Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Saksalaisten lentäjien eräänä ongelmana oli se, että rotaation mahdollisuudet jäivät pieniksi: taisteluita käytiin jatkuvasti joten lepoaikaa ei juuri ollut eikä tullut ennen uupumista tai alas ampumista. Lentäjien koulutuksessa ongelmana oli se, että sodan aikana ei ollut riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia harjoitella ja saada lentokokemusta ennen taistelutehtäviin joutumista. Käytettävissä olevalla konekalustollakin oli vaikutuksensa, samoin polttoainepulalla. Kaiken kukkuraksi pelkästään siirtolennoilla menetettiin käsittämätön määrä koneita ilman että vihollinen teki mitään.
Sodan lopussa ilmaan lähetettiin lentäjiä, joilla oli puutteellinen koulutus ja olematon lentokokemus: eräs liitoutuneiden lentäjän kuvaus kertoo tilanteesta, jossa Messerschmitt oli lentänyt taistelussa "kylki edellä", crabwise, ilmeisesti sen vuoksi, että lentäjä ei ollut osannut trimmata konettaan. Lento oli jäänyt lyhyeksi. He-162 Volksjägerin lähtökohtainen tarkoitus oli olla kone, jolla hieman kärjistäen ilmaistuna purjekonekoulutuksen saaneet Hitlerjugendin poikaset voisivat lentää taisteluun. Ko. koneen lentämiseen ja sillä taistelemisen tarvittiin kuitenkin sillä lentäneiden näkemyksen mukaan kokenut pilotti, joita oli siinä vaiheessa vähän. Purjekoneen ja suihkuhävittäjän nopeusero on huomattavan suuri ja koulutuksellisesta näkökulmasta ajatus koulutuksellisesta loikasta on pähkähullu.
Saksalaiset hävittäjä-ässät olivat kiistämättömiä ammattilaisia, mutta sodan pitkittyessä koulutusjärjestelmän kyky tuottaa riittäviä määriä ylipäätään minkääntasoisen koulutuksen läpikäyneitä lentäjiä paikkaamaan tappioita osoittautui riittämättömäksi.
siinäpä wikin tietoja Oscarista:
Mitä tarkoittaa alempana mainitut elohopeatoimiset kaartolaipat?
Oliko siinä solasiivekkeet kuten bf109:ssä?
Lentokonettahan ohjataan ohjaussauvalla siivekkeitä sekä korkeusperäsintä ja sivuperäsintä jalkaohjaimilla. Esim. kaarto oikealle, sauvaa oikealle,samalla annetaan oikeaa jalkaa kumoamaan siivekejarrutus. Samanaikaisesti seurataan kuulaa, sivuluisumittaria, että kone pysyy kaarrossa puhtaasti, ettei se lähde sivuluisuun kummallekaan puolelle. Kuula seuraa sauvaa, pakenee jalkaa. Korjataan tarvittaessa, yleensä jalalla. Kun haluttu kaarto on saavutettu, keskitetään ohjaimet. Kone pysyy nyt kaarrossa. Konetyypistä riippuen sauvaa voi joutua hieman vetämään, että korkeus säilyy.
Jos ohjaimia ei kaarrossa halutussa kallistuskulmassa keskitetä, kallistus kaarrossa suurenee ja suurenee, lopulta kone on ylösalaisin.
Mitä jyrkempi kallistuskulma kaarrossa, sitä kovemmat G-voimat on kyseessä. Jos halutaan kiriä kaarto tiukaksi, vedetään sauvaa taakse. Mitä enemmän, sitä isompi on kuormituskerroin.
Pokakaarrossa on jo pakko vetää ravakasti, että virtaus pysyy kiinni siivessä. Pienellä nopeudella ei kannata näin jyrkkiä kaartoja edes harkita. Lentokone lentää niin pitkään, kun virtaus on kiinni siivessä. G-sakkaukseen on mahdollista joutua suurellakin nopeudella- vedetään kone läpi- , siiven kohtauskulma liian isoksi ja virtaus irti.
Lentää kone tietysti sakkaustilassakin vaan ei ole ohjattavissa. Ja vajoamisnopeus on niin suuri, ettei kone maakosketuksessa tule jäämään ehyeksi. Ei yleensä kuskikaan. Tuo vajoamisnopeus sakkauksessa riippuu kyllä konetyypistäkin.
