Ydinaseet

Hyvää materiaalia kiinalaisten viimeisistä testeistä. Näkee hyvin kuinka aikaa vievää ja tarkkaa hommaa mittauslaitteistojen asentaminen (3:00 kohdilta eteenpäin) on kun ydinasetta testaillaan.
 
Taisit ymmärtää väärin: kirjoitukseni pointti ei ollut Israelin ydinaseohjelma kokonaisuudessaan, vaan case Vanunu siihen liittyen, joka lienee varsin ainutlaatuinen. Tuota suurempaa valtiosalaisuuden paljastusta ei historia taida kovin montaa tuntea.

Mossad olisi tietysti halunnut päästä Vanunusta lopullisesti eroon, mutta julkisuuden henkilöä ei enää oikein voi päästää päiviltä kiinnittämättä samalla koko maailman huomiota Israelin ydinaseisiin.

Aihetta käsitellään kiintoisalla tavalla Michael Bar-Zoharin ja Nissim Mishalin teoksessa Mossad - Israelin salaisen palvelun suurimmat operaatiot -teoksessa ja sen 15. luvussa Viekoitteleva ansa atomivakoojalle (alk. s. 323).

Luvussa ihmetellen kysytään jo sitä, että miten oli mahdollista, että Vanunu pääsi töihin Dimonaan, suora lainaus teoksesta:

"Miten se oli mahdollista? Hän oli vasemmistoradikaali, hänen ystävänsä olivat kommunistimielisen ja sionismin vastaisen Rakah-puolueen arabijäseniä, hän osallistui heidän kanssa mielenosoituksiin, hänet oli kuvattu Palestiinaa äärimmäisesti kannattavissa mielenosoituksissa, hän kantoi julisteita, piti puheita ja antoi lehdistölle haastatteluja".

Tai koko luku alkaa jo oivaltavasti:

"Mordechai Vanunu tuntui tehneen kaiken mahdollisen salaisen elämänsä paljastamiseksi; puuttui vain että hän olisi kantanut kylttiä, jossa luki OLEN VAKOOJA."

No, lopulta Vanunun kohtaloksi muodostui ehkäpä hänen turhamaisuutensa, pakkomielteensä naisiin ja sitten Cindy ja sen myötä Mossad sai "kiikutettua" Vanunun takaisin Israeliin.

vlad.
 
Noh, nuo Shabakin turvatarkastukset tuntuvat olevan hieman leppoisia. Olen tutustunut juttuun (tosin omalla osalla olivat vähemmän leppoisia). Mutta mikään tiedostojen ulkopuolellahan ei paljastu, jos joku ei kerro.
 
Noh, nuo Shabakin turvatarkastukset tuntuvat olevan hieman leppoisia. Olen tutustunut juttuun (tosin omalla osalla olivat vähemmän leppoisia). Mutta mikään tiedostojen ulkopuolellahan ei paljastu, jos joku ei kerro.

Ja nykyäänhän asia kuulostaa niin helpolta, pitää vain muistaa, että tuolla arvatenkaan ollut mitään sähköistä tietokantaa, josta näkee kaiken, vaan tiedot oli paperilla tai muuten hajallaan.
 
Sillälailla. Jenkkien mokailua ydinaseiden kanssa. Osataan sitä näköjään "ryssiä" hommat muuallakin kuin Venäjällä.


http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1439346161002

"Sir, kadotin vahingossa ydinpommin – Ihmiskunta on tunaroinut vaarallisesti lukuisia kertoja
Ydinpommit ovat sulaneet, palaneet ja kadonneet vahingossa. On ihme, ettei ihmiskunta ole tuhonnut itseään ydinaseella – vielä.

Maria Pettersson HS
ULKOMAAT Päivitetty 15:31
6889 51
Voi hitsi.

Näin ajatteli 19-vuotias lentosotamies Jefferey L. Plumb valtavassa ydinasesiilossa Arkansasissa vuonna 1980.

Neljän kilon hylsy oli juuri livennyt hänen kädestään ja nyt se putosi kohti siilon pohjalla nököttävää mannertenvälistä ydinohjusta. Titan II -niminen ohjus oli hyvin suuri ja sen ydinkärki oli kooltaan yhdeksän megatonnia.


Titan II -ohjus.
Se oli Yhdysvaltain suurin ydinkärki, jonka rinnalla Hiroshimaan pudotettu 15 kilotonnin ydinpommi vaikutti pikkuruiselta. Kaiken kaikkiaan se oli vehje, jota ei tehnyt mieli kolhia. Hylsy osui ohjukseen ja puhkaisi sen polttoainesäiliön. Voi hitsin hitsi.

Pelastustoimenpiteet yksi toisensa jälkeen epäonnistuivat, ja lopulta polttoaine syttyi ja räjähti. Räjähdys tappoi yhden ihmisen, tuhosi siilon ja sinkosi ydinkärjen parinsadan metrin päähän. Se ei räjähtänyt.

Toimittaja Eric Schlosser kertoo Arkansasin onnettomuudesta toissavuonna julkaistussa kirjassaan Command and Control. Se nousi uudelleen esiin viime viikolla, kun Hiroshiman ja Nagasakin pommituksista tuli kuluneeksi 70 vuotta. Sanoma on yksinkertainen: on hämmästyttävää, ettemme ole vahingossa räjäyttäneet itseämme taivaan tuuliin.

Ydinpommit ovat palaneet, sulaneet, uponneet mereen, räjähtäneet kappaleiksi ja murskautuneet maahan. Yhtään vahinkoydinräjähdystä ei pommeilla tiettävästi ole vielä saatu aikaan, ja se on melkein ihme. Pommien sisältämiä radioaktiivisia aineita, esimerkiksi plutoniumia, on kyllä levinnyt pitkin asutusalueita ja luontoa sekä huuhtoutunut viemäreihin ja mereen. Pommien sisälle on unohtunut jakoavaimia ja muita sinne kuulumattomia esineitä. Pommien parissa on työskennellyt teini-ikäisiä, joiden koulutus on vähintäänkin puutteellinen. Nato on tuonut Eurooppaan ydinaseita, joiden käyttö- ja turvallisuusohjeet ovat vain englanniksi – siitäkin huolimatta, ettei kukaan pommien kanssa työskentelevä ole tuolloin osannut sanaakaan englantia. Lista on loputon.

