#vihapuhe

Varmasti poliitikot yms kiroaa, ettei metoo alkanut jo 2015, niin olisi saanut kaikki tuupattua sen alle.
https://www.ilkka.fi/uutiset/kotima...-alettua-ihan-varmasti-se-rohkaisee-1.2583960
Seksuaalisesta ahdistelusta tehdyt ilmoitukset poliisille ovat nytkähtäneet kasvuun Metoo-kampanjan alettua: "Ihan varmasti se rohkaisee"


4BE48AB118E4AC9EB72AF63998881AFB.jpg


Seksuaalinen ahdistelu kattaa rikoslaissa seksuaalisesti loukkaavan koskettelun. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Rautiainen

Poliisille on lokakuun 2017 ja helmikuun 2018 välillä ilmoitettu 193 kertaa seksuaalisesta ahdistelusta. Vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna ilmoitukset ovat pienessä kasvussa, joskin kuukausittaiset erot ovat suuret.
Poliisille tehdyt ilmoitusmäärät seksuaalisesta ahdistelusta ovat nousseet vuodentakaisesta noin viidenneksellä sen jälkeen, kun #metoo-kampanja käynnistyi.
Lännen Media pyysi Poliisihallituksen tilastopalvelusta kuukausittaiset tilastot seksuaalisesta ahdistelusta vuodesta 2016 alkaen.
Seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin poliisille lokakuusta 2017 helmikuun 2018 loppuun yhteensä 193 ilmoitusta. Vuotta aiemmin, lokakuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä ahdistelusta tehtiin poliisille 161 ilmoitusta. Eroa ilmoitusmäärissä on 32, mutta kuukausikohtaiset heittelyt ovat suuria.
Vuonna 2016 seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin kaikkiaan enemmän ilmoituksia poliisille kuin vuotta myöhemmin.
Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg arvioi, että kampanjan mukanaan tuoma avoin keskustelu seksuaalisesti häiritsevästä käytöksestä on voinut vaikuttaa ahdisteluilmoitusten määriin.
– Ihan varmasti se rohkaisee myös siihen, että tehdään rikosilmoituksia, toteaa Åberg.
Koska kyseessä on asianomistajarikos, täytyy myös ahdistelun kohteeksi joutuneen itse haluta viedä asiaa eteenpäin.
– Siihen aina vaikuttaa yksilön motivaatio.
Åbergin mukaan seksuaalinen ahdistelu on muiden seksuaalirikosten tavoin vahvasti piilorikollisuutta. #Metoo-kampanja ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt Rikosuhripäivystyksessä.
Ensimmäinen Weinstein-paljastus lokakuussa
Vertailujakso aloitettiin lokakuusta 2017, koska tuolloin The New York Times -sanomalehti julkaisi ensimmäisen jutun elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin seksuaalisen häirinnän tapauksista.
Samassa kuussa näyttelijä Alyssa Milano lähetti ensimmäisen "Me too" -twiitin, jonka kannustamana varsinkin naiset eri puolella maailmaa alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.
Syntyi liike, joka tunnetaan sosiaalisen median aihetunnisteestaan #metoo.
Kampanjan alettua Suomessakin on kuitenkin noussut julkisuuteen useita häirintätapauksia, ja häiritsevään käytökseen on alettu puuttua entistä hanakammin.

Käsittää vain loukkaavan koskettelun

Seksuaalisen ahdistelun ilmoitusmäärät ovat vain yksi mittari häirintätapauksille. Rikosnimike pitää kriminalisoitavana ainoastaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavan koskettelun, ja nimike lisättiin rikoslakiin 2014.
Silloinen hallitus esitti alun perin rikosnimikkeeksi seksuaalista häirintää, ja nimeke olisi pitänyt sisällään myös muut teot kuin koskettelun. Vuonna 2014 eduskunta kuitenkin rajasi vain koskettelun määrittelyn piiriin ja muutti nimikkeen seksuaaliseksi ahdisteluksi.
Åberg arvioi, että seksuaalinen ahdistelu on rikosnimikkeenä ollut aiemmin heikosti tunnettu, ja myös tähän on #metoo-kampanja tuonut muutosta.
– Pieni nousu heijastelee sitä, että tietoisuus lisääntyy ja otetaan selkeämmin kantaa seksuaalista ahdistelua kohtaan, hän toteaa.