Tuosta kuula poskellaan lentämisestä vielä: aina pyritään lentämään puhtaasti kuula keskellä ts. kone ei ole sivuluisussa.
Jos ajetaan laskukierrosta laskukierrosnopeudella eli hiljaa ja matalalla, kaarto loppuosalla kuula päin helvettiä on se vaarallistakin. Sivuluisussa sakkausnopeus kasvaa ja saattaa lähtee homma lapasesta. Kaartosakkausnopeus on suurempi kuin sakkaus siivet suorassa. Jos sakkauttaa koneen matalalla, niin tila ei enää riitä oikaisuun. Sakkaus oikaistaan keskittämällä ohjaimet, työntö sauvasta nokkaa alas ja samalla tehoja lisää. Kone saa vauhtia ja virtaus tarttuu takaisin siipeen. Jos kone oli kaarrossa, oikaistaan vasta tämän jälkeen siivet horisontin tasoon. Ja oikaisuveto varoen, ettei revi siipiä irti. Tuokin riippuu tietysti konetyypin G-rajoista. Jos kone kestää +10 saa kyllä vetää pään pimeeksi. Äkkinäiselle riittää huomattavasti paljon vähempikin. Normijellille ilman G-pukua + 5 alkaa olla siinä ja tässä. Ja taas varottava, ettei vedä konetta läpi G-sakkaukseen.
Tuosta - + G:stä on jossain ollut tässä aikaisemmin juttua. Ihminen kestää huonosti negatiivista kiihtyvyyttä, - 2 tuntuu jo aivan kammottavalta, + 2 ei tunnu missään. Koneella saadaan negatiivista kiihtyvyyttä hyvin helposti. Sauva eteen ravakasti niin se on siinä. No yhtä helposti saadaan posiviistakin, vaakalennosta tai kaarrosta sauvaa taakse. Ja yleensä lentokoneiden rakenteet kestävät huonommin tuota negatiivista kiihtyvyyttä.
Konetyypistä riippuu, kuinka paljon korkeutta sakkauksen oikaisuun tarvitaan. Mutta aivan pinnassa sakattuna kone kuin kone on maassa, ennen kuin oikaisua ehtii tehdä. Ja kone on enemmän tai vähemmän päreinä. Yleensä enemmän.
Sakkausnopeuteen vaikuttaa luonnollisesti myös koneen paino. Täyteen tankattu / lastattu kone max. painoilla sakkaa huomattavasti helpommin kuin kevyt kone.
Nakajima Ki-43 Hayabusa
Nakajima Ki-43
Nakajima Ki-43-IIa
Tyyppi Hävittäjä
Alkuperämaa Japani
Valmistaja Nakajima
Suunnittelija Hideo Itokawa
Ensilento Tammikuu 1939
Pääkäyttäjät keisarillisen Japanin armeijan ilmavoimat
Valmistusmäärä 5 919 kpl
Valmistusvuodet 1942-1945
Nakajima Ki-43 lähdössä kamikaze-lennolle vuonna 1945.
Nakajima Ki-43 Hayabusa (virallinen nimitys Tyyppi 1 hävittäjä, jap. 一式戦闘機, Hayabusa (jap. 隼, ääntyy [hajabusa], muuttohaukka)) oli keisarillisen Japanin armeijan ilmavoimien toisessa maailmansodassa käyttämä yksimoottorinen hävittäjälentokone, joka oli käytössä koko sodan ajan.
Suunnittelu ja kehitys
Nakajima Ki-43:n kehittäjänä toimi Hideo Itokawa, joka oli myöhemmin yksi Japanin avaruus- ja rakettitieteen pioneereja. Ki-43:n kehitystyö oli Nakajiman vastaus armeijan haluun Nakajima Ki-27:n korvaajaksi. Vaatimuksiin kuuluivat muun muassa 500 km/h vaakalentonopeus, 800 km toimintasäde ja nousunopeutena 5 000 m viidessä minuutissa.
