Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta ennakkoon kritiikkiryöppy – Piispa: Pidän demonisoimisen ja eristämisen henkeä vaarallisena
17.04.2019 12:04 - Jussi Rytkönen |Kotimaa
Jyväskylän kirkkopäivillä toukokuussa järjestettävä keskustelu on viime päivinä aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisen median kirkollisessa kuplassa. Kirkkopäivien tilaisuudessa Helsingin piispa Teemu Laajasalo, perussuomalaisten puheenjohtaja
Jussi Halla-aho ja koomikko
Joonas Nordmankeskustelevat sopivasta ja sopimattomasta puheesta sekä sananvapauden rajoista politiikassa, komediassa ja kirkossa.
Tilaisuuden otsikko on
Mistä saa puhua, mille saa nauraa?
Keskustelun idea on Teemu Laajasalon.
Kotimaa24:n aiemman uutisen asiasta voit lukea
täältä.
Keskustelu on herättänyt etukäteen innostuksen ohella runsaasti kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan kirkko antaa erikoisen viestin kutsumalla sananvapauskeskusteluun henkilön, joka on saanut blogikirjoittelustaan korkeimman oikeuden tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Huonona viestinä pidetään myös sitä, että keskustelun teemoihin yhdistetään huumori ja komiikka.
Teemu Laajasalo kertoo itse hahmottaneensa kritiikissä tilaisuutta kohtaan kaksi päänäkökulmaa.
–
Niistä ensimmäinen on, että Jussi Halla-ahoa ei pitäisi henkilönä pyytää tähän tilaisuuteen. Hän on ikään kuin henkilönä sopimaton.
Toinen kritiikin aihe on, että miksi puheenjohtaja on kutsunut keskustelemaan kaksi miestä, Laajasalo sanoo.
Jälkimmäisestä arvostelun aiheesta Laajasalo toteaa, että on tärkeää, että erilaisissa keskustelussa on miehiä ja naisia. Jyväskylän foorumille hän halusi kuitenkin kutsua nimenomaan nämä kaksi henkilöä.
"Meillä on lupa kertoa mielipiteitämme ja näkemyksiämme"
Jussi Halla-aho on keskustelufoorumin näkökulmasta iso kala. Moni on kysynyt, pitäisikö hänen kanssaan puhua ennemmin politiikasta kuin sananvapaudesta tilanteessa, jossa kirkko saa hänet näkyvässä tilaisuudessa "lauteille".
– Minusta kysymys sanankäytöstä tai sanojen oikeasta käytöstä on se asia, johon tässä keskustelussa on nyt syytä keskittyä, Laajasalo sanoo.
Laajasalo on saanut etukäteen osakseen epäilyä siitä, aikooko hän haastaa Halla-ahoa keskustelussa. Piispa toivoo, että jopa kaikki kolme keskustelijaa haastaisivat toisiaan. Tavoitteena on puhua siitä, missä rajat menevät.
– Onhan aivan ilmeistä, että sanoja voidaan käyttää väärin, pahantahtoisesti ja julmasti.
Haluan kysyä, mikä on sanojen vastuullista käyttöä. On myös tärkeää todeta, että meillä on lupa kertoa omia mielipiteitämme ja näkemyksiämme.
Laajasalon mukaan sananvapaus ja toisten ihmisten kunnioittava kohtelu kohtaavat hieman harmaalla alueella: sekaisin menevät helposti eri kategorioihin kuuluvat asiat, kuten se, mikä on hyvää ja mikä pahaa ja toisaalta mikä on kaunista ja mikä rumaa.
Laajasalo torjuu syytöksen, jonka mukaan Jyväskylän kohtaaminen olisi vain ohjelma-aikaa puoluejohtaja Halla-aholle.
– Luulen, että hän ei tarvitse mitään erityistä ohjelma-aikaa. Hän saa tuossa asemassa sitä muutenkin aivan riittävästi.
"Demonisoimisen ja eristämisen henki on vaarallinen"
Jussi Halla-aho on vuosia kuumentanut monien tunteita ja ollut esillä muun muassa sananvapauteen liittyvissä asioissa. Laajasalon mielestä Halla-ahon kanssa on kiinnostavaa keskustella teemasta juuri hänen historiansa takia.
Piispan mukaan asiassa on toinenkin taso.
