Waffen-SS

Poliisipataljoonien toiminnan kyllä tiedän.C.Browningin kirja:"Aivan tavallisia rivimiehiä" on yhden pataljoonan toiminnan kuvaus. Tuo divisioona taas oli varustettu ihan perus jv-divisioonaksi aina tykistöä myöten,joten se ei kai siinä mielessä ollut mikään perinteinen poliisiyksikkö.edit:Wehrmachtin ja SS:n suhteet oli kyllä hyvin mutkikkaat eikä ihan mustavalkoiset

Takuulla. Joitakin Wehrmachtin kenraaleita kuitenkin on pakko kunnioittaa.

Yksi suosikeistani on Walther Wenck. Hänen 12. Armeijansa oli viimeinen taistelujärjestyksessä oleva Elbellä aivan loppuvaiheessa. Koska amerikkalaiset olivat pysähtyneet Elbelle Stalinin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan, Wenck käänsi armeijansa itään. Hän halusi avata käytävän mottiin jääneelle Busselle.

Waffen-SS:n Nordland oli raivokkaassa taistelussa Tempelhofin lentokentällä. Sitä vastassa oli kaksi kokonaista armeijaa. Yhteensä alueella oli viisi. Wenck hyökkäsi Berliiniin ja avasi käytävän. Sitä käytävää pitkin tuhannet siviilit pääsivät pakoon Elbelle länsijoukkojen luokse. Wenck jopa antoi ajoneuvoja käyttöön.

SS-Nordland suojasi Berliinin viimeisiä dramaattisia hetkiä Kolmannen valtakunnan johdossa. Samaan aikaan Wenck veti päihin venäläisiä, pelasti kaikki alueen siviilit ja veti hallitusti armeijansa takaisin Elbelle, jossa antautuivat amerikkalaisille.

Raivostuneet venäläiset vaativat Saksan antauduttua 12. Armeijan luovuttamista heille. Amerikkalaiset halusivat miellyttää Joe-setää vielä tuolloin. Saksan viimeiset kunnialliset sankarit luovutettiin. Miltei kaikki tapettiin, joku harva pääsi kotiin 1950-luvulla Gulagista.

Olen pitänyt henkilökohtaisesti tätä suurimpana sotilaita kohdanneena rikoksena, minkä tiedän. Wenck selvisi ja kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1982.
 
Länsiliittoutuneet tiesivät mikä kohtalo venäläisten vangeiksi joutuneilla oli edessä ja silti toimittiin kuten toimittiin. Ei kunniakaampia hetkiä historiassa. Toiminta oli hyvin organisoitua mm. Operaatio Keelhaul
Sotarikos lienee tässä tapauksessa näkökulmakysymys, hirvittävä trakedia kuitenkin.

Waffen-SS on saavuttanut maineensa monen osan summana.
- He hävisivät ja se oli selvää, mutta taistelivat loppuun.
- He saavuttivat merkittäviä tuloksia osaamisellaan ja taistelutahdollaan.
- Sotarikokset on monesti työnnetty poliittisen SS,n vastuulle, totuus on tietysti toinen, mutta maineessa se elää.
- Waffen-SS,n elinkaari on lyhyt, aluksi joukoilla oli vain taistelutahtoa, ei juuri osaamista, mutta siitä kasvoi eliittijoukko myös osaamisen kannalta.

Waffen-SS oli myös tietyllä tavalla ainutlaatuinen joukko. Kuinka paljon sen maine oli propakandaa on toinen juttu, eikä siitä liene päästä ikinä varmuuteen.
 
Back
Top