#vihapuhe

Pilluradiossa on nyt ollut vähemmän panojuttuja - ja vähemmän ilmastokiimaakin.
Pyhimys ei saanutkaan Nobelia, siitäkö se johtuu.
Kuuntele Mahadura & Özberkan Yle Areenassa:

 
Turtiainen tylytti, kommunisti ilmiantoi ja poliisi tutki – lopputulos oli sananvapausmyönteinen





EDUSKUNTA

turtiainen.png
Vasemmalla: Ano Turtiainen eduskunnassa. Oikealla tutkinnan päätösdokumentti.
Kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntapuhetta ja Facebook-kirjoitusta koskeva tutkinta on valmistunut. Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta.

Suorasukaisesta tyylistään tunnettu voimamies, kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) totesi 13.6.2019 eduskunnassa: ”Hallitusohjelman suurimpia voittajia ovat työssä käymättömät ulkomaalaiset suurperheelliset, joiden vastikkeettomat tulonsiirrot nousevat. Heidän elämäänsä helpotetaan monin tavoin ja rahat siihen kaivetaan suomalaisen duunarin taskusta. Ohjelmasta paljastuu siis maailman kieroutunein työväenaate.”
Samana päivänä Turtiainen kirjoitti Facebook-palveluun: ”Luonto mukana ilmastotalkoissa”, ja lisäsi tunnisteiksi #ebola ja #Afrikka. Asiasta kirjoitti tuolloin muun muassa Iltalehti.
Eduskuntapuhe ja Facebook-päivitys eivät ollut kaikkien mieleen. Kommunistien riveistä kansanedustajuutta äskettäin tavoitellut mieshenkilö teki Helsingin poliisilaitokselle asiasta tutkintapyynnön. Hän pyysi poliisia selvittämään, onko Turtiainen syyllistynyt rikokseen.
Ja poliisihan selvitti.
Selvittelyn lähtökohdaksi poliisin tutkinnanjohtaja otti tutkintapyynnön, Iltalehden uutisen, Turtiaisen suuressa salissa pitämän puheen sekä Facebook-päivityksen. Niin ikään asiassa puntaroitiin Turtiaisen Iltalehdelle antamia haastatteluvastauksia.