Fakta: Seksuaalinen ahdistelu

– Seksuaalinen ahdistelu tuotiin rikoslakiin syksyllä 2014.
– Lain 20. luvun mukaan: "Joka koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."
– Seksuaalinen häirintä on puolestaan kielletty tasa-arvolaissa. Esimerkiksi työpaikoilla on työsuojeluvelvollisuus puuttua siellä tapahtuvaan häirintään.
– Seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä ollaan parhaillaan tarkastamassa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on todennut mediassa, että seksuaalisen häirinnän kriminalisointi on epätodennäköistä.
Markku Uhari
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
New #4,201
Varmasti poliitikot yms kiroaa, ettei metoo alkanut jo 2015, niin olisi saanut kaikki tuupattua sen alle


Toisaalta 2015 tapahtumien alle saatiin varmasti tuupattua paljonkin asioita....olihan se jymytilaisuus häärätä -omiaan-.....
 
Kuten PekkaSavo tuossa aiemmin totesi, samaan aikaan kymmenettuhannet eriasteista verbaalista ja fyysistä väkivaltaa ja/tai sen uhkaa kokevat suomalaiset (hoitohenkilökunta, kauppojen kassat, bussikuskit, sossutädit asiakasrajapinnassa, opettajat, ...) jatkavat päivittäistä työtään ilman sen kummempaa uhriutumista

Sadattuhannet. Toivoa tietysti sopii, että kaikenlainen kiusaamisenvastainen kampanjointi tuottaa tulosta ja nykyistä useampi ihminen saisi edes sen duuninsa hoitaa ilman kiusaamista. Sitä odotellessa voi tulla kyllä aika pitkäksi. Mutta periaatetasolla -kiusaamisen- kaikinpuolinen väheneminen olisi suotavaa.

Voihan se olla, että ko. kampanjointi toimii tulenkantajana ja asenteet muuttuvat. Aikaa se kyllä vaatinee.
 
Rebekka Härkönen joutui muuttamaan kotikaupungistaan Turusta Helsinkiin, kun ahdistelu ei loppunut. (KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
Rebekka Härkönen kirjoitti yhden jutun ja joutui pakenemaan kotikaupungistaan uhkausten vuoksi – Nyt hän kertoo, miksi nykylaki ei suojele vihapuheen uhreja tarpeeksi
Viime elokuussa Rebekka Härkönen kirjoitti jutun, joka muutti yllättävällä tavalla hänen elämänsä.
Juuso Määttänen HS
Julkaistu: 3.4. 9:48
Mistä näitä viestejä tulee?

Näin toimittaja Rebekka Härkönen ajatteli elokuun lopussa sunnuntai-iltana kotonaan.

HÄRKÖNEN OLI KIRJOITTANUT Turun Sanomissa samana päivänä julkaistun jutun Ahmad Hosseinista, 18-vuotiaasta turvapaikanhakijasta, joka oli yrittänyt estää Turun puukkoiskusta syytettyä Abderrahman Bouananenia ja auttanut sen jälkeen uhreja.

Härkönen oli työskennellyt vuosien ajan Turun Sanomissa oikeustoimittajana. Vuonna 2017 hänet palkittiin toimittajien arvokkaimmassa tapahtumassa eli Bonnier-gaalassa vuoden jutusta. Palkittu juttu paljasti, kuinka potilaita oli Turun kaupungin psykiatrisilla osastoilla lääkitty tiedottomiksi, pakkoeristetty laittomasti, nöyryytetty, uhkailtu ja pahoinpidelty.

Härkönen oli heti perjantaina puukotuksen jälkeen tapahtumapaikalla raportoimassa tapahtumista. Samana iltana hän sai vinkin henkilöstä, joka oli nähnyt puukotukset ja auttanut uhreja.

Tuo henkilö oli Hosseini. Hän ei ollut aluksi halukas antamaan haastattelua, mutta muutti mielensä puhuttuaan Härkösen kanssa.

Hosseini kertoi lauantaina Härköselle tarinansa. Hosseini näki puukotukset ja kertoi painaneensa kädellään kasvoihin puukotetun naisen poskessa ammottavaa reikää. Hänellä oli vielä haastattelun aikaan veritahroja hihassaan.

”En ajatellut olevan mitenkään oleellista, että auttaja oli turvapaikanhakija. Olin innoissani, koska olin saanut vinkin henkilöstä, joka oli itse nähnyt tapahtumat. Jutun kirjoittamisen jälkeen mietin, että ’Kai tästä joku voi suuttua’”, Härkönen kertoo.