Kirjassa luetellaan kymmeniä esimerkkejä siitä, miten ydinaseiden kanssa on mokailtu. Suurin osa tunnetuista tapauksista on 1950- ja 1960-luvuilta. Tämä johtunee siitä, että tuonaikaiset turvatoimet olivat huonompia kuin nykyään ja ydinaseita oli enemmän. Vanhoista tapauksista voi myös olla helpompi saada tietoa. Virheitä on kuitenkin tapahtunut myös 2000-luvulla. Sitä ei tiedetä, millaisia onnettomuuksia Yhdysvallat on salannut. Erityisen kauhistuttava ajatus on tämä: jos Yhdysvalloissa on tapahtunut tällaista, millä kaikilla tavoin ovat tyrineet muut ydinasevallat Neuvostoliitto, Venäjä, Kiina, Intia, Pakistan, Israel, Ranska, Britannia tai Pohjois-Korea?

Tammikuussa 1966 Yhdysvaltain ilmavoimat oli kiusallisessa tilanteessa. Se oli hukannut ydinpommin jonnekin Espanjaan, eikä kukaan tiennyt, minne.

Välimeren yllä lähellä Espanjan rannikkoa oli tapahtunut vakava onnettomuus. Yhdysvaltain B-52-pommikone piti tankata ilmassa, mutta se törmäsikin tankkauskoneeseen ja syttyi tuleen. Kahdeksan ihmistä kuoli, molemmat koneet hajosivat ja niiden osia levisi yli 200 neliökilometrin alueelle.

Erityisen ikäväksi onnettomuuden teki se, että pommikoneella oli lastinaan neljä ydinpommia.

Kaksi pommeista putosi pieneen Palomaresin kylään. Niiden räjähdysainelataus räjähti ja levitti plutoniumia ympäriinsä. Kolmas pommi leijui laskuvarjon varassa maahan ja löydettiin lojumasta pehmeässä savimaassa. Mutta neljäs pommi puuttui.

Kadonnutta vetypommia etsittiin helikoptereilla ja lentokoneilla. Ihmiset muodostivat etsintäketjuja. Sotilaat kulkivat ympäriinsä geiger-mittareiden kanssa, kurkkivat satoihin kaivoihin ja oikeastaan kaikkiin kuoppiin, jotka sattuivat löytämään. Mutta pommi ei ollut missään.

Huolellisten laskelmien jälkeen todettiin, että pommi oli luultavasti pudonnut mereen. Yli sata sukeltajaa, lentokoneet, helikopterit, laivat ja piensukellusveneet alkoivat etsiä sitä – tuloksetta. "Tämä ei ole neulan etsimistä heinäsuovasta", kuvaili lippueamiraali William S. Guest. "Tämä on kuin etsisimme neulansilmää pellolta, joka on täynnä heinäsuopia. Pimeässä."


Palomaresin edustalle Espanjan rannikolle hukattu vetypommi on vihdoin löytynyt ja saatu nostettua merestä.
Hämmästyttävää kyllä, kahden kuukauden etsintöjen jälkeen pommi todella löytyi. Se oli meren pohjassa noin 800 metrin syvyydessä, ja helpottuneet yhdysvaltalaiset alkoivat varovasti nostaa sitä. Kesken noston vaijeri katkesi ja pommi katosi uudelleen.

Viikon kuluttua se löytyi jälleen, ja tällä kertaa nostoyritys onnistui.

Espanjan tapahtumat eivät olleet ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun Yhdysvaltain armeija tyri ydinpommiensa kanssa vieraan valtion alueella. Vuonna 1958 Marokossa B-47-pommikone oli rullaamassa kiitoradalla lastinaan Mark 36, jättimäinen vetypommi, yksi Yhdysvaltain isoimmista. Tarkoitus oli harjoitella – kyllä, kiitoradalla rullaamista ydinpommilastissa.

Koneen rullaillessa sen pyörä irtosi. Kone syttyi palamaan, tuli levisi nopeasti runkoon ja kone halkesi kahdeksi leimuavaksi puolikkaaksi. Palomiehet yrittivät sammuttaa konetta tuloksetta, ja kun liekit saavuttivat ydinpommin, koko porukka evakuoitiin. Seurasi kahden ja puolen tunnin hermoja raastava odotus.

Pommin räjähdysaine syttyi, mutta se paloi räjähtämättä. Kun konetta uskaltauduttiin tarkastelemaan, huomattiin, että pommi ja lentokoneen osat olivat sulaneet yhdeksi jättimäiseksi, kolme ja puoli tuhatta kiloa painavaksi radioaktiiviseksi möntiksi.

Möntti päätettiin panna palasiksi katuporalla. Osat, joiden arveltiin olevan erityisen radioaktiivisia, säilöttiin purkkeihin ja loput haudattiin maahan kiitoradan viereen. Tukikohdassa ei ollut mittalaitteistoa, joten säteilyn määrää ei saatu selville.

Vuonna 1968 pommikone putosi jälleen, tällä kertaa Thulen lähellä Grönlannissa. Sen kuljettamat neljä ydinpommia hajosivat, ja vaikka osia niistä saatiin talteen, ainakin yksi rikastettua uraania sisältävä, voimakkaasti säteilevä osa on edelleen kadoksissa. Yhdysvallat ei pitkään aikaan myöntänyt edes Tanskalle hukanneensa sen alueelle säteileviä pommin osia. Thulen alueen asukkaat haastoivat Yhdysvallat oikeuteen vuonna 1987, mutta hävisivät.

Jossain päin Yhdysvaltain Georgian rannikkoa piileskelee edelleen räjähtämätön ydinpommi, joka pudotettiin sinne yli 50 vuotta sitten. Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät harjoittelivat 1950-luvulla pitkiä lentoja – olihan mahdollista, että jossakin vaiheessa pitäisi lentää Neuvostoliittoon asti pudottamaan ydinpommi. Helmikuussa 1958 meneillään oli yksi tällainen harjoitus, ja jotta tunnelma olisi mahdollisimman realistinen, B-47-pommikoneeseen lastattiin oikea ydinpommi.