Turtiaisen 13.6.2019 eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän kommentoi sitä, ketkä ovat hallitusohjelman suurimpia voittajia.
Kiihottamisrikos?
Oliko kyse kiihottamisrikoksesta? Sitä puntaroidessa keskeistä on arvioida lausuntojen kohteena olevan ryhmän yhteiskunnallista asemaa. Maahanmuuttajat voivat sinänsä muodostaa ryhmän, joka nauttii rangaistussäännöksen tarjoamaa suojaa.
Toisaalta sananvapaus on Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja YK:n kansalaisoikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksessa turvattu ihmisoikeus, kuten myöskin Suomen perustuslain määrittelemä perusoikeus.
Tutkinnanjohtaja viittaa perustelutekstissään Sami Mannisen Perusoikeudet-teokseen: ”Sanavapauden ensisijaisena tarkoituksena on turvata edellytykset vapaalle tiedonvälitykselle, vapaalle mielipiteenmuodostukselle, julkisen vallan kritisoinnille sekä kaikille avoimelle, vapaalle ja julkiselle kansalaiskeskustelulle. ”
Sananvapausrikoksia koskevan lainsäädännön perusteluissa todetaan: ”Mikä tahansa pykälässä tarkoitettua ryhmää väheksyvä julkinen lausuma ei välttämättä ole kiihottamisrikoksena rangaistava. Rangaistavuuden edellytyksenä kiihottamisrikoksessa on, että levitettävässä viestissä uhataan, panetellaan tai solvataan pykälässä tarkoitettua ryhmää.”
Tutkinnanjohtajan puntaroi seuraavaksi, onko Turtiaisen ulostuloissa uhkauksia, panettelua tai solvaamista: ”Oikeuskirjallisuuden mukaan suoria uhkauksia ovat uhkaukset väkivallasta sekä uhkaukset taloudellisesta syrjinnästä.” Epäsuoria uhkauksia voisivat ovat esimerkiksi toiveet ”kristalliyön tapahtumien toistumisesta” tai vihjaukset ”siirtymisestä sanoista tekoihin”.
Myös viestin oheen liitetyllä kuvamateriaalilla ja symboliikalla on merkitystä. Esimerkiksi eräässä aikaisemmassa oikeustapauksessa oikeus katsoi, että Suomi-konepistoolin liittäminen Facebook-postaukseen teki viestistä maahanmuuttajia uhkaavan. Samoin julistukset siitä, että mielipiteen esittäjä ”on valmis tarttumaan aseisiin” tai ”valmis putsaa tän maan” on tulkittu eri oikeusasteissa uhkaaviksi.
Turtiaisen eduskunnassa pitämässä puheenvuorossa tai Facebook-viestissä ei ole kyse tällaisesta.
Tutkinnanjohtajan mukaan Turtiaisen kommentit kohdistuvat kehitysapua vastaan, jota tämä pitää korruptoituneena. Hän jatkaa: ”Täten uhan voitaisiin ajatella kohdistuvan ensisijaisesti suomalaisten kehitysyhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden liiketoimintamahdollisuuksia vastaan ja toissijaisesti niihin, jotka ovat suomalaisen kehitysyhteistyön tuloksista jollain tavalla riippuvaisia. ”
Panettelua tai solvaamista?
Uhkailusta ei siis ole kyse. Entä panettelu tai solvaaminen?
”Panettelulla tarkoitetaan sitä, että ihmisryhmä leimataan rikolliseksi tai alempiarvoiseksi. Solvaaminen merkitsee sitä, että ihmisryhmän edustajia verrataan loisiin tai eläimiin, samoin kuin sitä, että jonkin ryhmän syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai väkivaltaa jotain ryhmää vastaan toivottavana.
Liiaksi yleistävät lausumat saatetaan tulkita panettelemiseksi tai solvaamiseksi.
Panettelusta ja solvaamisesta löytyy tutkinnanjohtajan mukaan runsaasti oikeudenkäytäntöä. Tällaista on havaittu muun muassa tapauksessa, jossa ”ohikulkijoiden ryöstelyn ja verovaroilla loisimisen” on katsottu tietyn kansanryhmän erityispiirteeksi. Samoin on kiellettyä ”vääräuskoisten tappamisen, naisten ja lasten raiskaamisen ynnä muun rikoskäyttäytymisen ja terrorismin liittämistä jonkin kansanryhmän tai uskonnollisen ryhmän kulttuuriseksi ominaisuudeksi.”
Niin ikään ”ihmisryhmän kuvaaminen ja leimaaminen rikollisiksi” on oikeuskäytännön mukaan kiellettyä, kuten myös ”ihmisten luonnehtiminen rumiksi, haiseviksi ja likaisiksi”.
Kiellettynä solvaamisena ja panetteluna on pidetty ”aggressiivisesti tyyliteltyjä toiveita siitä, että maahanmuuttajia ja islamia ei pitäisi päästää Suomeen” sekä sitä, että ”erityisen moitittava rikoskäyttäytyminen (raiskaaminen ja ryövääminen) kytketään mielipiteessä turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kulttuuriin.”