Härkösellä oli kokemusta siitä, että turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista kirjoittaminen rikosuutisten yhteydessä aiheutti aina reaktion.


Härkönen työskentelee nykyisin Lännen Median toimituksessa. (KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
Silti hän ei pystynyt arvaamaan, mitä jutun julkaisusta seuraisi.

Aluksi näytti siltä, että palaute jäisi tavanomaiseksi. Sähköposteja tuli jonkin verran, suurin osa arvostelusta oli asiallista.

Käänne tapahtui illalla, kun Härkönen oli jo kotonaan. Silloin hänen puhelimensa alkoi hälyttää uusista sähköpostiviesteistä lähes tauotta. Niissä haukuttiin häntä törkeillä sanoilla ja toivottiin hänen kuolemaansa. Viestejä ryyditettiin animaatioilla, joissa ihmistä lyödään naamaan.

Facebookin Messengerissä tulleissa viesteissä viitattiin perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kirjoitukseen.

Kommenttien kautta Härkönen päätyi Halla-ahon Facebook-tilille. Halla-aho oli jakanut valemedia MV-lehden jutun, jossa Turun Sanomia syytettiin valehtelusta.

”Tavoistani poiketen jaan tämän median [MV-lehden] sisältöä, koska jutusta löytyvän kuva- ja videoevidenssin perusteella väitteet näyttävät pitävän kutinsa ja ’vastuullisen median’ eli Turun Sanomien toiminta todella härskiltä”, Halla-aho kirjoitti.

Härkösen mukaan juuri Halla-ahon Facebook-kirjoituksen jälkeen hän alkoi saada niin paljon vihaviestejä, että ne täyttivät hänen sähköpostinsa.

Sunnuntai-iltana hän twiittasi tilanteesta.
”Olen voimakkaan, Halla-Ahon masinoiman some-hyökkäyksen kohteena. Vihaviestejä tulvii kaikista viestikanavista”, Härkönen kirjoitti.

Halla-aho on kiistänyt Härkösen syytöksen HS:n haastattelussa ja korostanut, ettei ole kehottanut ketään lähettämään vihaviestejä Härköselle. Halla-aho poisti Facebook-kirjoituksensa myöhemmin.

Härkösen saamissa viesteissä häntä syytettiin valehtelusta, koska Turun puukotuksista otetuissa kuvissa näkyi, että yhdessä tilanteessa Hosseini seisoo sivussa, kun toinen henkilö auttaa puukotuksen uhria painamalla kättä tämän kaulalle.

Härkönen toistaa saman minkä aiemminkin: kuva on otettu eri tilanteesta kuin mistä Hosseini puhuu. Hosseini on auttanut toisessa tilanteessa eri uhria peittämällä tämän kasvohaavaa. Hän on nähnyt kuvat.

Härköstä syytettiin myös siitä, että hän oli tietoisesti hakenut haastateltavaksi vain turvapaikanhakijoita. Tässäkin Härkönen toistaa vanhan toteamuksen: hän yritti saada haastateltavaksi muitakin uhreja auttaneita ja kävi erityisesti yhden henkilön kanssa pitkän keskustelun, mutta tämä ei suostunut haastatteluun.

Näillä asioilla ei ollut kuitenkaan enää väliä, koska Härkönen oli joutunut poikkeuksellisen voimakkaan vihaviestittelyn kohteeksi.

”Erityisen hyvin on jäänyt mieleen yksi viesti, jossa uhataan minun ja koko perheeni jäävän auton alle ja johon oli liitetty kuvatiedostoiksi todella rajua pornomateriaalia”, Härkönen kertoo.

Twitterissä Härkönen sai pari tuhatta seuraajaa, paljon myös vastustajia. Pahimmat häiriköt hän esti suoraan.

”Välillä reagointini riippui suoraan sanottuna siitä, miten kireällä hermot olivat. Lähdin pois Twitteristä silloin, jos alkoi kiehua liikaa. En ymmärrä sitä, että vastataan toisille ihmisille liian tunteella.”

Suurin kuohunta jatkui sosiaalisessa mediassa ja Härkösen sähköpostissa muutaman viikon ajan. Sitten tilanne alkoi vaikuttaa hänen arkipäiväiseen elämäänsä.

