siinäpä wikin tietoja Oscarista:
Mitä tarkoittaa alempana mainitut elohopeatoimiset kaartolaipat?
Oliko siinä solasiivekkeet kuten bf109:ssä?
Lentokonettahan ohjataan ohjaussauvalla siivekkeitä sekä korkeusperäsintä ja sivuperäsintä jalkaohjaimilla. Esim. kaarto oikealle, sauvaa oikealle,samalla annetaan oikeaa jalkaa kumoamaan siivekejarrutus. Samanaikaisesti seurataan kuulaa, sivuluisumittaria, että kone pysyy kaarrossa puhtaasti, ettei se lähde sivuluisuun kummallekaan puolelle. Kuula seuraa sauvaa, pakenee jalkaa. Korjataan tarvittaessa, yleensä jalalla. Kun haluttu kaarto on saavutettu, keskitetään ohjaimet. Kone pysyy nyt kaarrossa. Konetyypistä riippuen sauvaa voi joutua hieman vetämään, että korkeus säilyy.
Jos ohjaimia ei kaarrossa halutussa kallistuskulmassa keskitetä, kallistus kaarrossa suurenee ja suurenee, lopulta kone on ylösalaisin.
Mitä jyrkempi kallistuskulma kaarrossa, sitä kovemmat G-voimat on kyseessä. Jos halutaan kiriä kaarto tiukaksi, vedetään sauvaa taakse. Mitä enemmän, sitä isompi on kuormituskerroin.
Pokakaarrossa on jo pakko vetää ravakasti, että virtaus pysyy kiinni siivessä. Pienellä nopeudella ei kannata näin jyrkkiä kaartoja edes harkita. Lentokone lentää niin pitkään, kun virtaus on kiinni siivessä. G-sakkaukseen on mahdollista joutua suurellakin nopeudella- vedetään kone läpi- , siiven kohtauskulma liian isoksi ja virtaus irti.
Lentää kone tietysti sakkaustilassakin vaan ei ole ohjattavissa. Ja vajoamisnopeus on niin suuri, ettei kone maakosketuksessa tule jäämään ehyeksi. Ei yleensä kuskikaan. Tuo vajoamisnopeus sakkauksessa riippuu kyllä konetyypistäkin.
Tuosta kuula poskellaan lentämisestä vielä: aina pyritään lentämään puhtaasti kuula keskellä ts. kone ei ole sivuluisussa.
Jos ajetaan laskukierrosta laskukierrosnopeudella eli hiljaa ja matalalla, kaarto loppuosalla kuula päin helvettiä on se vaarallistakin. Sivuluisussa sakkausnopeus kasvaa ja saattaa lähtee homma lapasesta. Kaartosakkausnopeus on suurempi kuin sakkaus siivet suorassa. Jos sakkauttaa koneen matalalla, niin tila ei enää riitä oikaisuun. Sakkaus oikaistaan keskittämällä ohjaimet, työntö sauvasta nokkaa alas ja samalla tehoja lisää. Kone saa vauhtia ja virtaus tarttuu takaisin siipeen. Jos kone oli kaarrossa, oikaistaan vasta tämän jälkeen siivet horisontin tasoon. Ja oikaisuveto varoen, ettei revi siipiä irti. Tuokin riippuu tietysti konetyypin G-rajoista. Jos kone kestää +10 saa kyllä vetää pään pimeeksi. Äkkinäiselle riittää huomattavasti paljon vähempikin. Normijellille ilman G-pukua + 5 alkaa olla siinä ja tässä. Ja taas varottava, ettei vedä konetta läpi G-sakkaukseen.
