tapauksista.
Samassa kuussa näyttelijä Alyssa Milano lähetti ensimmäisen "Me too" -twiitin, jonka kannustamana varsinkin naiset eri puolella maailmaa alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.
Syntyi liike, joka tunnetaan sosiaalisen median aihetunnisteestaan #metoo.
Kampanjan alettua Suomessakin on kuitenkin noussut julkisuuteen useita häirintätapauksia, ja häiritsevään käytökseen on alettu puuttua entistä hanakammin.
Käsittää vain loukkaavan koskettelun
Seksuaalisen ahdistelun ilmoitusmäärät ovat vain yksi mittari häirintätapauksille. Rikosnimike pitää kriminalisoitavana ainoastaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavan koskettelun, ja nimike lisättiin rikoslakiin 2014.
Silloinen hallitus esitti alun perin rikosnimikkeeksi seksuaalista häirintää, ja nimeke olisi pitänyt sisällään myös muut teot kuin koskettelun. Vuonna 2014 eduskunta kuitenkin rajasi vain koskettelun määrittelyn piiriin ja muutti nimikkeen seksuaaliseksi ahdisteluksi.
Åberg arvioi, että seksuaalinen ahdistelu on rikosnimikkeenä ollut aiemmin heikosti tunnettu, ja myös tähän on #metoo-kampanja tuonut muutosta.
– Pieni nousu heijastelee sitä, että tietoisuus lisääntyy ja otetaan selkeämmin kantaa seksuaalista ahdistelua kohtaan, hän toteaa.
Fakta: Seksuaalinen ahdistelu
– Seksuaalinen ahdistelu tuotiin rikoslakiin syksyllä 2014.
– Lain 20. luvun mukaan: "Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."
– Seksuaalinen häirintä on puolestaan kielletty tasa-arvolaissa. Esimerkiksi työpaikoilla on työsuojeluvelvollisuus puuttua siellä tapahtuvaan häirintään.
– Seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan tarkastamassa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on todennut mediassa, että seksuaalisen häirinnän kriminalisointi on epätodennäköistä.
Markku Uhari