Härkönen kertoo, että syksyn aikana häntä alettiin esimerkiksi seurata kadulla ja häiriköidä bussissa. Hän alkoi kulkea töihin taksilla, muttei voinut tilata taksia kotiovelleen, koska yksittäinen taksikuski oli ilmoittanut Härkösen työkaverille, että hänellä on ”asioita selvitettävänä Härkösen kanssa”.

Härkönen ei uskaltanut liikkua enää vapaasti kotikaupungissaan, kun hän joutui yksityistilaisuuksien ulkopuolella ahdistetuksi.


Härkönen kertoo saaneensa viime elokuusta lähtien tuhansia vihaviestejä.(KUVA: MARKUS JOKELA / HS)
Lopulta Härkönen päätti, että hänen on vaihdettava asuinpaikkaansa, koska häirintä Turussa ei loppunut.

Härkönen muutti Helsinkiin. Turun Sanomat järjesti hänelle työpaikan Lännen Median toimituksessa. Vihaviestit eivät ole loppuneet missään vaiheessa. Niitä on tullut hänen mukaansa yhteensä tuhansia. Viime viikkoina niiden määrä on ollut jälleen nousussa sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä lopetti esitutkinnan Härkösen kunnianloukkauksesta.

Härkönen uskoo, että yksi syy häneen kohdistuneeseen jatkuvaan vihakirjoitteluun on se, että hänet oli palkittu Bonnier-gaalassa.

”Sillä tavalla voidaan kyseenalaistaa samalla koko ala. Miten tällainen ihminen on voitu palkita journalistien omassa tapahtumassa?”

Pitkä ura ja alalta saatu tunnustus vaikuttivat samalla siihen, ettei hän menettänyt uskoaan. Härkönen sanoo, että olisi ollut aivan eri tilanteessa, jos olisi joutunut vastaavaan tilanteeseen uraansa aloittelevana toimittajana. Kaikkein tärkeimpänä asiana hän pitää silti omalta työpaikaltaan ja päätoimittajaltaan saamaa tukea.

Silti häneltä jäi syksyn aikana juttuja kirjoittamatta hyökkäysten vuoksi.

”Aloin vältellä tiettyjä aiheita ja niistä kirjoittamista, koska tiesin, millainen reaktio niistä syntyy. Lopulta vainoaminen meni niin älyttömäksi, että oli enää yksi hailee, mitä kirjoitin.”

Härkönen sanoo, että tiettyjä ihmisiä pidetään tietoisesti tikunnokassa, kun heidät on kerran sinne nostettu.

”Sitten sanotaan, että ’Aina hän valittaa, että aina juuri häntä häiritään’, kun juuri häntä oikeasti häiritään jatkuvasti.”

Härkönen ei ole silti halunnut lähteä Twitteristä tai edes lopettaa kokonaan keskustelua häntä haukkuvien tahojen kanssa. Oleellista on hänen mukaansa ”tuomita teot, ei tuomita ihmisiä”. Toimittajan pitää yrittää säilyttää keskusteluyhteys joka suuntaan.

Lisäksi Härkönen korostaa, ettei hänelle ole väliä, mistä aatteellisesta suunnasta hyökkäykset tulevat. Hän sanoo suhtautuvansa ”kaikkiin äärilaitoihin” samalla tavalla.

”On aina huolestuttavaa, kun ruvetaan määrittämään, mitä saa sanoa.”

Härkösen tarina ei ole täysin ainutlaatuinen.

Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut jo lähes normaalia, ja siksi Suomessa tehtiin viime syksynä sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja.

Toimittaja Johanna Vehkoon ja sarjakuvataiteilija Emmi Niemisen yhdessä tekemässä Vihan ja inhon internet -nimisessä journalistisessa sarjakuva-albumissa yli 20 naista kertoi vastaavasta vihahyökkäyksen kohteeksi joutumisesta.

Albumissa kerrotaan, että syyttäjä on tehnyt törkeistäkin vihaviesteistä esitutkinnan lopettamispäätöksen, vaikka uhri olisi vaatinut rangaistusta.

Härkösen tapaus on erilainen.

Härkösen saamista viesteistä oli jo aloitettu tutkinta, mutta Härkönen veti itse rangaistusvaatimuksen pois lokakuussa 2017.

Hän teki niin, jotta valtakunnansyyttäjä joutuisi linjaamaan, onko hänen tapauksessaan olemassa erittäin tärkeä yleinen etu, jolloin häneen – ja muihin toimittajiin – kohdistuneista rikoksista voitaisiin syyttää ilman henkilön itsensä rangaistusvaatimusta.