Tuosta - + G:stä on jossain ollut tässä aikaisemmin juttua. Ihminen kestää huonosti negatiivista kiihtyvyyttä, - 2 tuntuu jo aivan kammottavalta, + 2 ei tunnu missään. Koneella saadaan negatiivista kiihtyvyyttä hyvin helposti. Sauva eteen ravakasti niin se on siinä. No yhtä helposti saadaan posiviistakin, vaakalennosta tai kaarrosta sauvaa taakse. Ja yleensä lentokoneiden rakenteet kestävät huonommin tuota negatiivista kiihtyvyyttä.
Konetyypistä riippuu, kuinka paljon korkeutta sakkauksen oikaisuun tarvitaan. Mutta aivan pinnassa sakattuna kone kuin kone on maassa, ennen kuin oikaisua ehtii tehdä. Ja kone on enemmän tai vähemmän päreinä. Yleensä enemmän.
Sakkausnopeuteen vaikuttaa luonnollisesti myös koneen paino. Täyteen tankattu / lastattu kone max. painoilla sakkaa huomattavasti helpommin kuin kevyt kone.
Nakajima Ki-43 Hayabusa
Nakajima Ki-43
Nakajima Ki-43-IIa
Tyyppi Hävittäjä
Alkuperämaa Japani
Valmistaja Nakajima
Suunnittelija Hideo Itokawa
Ensilento Tammikuu 1939
Pääkäyttäjät keisarillisen Japanin armeijan ilmavoimat
Valmistusmäärä 5 919 kpl
Valmistusvuodet 1942-1945
Nakajima Ki-43 lähdössä kamikaze-lennolle vuonna 1945.
Nakajima Ki-43 Hayabusa (virallinen nimitys
Tyyppi 1 hävittäjä,
jap. 一式戦闘機, Hayabusa (
jap. 隼, ääntyy [hajabusa],
muuttohaukka)) oli
keisarillisen Japanin armeijan ilmavoimien
toisessa maailmansodassa käyttämä yksimoottorinen
hävittäjälentokone, joka oli käytössä koko sodan ajan.
Suunnittelu ja kehitys
Nakajima Ki-43:n kehittäjänä toimi
Hideo Itokawa, joka oli myöhemmin yksi Japanin avaruus- ja rakettitieteen pioneereja. Ki-43:n kehitystyö oli Nakajiman vastaus armeijan haluun
Nakajima Ki-27:n korvaajaksi. Vaatimuksiin kuuluivat muun muassa 500 km/h vaakalentonopeus, 800 km toimintasäde ja nousunopeutena 5 000 m viidessä minuutissa.
Ensilento tammikuussa 1939 oli pettymys. Japanilaiset testilentäjät raportoivat koneen olevan kömpelömpi ja vain hieman nopeampi kuin Ki-27, joka sen oli tarkoitus korvata. Tämän seurauksena Nakajima tuotti sarjan uusia prototyyppejä, joista 13. sisälsi ns. perhostyyppiset laskusiivekkeet. Koelennot osoittivat uusien laskusiivekkeiden parantaneen Ki-43:n kaarto-ominaisuuksia ja liikehtimiskykyä ratkaisevasti.
Ensimmäisen tuotantoversion nimeksi tuli Ki-43-Ia, ja toimitukset Nakajiman Otan tehtailta alkoivat huhtikuussa 1941. Alusta asti Ki-43-I:llä oli erinomainen suorituskyky aikansa vastaaviin hävittäjiin verrattuna. Koneen keveys johti hävittäjäkoneiden parhaimmistoon kuuluviin kaarto- ja nousukykyarvoihin. Voimanlähteenä toimi 925-hevosvoimainen kaksirivinen tähtimoottori Nakajima Ha-25.
Potkuri oli kiinteäsäätöinen ja kaksilapainen, mutta pian se vaihdettiin säätyvälapaiseksi. Aseistuksena oli aluksi kaksi potkurikehän läpi ampuvaa 7,7 mm
konekivääriä moottoripellityksen päällä. Koneen aseistus vaihteli kahden 7,7 mm, yhden 7,7 mm ja yhden 12,7 mm sekä kahden 12,7 mm konekiväärin välillä. Alitehoinen asekuorma oli yksi Hayabusan heikkouksista, edes räjähtävillä ammuksilla ladatulla 12,7 mm konekiväärillä ei ollut tuhoisaa vaikutusta
Yhdysvaltain vahvarakenteisiin koneisiin.