Kesken lennon pommikone kuitenkin törmäsi ilmassa hävittäjään ja vahingoittui pahoin. Lentäjä Howard Richardsonin oli tehtävä päätös: pudottaako pommi vai yrittääkö laskeutua sen kanssa? Jos laskeutuminen epäonnistuisi, maahan törmääminen saattaisi räjäyttää pommin. Richardson päätti pudottaa pommin, mikä keventäisi konetta, ja yrittää hätälaskeutumista.

Richardson pudotti lastinsa mereen Savannahin kaupungin edustalle. Hätälasku onnistui täydellisesti.

Yhdysvaltain armeija alkoi välittömästi etsiä kadonnutta pommia, joka makasi merenpohjassa jossakin itärannikon toiseksi vilkkaimman sataman tietämillä. Etsinnät päättyivät tuloksetta: pommia ei koskaan löydetty.

Yhdysvalloissa ei ole päästy yksimielisyyteen, kuinka suuri uhka meressä piileskelevä vetypommi oikein on. Todistajien näkemykset ovat ristiriitaiset: osa sanoo, että pommi ei voi räjähtää, sillä siitä puuttuu olennainen kappale, plutoniumlaukaisin. Toisten mukaan harjoituslentoja lennettiin myös niin, että pommit olivat täysin käyttövalmiina. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan turvallisinta on jättää pommi paikoilleen. Toiset pelkäävät, että merivesi ruostuttaa pommia, sen turvamekanismit pettävät tai jokin vihamielinen taho pääsee – tai on jo päässyt – siihen käsiksi.

Monet ydinaseonnettomuudet on salattu, mutta se on vaikeaa, mikäli pommi putoaa omakotitalon takapihalle ja räjäyttää siihen 15-metrisen kuopan, pirstoo ikkunat sekä romauttaa katon, ovet ja leikkimökin. Näin tapahtui vuonna 1958 Mars Bluffissa Georgiassa, kun Mark 6 -pommi putosi vahingossa sitä kuljettaneesta lentokoneesta.


Mark 6 -ydinpommi. Samanlainen putosi omakotitalon pihalle Mars Bluffissa vuonna 1958. Pommissa ei ollut ydinlatausta.
Lennon aikana pommien piti sääntöjen mukaan olla lukittuna paikoilleen koneen sisällä. Noustessa ja laskeutuessa oli kuitenkin tapana irrottaa lukitus siltä varalta, että jokin menisi vikaan ja pommi pitäisi pudottaa koneen miehistön suojelemiseksi. Lukitustappia säädeltiin ohjaamosta, mutta tällä kertaa se ei toiminut. Koneen navigaattorina toiminut Bruce Kulka sai kapteenilta epämieluisan tehtävän: käy lukitsemassa pommi paikoilleen käsin. Kulka lähti ryömimään kohti ruumaa, pääsi pommin luo ja alkoi etsiä lukitusmekanismia. Kurkotellessaan pommin taakse hän otti vahingossa tukea väärästä vivusta ja pudotti pommin.

Pommi alkoi liikkua kohti lentokoneen luukkua. Kulka horjahti ja kompastui pommin päälle. Samalla hetkellä kun se putosi koneesta, Kulka tarrautui koneeseen ja sai hilattua itsensä takaisin sisään. Pommi osui maahan ja räjähti – onneksi ydinlataus ei ollut paikoillaan.

Armeija väitti, että onnettomuus oli ainoa laatuaan, mutta se ei ollut totta. Edellisenä vuonna sotilas oli horjahtanut koneessa, ottanut tukea samanlaisesta vivusta ja pudottanut pommin New Mexicoon. Silloinkin pommi räjähti, onneksi ilman ydinlatausta. Ydinaseiden alkuaikoina pommi ja ydinlataus pidettiin erillään ja ydinlataus sijoitettiin pommiin vasta osana aseen virittämistä.

Vetypommin räjähtäminen oli erittäin lähellä Pohjois-Carolinassa vuonna 1961. B-52 pommikone putosi, jolloin sen lastina olleet kaksi neljän megatonnin


Toinen Mark 39 -pommeista, jotka putosivat vahingossa Pohjois-Carolinaan vuonna 1961.
latauksessa ollutta Mark 39 -vetypommia irtosivat. Toisen pommin viritysjohdot toimivat erinomaisesti: pommin laskuvarjo aukesi ja laukaisumekanismi käynnistyi, juuri kuten sen pitääkin kun pommi pudotetaan.

Pommissa oli neljä varmistusmekanismia, joiden tarkoitus oli pitää huolta siitä, ettei pommia voi laukaista vahingossa. Ne pettivät yksi kerrallaan, ja kun pommi putosi maahan, sen ydin sai laukaisusignaalin. Oli uskomaton onnenpotku, että turvamekanismeista viimeinen, yksinkertainen ja epäluotettava pienjännitekytkin, toimi ja säästi Yhdysvallat ydintuholta. Pommi olisi ollut 260 kertaa Hiroshiman pommin kokoinen.

Tehtävä oli yksinkertainen: lentäkää Alaskan tukikohdasta Montanaan, sieltä eteläiseen Kaliforniaan, siitä San Franciscon ylle. Leikkikää pudottavanne pommi, lentäkää takaisin. Kapteeni Harold R. Barry ja kuusitoista miehistön jäsentä olivat valmiit harjoitukseen, mutta kaikki ei mennyt niin kuin piti.

Kone nousi keskellä yötä helmikuun 13. päivänä 1950. Alaskassa oli säkkipimeää ja hyytävän kylmä, -33 celsiusta. Kun kapteeni Barry oli nostanut koneen neljän ja puolen kilometrin korkeuteen, hän tajusi, että jotain oli pielessä. Kone alkoi sakata ja menettää nopeasti korkeutta. Miehistö ei nähnyt, mitä tapahtui, sillä taivas oli pilvessä ja ikkunat jäässä. Moottoreihin, siipiin ja potkureihin oli muodostunut jäätä, joka irtoili isoina köntteinä ja iskeytyi koneen kylkiin.