Ensilento tammikuussa 1939 oli pettymys. Japanilaiset testilentäjät raportoivat koneen olevan kömpelömpi ja vain hieman nopeampi kuin Ki-27, joka sen oli tarkoitus korvata. Tämän seurauksena Nakajima tuotti sarjan uusia prototyyppejä, joista 13. sisälsi ns. perhostyyppiset laskusiivekkeet. Koelennot osoittivat uusien laskusiivekkeiden parantaneen Ki-43:n kaarto-ominaisuuksia ja liikehtimiskykyä ratkaisevasti.
Ensimmäisen tuotantoversion nimeksi tuli Ki-43-Ia, ja toimitukset Nakajiman Otan tehtailta alkoivat huhtikuussa 1941. Alusta asti Ki-43-I:llä oli erinomainen suorituskyky aikansa vastaaviin hävittäjiin verrattuna. Koneen keveys johti hävittäjäkoneiden parhaimmistoon kuuluviin kaarto- ja nousukykyarvoihin. Voimanlähteenä toimi 925-hevosvoimainen kaksirivinen tähtimoottori Nakajima Ha-25. Potkuri oli kiinteäsäätöinen ja kaksilapainen, mutta pian se vaihdettiin säätyvälapaiseksi. Aseistuksena oli aluksi kaksi potkurikehän läpi ampuvaa 7,7 mm konekivääriä moottoripellityksen päällä. Koneen aseistus vaihteli kahden 7,7 mm, yhden 7,7 mm ja yhden 12,7 mm sekä kahden 12,7 mm konekiväärin välillä. Alitehoinen asekuorma oli yksi Hayabusan heikkouksista, edes räjähtävillä ammuksilla ladatulla 12,7 mm konekiväärillä ei ollut tuhoisaa vaikutustaYhdysvaltain vahvarakenteisiin koneisiin.
Sotilaskäyttö
Tammikuussa 1939 ensilentonsa lentänyt Ki-43 oli eräs eniten tuotetuista japanilaiskoneista. Sitä käytettiin kaikkiallaTyynenmeren alueella, erityisesti Kiina-Burma-Intia alueella ja sen nopeus ja ketteryys tekivät siitä vaarallisen vastustajanliittoutuneiden sodan alun hitaille hävittäjille. Tilanne kuitenkin muuttui sodan edetessä, ja lopulta Ki-43, tai ”Oscar”, jolla nimellä liittoutuneet konetta kutsuivat, jäi pahasti alakynteen amerikkalaisia Vought F4U Corsair ja P-38 Lightning -hävittäjiä vastaan taisteltaessa. Toisen maailmansodan jälkeen Indonesian vapautusarmeija taisteli ”Oscareilla” isäntämaansaAlankomaiden ilmavoimia vastaan Indonesian itsenäistymissodan aikana vuonna 1946. Toisaalta Ranskan ilmavoimat taisteli sillä Indokiinassa 1945 - 46 vietnamilaisia itsenäisyystaistelijoita vastaan. ”Oscarilla” oli kaksi pahaa heikkoutta: huono aseistus ja panssaroinnin puuttuminen. Ki-43 oli helppo ampua alas – kunhan sen vain sai ensin kiinni. Aseistusta paranneltiin sodan aikana tuotantoon tulleiden uusien Ki-43-versioiden kohdalla. Koneen alhainen siipikuormitus sekä elohopeatoimiset kaartolaipat merkitsivät kuitenkin, että kone oli erittäin ketterä, ja taitava lentäjä pystyi selviämään sillä hengissä ylivoimaisia vihollisia vastaan.
Eniten ilmavoittoja Hayabusalla saavutti vääpeli Satoshi Anabuki, 51 kappaletta.
Konetta valmistettiin yhteensä 5 878, joista 3 200 kappaletta Nakajiman ja 2 629 Tachikawan lentokonetehtaiden tuottamina. Ki-43:n korvaajaa alettiin kehittää vuonna 1942 ja tuloksena oli erinomainen Nakajima Ki-84 Hayate. (Liittoutuneiden koodinimenä koneelle oli ”Frank”).
Nakajima Ki 43-I
Tekniset tiedot
Lähteet
- Pituus: 8,92 metriä.
- Korkeus: 3,27 metriä.
- Siipien kärkiväli: 10,84 metriä.
- Tyhjäpaino: 1 910 kg.
- Maksimipaino: 2 925 kg.