Silläkin on merkitystä, kuinka toistuvaa ja runsasta arveluttava viestiminen on.
Toisaalta: ”sananvapausrikoksissa lausumia ei voida irrottaa yksittäisinä lauseina niihin kuuluvasta laajemmasta kontekstista, vaan niitä on tarkasteltava kokonaisuutena.”
Turtiainen otti eduskunnassa kantaa siihen, että työssä käymättömät ulkomaalaiset suurperheelliset ovat hallitusohjelman suurimpia voittajia. Tämän kommentin ääneen sanominen ei tutkinnanjohtajan näkemyksen mukaan riko lakia.
Hän kirjoittaa: ”Näkemykseni mukaan Turtiaisen lausumat ovat kontekstissaan sallittua sananvapauden käyttöä.”
#ebola #Afrikka
Entä Turtiaisen ebolaa koskeva kirjoitus Facebookissa?
Tutkinnanjohtaja pitää tätä asiaa koskevaa Facebook-päivitystä ”huolestuttavana, häiritsevänä ja ajatukselliselta sisällöltään kritiikille alttiina.” Facebook-julkaisu voisi ”mahdollisesti aktualisoida kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön täyttymisen solvaustekotavan”.
Olennaista asiassa on, mitä ihmisryhmää Turtiaisen kirjoitus koskee.
Oikeudellinen puntarointi jatkuu: ”Turtiaisen Facebook-julkaisun kohteena on Afrikka. Afrikassa on yli 50 valtiota, ja useita satoja erilaisia etnisiä ryhmiä, kieliryhmiä sekä uskonnollisia ja kulttuurisia ryhmittymiä. [..] Ebola ei ole perimään perustuva sairaus ja se tarttuu ihmisiin ja surmaa heitä riippumatta heidän ihonväristään, kansallisuudestaan, oleskeluluvastaan tai uskonnostaan. Näkemykseni mukaan Turtiainen ei Facebook-julkaisussaan samaista Afrikan mannerta mihinkään kiihottamisrikoksen tunnusmerkistössä suojattuun ihmisryhmään, eikä mihinkään muuhunkaan ryhmään.”
”Asia voisi olla toisin, jos Turtiainen [..] kohdistaisi ilmastotalkoomielipiteensä esimerkiksi kongolaisiin, tutseihin, shiia-muslimeihin tai kopti-kristittyihin”
tai mikäli Turtiainen kohdistaisi mielipiteensä afrikkalaisiin.
Turtiaisen Facebook-viestistä puuttuu tutkinnanjohtajan mukaan ”sellainen pejoratiivinen sisältö, jolla lukija houkutellaan toivomaan, että afrikkalaiset palautettaisiin Suomesta takaisin Afrikkaan, jossa luonto tekee ebolan kautta ilmastotyötä”
Puntaroinnissa todetaan, että jälkikäteen annetuilla selityksillä on ainoastaan rajallinen merkitys. Mutta niissäkään ei löydy sellaista ainesta, jonka vuoksi sananvapausmyönteisestä lukutavasta olisi ollut perusteltua poiketa.
”[..] Turtiaisen viestin kohde on kuitenkin siinä määrin tarkentumaton ja yleisluonteinen, että se ei alustavasti arvioituna näyttäisi kohdistuvan kiihottamisrikoskriminalisoinnin perusteella suojattuun ihmisryhmään eikä mihinkään muuhunkaan rajattuun ihmisryhmään.”
Esitutkintaa ei aloiteta
Tutkinnanjohtajan näkemyksen mukaan Turtiaisen tapauksessa ”kyse on hallituspolitiikan ja kehitysyhteistyön arvostelusta ja siten sallitusta sananvapauden käytöstä”. Ratkaisussa painotetaan, että sananvapauden ja ilmaisuvapauden piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti myös sellaiset viestit, joiden tarkoituksena on ärsyttää, shokeerata ja provosoida.
Kriminalisoinnin tarkoituksena ”ei ole varjella julkisen keskustelun rakentavuutta tai soveliasta keskustelukulttuuria, vaan tarjota yksilöille ja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisryhmille välttämätöntä suojaa kunniaa, yksityisyyttä tai ihmisarvoa vastaan”.
”Näkemykseni mukaan tässä asiassa on kysymys Turtiaisen poliittisten mielipiteiden ja kannanottojen asianmukaisuuden arvostelusta. [..] Arvostelu kuuluu vapaaseen julkiseen kansalaiskeskusteluun. Esitutkinta ei myöskään voi toimia vapaiden poliittisten mielipiteiden tai asiaperusteiltaan kyseenalaisten arvoasetelmien moittimisväylänä.”
Tutkintadokumentti päättyy sanoihin: ”Tässä asiassa ei ole syytä epäillä kiihottamisrikosta eikä mitään muutakaan rikosta. Esitutkintaa ei aloiteta”