Kapteeni käski pudottaa lastina olleen Mark 4 -pommin, jotta konetta saataisiin kevyemmäksi. Siinä ei ollut ydinlatausta, mutta se räjähtäisi yhtä kaikki. Perämies yritti nyhrätä jäätyneitä ovia auki ja onnistui lopulta. Pommi putosi ja räjähti ilmassa, valtava valonvälähdys valaisi Kanadan rannikon.

Miehistö pelastautui hyppäämällä koneesta. Kaksi sotilasta katosi jälkiä jättämättä, yksi puki vahingossa pelastusliivin laskuvarjonsa päälle ja kuoli pudotukseen. Kone lensi itsekseen vielä 320 kilometriä ennen kuin syöksyi maahan Vancouver Islandilla.

On mahdollista lennellä vahingossa ympäri Yhdysvaltoja ydinaselastissa. Näin kävi vuonna 2007, kun ilmavoimat yritti siirtää risteilyohjuksia Pohjois-Dakotasta toiselle puolelle Yhdysvaltoja, Louisianaan.


Tällaiseen B-52H-pommikoneeseen lastattiin vuonna 2007 epähuomiossa ohjuksia, joissa oli ydinkärjet. Kukaan ei huomannut, että ydinkärjet puuttuivat varastosta.
Ohjukset lastattiin suunnitelmien mukaan B-52H-pommikoneeseen. Tarkoitus oli kiinnittää niihin matkan ajaksi harjoituskärjet, mutta ohjuksiin olikin vahingossa jätetty ydinkärjet, jokainen räjähdysvoimaltaan 5–50 kilotonnia.

Kirjanpito oli sotkussa, eikä kukaan huomannut, että varastosta oli hävinnyt kuusi ydinkärkeä. Ennen kuin lentokone nousi, sen siipien alle kiinnitetyt ohjukset tutkittiin, mutta vain oikean siiven alta. Siellä oli kuusi ohjusta harjoituskärjillä, eikä kukaan tarkistanut vasenta puolta.

Kone lensi normaalisti määränpäähänsä. Vasta Louisianassa, 36 tuntia virheen tapahtumisen jälkeen, tarkkanäköinen upseeri huomasi, että ohjukset näyttivät jotenkin kummallisilta.

Sekaannukset jatkuivat seuraavana vuonna, kun Yhdysvallat sai tietää, että se oli vahingossa lähettänyt Taiwaniin neljä mannertenvälisen ydinohjuksen laukaisinlaitetta. Tarkoitus oli ollut lähettää helikopterin akkuja. Laukaisinlaitteet ehtivät olla Taiwanissa puolitoista vuotta ilman, että kukaan huomasi niiden puuttuvan. Lopulta asia tuli ilmi, kun taiwanilaiset olisivat tarvinneet akkuja helikoptereihinsa.

Näiden kahden tapahtuman jälkeen Yhdysvaltain armeija velvoitettiin inventoimaan ja listaamaan kaikki ydinaseisiin liittyvä materiaali. Listauksessa kävi ilmi, että kateissa on satoja ydinohjusten osia. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon vakuutti, että ongelma on puutteellisessa varastokirjanpidossa, eikä osia oikeasti ole hukattu."
 
Trinity & Beyond "atomipommielokuva" on julkaistu uudelleen paranneltuna versiona.
The new opening title sequence for "Trinity and Beyond" 70th Anniversary Tribute. The new version includes new footage, longer sequences and improved restoration. Now 100 minutes long!
 
Sillälailla. Jenkkien mokailua ydinaseiden kanssa. Osataan sitä näköjään "ryssiä" hommat muuallakin kuin Venäjällä.


http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1439346161002

"Sir, kadotin vahingossa ydinpommin – Ihmiskunta on tunaroinut vaarallisesti lukuisia kertoja
Ydinpommit ovat sulaneet, palaneet ja kadonneet vahingossa. On ihme, ettei ihmiskunta ole tuhonnut itseään ydinaseella – vielä.

Maria Pettersson HS
ULKOMAAT Päivitetty 15:31
6889 51
Voi hitsi.

Näin ajatteli 19-vuotias lentosotamies Jefferey L. Plumb valtavassa ydinasesiilossa Arkansasissa vuonna 1980.

Neljän kilon hylsy oli juuri livennyt hänen kädestään ja nyt se putosi kohti siilon pohjalla nököttävää mannertenvälistä ydinohjusta. Titan II -niminen ohjus oli hyvin suuri ja sen ydinkärki oli kooltaan yhdeksän megatonnia.


Titan II -ohjus.
Se oli Yhdysvaltain suurin ydinkärki, jonka rinnalla Hiroshimaan pudotettu 15 kilotonnin ydinpommi vaikutti pikkuruiselta. Kaiken kaikkiaan se oli vehje, jota ei tehnyt mieli kolhia. Hylsy osui ohjukseen ja puhkaisi sen polttoainesäiliön. Voi hitsin hitsi.

Pelastustoimenpiteet yksi toisensa jälkeen epäonnistuivat, ja lopulta polttoaine syttyi ja räjähti. Räjähdys tappoi yhden ihmisen, tuhosi siilon ja sinkosi ydinkärjen parinsadan metrin päähän. Se ei räjähtänyt.

Toimittaja Eric Schlosser kertoo Arkansasin onnettomuudesta toissavuonna julkaistussa kirjassaan Command and Control. Se nousi uudelleen esiin viime viikolla, kun Hiroshiman ja Nagasakin pommituksista tuli kuluneeksi 70 vuotta. Sanoma on yksinkertainen: on hämmästyttävää, ettemme ole vahingossa räjäyttäneet itseämme taivaan tuuliin.