Sotilaskäyttö
Tammikuussa 1939 ensilentonsa lentänyt Ki-43 oli eräs eniten tuotetuista japanilaiskoneista. Sitä käytettiin kaikkialla
Tyynenmeren alueella, erityisesti Kiina-Burma-Intia alueella ja sen nopeus ja ketteryys tekivät siitä vaarallisen vastustajan
liittoutuneiden sodan alun hitaille hävittäjille. Tilanne kuitenkin muuttui sodan edetessä, ja lopulta Ki-43, tai ”Oscar”, jolla nimellä liittoutuneet konetta kutsuivat, jäi pahasti alakynteen amerikkalaisia Vought
F4U Corsair ja
P-38 Lightning -hävittäjiä vastaan taisteltaessa. Toisen maailmansodan jälkeen
Indonesian vapautusarmeija taisteli ”Oscareilla” isäntämaansa
Alankomaiden ilmavoimia vastaan
Indonesian itsenäistymissodan aikana vuonna 1946. Toisaalta Ranskan ilmavoimat taisteli sillä Indokiinassa 1945 - 46 vietnamilaisia itsenäisyystaistelijoita vastaan. ”Oscarilla” oli kaksi pahaa heikkoutta: huono aseistus ja panssaroinnin puuttuminen. Ki-43 oli helppo ampua alas – kunhan sen vain sai ensin kiinni. Aseistusta paranneltiin sodan aikana tuotantoon tulleiden uusien Ki-43-versioiden kohdalla. Koneen alhainen siipikuormitus sekä elohopeatoimiset kaartolaipat merkitsivät kuitenkin, että kone oli erittäin ketterä, ja taitava lentäjä pystyi selviämään sillä hengissä ylivoimaisia vihollisia vastaan.
Eniten ilmavoittoja Hayabusalla saavutti vääpeli Satoshi Anabuki, 51 kappaletta.
Konetta valmistettiin yhteensä 5 878, joista 3 200 kappaletta Nakajiman ja 2 629 Tachikawan lentokonetehtaiden tuottamina. Ki-43:n korvaajaa alettiin kehittää vuonna 1942 ja tuloksena oli erinomainen
Nakajima Ki-84 Hayate. (Liittoutuneiden koodinimenä koneelle oli ”Frank”).
Nakajima Ki 43-I
Tekniset tiedot
- Pituus: 8,92 metriä.
- Korkeus: 3,27 metriä.
- Siipien kärkiväli: 10,84 metriä.
- Tyhjäpaino: 1 910 kg.
- Maksimipaino: 2 925 kg.
- Miehistö: 1
- Moottori: 14 -sylinterinen, 1 150 hevosvoiman Nakajima Ha. 115-tähtimoottori [1]
- Huippunopeus (5 000 metrin korkeudella) 530 km/h
- Toimintasäde: 3 200 kilometriä.[1]
- Lakikorkeus: 11 200 metriä.
- Aseistus: 2 x 12,7 mm konekivääri, 2 x 250 kg pommia.[2]
Lähteet
- Jackson, Robert: Aircraft of World War II: development, weaponry, specifications. Leicester: Silverdale Books, 2003. ISBN 1-85605-751-8.
- David Mondey: The Hamlyn Concise Guide to Axis Aircraft of World War II. Hamlyn, 1984. ISBN 1-85152-966-7.
- Humble, Richard: Toisen Maailmansodan lentokoneet, WSOY, 1976, Porvoo (suom. Helge Seppälä) Alkuteos: Salamander Books, 1975, Lontoo ISBN 951-0-07838-7 (s. 62