Vastaavaa tapausta ei ole Suomessa aiemmin ollut. Erittäin tärkeää yleistä etua ei ole jouduttu pohtimaan toimittajaan kohdistuvissa kuukausia jatkuvissa vihaviestittelyissä.


Rebekka Härkönen on palkittu Bonnier-gaalassa vuoden jutusta. (KUVA:MARKUS JOKELA / HS)
Valtakunnansyyttäjä totesi, että Härkösen tapauksessa ei täyty erittäin tärkeä yleinen etu ja lopetti esitutkinnan.

Päätös tehtiin poliisille toimitettujen julkisissa keskusteluketjuissa olleiden yksittäisten kommenttien perusteella. Loukkaavaksi arvioituja kommentteja oli yhteensä muutamia kymmeniä. Niissä ilmenneet ilmaisut ja uhkaukset eivät olleet niin raskauttavia, että erittäin tärkeä yleinen etu olisi täyttynyt.

Suomi24-keskustelufoorumilla Härkösestä keskustellaan esimerkiksi näin:

”Härkönen on ideologiastaan sokeutunut mamupatja. Ei häneltä voi vaatia minkäänlaista aivotoimintaa. Ei varmaan edes tajua mitä kirjoittaa.”

”Rebekka Härkönen on moraaliton, valehteleva, ammattitaidoton suvakki anarkisti ja matujen tiltu! Vetoan kaikkiin TS:n lukijoihin boikotoimaan lehteä kunnes mokoma toimittajan irvikuva saa potkut perheelleen.”

”Härkönen tulee roikkumaan lyhtypylväästä suvakkikaveriensa kanssa nopeammin kuin uskookaan kun Suomen kansa saa tarpeekseen tästä pelleilystä. Se päivä koittaa pian. Muistakaa suvakit nämä sanat!”

Härkösen mukaan poliisille oli päätynyt vain pieni osa kommenteista, eivätkä ne olleet raskaimpia häneen kohdistuneita hyökkäyksiä. Yksityisviestillä Härkönen on saanut törkeitä solvauksia ja uhkauksia.

Valtionsyyttäjä Leena MetsäpeltoValtakunnansyyttäjänvirastosta korostaa, että erittäin tärkeän yleisen edun täyttyminen olisi todella poikkeuksellista.

Hän ei osaa sanoa tarkalleen, milloin jatkuvissa kunnianloukkauksissa ja laittomissa uhkauksissa voisi täyttyä erittäin tärkeän yleisen edun raja, koska sellaista tapausta ei ole Suomessa ollut.

Pitkään jatkuvaa vainoamistyyppistä törkeän loukkaavaa toimintaa sen pitäisi kuitenkin olla. Koska Härköseen kohdistuneet loukkaavat viestit ovat olleet yksittäisten eri ihmisten lähettämiä, niitä ei ole tarkasteltu yhteisenä vihaviestikampanjana, kuten Härkönen sen on kokenut.

”Olisi eri asia, jos löytyisi selvästi yksi nimenomainen taho, joka mobilisoisi vihakampanjan, rienaisi ja vainoaisi henkilöä pitkähkön ajan. Tässä Härköseen kohdistunut kriittinen ja solvaava viestittely alkoi MV-lehden jutusta, joka oli kohdistettu pikemmin Turun Sanomiin kuin Härköseen”, Metsäpelto sanoo.

Hänen mukaansa tutkinnan kohteena oli kaksi erillistä viestirypästä vuoden 2017 elokuun lopussa ja lokakuun lopussa. Ne olivat ajalliselta kestoltaan varsin lyhyet ja irrallaan toisistaan.

Tutkinnassa ei myöskään oteta huomioon ollenkaan Härkösen henkilökohtaisesti saamia vihaviestejä, koska erittäin tärkeää yleistä etua arvioidaan vain laajaan tietoisuuteen saatettujen viestien osalta.

Härkönen kertoo arvioineensa itsekin, että valtakunnansyyttäjä voi päätyä esitutkinnan lopettamiseen.

Hänestä oli silti tärkeää nostaa asia esille, jotta voitaisiin pohtia, suojeleeko lainsäädäntö riittävästi toimittajia ja lehdistönvapauden toteutumista.

