Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Täydellinen panssaripuku on vaan varsin hyvin suojattu, joten hankala löytää siitä sitä saumaa mistä nuoli pääsee sisään.
Niitä ei käytetty avoimella kentällä armeijoiden välisessä taisteluissa kuin korkeintaan joskus poikkeustilanteissa. Niiden tehtävä oli murskata vihollisen linnoitteet, joiden suojaan tämä oli vetäytynyt piilottelemaan.
Haarniskoita vastaan otettiin käyttöön tehokas välinen jo 1100-1200 luvulla.
Varsijousi sota-aseena
Varsijousen käyttö oli käsijousta helpompi omaksua ja sen tehokkuus oli valtava. Keskiajan raskaimmat kenttätaisteluissa käytetyt varsijouset heittivät nuolen yli 400 metrin päähän ja läpäisivät haarniskan 200 metrin etäisyydeltä. Vetovastus niissä oli jopa 1 500 newtonia. Aseen haittana oli sen hidas virittäminen, joka tapahtui taljakoneiston ja kampilaitteen avulla. Jalkajousi viritettiin laittamalla aseen kärjessä oleva jalustin jalkaterän ympäri. Jousen jänne kiinnitettiin ampujan vyöllä olevaan koukkuun ja suoristaessaan selkänsä ampuja viritti aseen. Arbalesti oli kaikkein raskain varsijousimalli, jota käytettiin hitautensa ja suuren kokonsa vuoksi tuelta eniten piirityksissä.
Luulisin että riittää kun saa hevosen kaatumaan. Raskaassa sotisovassa sitten köllöttelee kuin kilpikonna avuttomana odotellen armoiskua. Vielä jos jää jalka hevosen alle, niin peli taitaa olla pelattu.
Youtubessahan joku videokin oli jossa palomies, nykyajan jv sotilas ja kokohaarniskoitu ritari kilpailivat jossain apinaradalla.. yllättävän ketterä oli kokohaarniskaäijä. Kaukana kilpikonnasta.
Joo, tuossa muutama viesti aikaisemmin.
Olivat aikansa huippu treenattua kenttätykistöä mutta eivät missään nimessä tarkka-ampujia.Testissä ei otettu huomioon sitä että ampumamatka ei suinkaan ollut 25 jaardia vaan 180-250 jaardia ja nuolet tulivat yläviistosta. Ampujat olivat aikansa tarkka-ampujia ja
Haluaisin hiukan olla eri mieltä. Sodassa kyllä, silloin he olivat osa massaa eli toimi kuin tykistö. Mutta kyllä heillä oli taito ampua jousta tarkasti kuin tarkka-ampuja esim metsästäessä.Olivat aikansa huippu treenattua kenttätykistöä mutta eivät missään nimessä tarkka-ampujia.
Vai olisiko ollut että osalla oli, ja pienellä osalla.Haluaisin hiukan olla eri mieltä. Sodassa kyllä, silloin he olivat osa massaa eli toimi kuin tykistö. Mutta kyllä heillä oli taito ampua jousta tarkasti kuin tarkka-ampuja esim metsästäessä.
Englantilaisen pitkäjousimiehen koulutus aloitettiin jo 8-9-vuotiaana viimeistään, joten kyllä jousimiehetkin olivat kalliita ja arvokkaita resursseja. Varsijousen kehittäminen muutti toki tilannetta oleellisesti, kun kokematonkin ampuja osasi ampua sillä kohtuu tarkasti.Maksoi tuhottomasti verrattuna jousiampujaan --
Jos nyt puhutaan englantilaisista pitkäjousimiehistä eikä jostain peltotöistä sotaväkeenotetuista maaorjista, niin kyllä heillä kaikilla oli.Vai olisiko ollut että osalla oli, ja pienellä osalla.
Ei sillä ole merkitystä, koska nuolen ei tarvitse läpäistä rintapanssaria. Ihan ok idea näyttää että jouskari ei läpäise (jostain kumman syystä 2,5mm kaartuvaa teräslevyä) mutta kun koko aseen teho ei perustu alunalkaenkaan haarniskan läpäisyyn. Kuten sanoin aikaisemmin, kaikki panssarit eivät olleet parasta A-ryhmää mitä nykysepät tekevät vaan ohuempia tai heikompilaatuisia ja niistä nuolikin voi porata läpi.Nuolten rakenteesta oli sen verran tietoa, mitä nuolia oltiin löydetty Mary Rose -laivan hylystä, Henry 8:n ajalta ja en näe miksi niiden rakenne olisi jotenkin huonompi. Ja eikös tuossa kokeiltu myös nuolta joka oltiin tehty modernilla teräksellä ja tekniikalla. Vai uskotko oikeasti, että nykyaikainen teräs on heikompaa kuin tuon ajan?
Tämä on myös eräänlainen väärä oletus. Olin samassa luulossa kunnes luin että panssarointi oli suunniteltu anatomisesti fiksusti ja niin että ritarit olivat varsin kykeneviä taistelemaan haarniskan kanssa koska ne olivat mittatilaustyötä. Liian raskas ja kömpelö haarniska olisi asettanut ritarin haavoittuvaiseksi ilman hevosta ja miekkailla piti myös silloin kun ei oltu satulassa.Luulisin että riittää kun saa hevosen kaatumaan. Raskaassa sotisovassa sitten köllöttelee kuin kilpikonna avuttomana odotellen armoiskua. Vielä jos jää jalka hevosen alle, niin peli taitaa olla pelattu.
Kaikki. Pitkäjousimiehet pakotettiin harjoitelemaan 10-vuotiaasta kerran viikossa kirkonmenojen jälkeen ja tätät vuosi vuoden perään kunnes olivat aikuisia.Vai olisiko ollut että osalla oli, ja pienellä osalla.