– Pidän erittäin vaarallisena ja hankalana sitä demonisoimisen ja eristämisen henkeä, jossa ajatellaan, että jonkun tyypin kanssa ei ollenkaan pidä keskustella.
Hän muistuttaa myös kolmannesta tasosta. Lavalle nousee kuuluisa poliitikko, jolla on laaja kannatus suomalaisten joukossa: jollain tavalla hänen ajattelunsa edustaa yli kuudesosaa eduskuntavaaleissa äänestäneistä.
–
Jos keskusteluun osallistuva ihminen sattuu olemaan Suomen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja, pidän todella erikoisena, jos hänen kanssaan ei puhuttaisi.
Laajasalo hieman ihmettelee julkisuuden ristiriitaisuutta. Yleinen näkökulma on hänen mukaansa se, että
kukaan ei vastusta sovinnon ja yhteyden rakentamista.
– Me puhumme paljon erilaisuuden ymmärtämisestä ja tilan antamisesta erilaisuudelle. Todellisuudessa näin ei mitenkään aina tehdä.
Ajattelemme helposti, että erilaisten ihmisten puheiden taustojen ymmärtäminen tarkoittaisi heidän ajattelunsa hyväksymistä.
Laajasalo pohtii, kenet piispa saisi tavata erilaisilla foorumeilla hoitaessaan virkaansa kuuluvia yhteiskuntasuhteita. Hän viittaa viikko sitten pidettyyn Helsingin hiippakunnan Myötätuntoiltaan. Siinä keskustelun vieraina olivat vasemmistoliiton
Silvia Modig, vihreiden
Fatim Diarra, Sdp:n
Hussein Al-Taee ja kokoomuksen
Daniel Rahman.
– On tärkeää, että erilaisilla areenoilla voidaan käydä yhteiskunnallista keskustelua.
Uskon, että myös Jyväskylän kohtaamisesta syntyy mielenkiintoinen keskustelu ja toivotan mahdollisimman monet sinne tervetulleiksi, Laajasalo sanoo.
Laajasalo: Suomessa on kiellettyjä puheenaiheita
Teemu Laajasalon mielestä suomalainen sananvapaus ja sitä ympäröivä keskusteluilmapiiri ovat muuttuneet 2000-luvulla.
– Meillä on nykyisin ikään kuin tarkempaa ja pohditumpaa se, minkälaisista asioista voi puhua ja mistä voi vitsailla. Se on hyvä asia. Minusta on tärkeää nähdä muutos ja pohtia, mitä rajoja siinä on.
Laajasalon mukaan Suomessa on myös kiellettyjä puheenaiheita tai asioita, joista voi puhua vain tiettyyn sävyyn. Hän sanoo, että yksi Jyväskylän illan tavoitteista on yrittää hahmottaa, onko se hyvä vai huono asia.
Laajasalo toteaa, että kristityllä ja kirkolla on oma viestinsä, joka pitää pystyä sanomaan selkeästi.
– Se on ihan selvä juttu. Dialogeissa paitsi kuunnellaan, myös sanotaan, mitä mieltä itse ollaan.
Kirkkopäivien keskustelusta Laajasalo nostaa esille myös Joonas Nordmanin.
– Hän on Suomen ykköskoomikko, poliittisen satiirin ykkösnimiä. On erittäin tärkeää pohtia näitä kysymyksiä komedian näkökulmasta:
mille narri voi nauraa, koska myös sen säännöt muuttuvat koko ajan.
Laajasalo toivoo, että Jyväskylän tilaisuus lisäisi ihmisten ymmärrystä, sovinnon henkeä ja erilaisten ihmisten kunnioitusta.
– Lisäksi toivon, että ihmiset kokevat, että suora, hauska ja ihmisiä liikuttava puhe on mahdollista.
Kirkkopäivien pääjärjestäjä Kirkkopalvelut on Kotimaa24:ää julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.
Jyväskylän kirkkopäivillä toukokuussa järjestettävä keskustelu on viime päivinä aiheuttanut vilkasta keskustelua sosiaalisen median kirkollisessa kuplassa. Kirkkopäivien tilaisuudessa Helsingin piispa Teemu Laajasalo, perussuomalaisten puheenjohtaja...
www.kotimaa24.fi