 
STT alkaa moderoida uutissivustojen kommenttipalstoja – Ilta-Sanomat ensimmäinen asiakas


Moderoinnin on tarkoitus laajentua muihin medioihin ensi vuoden aikana. EHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Moderoinnin on tarkoitus laajentua muihin medioihin ensi vuoden aikana. EHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomen Tietotoimisto (STT) alkaa moderoida Ilta-Sanomien verkkosivujen kommenttiosiota marraskuun alusta lähtien.

Uutisten kommenttiosion valvonta on uusi palvelu, jonka tarjoamisesta STT neuvottelee usean muun median kanssa. Moderoinnin on tarkoitus laajentua muihin medioihin ensi vuoden aikana.

Moderointia tekevät toimihenkilöt, joilla on aiempaa kokemusta työstä. Moderoijat eivät työskentele STT:n uutistoimituksessa.
–  Kaikki Ilta-Sanomien moderoijat tekevät töitä etänä, eikä sitä ole tarvetta muuttaa. Kiinnostuneille voidaan järjestää työskentelypiste STT:n muista tiloista, uutistoimiston toimitusjohtaja Kimmo Pietinen sanoo.

Ilta-Sanomia kustantaa Sanoma Media Finland, joka on STT:n pääomistaja.

Myös some-kanavien moderointia tarjotaan
Kommenttien valvonta voi sisältää myös sosiaalisen median kanavien moderointia. Ilta-Sanomat pitää some-kanavien valvonnan itsellään.

STT neuvottelee palvelusta tällä hetkellä vain uutismedioiden kanssa, mutta verkkosivujen tai sosiaalisen median kanavien moderointia voidaan kysynnän mukaan tarjota myös muille yrityksille.
–  Emme sulje pois mahdollisuutta, että voisimme tarjota moderointia myös muille kuin uutismedioille, Pietinen sanoo.

STT on ensimmäinen eurooppalainen uutistoimisto, joka alkaa laajamittaisesti tarjota kommenttiosioiden moderointia. Vastaavaa palvelua tarjoaa australialainen AAP.

 
Kuuntele Mahadura & Özberkan Yle Areenassa:

En tiedä antaisinko mieluummin valuttaa korviini sulaa steariinia. Pari kertaa autoradiossa on sattunut tämä kälätyskaksikko paahtamaan ja neljännen kuunteluminuutin kohdalla on tullut sietoraja vastaan.
 
Muutaman minuutin kuuntelin ja sillä aikaa ei päästy pitemmälle kuin että millä nimellä se toosa kutsutaan.
 
Eikö aihe ole kuitenkin äärimmäisen kiinnostava? ;)

No teistä nuoremmista miehistä se vielä varmaan onkin, kyllä se näin köpöttelykymmeniä lähestyttäessä alkaa asettumaan omaan arvoonsa tuokin höpötin. Yleensäkin välttäisin kiinnostumasta naisnäkökulmasta tässä kontekstissa, heillä on jo muutenkin aika ylikorostunut käsitys siitä, miten tuon häpsvärkin omistaminen voimaannuttaa ja miten sillä saa valtaa...... :cool: Nuorille miehille antaisin elämänohjeeksi sen, että urheilkaa, saunokaa ja kaljoitelkaa mieluummin kuin alatte juosta nylkyttää jokaisen tusseron perässä, pitkän päälle parempi on niin.
 
En tiedä antaisinko mieluummin valuttaa korviini sulaa steariinia. Pari kertaa autoradiossa on sattunut tämä kälätyskaksikko paahtamaan ja neljännen kuunteluminuutin kohdalla on tullut sietoraja vastaan.
Tuossakin ohjelmassa pätee sama prosessi kuin mustassa Mannerheimissa ja vastaavissa. Kato, tavallisuus on niin diippii shittii ja jotenkin pitäisi erottautua, mutta minkäs teet, kun melkein kaikki ideat on käytetty. Överiksi pitää vetää, muuten ei tule näkyvyyttä piireissä.
Huomaa taiteilijan ilme. Hän on päässyt tavoitetilaan.
Mutta miten käy seuraavan taiteilijan, tai mistä seuraava radion ohjelmaidea saadaan tms. Kas siinäpä pulma :cool:

Taiteilija Jani Leinonen näkisi Sankari-muistomerkin mielellään todellisen Mannerheim-patsaan tilalla Mikkelin Hallitustorilla.


https://lansi-savo.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/716e59f0-e94f-4c61-aa32-0aae94a22028
https://www.savonsanomat.fi/kulttuu...ehtoa-Mikkelin-Mannerheimin-patsaalle/1387393
https://lansi-savo.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/d4d20ed7-206f-4de7-879c-196f4e15f943
 
Myös nationalismi on hyvä aate, jonka jätkät pilasivat


Yrjö Rautio
Julkaistu: 18.10. 10:54


”EI SE voinut olla aivan perseestä se 1800-luvun kansallisuusaate”, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja (HS 8. 9.).
Ei se ollut, mutta onko joku niin väittänyt? Äkkiä ei tule mieleen ketään.

Arvostan suuresti Keskisarjaa, erityisesti hänen tapaansa kertoa elävästi historian tapahtumista tavallisten ihmisten näkökulmasta. Mutta hänen näkemystään nationalismista en ymmärrä.