Ydinpommit ovat palaneet, sulaneet, uponneet mereen, räjähtäneet kappaleiksi ja murskautuneet maahan. Yhtään vahinkoydinräjähdystä ei pommeilla tiettävästi ole vielä saatu aikaan, ja se on melkein ihme. Pommien sisältämiä radioaktiivisia aineita, esimerkiksi plutoniumia, on kyllä levinnyt pitkin asutusalueita ja luontoa sekä huuhtoutunut viemäreihin ja mereen. Pommien sisälle on unohtunut jakoavaimia ja muita sinne kuulumattomia esineitä. Pommien parissa on työskennellyt teini-ikäisiä, joiden koulutus on vähintäänkin puutteellinen. Nato on tuonut Eurooppaan ydinaseita, joiden käyttö- ja turvallisuusohjeet ovat vain englanniksi – siitäkin huolimatta, ettei kukaan pommien kanssa työskentelevä ole tuolloin osannut sanaakaan englantia. Lista on loputon.

Kirjassa luetellaan kymmeniä esimerkkejä siitä, miten ydinaseiden kanssa on mokailtu. Suurin osa tunnetuista tapauksista on 1950- ja 1960-luvuilta. Tämä johtunee siitä, että tuonaikaiset turvatoimet olivat huonompia kuin nykyään ja ydinaseita oli enemmän. Vanhoista tapauksista voi myös olla helpompi saada tietoa. Virheitä on kuitenkin tapahtunut myös 2000-luvulla. Sitä ei tiedetä, millaisia onnettomuuksia Yhdysvallat on salannut. Erityisen kauhistuttava ajatus on tämä: jos Yhdysvalloissa on tapahtunut tällaista, millä kaikilla tavoin ovat tyrineet muut ydinasevallat Neuvostoliitto, Venäjä, Kiina, Intia, Pakistan, Israel, Ranska, Britannia tai Pohjois-Korea?

Tammikuussa 1966 Yhdysvaltain ilmavoimat oli kiusallisessa tilanteessa. Se oli hukannut ydinpommin jonnekin Espanjaan, eikä kukaan tiennyt, minne.

Välimeren yllä lähellä Espanjan rannikkoa oli tapahtunut vakava onnettomuus. Yhdysvaltain B-52-pommikone piti tankata ilmassa, mutta se törmäsikin tankkauskoneeseen ja syttyi tuleen. Kahdeksan ihmistä kuoli, molemmat koneet hajosivat ja niiden osia levisi yli 200 neliökilometrin alueelle.

Erityisen ikäväksi onnettomuuden teki se, että pommikoneella oli lastinaan neljä ydinpommia.

Kaksi pommeista putosi pieneen Palomaresin kylään. Niiden räjähdysainelataus räjähti ja levitti plutoniumia ympäriinsä. Kolmas pommi leijui laskuvarjon varassa maahan ja löydettiin lojumasta pehmeässä savimaassa. Mutta neljäs pommi puuttui.

Kadonnutta vetypommia etsittiin helikoptereilla ja lentokoneilla. Ihmiset muodostivat etsintäketjuja. Sotilaat kulkivat ympäriinsä geiger-mittareiden kanssa, kurkkivat satoihin kaivoihin ja oikeastaan kaikkiin kuoppiin, jotka sattuivat löytämään. Mutta pommi ei ollut missään.

Huolellisten laskelmien jälkeen todettiin, että pommi oli luultavasti pudonnut mereen. Yli sata sukeltajaa, lentokoneet, helikopterit, laivat ja piensukellusveneet alkoivat etsiä sitä – tuloksetta. "Tämä ei ole neulan etsimistä heinäsuovasta", kuvaili lippueamiraali William S. Guest. "Tämä on kuin etsisimme neulansilmää pellolta, joka on täynnä heinäsuopia. Pimeässä."


Palomaresin edustalle Espanjan rannikolle hukattu vetypommi on vihdoin löytynyt ja saatu nostettua merestä.
Hämmästyttävää kyllä, kahden kuukauden etsintöjen jälkeen pommi todella löytyi. Se oli meren pohjassa noin 800 metrin syvyydessä, ja helpottuneet yhdysvaltalaiset alkoivat varovasti nostaa sitä. Kesken noston vaijeri katkesi ja pommi katosi uudelleen.

Viikon kuluttua se löytyi jälleen, ja tällä kertaa nostoyritys onnistui.

Espanjan tapahtumat eivät olleet ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun Yhdysvaltain armeija tyri ydinpommiensa kanssa vieraan valtion alueella. Vuonna 1958 Marokossa B-47-pommikone oli rullaamassa kiitoradalla lastinaan Mark 36, jättimäinen vetypommi, yksi Yhdysvaltain isoimmista. Tarkoitus oli harjoitella – kyllä, kiitoradalla rullaamista ydinpommilastissa.

Koneen rullaillessa sen pyörä irtosi. Kone syttyi palamaan, tuli levisi nopeasti runkoon ja kone halkesi kahdeksi leimuavaksi puolikkaaksi. Palomiehet yrittivät sammuttaa konetta tuloksetta, ja kun liekit saavuttivat ydinpommin, koko porukka evakuoitiin. Seurasi kahden ja puolen tunnin hermoja raastava odotus.

Pommin räjähdysaine syttyi, mutta se paloi räjähtämättä. Kun konetta uskaltauduttiin tarkastelemaan, huomattiin, että pommi ja lentokoneen osat olivat sulaneet yhdeksi jättimäiseksi, kolme ja puoli tuhatta kiloa painavaksi radioaktiiviseksi möntiksi.

Möntti päätettiin panna palasiksi katuporalla. Osat, joiden arveltiin olevan erityisen radioaktiivisia, säilöttiin purkkeihin ja loput haudattiin maahan kiitoradan viereen. Tukikohdassa ei ollut mittalaitteistoa, joten säteilyn määrää ei saatu selville.

Vuonna 1968 pommikone putosi jälleen, tällä kertaa Thulen lähellä Grönlannissa. Sen kuljettamat neljä ydinpommia hajosivat, ja vaikka osia niistä saatiin talteen, ainakin yksi rikastettua uraania sisältävä, voimakkaasti säteilevä osa on edelleen kadoksissa. Yhdysvallat ei pitkään aikaan myöntänyt edes Tanskalle hukanneensa sen alueelle säteileviä pommin osia. Thulen alueen asukkaat haastoivat Yhdysvallat oikeuteen vuonna 1987, mutta hävisivät.