”Journalistin ohjeissa sanotaan, että journalistista päätäntävaltaa ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille. Juuri niin kuitenkin uhkaa käydä, kun jatkuvien vihaviestien kohteeksi joutuvat alkavat varoa tiettyjä aiheita.”

Härkönen sanoo, ettei hänelle olisi ollut mainittavaa hyötyä siitä, että kovimpien vihaviestien kirjoittajat olisi tuomittu sakkoihin kunnianloukkauksesta tai laittomasta uhkauksesta. Sakot ovat vain harvalle tarpeeksi kova pelote jättää uhkaus tai kunnianloukkaus kirjoittamatta.

Härkönen haluaa, että vihaviestikampanjoita alettaisiin tutkia samanlaisina kokonaisuuksina kuin esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta. Jos toimittajiin kohdistuvaan pitkään jatkuvaan vihaviestittelyyn puuttumista pidettäisiin erittäin tärkeän yleisen edun mukaisena, se antaisi selvän signaalin asian vakavuudesta.

Rinnastus järjestäytyneeseen rikollisuuteen ei ole ollenkaan aukoton, koska jatkuvienkaan vihaviestien taustalla ei todennäköisesti ole järjestäytynyttä ryhmää, vaan joukko yksittäisistä jutuista raivostuneita yksittäisiä henkilöitä.

Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto sanoo, että nykyisen lainsäädännön aikana paras keino on tehdä laittomista uhkauksista ja kunnianloukkauksista rikosilmoitus ja vaatia rangaistusta. Asianomistajarikoksen oikeuskäsittely ei ole hänen mukaansa yhtään sen raskaampi asianosaiselle, vaikka tämä itse vaatisi rangaistusta.

Härkösen mukaan kyse on enemmänkin suunnasta, mihin ollaan menossa.

Härkösellä ei ole tarjota mitään ilmiselvää ratkaisua, miten laki voisi antaa paremman turvan vihaviestikampanjan kohteeksi joutuvalle toimittajalle. Nykyinen laki ei hänen mukaansa tunnu enää riittävän vihapuheeseen puuttumiseen. Samaa on sanonut muun muassa Johanna Vehkoo.

Yksi oleellinen asia olisi määritellä, missä menee ”normaalin somekirjoittelun” raja.

Syyskuussa rikoskomisario Kimmo Heinonen pohti Ylellä, ovatko Härköseen kohdistuneet kirjoitukset edes normaalista some-kirjoittelusta poikkeavia.

”Tuntuu, että koko yhteiskunta on lamaantunut ja hämääntynyt tästä vihapuheilmiöstä. Ainahan yhteiskunta nostaa kädet pystyyn, kun tulee tällainen uusi aggressiivinen ilmiö. Ei oikein tiedetä, miten pitäisi suhtautua”, Härkönen sanoo.

Järkeen hän haluaa silti vielä uskoa.

”Uskon, että jokainen järjellinen ihminen tajuaa, että helvetin väärin tämä on. Ei voi olla niin, että meillä toimittajat joutuvat muuttamaan kotikaupungistaan.”
https://www.hs.fi/nyt/art-200000562...-other&share=4dfb6235088c5b41ac4178b1c1bbcea0
 
Härkönen toisaalta "maalitti" itse itsensä silloisessa kirjoituksessaan. Turvapaikanhakija tekee terrori-iskun ja tämä nostaa samalla turvapaikanhakijan tilanteen sankariksi. Tuollaisen koko kansaa koskettavan jutun pitäisi olla aika neutraali.
 
Ennen Suomessa riitti asian todistamiseksi, että toimittaja sanoi asian tapahtuneen tietyllä tavalla. Asiat oli 1800-luvulla "kirkossa kuulutettuja" ja 1900-luvulla "asia luki lehdessä" tai "Arvi Lind kertoi".

90-luvulla Suomi joutui suurten muutosten kouriin. Maa piti saada länteen vaikka vähän totuutta venyttämällä ja hei olihan niitä asioita uutisoitu ennenkin "yleinen etu" huomioiden. Aluksi homma sujuikin ihan hyvin, mutta sitten yksi Berners-Lee meni tekemään tietoliikenteeseen liittyviä keksintöjä, jotka mahdollisti sen, että 2000-luvun alussa jokainen jolla oli korkeampi elintaso kuin pultsarilla sai äänensä kuuluviin massoille.