Nationalismin mainetta on Keskisarjan mukaan mustattu ”väärin perustein ja kohtuuttomin syytöksin”. Juuri kansallisuusaate ja suomalaisuusliike ovat 1800- ja 1900-luvuilla antaneet suomalaisille ”kaiken mikä on meille arvokkainta: ihmisarvon ja tasa-arvon, itsenäisyyden, kuolemattomat taideteokset”, Keskisarja luettelee.


NÄISTÄ ASIOISTA olen Keskisarjan kanssa yhtä mieltä. Nationalismin ansioihin voidaan liittää samaan tapaan monen muun kansakunnan valtiollinen ja kulttuurinen synty ja nousu. Nationalismihan oli Ranskan vuoden 1789 suuren vallankumouksen jälkeen noin kaksisataa vuotta yksi tärkeimmistä aatteista, usein myös radikaali ja edistyksellinen.

Kahteen vuosisataan sisältyy kaksi jaksoa, joissa nationalismia on käytetty äärimmäisen pahan oikeuttajana: toinen maailmansota ja nykyaika. Kumma kyllä historioitsija ei ole niistä tietävinään.

Toinen maailmansota ei syntynyt Keskisarjan mukaan nationalismista, ”vaan päinvastoin ylikansallisten imperiumien – Saksan, Neuvostoliiton ja Japanin – hyökkäyksestä pieniä kansallisvaltioita, kuten Suomea, vastaan”. Olen jyrkästi eri mieltä.

Nationalismi oli natsismin kovinta ydintä, vieläpä sen jyrkimmässä, etnologisessa ja rasistisessa muodossa. Myös japanilainen militarismi perustui käsitykseen japanilaisista muita parempana kansana ja rotuna. Nationalismia, suurvenäläistä sovinismia, löytyi neuvostoideologiastakin, heti siitä internationalismiksi naamioidun pintakuoren alta.

Nykyiset oikeistopopulistit taas perustelevat nationalismilla muun muassa muukalaisvihaansa, rasismiaan ja oman kansansa etnistä ja kulttuurista puhtautta ja paremmuutta.

MIKSI Keskisarja tämän kaiken kiistää? Ehkä selitys löytyy siitä, että nationalismi voi tarkoittaa niin monta, ristiriitaistakin asiaa.


Jotkut pitävät nationalismia ja kansallismielisyyttä synonyymeinä. Toiset tekevät käsitteiden välille selvän eron.

Itselleni nationalismi ei tarkoita hyvää eikä pahaa, vaan yhtä suurta aatetta, jota saatetaan käyttää niin hyvään kuin pahaan.
Järjettömintä nationalismia on etnonationalismi. Se korostaa oman kansan synnynnäistä ylemmyyttä ja vastustaa etnistä ja kulttuurista moninaisuutta. Tällaiselle käsitykselle ei löydy tieteellistä pohjaa, vaan vain rasismilta haisevia uskomuksia.

Yksikään kansa ei ole geneettisesti puhdas. Esimerkiksi venäläisiä voi geneettisesti pitää venäjää puhuvina suomalaisina – ja suomalaisia suomea puhuvina venäläisinä.

Yksikään kulttuuri ei ole puhdas. Kaikki ovat sekoituksia. Kaikki rikastavat toisiaan. Puhtaimpia ovat eristäytyneiden asuinalueiden kielet ja kulttuurit. Mutta jopa Tyynenmeren saarten maailmansyntykertomuksissa on samaa kuin omassa Kalevalassamme.

Ihmiskunnan juuret ovat yhteiset, sekä biologiset että kulttuuriset juuret.

ITSELLENI nationalismi ei tarkoita hyvää eikä pahaa, vaan yhtä suurta aatetta, jota saatetaan käyttää niin hyvään kuin pahaan. Niinhän on käytetty kaikkia muitakin suuria aatteita ja uskontoja. En koskaan kutsu oikeistopopulisteja nationalisteiksi saati kansallismielisiksi, vaan aina kiihkonationalisteiksi tai kansalliskiihkoilijoiksi.

En ole havainnut Keskisarjan tekevän selvää eroa nationalismin ja kiihkonationalismin välille. Tämä selittänee näkemyseromme.

Terveessä kansallismielisyydessä tai isänmaallisuudessa ei ole minunkaan mielestäni vikaa. Se ei ole vihan kylvöä, vaan rakentavaa yhteistyötä oman kansan väestöryhmien ja aatesuuntausten välillä. Se on tasaveroista yhteistyötä toisten kansojen kanssa.