Jossain päin Yhdysvaltain Georgian rannikkoa piileskelee edelleen räjähtämätön ydinpommi, joka pudotettiin sinne yli 50 vuotta sitten. Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjät harjoittelivat 1950-luvulla pitkiä lentoja – olihan mahdollista, että jossakin vaiheessa pitäisi lentää Neuvostoliittoon asti pudottamaan ydinpommi. Helmikuussa 1958 meneillään oli yksi tällainen harjoitus, ja jotta tunnelma olisi mahdollisimman realistinen, B-47-pommikoneeseen lastattiin oikea ydinpommi.

Kesken lennon pommikone kuitenkin törmäsi ilmassa hävittäjään ja vahingoittui pahoin. Lentäjä Howard Richardsonin oli tehtävä päätös: pudottaako pommi vai yrittääkö laskeutua sen kanssa? Jos laskeutuminen epäonnistuisi, maahan törmääminen saattaisi räjäyttää pommin. Richardson päätti pudottaa pommin, mikä keventäisi konetta, ja yrittää hätälaskeutumista.

Richardson pudotti lastinsa mereen Savannahin kaupungin edustalle. Hätälasku onnistui täydellisesti.

Yhdysvaltain armeija alkoi välittömästi etsiä kadonnutta pommia, joka makasi merenpohjassa jossakin itärannikon toiseksi vilkkaimman sataman tietämillä. Etsinnät päättyivät tuloksetta: pommia ei koskaan löydetty.

Yhdysvalloissa ei ole päästy yksimielisyyteen, kuinka suuri uhka meressä piileskelevä vetypommi oikein on. Todistajien näkemykset ovat ristiriitaiset: osa sanoo, että pommi ei voi räjähtää, sillä siitä puuttuu olennainen kappale, plutoniumlaukaisin. Toisten mukaan harjoituslentoja lennettiin myös niin, että pommit olivat täysin käyttövalmiina. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan turvallisinta on jättää pommi paikoilleen. Toiset pelkäävät, että merivesi ruostuttaa pommia, sen turvamekanismit pettävät tai jokin vihamielinen taho pääsee – tai on jo päässyt – siihen käsiksi.

Monet ydinaseonnettomuudet on salattu, mutta se on vaikeaa, mikäli pommi putoaa omakotitalon takapihalle ja räjäyttää siihen 15-metrisen kuopan, pirstoo ikkunat sekä romauttaa katon, ovet ja leikkimökin. Näin tapahtui vuonna 1958 Mars Bluffissa Georgiassa, kun Mark 6 -pommi putosi vahingossa sitä kuljettaneesta lentokoneesta.


Mark 6 -ydinpommi. Samanlainen putosi omakotitalon pihalle Mars Bluffissa vuonna 1958. Pommissa ei ollut ydinlatausta.
Lennon aikana pommien piti sääntöjen mukaan olla lukittuna paikoilleen koneen sisällä. Noustessa ja laskeutuessa oli kuitenkin tapana irrottaa lukitus siltä varalta, että jokin menisi vikaan ja pommi pitäisi pudottaa koneen miehistön suojelemiseksi. Lukitustappia säädeltiin ohjaamosta, mutta tällä kertaa se ei toiminut. Koneen navigaattorina toiminut Bruce Kulka sai kapteenilta epämieluisan tehtävän: käy lukitsemassa pommi paikoilleen käsin. Kulka lähti ryömimään kohti ruumaa, pääsi pommin luo ja alkoi etsiä lukitusmekanismia. Kurkotellessaan pommin taakse hän otti vahingossa tukea väärästä vivusta ja pudotti pommin.

Pommi alkoi liikkua kohti lentokoneen luukkua. Kulka horjahti ja kompastui pommin päälle. Samalla hetkellä kun se putosi koneesta, Kulka tarrautui koneeseen ja sai hilattua itsensä takaisin sisään. Pommi osui maahan ja räjähti – onneksi ydinlataus ei ollut paikoillaan.

Armeija väitti, että onnettomuus oli ainoa laatuaan, mutta se ei ollut totta. Edellisenä vuonna sotilas oli horjahtanut koneessa, ottanut tukea samanlaisesta vivusta ja pudottanut pommin New Mexicoon. Silloinkin pommi räjähti, onneksi ilman ydinlatausta. Ydinaseiden alkuaikoina pommi ja ydinlataus pidettiin erillään ja ydinlataus sijoitettiin pommiin vasta osana aseen virittämistä.

Vetypommin räjähtäminen oli erittäin lähellä Pohjois-Carolinassa vuonna 1961. B-52 pommikone putosi, jolloin sen lastina olleet kaksi neljän megatonnin


Toinen Mark 39 -pommeista, jotka putosivat vahingossa Pohjois-Carolinaan vuonna 1961.
latauksessa ollutta Mark 39 -vetypommia irtosivat. Toisen pommin viritysjohdot toimivat erinomaisesti: pommin laskuvarjo aukesi ja laukaisumekanismi käynnistyi, juuri kuten sen pitääkin kun pommi pudotetaan.

Pommissa oli neljä varmistusmekanismia, joiden tarkoitus oli pitää huolta siitä, ettei pommia voi laukaista vahingossa. Ne pettivät yksi kerrallaan, ja kun pommi putosi maahan, sen ydin sai laukaisusignaalin. Oli uskomaton onnenpotku, että turvamekanismeista viimeinen, yksinkertainen ja epäluotettava pienjännitekytkin, toimi ja säästi Yhdysvallat ydintuholta. Pommi olisi ollut 260 kertaa Hiroshiman pommin kokoinen.

Tehtävä oli yksinkertainen: lentäkää Alaskan tukikohdasta Montanaan, sieltä eteläiseen Kaliforniaan, siitä San Franciscon ylle. Leikkikää pudottavanne pommi, lentäkää takaisin. Kapteeni Harold R. Barry ja kuusitoista miehistön jäsentä olivat valmiit harjoitukseen, mutta kaikki ei mennyt niin kuin piti.