- Miehistö: 1
- Moottori: 14 -sylinterinen, 1 150 hevosvoiman Nakajima Ha. 115-tähtimoottori [1]
- Huippunopeus (5 000 metrin korkeudella) 530 km/h
- Toimintasäde: 3 200 kilometriä.[1]
- Lakikorkeus: 11 200 metriä.
- Aseistus: 2 x 12,7 mm konekivääri, 2 x 250 kg pommia.[2]
- Jackson, Robert: Aircraft of World War II: development, weaponry, specifications. Leicester: Silverdale Books, 2003. ISBN 1-85605-751-8.
- David Mondey: The Hamlyn Concise Guide to Axis Aircraft of World War II. Hamlyn, 1984. ISBN 1-85152-966-7.
- Humble, Richard: Toisen Maailmansodan lentokoneet, WSOY, 1976, Porvoo (suom. Helge Seppälä) Alkuteos: Salamander Books, 1975, Lontoo ISBN 951-0-07838-7 (s. 62
Elohopeatoimisten laippojen periaatetta on esitelty kuvassa. Jos yhtään pääsin jyvälle, systeemissä on staattisen paineen (ilmanpaine lentokorkeudessa) ja dynaamisen paineen (jossain kohtaa siiven yläpintaa?) paine-eroa mittaava elohopeapaineanturi ja siihen liittyvä elohopeakytkin. Paine-erosignaalin perusteella (käyttövoimana sähkö tai mikä lie) sitten lisätään tai vähennetään laippoja automaattisesti pilottia asialla vaivaamatta. Olettaisin, että tuollaisia 'automatic flaps' -systeemejä on uudemmalla tekniikalla toteutettuina nykykoneissakin.
http://forum.warthunder.com/index.p...lly-compared-to-us-counterparts/#entry1114629
Saksalla ei ollut riittävää reserviä ohjaajista.
Jotta heitä saataisiin riittävä määrä nopeasti.
Koulutusta lyhennettiin ja ”loppusilaus” piti antaa laivueissa.
Polttoaine pula aiheutti lentotuntien vähenemisen joka lisäsi ohjaajien tason romahtamista.
Kaksi paikkaista koulukonetta olisi tarvittu ennen kaikkea Bf109 koulutukseen.
Sillä olisi pelastuttu lukuisilta koneiden vaurioitumisilta ja ohjaajien menetyksiltä.
Asiaa kuvaa hyvin Lipfert:in matka Krakaust Maikopin (Stalingradin liepeillä).
Kun hän toimi ryhmän johtajana matkalla.
Matka alkoi 26,11 ja vuodenloppuun mennessä kolme lentäjää oli saapunut rintamalle.
Kymmenen lentäjää saapui rintamalle maaliskuun loppuun mennessä.
Neljä ei saavuttanut koskaan määränpäätänsä.
Jo pelkää siirto lento rintamalle, aiheutti lähes 24% tappiot miehistössä.
Lisänä ovat konevauriot, mitä matka aiheutti (laskuvauriot, eksymiset ja pakkolaskut).
Rintamalle päästyään kohtalo riippui suureti siitä, selvisikö kymmenestä ensimmäisestä tehtävästä hengissä.
Mahdollisuudet tähän nousivat jos joutui/sai siipimieheksi kaverille, joka opetti ja huolehti tulokkaasta.
Hävittäjä lentäjät saivat koneet vietäväksi laivueisiin ja lähtivät omin päin harhailemaan määränpäähänsä.
Maataistelulentäjille oli taasen varattua opas, joka tunsi reitin.
Mitsubishi J2M Raiden, Jack
Mitsubishi J2M
lähde:wiki
Tyyppi hävittäjä
Valmistaja Mitsubishi, Koza Naval Air Arsenal
Suunnittelija Jiro Horikoshi
Miehistö 1
Valmistumisvuosi lokakuu 1942
Ensilento 20. maaliskuuta 1942
Käyttöönottovuosi joulukuu 1943
Valmistus lopetettu 1945
Valmistusmäärä 476 (Mitsubishi) kpl
Mitat
Pituus 9,95 m
Kärkiväli 10,80 m
Korkeus 3,95 m
Siipipinta-ala 20.05 m²
Nopeus 597 km/h
Lentomatka 1 055 km
Tyhjäpaino 2 460 kg
Voimanlähde
Koneisto Mitsubishi MK4R-A Kasei 23a -tähtimoottori
Teho 1 820 hv (1 357 kW)
Aseistus
Aseistus 4x 20 mm tykit tyyppiä 99 siivissä, sekä 2x 60 kg pommeja, tai 2x 200 l. siipisäiliöt lisäpolttoaineelle
Tekniset tiedot (J2M3)
Tekniset tiedot (J2M5)
- Pituus: 9,70 m
- Siipien kärkiväli: 10,80 m
- Korkeus: 3,95 metriä
- Tyhjäpaino: 2 539 kg
- Suurin lentoonlähtöpaino: 3 507 kg
- Huippunopeus: 596 km/h
- Aseistus: neljä 20 mm pikatykkiä.
