Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Täytyy paremmin ajan kanssa pureskella tämä, mutta yksi mikä särähti korvaan oli Ebrahimin tapa korostaa ihonväriä. Tähtitielijälle videoklipissä: ”Sinä, valkoinen mies…” Yllä olevassa IL linkissä jälkihaastattelussa hän totetaaLukekaa linkistä, niin näette tweetit
Ylen keskusteluohjelma kärjistyi pahasti: Esko Valtaoja käytti n-sanaa kahdesti, toimittajalle turvaton olo
Toimittaja Renaz Ebrahimi kertoo Iltalehdelle kokeneensa olonsa turvattomaksi tähtitieteilijä Esko Valtaojan kommenttien takia.
Esko Valtaoja on taustaltaan tähtitieteilijä, mutta hän on viime vuosina ottanut kantaa useisiin erilaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. INKA SOVERI
Riika Tauriainen
[email protected]
Tänään klo 9:00
- Esko Valtaojan ja Renaz Ebrahimin välinen keskustelu kärjistyi Ylen keskusteluohjelmassa perjantaina.
- Tähtitieteilijä Valtaoja käytti n-sanaa ja toisti ilmauksen. Valtaoja kertoo, että tarkoitus oli esitellä, millä tapaa käytettynä sana ei ole loukkaava.
- Valtaoja pitää Ebrahimia yhtä vaaleaihoisena kuin itseään. Toimittaja pitää kommenttia loukkaavana.
Perjantain Ylen Marja Sannikka-keskusteluohjelman Hyviä asioita ajetaan huonoilla keinoilla -niminen lähetys on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Keskusteluohjelman aiheena oli cancel-kulttuuri ja aiheesta olivat keskustelemassa tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja toimittaja Renaz Ebrahimi.
Keskustelun aikana Valtaoja käytti kahdesti n-sanaa. Sanalla on vahva rasistinen merkitys ja sitä pidetään ihmisarvoa loukkaavana. Valtaoja käytti sanaa puhuessaan kansanedustajan puheista ja Peppi Pitkätossun isästä.
Ebrahimi totesi suorassa lähetyksessä olevansa järkyttynyt ja arvosteli Valtaojaa kärkevästi.
– Tämä on todella epämukava ja turvaton tila.
Ebrahimi kertoi ohjelmassa Valtaojan käytöksen olevan ongelman ydin.
– Vähätellään jatkuvasti niitä ihmisiä, joita satutetaan ja sorretaan, ja sen takia asioissa ei päästä eteenpäin, koska sinulla on epämukava olo etkä halua ottaa vastuuta, kommentoi Ebrahimi Valtaojalle.
Yle julkaisi ohjelman editoimattomana. Ohjelmasta nousi runsas keskustelu esimerkiksi Twitterin ja Instagramin puolella. Argumentteja esitettiin Valtaojan puolesta ja häntä vastaan.
Iltalehti kysyi sekä Valtaojalta että Ebrahamilta, miten he kokevat keskustelun näin jälkeenpäin.
Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, oliko se tahallista provokaatiota vai miksi teitte näin?
– Ei missään nimessä. Yritin sitä siinä selittää, että teot ovat olennaisia ja sanoja on käytetty ennen eri tavalla. Meidän pitäisi keskittyä siihen, mitä ihmiset niillä sanoilla tarkoittavat. Eli kun jos joku kansanedustaja käyttää sitä provokaationa, on aivan eri asia kuin jos vanhassa lastenkirjassa on käytetty sitä sanaa silloin, kun se oli osa normaalia kielenkäyttöä. Esimerkiksi 60-luvulla kansanoikeustaistelijat käyttivät sitä sanaa itsestään. Pitää ottaa historia huomioon.
Mutta nyt on kuitenkin 2020-luku, ja nykyajan kontekstissa se on rasistinen sana.
– Eikä mulla tulisi mieleenikään, eikä kellään muullakaan järkevällä ihmisellä käyttää sitä sanaa, koska sen merkitys on muuttunut loukkaavaksi, Valtaoja vastaa.
Minkä takia sana tuli teillä useamman kerran esille?
– Koska koetin juuri korostaa tätä eroa. Sana, joka ei ole ennen ollut loukkaava. Ei heidän tarkoitus ole loukata. Nykyään se on loukkaava, ja jokainen ihminen tietää sen. Tämä oli se yksinkertainen pointti, jota yritin tuoda esille.
”En ajatellut, että se olisi noin turvatonta”
Toimittaja Renaz Ebrahimi pyydettiin toiseksi osapuoleksi keskusteluun. Ebrahimille luvattiin, että keskustelun tarkoitus on puhua rakentavassa hengessä siitä, mitä haittapuolia voi olla cancel-kulttuurissa.
– Puhuin sekä tuottajan että juontaja-toimittajan kanssa tästä. Sanoin molemmilla kerroilla, että en lähde mihinkään ääripääkeskusteluun, enkä lähde perusihmisoikeusasioista väittelemään, Ebrahimi kommentoi.