Kone nousi keskellä yötä helmikuun 13. päivänä 1950. Alaskassa oli säkkipimeää ja hyytävän kylmä, -33 celsiusta. Kun kapteeni Barry oli nostanut koneen neljän ja puolen kilometrin korkeuteen, hän tajusi, että jotain oli pielessä. Kone alkoi sakata ja menettää nopeasti korkeutta. Miehistö ei nähnyt, mitä tapahtui, sillä taivas oli pilvessä ja ikkunat jäässä. Moottoreihin, siipiin ja potkureihin oli muodostunut jäätä, joka irtoili isoina köntteinä ja iskeytyi koneen kylkiin.

Kapteeni käski pudottaa lastina olleen Mark 4 -pommin, jotta konetta saataisiin kevyemmäksi. Siinä ei ollut ydinlatausta, mutta se räjähtäisi yhtä kaikki. Perämies yritti nyhrätä jäätyneitä ovia auki ja onnistui lopulta. Pommi putosi ja räjähti ilmassa, valtava valonvälähdys valaisi Kanadan rannikon.

Miehistö pelastautui hyppäämällä koneesta. Kaksi sotilasta katosi jälkiä jättämättä, yksi puki vahingossa pelastusliivin laskuvarjonsa päälle ja kuoli pudotukseen. Kone lensi itsekseen vielä 320 kilometriä ennen kuin syöksyi maahan Vancouver Islandilla.

On mahdollista lennellä vahingossa ympäri Yhdysvaltoja ydinaselastissa. Näin kävi vuonna 2007, kun ilmavoimat yritti siirtää risteilyohjuksia Pohjois-Dakotasta toiselle puolelle Yhdysvaltoja, Louisianaan.


Tällaiseen B-52H-pommikoneeseen lastattiin vuonna 2007 epähuomiossa ohjuksia, joissa oli ydinkärjet. Kukaan ei huomannut, että ydinkärjet puuttuivat varastosta.
Ohjukset lastattiin suunnitelmien mukaan B-52H-pommikoneeseen. Tarkoitus oli kiinnittää niihin matkan ajaksi harjoituskärjet, mutta ohjuksiin olikin vahingossa jätetty ydinkärjet, jokainen räjähdysvoimaltaan 5–50 kilotonnia.

Kirjanpito oli sotkussa, eikä kukaan huomannut, että varastosta oli hävinnyt kuusi ydinkärkeä. Ennen kuin lentokone nousi, sen siipien alle kiinnitetyt ohjukset tutkittiin, mutta vain oikean siiven alta. Siellä oli kuusi ohjusta harjoituskärjillä, eikä kukaan tarkistanut vasenta puolta.

Kone lensi normaalisti määränpäähänsä. Vasta Louisianassa, 36 tuntia virheen tapahtumisen jälkeen, tarkkanäköinen upseeri huomasi, että ohjukset näyttivät jotenkin kummallisilta.

Sekaannukset jatkuivat seuraavana vuonna, kun Yhdysvallat sai tietää, että se oli vahingossa lähettänyt Taiwaniin neljä mannertenvälisen ydinohjuksen laukaisinlaitetta. Tarkoitus oli ollut lähettää helikopterin akkuja. Laukaisinlaitteet ehtivät olla Taiwanissa puolitoista vuotta ilman, että kukaan huomasi niiden puuttuvan. Lopulta asia tuli ilmi, kun taiwanilaiset olisivat tarvinneet akkuja helikoptereihinsa.

Näiden kahden tapahtuman jälkeen Yhdysvaltain armeija velvoitettiin inventoimaan ja listaamaan kaikki ydinaseisiin liittyvä materiaali. Listauksessa kävi ilmi, että kateissa on satoja ydinohjusten osia. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon vakuutti, että ongelma on puutteellisessa varastokirjanpidossa, eikä osia oikeasti ole hukattu."


Montakohan on itäisessä-maassa hävinnyt?
 
Sillälailla. Jenkkien mokailua ydinaseiden kanssa. Osataan sitä näköjään "ryssiä" hommat muuallakin kuin Venäjällä.


http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1439346161002

Maria Pettersson HS
ULKOMAAT Päivitetty 15:31
...
Vuonna 1968 pommikone putosi jälleen, tällä kertaa Thulen lähellä Grönlannissa. Sen kuljettamat neljä ydinpommia hajosivat, ja vaikka osia niistä saatiin talteen, ainakin yksi rikastettua uraania sisältävä, voimakkaasti säteilevä osa on edelleen kadoksissa. Yhdysvallat ei pitkään aikaan myöntänyt edes Tanskalle hukanneensa sen alueelle säteileviä pommin osia. Thulen alueen asukkaat haastoivat Yhdysvallat oikeuteen vuonna 1987, mutta hävisivät.
...
Minkähän takia toimittajille on niin vaikeaa ottaa selvää edes perusasioista ennen kuin julkaisevat juttujaan. Ei olis kovin kauaa kestänyt googlata U235:n puoliintumisajan olevan 704 miljoonaa vuotta ja U238:n vielä pitempi, eli erittäin lievästi radioaktiivisesta aineestahan on kyse. Niin lievästi ettei kadonneita pommeja sen perusteella todellakaan ole helppoa löytää vaikka seisoisi 100 metrin päässä mittari kädessä ja osaisi sitä myös käyttää. Elimistön ulkopuolella pysyessään säteilyn vaikutukset ovat murto-osa taustasäteilystä, vaikka käsittelisi uraania työkseen päivittäin pitkästä puoliintumisajasta ja siten olemattomasta aktiiivisuustasosta johtuen.
 