- Pituus: 9,95 m
- Siipien kärkiväli: 10,80 m
- Korkeus: 3,95 m
- Tyhjäpaino: 2 510 kg
- Suurin lentoonlähtöpaino: 3 482 kg
- Huippunopeus: 615 km/h
- Toimintasäde: 555 km
- Aseistus: neljä 20 mm pikatykkiä.
Saksalla ei ollut riittävää reserviä ohjaajista.
Jotta heitä saataisiin riittävä määrä nopeasti.
Koulutusta lyhennettiin ja ”loppusilaus” piti antaa laivueissa.
Polttoaine pula aiheutti lentotuntien vähenemisen joka lisäsi ohjaajien tason romahtamista.
Kaksi paikkaista koulukonetta olisi tarvittu ennen kaikkea Bf109 koulutukseen.
Sillä olisi pelastuttu lukuisilta koneiden vaurioitumisilta ja ohjaajien menetyksiltä.
Asiaa kuvaa hyvin Lipfert:in matka Krakaust Maikopin (Stalingradin liepeillä).
Kun hän toimi ryhmän johtajana matkalla.
Matka alkoi 26,11 ja vuodenloppuun mennessä kolme lentäjää oli saapunut rintamalle.
Kymmenen lentäjää saapui rintamalle maaliskuun loppuun mennessä.
Neljä ei saavuttanut koskaan määränpäätänsä.
Jo pelkää siirto lento rintamalle, aiheutti lähes 24% tappiot miehistössä.
Lisänä ovat konevauriot, mitä matka aiheutti (laskuvauriot, eksymiset ja pakkolaskut).
Rintamalle päästyään kohtalo riippui suureti siitä, selvisikö kymmenestä ensimmäisestä tehtävästä hengissä.
Mahdollisuudet tähän nousivat jos joutui/sai siipimieheksi kaverille, joka opetti ja huolehti tulokkaasta.
Hävittäjä lentäjät saivat koneet vietäväksi laivueisiin ja lähtivät omin päin harhailemaan määränpäähänsä.
Maataistelulentäjille oli taasen varattua opas, joka tunsi reitin.
Kaarroissa tarvitaan koordinoitua sekä käsien että jalkojen samanaikaista käyttöä ja tämä ei tahdo vähän lentokokemusta omaavalta oikein onnistua.
Kun lentäjä on lähdössä tyyppilennolle hänelle ennestään tuntemattomalla koneella, on 1. kysymys lennonopettajalta: Miten herkkä se on jalalle?
On olemassa tarkasti lennettäviä lentolaitteita ja laitteita, jotka antavat ohjaajan virheitä anteeksi. P-51 Mustang ja Bf 109 kuuluivat näihin lentäjien koneisiin, ne antoivat tekijämiehelle suorituskykyä vaan joka niitä ei kunnolla hanskannut, saattoi se koitua kohtaloksi.
Toden totta
Homman juju perustuu ymmärtääkseni siipien muutoksien takia, ilmavirran muutoksiin, kun konee kierretään kyljelleen verrattuna aiempaan suoraan lentoon ja samalla vedetään tikulla mahaa kohti plus Gvoimia voimia (roll).
Peräsimellä kuitenkin kontrolloidaan useimmiten tuota nosteen eroavaisuutta siivissä. Selkeimmin se on havaittavissa sekä kuulaa seuraamalla että ympäristöä seuraamalla. Koneen kallistus suhteessa horisonttiin kertoo omalta osaltaan tekeekö pilotti kurvinsa "puhtaasti" . Tavallaan lentämisessä kyse on siitä että kone ohjataan sinne minne lentäjä tarkoittaa ja haluaa ohjata. Mies ohjaa konetta eikä toisinpäin.