Kansalliskiihkossa on paljonkin vikaa. Ei ole niin hyvää asiaa, ettei sitä saataisi kiihkoilulla pilatuksi, muutetuksi vastakohdakseen.

Keskisarja tuntuu ymmärtävän nationalismin siten, että se lakkaa olemasta nationalismia, jos sitä käytetään pahan välineenä. Samaan tapaan on puolustettu sosialismia: se paha, jota on tehty sen nimissä, ei olekaan enää sosialismia. Näin aate pysyy puhtaana, mitä sen nimissä tehdäänkin.

Sosialismista on sanottu, että se on hyvä aate, jonka jätkät pilasivat. Myös nationalismi on hyvä aate, jonka jätkät pilasivat.

 
Turtiainen tylytti, kommunisti ilmiantoi ja poliisi tutki – lopputulos oli sananvapausmyönteinen





EDUSKUNTA

turtiainen.png
Vasemmalla: Ano Turtiainen eduskunnassa. Oikealla tutkinnan päätösdokumentti.
Kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntapuhetta ja Facebook-kirjoitusta koskeva tutkinta on valmistunut. Asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta.

Suorasukaisesta tyylistään tunnettu voimamies, kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.) totesi 13.6.2019 eduskunnassa: ”Hallitusohjelman suurimpia voittajia ovat työssä käymättömät ulkomaalaiset suurperheelliset, joiden vastikkeettomat tulonsiirrot nousevat. Heidän elämäänsä helpotetaan monin tavoin ja rahat siihen kaivetaan suomalaisen duunarin taskusta. Ohjelmasta paljastuu siis maailman kieroutunein työväenaate.”
Samana päivänä Turtiainen kirjoitti Facebook-palveluun: ”Luonto mukana ilmastotalkoissa”, ja lisäsi tunnisteiksi #ebola ja #Afrikka. Asiasta kirjoitti tuolloin muun muassa Iltalehti.
Eduskuntapuhe ja Facebook-päivitys eivät ollut kaikkien mieleen. Kommunistien riveistä kansanedustajuutta äskettäin tavoitellut mieshenkilö teki Helsingin poliisilaitokselle asiasta tutkintapyynnön. Hän pyysi poliisia selvittämään, onko Turtiainen syyllistynyt rikokseen.
Ja poliisihan selvitti.
Selvittelyn lähtökohdaksi poliisin tutkinnanjohtaja otti tutkintapyynnön, Iltalehden uutisen, Turtiaisen suuressa salissa pitämän puheen sekä Facebook-päivityksen. Niin ikään asiassa puntaroitiin Turtiaisen Iltalehdelle antamia haastatteluvastauksia.



