Sofi Oksanen teki merkittävän lahjoituksen sananvapauden suojelemisen puolesta: ”Sananvapauteen kohdistuu uhkia, myös Suomessa”
Kirjailija perusteli lahjoitustaan esimerkiksi vihapuheen ja sen kasvattaman itsesensuurin yleistymisellä.
Sofi Oksanen esitti maanantaina vetoomuksen sananvapauden puolesta Päivälehden museossa. (KUVA: AKU ISOTALO / HS)
Irina Hasala HS
Julkaistu: 14.10. 16:47
KIRJAILIJA
Sofi Oksanen lahjoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osastolle 15 000 euroa. Oksasen julkisti lahjoituksensa Päivälehden museossa maanantaina järjestetyssä tilaisuudessa samalla, kun hän esitti vetoomuksen sananvapauden suojelemisen puolesta.
”Liberaalin demokratian peruspilarina toimivaan sananvapauteen kohdistuu uhkia, myös Suomessa. Me voimme menettää sen mitä olemme saavuttaneet siksi, että harhaudumme pitämään saavutuksiamme itsestäänselvyyksinä”, Oksanen sanoi.
Järjestön varoja käytetään Suomessa esimerkiksi kouluille suunnattuun tiedotustyöhön, jossa avataan sananvapauden periaatteita sekä opastetaan valeuutisten ja disinformaation tunnistamisessa.
Kirjailija muistutti, että 1990-luvulla Suomen sananvapautta ovat edistäneet EU-jäsenyys ja Euroopan ihmisoikeussopimus. ”Emme siis päätyneet sananvapauden huippumaaksi sattumalta”, Oksanen totesi.
OKSANEN pitää työtä sananvapauden ja esimerkiksi toimittajien turvallisuuden hyväksi tärkeänä. Hän kävi vetoomuksessaan läpi useiden valtioiden, kuten Viron, Yhdysvaltojen, Myanmarin ja Filippiinien huolestuttavaa kehitystä sananvapauden, disinformaation ja vihapuheen saralla.
Kirjailijan mukaan samankaltainen kehitys on mahdollista myös Suomessa, sillä tunnereaktiot esimerkiksi vainon alla ovat samanlaisia kaikkialla.
”Juuri tunteisiin vihapuhe ja valeuutiset vetoavat, eivät faktoihin”, Oksanen totesi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Suomen huolestuttavista ilmiöistä Oksanen nosti esiin muun muassa
Jessikka Aron vainoamisen ja tuoreen tutkimuksen
poliitikkojen saamasta vihapuheesta ja sen vaikutuksista.
TOIMITTAJAT ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja
Jarmo Mäkelä allekirjoittaa Oksasen esittämän huolen.
”Yksi haasteista on vihapuhe ja siihen liittyvä maalittaminen, joiden tarkoituksena on vaientaa arkaluontoisista asioista kirjoittavat toimittajat. Toisena ovat sosiaalisen median alustojen kautta leviävät valeuutiset ja disinformaatio, jotka uhkaavat kansalaisten oikeutta saada ja ottaa vastaan totuudenmukaista tietoa”, Mäkelä summasi.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä kiitti Sofi Oksasta tämän lahjoituksesta. (KUVA: AKU ISOTALO / HS)
Mäkelä muistutti tiedotustilaisuudessa, että Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisemassa, kansainvälisessä
sananvapausindeksissä (Press Freedom Index) toimittajiin kohdistuva uhkailun todettiin viime vuonna lisääntyneen. Tänä vuonna uhan todettiin muuttuneen laajasti teoiksi.
Käytännön teko, jolla sananvapautta ja toimittajien työtä voisi turvata, olisi Mäkelän mielestä selvien vihapuherikkomuksien saaminen yleisen syyttäjän alaisiksi rikoksiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
”Nykyisellään vihapuheen uhrin täytyy itse nostaa kanne, jolloin kulut yksityishenkilöille voivat nousta kohtuuttoman suuriksi”, Mäkelä sanoi.
Mäkelän mukaan organisoitua maalittamista tulisi myös kohdella oikeudellisesti samalla tavoin kuin mitä tahansa muuta järjestäytynyttä rikollisuutta.
Lisäksi sekä Mäkelä että Oksanen vetosivat sen puolesta, että kielenkäyttöön kiinnitettäisiin nykyistä laajemmin huomiota.
”Myös välinpitämättömyys on teko. Sillä on merkitys, millaista kieltä käyttää ja millaista rohkaisee käyttämään”, Oksanen sanoi.
Mäkelä ja Oksanen totesivat molemmat sananvapauden uhkien pätevän myös Suomessa. (KUVA: AKU ISOTALO / HS)
TOIMITTAJAT ilman rajoja (Reporters Without Borders, RSF) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta ja tukee vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Järjestö on perustettu Pariisissa vuonna 1985, ja sen Suomen osasto vuonna 2013.
Kirjailija perusteli lahjoitustaan esimerkiksi vihapuheen ja sen kasvattaman itsesensuurin yleistymisellä.
www.hs.fi