Minkähän takia toimittajille on niin vaikeaa ottaa selvää edes perusasioista ennen kuin julkaisevat juttujaan. Ei olis kovin kauaa kestänyt googlata U235:n puoliintumisajan olevan 704 miljoonaa vuotta ja U238:n vielä pitempi, eli erittäin lievästi radioaktiivisesta aineestahan on kyse. Niin lievästi ettei kadonneita pommeja sen perusteella todellakaan ole helppoa löytää vaikka seisoisi 100 metrin päässä mittari kädessä ja osaisi sitä myös käyttää. Elimistön ulkopuolella pysyessään säteilyn vaikutukset ovat murto-osa taustasäteilystä, vaikka käsittelisi uraania työkseen päivittäin pitkästä puoliintumisajasta ja siten olemattomasta aktiiivisuustasosta johtuen.
Toimittajat ei näe metsää puilta. Lentokoneen reittilennolla saa vastaavan määrän säteilyä tai enemmän.
 
The Chinese military, the People’s Liberation Army, is reportedly developing a new liquid-fueled intercontinental ballistic missile designed to strike targets anywhere on Earth.

The so-called DF-5B would have one of the farthest ranges of any of the PLA’s Dongfeng (“East Wind”) family of ICBMs, as per this news report from China Times, Taiwan’s fourth-largest newspaper:

“Compared to the DF-5A, the DF-5B will have an improved engine and superior precision and warheads. Reports indicate that the range will also be boosted to 13,000 km and 15,000 km, enabling the missile to cover the entire planet, while the load capacity will be upgraded to carry from four to six warheads.

With Russia also reportedly working on a new liquid-fueled ICBM based on the SS-18 — itself a doomsday weapon that can carry 10 nuclear warheads with a combined explosive yield of about 7,500 kilo tons (roughly 500 times that of the Hiroshima bomb) — it’s no surprise the U.S. wants an interceptor that can hit multiple targets.

Lockheed Martin Corp. last week said it will design a multi-object kill vehicle for the Pentagon’s ground-based missile defense system under a $10 million contract from the Missile Defense Agency.

“We will devise and explore the most effective solutions for destroying more than one warhead with a single interceptor, an important step in changing the cost curve for missile defense engagement,” Doug Graham, vice president of missile systems and advanced programs at the company’s Space Systems unit, said in a press release.

Such a “multi-tasking” system could thwart an attack involving a single missile that releases a group of objects that includes the warhead plus decoys that are warhead lookalikes, the release states.

The Lockheed announcement came a few months after then-Navy Adm. James Winnefeld, the former vice chairman of the Joint Chiefs of Staff, talked about the need to advance the Ground-Based Midcourse Defense System so interceptors are capable of striking multiple incoming targets.

“It boils down to how many missiles we can knock down versus how many the threat can launch,” Winnefeld said during a May 19 speech at the Center for Strategic and International Studies in Washington, D.C.

“If, for example, because of system improvements, we only have to shoot half the number of interceptors per incoming warhead that we see, then we can handle twice the number of inbound warheads,” he said. “That’s why we’re taking a lot of time and effort to improve the capability and reliability of our entire system.”
http://defensetech.org/2015/08/17/china-wants-new-icbm-to-hit-targets-around-the-globe/#more-25512
 
DF-5B on modernisoitu ohjus ei uusi.

Scenes of the launch of a Trident missile at Cape Canaveral. The Trident missile is a multiple independently targetable reentry vehicle submarine-launched ballistic missile (SLBM) designed by Lockheed Martin Space Systems in the United States which is armed with nuclear warheads and is launched from nuclear-powered ballistic missile submarines (SSBNs).
 
Twenty years after the last nuclear device was destroyed at the Semipalatinsk Test Site, on the Kazakh steppe, tours of the 18,500 square kilometer area have begun for intrepid visitors. Kazakhstan's National Nuclear Center has opened access to the Semipalatinsk test site, giving the atomically curious a chance to experience the dangerous history of nuclear testing.

"The excursion is undertaken using transportation, and with an experienced guide," explained Natalya Utenkova, representative of the NNC, which has its base at the Polygon.

"During the course of the excursion, the level of background radiation is monitored," said Utenkova, who gives reassurance to prospective visitors about the safety of the tour.

"Tourists are given protective suits and footwear, and provided with respirators."

The excursion will show visitors the most notable areas of the test site, which is located in the plains of northeastern Kazakhstan, on the bank of the Irtysh River, 130 kilometers from the town of Semey, formerly known as Semipalatinsk.

"The starting object of the excursion program is the 'Experimental Field,' which was the first testing area of the Polygon and was used to carry out nuclear testing on the ground and in the air."
http://www.spacedaily.com/reports/H..._Nuclear_Test_Site_Opens_to_Tourists_999.html
 
Kiina esitteli mannertenvälisiä paraatissa. Mielenkiintoista että paraatissa oli myös isoja nestemäistä polttoainetta käyttäviä DF-5B ohjuksia.
LsNf9dS.jpg

QxD3XBe.jpg

wdFyGTO.jpg


DF-31A
NYVfuwV.jpg

pKEYM6z.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
An aerosol generator is designed for creating aerosol curtains, or artificial clouds, to hide road-mobile missile complexes, according to Aleksei Solodovnikov, a lecturer at the Peter the Great Strategic Missile Forces College.

Russian experts have developed and successfully tested a device designed to conceal missile systems with an aerosol cloud, a lecturer at the Peter the Great Strategic Missile Forces College said Tuesday.

"An aerosol generator...is designed for creating aerosol curtains, or artificial clouds, to hide road-mobile missile complexes," Aleksei Solodovnikov told journalists during an Innovation Day exhibition.

According to Solodovnikov, the generator is capable of producing aerosol compounds, mainly small dispersed particles, to conceal missiles from satellite observation.

The aerosol cloud can conceal RS-24 Yars, Topol and Topol-M ballistic missiles. The unique generator is portable, lightweight and reusable, Solodovnikov said.

The device may be used as a heat source to warm facilities with equipment, for full specific processing of missiles and decontamination. It is also applicable for a number of civil purposes, including the killing of harmful insects.
http://www.spacedaily.com/reports/R..._Cloud_Generator_to_Conceal_Missiles_999.html

Siinä vaiheessa, kun tuota käytetään, niin ei ole mitään väliä siitä kuin myrkyllinen tuo mömmö todellisuudessa on. :mad:
 
Back
Top