Aluksi mikään ei tuntunut muuttuvan. Lehdenjakajat kanteli lehtiä ja netistä kateltiin aika pitkälle pillunkuvia ja lyhytversioita "oikeista uutisista". Samoihin aikoihin Suomesta piti tehdä monikulttuurinen ja luultiin edelleenkin, että sen hoitamiseen riittäisi vain se, että vallanpitäjien mediassa ilmoitettaisiin, että Suomesta tulee monikulttuurinen PISTE.

Hienoja tavoitteita ajaessaan toimittajat ovat tuhonneet oman uskottavuutensa. Suuren yleisön lautamiehet eivät enää usko kaikkea mitä huumepoliisin päällikkö tai toimittaja sanoo.
 
Ehkäpä Turun Sanomille tuli kiire ottaa uutisvirta haltuun kun tiesivät mitä todellisuudessa tapahtui. Ei nimittäin saanut käydä niin että "natsista tehtäisiin sankari".

Se joka tekee otsikot ensin ja jonka otsikoita edelleen lainataan niin se on voittaja.
Ei niitä faktojen mukaisiksi jälkikäteen korjailla.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkäpä Turun Sanomille tuli kiire ottaa uutisvirta haltuun kun tiesivät mitä todellisuudessa tapahtui. Ei nimittäin saanut käydä niin että "natsista tehtäisiin sankari".

Se joka tekee otsikot ensin ja jonka otsikoita edelleen lainataan niin se on voittaja.
Ei niitä faktoja jälkikäteen korjailla.

Nykyajan propagandan keinoja.

1. Kerro tarinasi ensin. Näin toimimalla luot kohdeyleisölle tarinan jota vasten he hahmoittavat tapahtumasarjan.

2. Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin. Luo inhimillinen lämmin tarina katastrofin keskelle. Ehkä viisi divisioonaa tuhoutui, mutta krenatööri Heinz Himmerman ampui 300 vihollista yksin ja pelasti pataljoonansa! Mikä rohkeus, hihansuut palaneet punahehkuisten piippujen vaihtamisen aikana ja kerro kuinka Heinz on kotoisin ihanasta pienestä vuoristokylästä.

3. Älä anna totuuden pilata hyvää tarinaa.
 
1. Kerro tarinasi ensin. Näin toimimalla luot kohdeyleisölle tarinan jota vasten he hahmoittavat tapahtumasarjan.

2. Kiinnitä huomiosi yksityiskohtiin. Luo inhimillinen lämmin tarina katastrofin keskelle. Ehkä viisi divisioonaa tuhoutui, mutta krenatööri Heinz Himmerman ampui 300 vihollista yksin ja pelasti pataljoonansa! Mikä rohkeus, hihansuut palaneet punahehkuisten piippujen vaihtamisen aikana ja kerro kuinka Heinz on kotoisin ihanasta pienestä vuoristokylästä.

3. Älä anna totuuden pilata hyvää tarinaa.

Jep. Tarinateollisuus on in. Ja sitten ihmettelevät, että mitä ne pojaat epäälöö....
 
HS:n artikkelissa on mainittu, että Härkösen artikkelin jälkilöylyissä sekoitettiin innokkaasti kaksi eri tapahtumaa: "oikeistolaisen" ja Hosseinin ensiavut. Selkeyden vuoksi olisi hienoa nähdä myös kuvat Hosseinista auttamassa, sillä nyt jäädään puolitotuuksiin - varsinkin kun artikkelissa mainittiin "hän on nähnyt kuvat" (Hosseinistako auttamassa?). Netissä pyörivissä kuvissa näkyy "oikeistolainen" kädet veressä, mutta yhtä hyvin Hosseinikin on ollut siinä mukana lopulta auttamassa. Artikkelista saa myös käsityksen, että kaikki todistajat eivät halunneet ääntään kuuluvaksi - liekkö "oikeistolainen" ollut yksi heistä?

Näin jälkikäteen katsottuna valtamedia ei oikein osaa mediapeliä näin aroista aiheista. Oltaisiin päästy helpommalla tekemällä lisää artikkeleita, joissa esitellään uusia kuvia ja muita todistajalausuntoja. Nyt toimittaja jäi juttunsa kanssa tyhjän päälle ja oli helppoa riistaa "vastapuolelle", jolla oli nämä kuvat ja omat tarinat nopeasti kasassa.