– En todellakaan ajatellut, että se olisi ollut noin turvatonta ja yksipuolista.
Ebrahimi kertoo tienneensä, että tuleva keskustelu ei ole mukavimmasta päästä ja vieraat ovat eri mieltä. Naisen mukaan lopputulos ei kuitenkaan enää keskittynyt itse aiheeseen eikä ollut sitä, mitä Ebrahimille luvattiin.
– Se, että jatkuvasti tehdään tämmöistä ääripääkeskustelua, ei johda mihinkään. Perusasioista joudutaan väittelemään, ja siinä on usein mukana valta-asema. Vähemmistöihmiset joutuvat hyvin etuoikeutetussa asemassa olevien ihmisten kanssa väittelemään ihmisoikeuksista tai ylipäätänsä omasta ihmisarvostaan, Ebrahimi kertoo.
Ebrahimi ei pitänyt tilanteesta, jossa hänen loukkaantumiskokemuksensa kuitattiin väitteellä, jonka mukaan sanojalla oli oikeus käyttää n-sanaa ja kyse on vain sanasta.
– Asia kääntyy niin, että se etuoikeutettu, jolla on valtaa, saa määritellä sen, mikä satuttaa ja mikä ei.
Renaz Ebrahimi ja Esko Valtaoja Sannikan keskusteluohjelmassa. KUVAKAAPPAUS/YLE
Keskustelu ei vastannut lupauksia
Ebrahimin mukaan ohjelman keskustelu lähti niin, ettei hän esimerkiksi kuullut ollenkaan ensimmäistä puheenvuoroa.
– Se oli jo lähtökohtaisesti inhottava tilanne, ettei tiedä, mitä joku toinen on sanonut, joka on samassa ohjelmassa puhumassa, Ebrahimi kertoo.
Juontaja tai ohjaaja eivät suoraan puuttuneet Valtaojan sanoihin. Ebrahimi joutui itse kertomaan kokevansa olonsa turvattomaksi. Kukaan henkilökunnasta ei reagoinut, paitsi yksi ihminen kamera takaa.
– Ainoa ihminen, joka siinä tilassa ääneen antoi minulle tukensa, oli valkoinen naishenkilö kameran takaa. Hän sanallisti sen, että minua kohtaan toimittiin väärin. Olen siitä äärimmäisen kiitollinen, koska olin poissa tolaltani ja joku käytti ääntänsä.
LähiTapiola
MAINOS
Valitse miljoonan muun suomalaisen tavoin se suosituin autovakuutus.
0 seconds of 10 seconds
Tämä mainos loppuu 8 kuluttua
LAHITAPIOLA.FI
Osta autovakuutus
Räätälöi juuri sinulle paras autovakuutus.
Osta nyt
Ebrahimi kertoo olevansa kiitollinen saamastaan tuesta muilta ihmisiltä esimerkiksi Instagramissa.
– Olen positiivisen hämmentynyt ja olen superkiitollinen ihmisten hyvästä palautteesta, tsempeistä ja kannustuksesta. Erittäin moni on ollut todella pahoillaan siitä, millainen tuosta ohjelmasta tuli ja millaiseen asemaan minut laitettiin.
– Moni on on kertonut minulle, että on sukupuolestaan tai ihonväristään huolimatta voinut fyysisesti pahoin, kun on voinut tuntea ohjelmassa minun fiilikseni ja turvattoman olon. Se tunne on välittynyt, mikä minulla on ollut.
Toisen ihmisen kyseenalaistaminen
Iltalehti kysyi Valtaojalta, haluaako hän pahoitella nyt jälkikäteen sanojaan.
– En ymmärrä, mitä siinä olisi pahoittelemista. Jos olisin tiennyt, miten tämä toinen valkoinen ihminen suhtautuu esimerkkiini, olisin voinut varmaa ottaa erilaisen esimerkin. Mutta en voinut sitä silloin tietää. Täytyy muistaa, että Ebrahimi on yhtä valkoinen kuin minäkin. Hän on ymmärtääkseni iranilais-kurditaustainen, ja ihonväriltään vaalea, Valtaoja sanoo.
Ebrahimi kertoo olevansa järkyttynyt kommenteista, että hän olisi samalla tavalla valkoinen kuin Valtaoja.
– Tuo on todella loukkaavaa.Tämä on juuri sitä, että minun ruskeuttani kyseenalaistetaan, Ebrahimi kertoo.
– Tätä on tapahtunut tosi usein, kun puhun itsestäni ruskeana ihmisenä ja rodullistettuna. Ja tämä on usein se kommentti: ”ethän sinä ole edes ruskea”. Samaan aikaan olen koko elämäni joutunut kokemaan rasismia ihonvärini ja erilaisuuteni takia, sen takia, etten näytä samalta kuin valkoinen kantasuomalainen.
Ebrahimi kertoo, että vastaavanlaisilla kommenteilla yritetään saada Ebrahimin kokemuksilta ja kommenteilta arvoa pois.