Turtiaisen 13.6.2019 eduskunnassa pitämä puhe, jossa hän kommentoi sitä, ketkä ovat hallitusohjelman suurimpia voittajia.
Kiihottamisrikos?
Oliko kyse kiihottamisrikoksesta? Sitä puntaroidessa keskeistä on arvioida lausuntojen kohteena olevan ryhmän yhteiskunnallista asemaa. Maahanmuuttajat voivat sinänsä muodostaa ryhmän, joka nauttii rangaistussäännöksen tarjoamaa suojaa.
Toisaalta sananvapaus on Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja YK:n kansalaisoikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksessa turvattu ihmisoikeus, kuten myöskin Suomen perustuslain määrittelemä perusoikeus.
Tutkinnanjohtaja viittaa perustelutekstissään Sami Mannisen Perusoikeudet-teokseen: ”Sanavapauden ensisijaisena tarkoituksena on turvata edellytykset vapaalle tiedonvälitykselle, vapaalle mielipiteenmuodostukselle, julkisen vallan kritisoinnille sekä kaikille avoimelle, vapaalle ja julkiselle kansalaiskeskustelulle. ”
Sananvapausrikoksia koskevan lainsäädännön perusteluissa todetaan: ”Mikä tahansa pykälässä tarkoitettua ryhmää väheksyvä julkinen lausuma ei välttämättä ole kiihottamisrikoksena rangaistava. Rangaistavuuden edellytyksenä kiihottamisrikoksessa on, että levitettävässä viestissä uhataan, panetellaan tai solvataan pykälässä tarkoitettua ryhmää.”
Tutkinnanjohtajan puntaroi seuraavaksi, onko Turtiaisen ulostuloissa uhkauksia, panettelua tai solvaamista: ”Oikeuskirjallisuuden mukaan suoria uhkauksia ovat uhkaukset väkivallasta sekä uhkaukset taloudellisesta syrjinnästä.” Epäsuoria uhkauksia voisivat ovat esimerkiksi toiveet ”kristalliyön tapahtumien toistumisesta” tai vihjaukset ”siirtymisestä sanoista tekoihin”.
Myös viestin oheen liitetyllä kuvamateriaalilla ja symboliikalla on merkitystä. Esimerkiksi eräässä aikaisemmassa oikeustapauksessa oikeus katsoi, että Suomi-konepistoolin liittäminen Facebook-postaukseen teki viestistä maahanmuuttajia uhkaavan. Samoin julistukset siitä, että mielipiteen esittäjä ”on valmis tarttumaan aseisiin” tai ”valmis putsaa tän maan” on tulkittu eri oikeusasteissa uhkaaviksi.
Turtiaisen eduskunnassa pitämässä puheenvuorossa tai Facebook-viestissä ei ole kyse tällaisesta.
Tutkinnanjohtajan mukaan Turtiaisen kommentit kohdistuvat kehitysapua vastaan, jota tämä pitää korruptoituneena. Hän jatkaa: ”Täten uhan voitaisiin ajatella kohdistuvan ensisijaisesti suomalaisten kehitysyhteistyökumppaneiden ja alihankkijoiden liiketoimintamahdollisuuksia vastaan ja toissijaisesti niihin, jotka ovat suomalaisen kehitysyhteistyön tuloksista jollain tavalla riippuvaisia. ”
Panettelua tai solvaamista?
Uhkailusta ei siis ole kyse. Entä panettelu tai solvaaminen?
”Panettelulla tarkoitetaan sitä, että ihmisryhmä leimataan rikolliseksi tai alempiarvoiseksi. Solvaaminen merkitsee sitä, että ihmisryhmän edustajia verrataan loisiin tai eläimiin, samoin kuin sitä, että jonkin ryhmän syrjintää pidetään hyväksyttävänä tai väkivaltaa jotain ryhmää vastaan toivottavana.
Liiaksi yleistävät lausumat saatetaan tulkita panettelemiseksi tai solvaamiseksi.
Panettelusta ja solvaamisesta löytyy tutkinnanjohtajan mukaan runsaasti oikeudenkäytäntöä. Tällaista on havaittu muun muassa tapauksessa, jossa ”ohikulkijoiden ryöstelyn ja verovaroilla loisimisen” on katsottu tietyn kansanryhmän erityispiirteeksi. Samoin on kiellettyä ”vääräuskoisten tappamisen, naisten ja lasten raiskaamisen ynnä muun rikoskäyttäytymisen ja terrorismin liittämistä jonkin kansanryhmän tai uskonnollisen ryhmän kulttuuriseksi ominaisuudeksi.”
Niin ikään ”ihmisryhmän kuvaaminen ja leimaaminen rikollisiksi” on oikeuskäytännön mukaan kiellettyä, kuten myös ”ihmisten luonnehtiminen rumiksi, haiseviksi ja likaisiksi”.
Kiellettynä solvaamisena ja panetteluna on pidetty ”aggressiivisesti tyyliteltyjä toiveita siitä, että maahanmuuttajia ja islamia ei pitäisi päästää Suomeen” sekä sitä, että ”erityisen moitittava rikoskäyttäytyminen (raiskaaminen ja ryövääminen) kytketään mielipiteessä turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kulttuuriin.”