Itsekin olisin toimittajana tehnyt artikkelin ensi käden todistajasta - aivan sama kuka tämä on. Näin ollen mielestäni ylilyönnit menevät kategoriaan Internetin p*skaämpäri.
 
HS:n artikkelissa on mainittu, että Härkösen artikkelin jälkilöylyissä sekoitettiin innokkaasti kaksi eri tapahtumaa: "oikeistolaisen" ja Hosseinin ensiavut. Selkeyden vuoksi olisi hienoa nähdä myös kuvat Hosseinista auttamassa, sillä nyt jäädään puolitotuuksiin - varsinkin kun artikkelissa mainittiin "hän on nähnyt kuvat" (Hosseinistako auttamassa?). Netissä pyörivissä kuvissa näkyy "oikeistolainen" kädet veressä, mutta yhtä hyvin Hosseinikin on ollut siinä mukana lopulta auttamassa. Artikkelista saa myös käsityksen, että kaikki todistajat eivät halunneet ääntään kuuluvaksi - liekkö "oikeistolainen" ollut yksi heistä?

Näin jälkikäteen katsottuna valtamedia ei oikein osaa mediapeliä näin aroista aiheista. Oltaisiin päästy helpommalla tekemällä lisää artikkeleita, joissa esitellään uusia kuvia ja muita todistajalausuntoja. Nyt toimittaja jäi juttunsa kanssa tyhjän päälle ja oli helppoa riistaa "vastapuolelle", jolla oli nämä kuvat ja omat tarinat nopeasti kasassa.

Itsekin olisin toimittajana tehnyt artikkelin ensi käden todistajasta - aivan sama kuka tämä on. Näin ollen mielestäni ylilyönnit menevät kategoriaan Internetin p*skaämpäri.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun näiden terroritekojen jälkeen ylistetään muslimeita. Keskustelupalstoilla veikattiin ennakkoon jo Pariisin yökerhoskun kanssa, että huomenna uutisoidaan muslimisankareista - ja niin tehtiinkin. Sitten korjailtiin jälkikäteen ihan pienillä jutuilla, että oli ihan puppua koko juttu. Pääteltävissä, että osa narratiivia, joka tulee ylempää.
 
Pohjimmiltaan koko Some on pelkkä globaali koulukiusauskoneisto. Valtamedia on omalta osaltaan ollut vauhdittamassa tätä ilmiötä erilaisine ajojahteineen, räikeänä esimerkkinä "me too" kärjistyneine lieveilmiöineen.

En tuota Härkösen juttua jaksanut lukea, mutta tämä osui silmään.

"Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut jo lähes normaalia."
Miehenä minusta on tuntunut jo monta vuotta samalta, miesten suhteen.
 
Pohjimmiltaan koko Some on pelkkä globaali koulukiusauskoneisto. Valtamedia on omalta osaltaan ollut vauhdittamassa tätä ilmiötä erilaisine ajojahteineen, räikeänä esimerkkinä "me too" kärjistyneine lieveilmiöineen.

En tuota Härkösen juttua jaksanut lukea, mutta tämä osui silmään.

"Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut jo lähes normaalia."
Miehenä minusta on tuntunut jo monta vuotta samalta, miesten suhteen.
Syyllinen löytyy aina. Jos ei muuta keksitä niin se on Suomalainen, valkoihoinen, hetero mies joka äänestää perussuomalaisia.
 
Olisko jo aika myöntää että koko Twatter oli virhe. Mitä hyötyä siitä on kenellekkään? Johto vain irti seinästä niin olisi yksi sentimentaalisten joutilaiden maanisesti tuijottama paskakikkare vähemmän. Sosiaalipornoa ja tirkistelyähän se taitaa enimmäkseen olla.
 
Syyllinen löytyy aina. Jos ei muuta keksitä niin se on Suomalainen, valkoihoinen, hetero mies joka äänestää perussuomalaisia.
tama on kylla nahty ja kuultu viimeaikoina. erittain huolestuttavaa kehitysta ja pitaisi kysya juurisyyta julkisesti suomessakin ikava kylla taman harkosen kaltaiset repekat ovat niita sisaisten kuilujen repijoita, jotka haikailemattomasti kayttavat tilannetta edukseen ja kun saavat syystakin sitten "negatiivista" palautetta, uhriutuvat viela paallepatteeksi julkisuudessa. Kuten lestadiolaisten toimintaa julkisuudessa. (keskusta vesrus nuorisosaatio)
 
Back
Top