– Saan kuulla ihan järkyttäviä juttuja ja se on todella loukkaavaa. Tämä on ongelman ydin, että korkeasti koulutettu ihminen koittaa minimoida rasismin kokemuksiani kyseenalaistamalla mun ruskeutta, jotta saisivat paremmin oman agendansa läpi, Ebrahimi kertoo.
– Ja kun minä tai me puhutaan ruskeudesta tai mustuudesta, niin se on niin paljon enemmän kuin kirjaimellisesti se ihon väri. Se on siitä valkoisesta normista poikkeavaa etnisyyttä: kieli, kulttuuri, uskonto, nimi ja rodullistetuksi tullut keho.
Ylen keskusteluohjelma kärjistyi pahasti: Esko Valtaoja käytti n-sanaa kahdesti, toimittajalle turvaton olo
Toimittaja Renaz Ebrahimi kertoo Iltalehdelle kokeneensa olonsa turvattomaksi tähtitieteilijä Esko Valtaojan kommenttien takia.www.iltalehti.fi
Juontaja tai ohjaaja eivät suoraan puuttuneet Valtaojan sanoihin. Ebrahimi joutui itse kertomaan kokevansa olonsa turvattomaksi. Kukaan henkilökunnasta ei reagoinut, paitsi yksi ihminen kamera takaa.
– Ainoa ihminen, joka siinä tilassa ääneen antoi minulle tukensa, oli valkoinen naishenkilö kameran takaa.
No mutta kun se nenäpäiväkin on rasismia ja kolonalismia.Ihan täysi rasistinatsi koko äijä. Varsinkin kun on ties kuinka monena vuotena ollut suurella sydämellä mukana mm. YLE:n Nenäpäivän hyväntekeväisyyshommissa.
Esko Valtaoja: ”Maailma on toivoa täynnä”
Lapsena piirsin Reijo-serkun kanssa kilpaa rihvelitauluihimme kuvia Afrikasta: joki, palmumaja rannalla ja vihreää, rehevää sademetsää. Luin seikkailukirjoja. Viidakko kapinoi. Saranga, viidakon poika.nenapaiva.fi
Sinänsä hienoa että yle tarjoaa mt-kuntoutujille kuntouttavaa tukityötä. Ehkä tällainen keskusteluohjelmassa on kuitenkin hivenen väärä paikka sellaiseen..Bingo.
Joo. Noiden termistöllä/tilan määrittelemisellä ei pidä lähteä jutustamaan ensimmäistä tavuakaan. Tuo jengi on niin nähty. Muistan kuinka kehitysapuhommissa silmilleni tultiin natseja, natseja kaikkialla-osaston toimesta "olet puolellamme tai tai meitä vastaan"-tyyliin pelkästään siksi, että en suostunut näkemään sitä heidän kuvittelemaansa Hitler Jugendia marssimassa kaikkialla ympäri Suomenniemeä.Ei nuo normaaleja ihmisiä ole. Siksi niiden kanssa pitäisikin keskustella "epänormaalilla tavalla".
Eli siis cancel?.... Nyt olisi oikea hetki puhaltaa peli poikki ....
Huomaatteko miten helposti oletettu valkoinen etuoikeutettu voi lipsahtaa kielletylle vyöhykkeelle..Kyllä tuo terva on vähän ongelmallista tavaraa jos tuloksena on black face...
Juuri näin. Viestin sisällön vastaanottoon vahvasti vaikuttaa se, mikä on lähde. Automaattinen, refleksinomainen nonseleeraaminen on hitusen hankalampaa, mikäli mielipiteen esittäjä ainakin jossakin määrin kuuluu oman ideologisen taustan hyväksyttyyn piiriin.Tuo on tehokkainta vaikuttamista kun suvakkikuplan sisällä joku vastustaa woketusta.
Jos saman olisi sanonut keijo, atte kaleva, halla-aho tai muu väärään kuplaan kuuluva niin sillä ei olisi mitään vaikutusta.
Tämä mielensäpahoittaminen on vallankäyttöä. Ulkoa tullut määrää mitä suomenkielen sanoja saa käyttää.Non nih, tuli juuri uusintana tuo Sannikan ohjelma ja pääsin näkekään sen. Ja siinähän Valtaoja kertoi vain jonkun kansanedustajan käyttäneen tuota kiellettyä N-sanaa. Siis mitä vittua.
Ja tämä mikä lie lievästi ruskea pahoittaa mielensä noin pahasti.
Se, mitä Renaz Ebrahim ei jostakin syytä avannut viitatessaan intersektionaaliseen femismiin (sisäänrakennettuna kriittinen rotuteoria) ja omaan pigmenttiinsä sekä mielipiteenilmaisun hierarkiseen rakenteeseen ja oikeutusmääreeseen. Jäi hieman häiritsemään.Täytyy paremmin ajan kanssa pureskella tämä, mutta yksi mikä särähti korvaan oli Ebrahimin tapa korostaa ihonväriä. Tähtitielijälle videoklipissä: ”Sinä, valkoinen mies…” Yllä olevassa IL linkissä jälkihaastattelussa hän totetaa