Silläkin on merkitystä, kuinka toistuvaa ja runsasta arveluttava viestiminen on.
Toisaalta: ”sananvapausrikoksissa lausumia ei voida irrottaa yksittäisinä lauseina niihin kuuluvasta laajemmasta kontekstista, vaan niitä on tarkasteltava kokonaisuutena.”
Turtiainen otti eduskunnassa kantaa siihen, että työssä käymättömät ulkomaalaiset suurperheelliset ovat hallitusohjelman suurimpia voittajia. Tämän kommentin ääneen sanominen ei tutkinnanjohtajan näkemyksen mukaan riko lakia.
Hän kirjoittaa: ”Näkemykseni mukaan Turtiaisen lausumat ovat kontekstissaan sallittua sananvapauden käyttöä.”
#ebola #Afrikka
Entä Turtiaisen ebolaa koskeva kirjoitus Facebookissa?
Tutkinnanjohtaja pitää tätä asiaa koskevaa Facebook-päivitystä ”huolestuttavana, häiritsevänä ja ajatukselliselta sisällöltään kritiikille alttiina.” Facebook-julkaisu voisi ”mahdollisesti aktualisoida kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön täyttymisen solvaustekotavan”.
Olennaista asiassa on, mitä ihmisryhmää Turtiaisen kirjoitus koskee.
Oikeudellinen puntarointi jatkuu: ”Turtiaisen Facebook-julkaisun kohteena on Afrikka. Afrikassa on yli 50 valtiota, ja useita satoja erilaisia etnisiä ryhmiä, kieliryhmiä sekä uskonnollisia ja kulttuurisia ryhmittymiä. [..] Ebola ei ole perimään perustuva sairaus ja se tarttuu ihmisiin ja surmaa heitä riippumatta heidän ihonväristään, kansallisuudestaan, oleskeluluvastaan tai uskonnostaan. Näkemykseni mukaan Turtiainen ei Facebook-julkaisussaan samaista Afrikan mannerta mihinkään kiihottamisrikoksen tunnusmerkistössä suojattuun ihmisryhmään, eikä mihinkään muuhunkaan ryhmään.”
”Asia voisi olla toisin, jos Turtiainen [..] kohdistaisi ilmastotalkoomielipiteensä esimerkiksi kongolaisiin, tutseihin, shiia-muslimeihin tai kopti-kristittyihin”
tai mikäli Turtiainen kohdistaisi mielipiteensä afrikkalaisiin.
Turtiaisen Facebook-viestistä puuttuu tutkinnanjohtajan mukaan ”sellainen pejoratiivinen sisältö, jolla lukija houkutellaan toivomaan, että afrikkalaiset palautettaisiin Suomesta takaisin Afrikkaan, jossa luonto tekee ebolan kautta ilmastotyötä”
Puntaroinnissa todetaan, että jälkikäteen annetuilla selityksillä on ainoastaan rajallinen merkitys. Mutta niissäkään ei löydy sellaista ainesta, jonka vuoksi sananvapausmyönteisestä lukutavasta olisi ollut perusteltua poiketa.
”[..] Turtiaisen viestin kohde on kuitenkin siinä määrin tarkentumaton ja yleisluonteinen, että se ei alustavasti arvioituna näyttäisi kohdistuvan kiihottamisrikoskriminalisoinnin perusteella suojattuun ihmisryhmään eikä mihinkään muuhunkaan rajattuun ihmisryhmään.”
Esitutkintaa ei aloiteta
Tutkinnanjohtajan näkemyksen mukaan Turtiaisen tapauksessa ”kyse on hallituspolitiikan ja kehitysyhteistyön arvostelusta ja siten sallitusta sananvapauden käytöstä”. Ratkaisussa painotetaan, että sananvapauden ja ilmaisuvapauden piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti myös sellaiset viestit, joiden tarkoituksena on ärsyttää, shokeerata ja provosoida.
Kriminalisoinnin tarkoituksena ”ei ole varjella julkisen keskustelun rakentavuutta tai soveliasta keskustelukulttuuria, vaan tarjota yksilöille ja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisryhmille välttämätöntä suojaa kunniaa, yksityisyyttä tai ihmisarvoa vastaan”.
”Näkemykseni mukaan tässä asiassa on kysymys Turtiaisen poliittisten mielipiteiden ja kannanottojen asianmukaisuuden arvostelusta. [..] Arvostelu kuuluu vapaaseen julkiseen kansalaiskeskusteluun. Esitutkinta ei myöskään voi toimia vapaiden poliittisten mielipiteiden tai asiaperusteiltaan kyseenalaisten arvoasetelmien moittimisväylänä.”
Tutkintadokumentti päättyy sanoihin: ”Tässä asiassa ei ole syytä epäillä kiihottamisrikosta eikä mitään muutakaan rikosta. Esitutkintaa ei aloiteta”


Tuollaiset päätökset lisäävät uskoa siihen, että vielä löytyy tasapainoistakin ajattelua.

Toki tätä päätöstä haukutaan epäilemättä raivokkaasti Vihreässä Langassa ja muilla vastaavilla alustoilla.
 
Back
Top