Juuri kuten sinä kuvailitkin aikaisemmin jalkojen ja käsien yhteispelillä.
Wikipediassa kerrotaan täsmällisesti ilmiöstä nimellä Adverse Yaw. http://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_yaw
Onko moderneissa koneissa enää samaa ongelmaa? Mitä tekee nk. Fly-by-wire ohjaus modernissa sotakoneessa?
Jotenkin ei nuo suoritus arvot oikein vakuuta.
Jos niitä vertaa Fw 190.
Data from Fw 190 A8[citation needed]
General characteristics
Performance
- Crew: 1
- Length: 9.00 m (29 ft 5 in)
- Wingspan: 10.51 m (34 ft 5 in)
- Height: 3.95 m (12 ft 12 in)
- Wing area: 18.30 m² (196.99 ft²)
- Empty weight: 3,200 kg (7,060 lb)
- Loaded weight: 4,417 kg (9,735 lb)
- Max. takeoff weight: 4,900 kg (10,800 lb)
- Powerplant: 1 × BMW 801 D-2 radial engine, 1,250 kW (1,700 PS)
Armament
- Maximum speed: 656 km/h (408 mph) at 19,420 ft (5,920 m)
- Range: 800 km (500 mi)
- Service ceiling: 11,410 m (37,430 ft)
- Rate of climb: 15 m/s (2,953 ft/min)
- Wing loading: 241 kg/m² (49.4 lb/ft²)
- Power/mass: 0.29-0.33 kW/kg (0.18-0.21 hp/lb)
- Guns: * 2 × 13 mm (.51 in) synchronized MG 131 machine guns with 475 rpg
- 4 × 20 mm MG 151/20 E cannon with 250 rpg, synchronized in the wing roots and 140 rpg free-firing outboard in mid-wing mounts.
Joka oli huomattavasti raskaampi mutta silti nopeampi, samalla moottori teholla.
Oliko Raiden vastus huomattavasti suurempi verrattuna Fw190
Lentämisen teoriaa tuossa alla.
Vaikuttaa hankalalta vaan ei ole käytännössä. Jokainen kohtuulliset järjenlahjat ja koordinaatiokyvyn omaava oppii ohjaamaan lentokonetta n. 25 -30 lentotunnissa (lennonopettaja istuu vieressä n. 20h) siten, että ilmaan pääsee, lentäminen on turvallista ja konekin jää laskussa ehyeksi. Sotaan ei kylläkään vielä tuolla lentokokemuksella kannattaisi lähteä.
KAARTO
Kaarto vaatii kaikkien ohjaimien yhteiskäyttöä. Jos kaartoon lähdettäessä annetaan
ainoastaan siivekettä, kone ei ala kaartaa, vaan kallistuu ja alkaa luistaa sivullepäin.
Kaarto voitaisiin suorittaa pelkästään sivuperäsimellä eli lentokoneen suunta voidaan
muuttaa toiseksi kallistamatta konetta ollenkaan, mutta tällainen kaartotapa olisi hidas ja
epämiellyttävä ja pienellä nopeudella turvallisuutta vaarantava.
Oikea kaartoon lähtö voidaan suorittaa ainoastaan antamalla tarkalleen oikea määrä
siivekettä ja sivuperäsintä kaarron suuntaan. Kaarrosta oikaistaan samalla tavoin, sopivalla
siivekkeen ja sivuperäsimen yhteiskäytöllä vastakkaiseen suuntaan. Mutta ei vielä
sillä hyvä, myös korkeusperäsintä on käytettävä yhdessä muiden ohjainten kanssa. Mitä
jyrkempi on kallistus sitä enemmän nokalla on taipumus pudota johtuen siitä, että konetta
kallistettaessa myös nostovoima kallistuu, jolloin nostovoiman pystysuora komponentti
pienenee, sitä enemmän mitä jyrkempi on kallistuskulma. Tästä johtuen vaakakaarto
vaatii hiukan sauvasta vetoa. Suoritettaessa kaarrosta oikaisu on vetoa löysättävä, sillä
muutoin kone alkaa nousta.
