21.10.2015
Poliiseille tuli kielto kertoa turvapaikanhakijoiden rikoksista
Poliisia tarvittiin Hennalan kasarmeilla ensimmäistä turvapaikanhakijoiden bussia odotellessa. Tuon illan jälkeenkin poliisilla on riittänyt kasarmille keikkoja, jotka ovat liittyneet mm. turvapaikanhakijoiden keskinäiseen välienselvittelyyn.
Hämeen poliisilaitoksen henkilöstö sai viime viikon alkupuolella sisäisen viestintäohjeistuksen, joka koskee nykyiseen turvapaikanhakijatilanteeseen liittyvää poliisitiedottamista. Poliisipäällikön ja laitoksen viestintäpäällikön allekirjoittama kuuden sivun mittainen ohjeistus on herättänyt vilkasta keskustelua laitoksen henkilöstön keskuudessa. Moni kokenut poliisi pitää sitä poikkeuksellisena.
Keskustelua on herättänyt mm. poliisilaitoksen päivittäistiedottamista koskeva ohje, jonka mukaan rikoksista uutisoitaessa ”ei mainita epäillyn asemaa turvapaikanhakijana”. Ohjeistuksessa tätä määräystä perustellaan sillä, että turvapaikka-asiat ovat laajasti salassa pidettäviä ja lainmukaista perustetta turvapaikanhakija-statuksen ilmaisuun ei pääsääntöisesti ole.
Linjaus ihmetyttää laitoksen henkilöstöön kuuluvaa pitkän linjan poliisia. Hän epäilee, onko salassapidon tulkintaa venytetty tarpeettoman pitkälle.
- Eihän kenenkään henkilöllisyys paljastu sillä, että hänen sanotaan olevan turvapaikanhakija.
Viestintäohjeistuksessa on myös perusteltu uusia määräyksiä. Viestinnän tavoitteeksi mainitaan turvallisuuden ja yhteiskuntarauhan edistäminen. Viestinnällä halutaan myös vahvistaa luottamusta poliisin toimintaan ja ehkäistä radikalisoitumista ja rasistisia ilmiöitä.
Ohjeistuksessa muistutetaan, että poliisi ei ota puolia. Turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan neutraalisti, puolueettomasti ja asiallisesti. Ohjeistus on ulotettu koskemaan myös vapaa-ajalla käytäviä yksityisiä keskusteluja: ”Poliisimiesten on roolinsa, tehtävänsä sekä käyttäytymisvelvoitteensa mukaisesti suhtauduttava turvapaikanhakijoihin neutraalisti myös vapaa-ajalla tapahtuvassa henkilökohtaisessa viestinnässään”.
Saamiemme tietojen mukaan tämä kohta on herättänyt laitoksen henkilöstön keskuudessa paljon ihmetystä, osa poliiseista on kokenut määräyksen käytännössä sananvapauden rajoittamisena.
Ohjeistuksessa käydään läpi myös nykyiseen tilanteeseen liittyviä riskejä: kantaväestön tai turvapaikanhakijoiden radikalisoituminen, rasismin leviäminen sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuudentunteen rapautuminen. Yhtenä riskinä mainitaan myös ”poliisilaitoksen oman henkilöstön suhtautuminen lisääntyvään työmäärään ja mahdolliset kielteiset mielipiteet turvapaikanhakijoita kohtaan".
Muistiossa myös arvioidaan, että ”turvapaikanhakijoiden rekisteröinti, turvapaikkatutkinta ja myöhemmin mahdolliset käännytykset työllistävät poliisia tavanomaista enemmän ainakin seuraavat kaksi vuotta”.
Saamiemme tietojen mukaan poliisilla on ollut säännöllisesti keikkoja Hennalan hätämajoituskeskukseen, mutta toistaiseksi kyse ei ole ollut vakavammista tapauksista. Tyypilliset tilanteet ovat olleet asukkaiden keskinäisiä välienselvittelyjä, jotka ovat saattaneet saada alkunsa arkisista tilanteista.
Hennala on kuitenkin poliisin kannalta sikäli poikkeuksellinen kohde, että sinne on työturvallisuussyistä menty isommalla miehityksellä kuin tavanomaisille riitatilanteiden selvittelykeikoille. Hennalaan on tyypillisesti menty vähintään kolmen partion voimin, mikä vaikuttaa poliisin mahdollisuuksiin reagoida muualta tulleisiin hälytyksiin.
Tommi Berg
[email protected]
@TommiMBri