SIVUPERÄSIMEN KALLISTAVA VAIKUTUS
Sivuperäsin on pääohjain pystyakselin ympäri tapahtuvassa liikkeessä, mutta se
aiheuttaa myös momentin pituusakselin ympäri eli pyrkii kallistamaan konetta. Jopa
siten, että lentokoneen siivekkeiden ollessa keskiasennossa, ohjaaja voi saada koneen
kallistumaan käyttäen pelkästään sivuperäsintä. Tämä johtuu siitä, että jalkaa painettaessa koneen suunta muuttuu ja muutoksen aikana vastakkainen siipi joutuu kulkemaan nopeammin kuin toinen
siipi. Nopeammin kulkeva siipi kehittää enemmän nostovoimaa (nostovoima on verrannollinen
nopeuteen) ja nousee siis ylöspäin.
Jokaisella lentokoneella on tämä ominaisuus, joka on toivottavakin siitä syystä, että sivuperäsin
helpottaa koneen kallistumista kaartoon mentäessä samalla muuttaen koneen
ohjaussuuntaa.
SIIVEKEJARRUTUS
Siivekkeet toimivat konetta kallistettaessa pääohjaimina. Niillä on kuitenkin kallistavan
vaikutuksen lisäksi myös ei-toivottu suunnan muuttumisvaikutus, joka on merkittävä sen
tähden, että se on vastakkainen tarkoitetun kaarron suunnalle. Tämän lentosuunnan
muutoksen eli nokan heilahduksen syynä on se, että alaspainuvan siiven (kaarron puoleinen)
indusoitu vastus pienenee ja ylösnousevan siiven indusoitu vastus kasvaa.
Tämän puolestaan aiheuttaa ylösnousevan siiven kohtauskulman kasvu johtuen alaspäin
poikkeutetusta siivekkeestä. Indusoitu vastus kasvaa ja siiven jarruttava vaikutus
lisääntyy. Kaarron ulkopuoleisessa siivessä asia on päinvastoin.
Sivuperäsintä tulee käyttää yhdessä siivekkeiden kanssa kaartoon mentäessä siivekejarrutuksesta
johtuvan nokan heilahtamis pyrkimyksen kumoamiseksi. Jalkaa on painettava
juuri niin paljon, että sen aiheuttama nokan suunnan muutospyrkimys on yhtä suuri kuin
siivekejarrutuksen aiheuttama vastakkaiseen suuntaan oleva suunnan muutospyrkimys.
Lentokoneen suunnittelussa pyritään mahdollisimman pieneen siivekejarrutukseen.
Usein käytetään siivekkeiden erisuuruista (differentiaali) liikettä, eli siivekkeen liike
ylöspäin on suurempi kuin alaspäin. Tällöin sen ollessa ylöskääntyneenä on johtoreuna
tavallisesti työntynyt alapuolella olevaan virtaukseen aiheuttaen lisävastusta, joka pienentää
nokan kääntymispyrkimystä.
Kompatti lennokkeja lennättävät tietävät että jyrkkä kaarto tehdään miltei yksin korkeusperäsimestä vetäen kun kone on ensin kallistettu ikään kuin 80-90 astetta akselinsa ympäri siivekkeillä.
http://www.flightsimbooks.com/jfs/page13.PHP
Steep turn alla;
http://flighttraining.aopa.org/students/presolo/skills/turns.html
-FW oli aerodynaaminen sulotar joka kulmasta niin ilmassa kuin maassakin, ja se huokui kuolemaa.
FW-190A kyykytti Spitfire V-koneita aika lujasti taisteluissa 1942, kunnes Spit IX tuli käyttöön. Yksi syy on ns. "roll rate" (mikähän on suomeksi?) joka FW:ssä oli lujasti parempi. Eli vaikka jos Spit V oli jatkuvassa kaarrossa (sustained turn) paljon parempi, FW is siihen leikkiin lähtenyt. Esim. jos Spit V pääsi taakse, FW pystyi ensin esim. lähtemällä kaartamaan vasemmalle ja Spitin seuratessa, välittömästi kaartamalla oikealle heti perään. Spit ei pystynyt moista liikettä seuraamaan huonomman roll raten takia, vaikka olisi helposti ampunut FW:n alas, jos tämä olisi jatkanut kaartoa vasemmalle.