Tätä kotimaisella ykköskielellä tehtyä koontaa suositeltiin USA:n tuoreimpaan vaalivilppi-epäilykseen liittyen. Itse en ole Trumpin fani mutta geneerinen falskius ja kusetus aiheuttaa näppylöitä.
https://at2ndrayer.wordpress.com/20...FDw5iIbGxHNqAnOF8t25YBThp5DuTvlr1bP2ynXbXHCEk
”Perusteettomat” väitteet vaalivilpistä?
Jo vaaliyönä nähtiin kummallisia yhteensattumia, tilastollisia ainutlaatuisuuksia ja äkillisiä muutoksia, joiden myötävaikutuksella vaalien tilanne ulkoisesti vaikutti kääntyvän historiallisessa johdossa olleelta Trumpilta Joe Bidenille. Vaaliyönä ääntenlaskenta keskeytettiin yhtäaikaisesti viidessä vaa’ankieliosavaltiossa, joiden tulos tulisi olemaan vaalin kannalta ratkaiseva. Kun ääntenlaskua tuntien kuluttua jatkettiin, nähtiin tuloksissa tilastollisia ennakkotapauksia täysin uhmaava ja äkkinäinen juuri riittävä piikki Bidenin hyväksi. Vaaliyön jälkeen aineistoa vaalivilpistä on kertynyt päivittäin, mutta tämä kertymä ei ole suuren yleisön tietoisuudessa, koska valtamedia on järjestelmällisesti jättänyt uutisoimatta siitä tai vaihtoehtoisesti uutisoinut ilmenneistä vilppiepäilyistä ”perusteettomina”. Trumpin oman lakimiestiimin juristin yhteenveto tilanteesta olikin kuvaava. Hänen totesi, että uutiskanavat uutisoivat vaalivilppiepäilyjen olevan perusteettomia ja että todisteita ei ole, mutta sitten kun tiimi haluaisi päästä uutisiin kertomaan todisteista, se ei onnistu.
Presidentin lakimiehet ovat kuitenkin onnistuneet tuomaan vaaleissa ilmenneitä epäjohdonmukaisuuksia yleisön tietoisuuteen valtamedian ohitse. Tässä merkittävässä roolissa ovat olleet vaihtoehtomediat. Yksittäisten henkilöitten lisäksi kuulemisista uutisoivat esim.
Newsmax,
OANN ja
RSBN, jotka ovat tämän myötä kovasti haastaneet Fox News- kanavaa. Lisäksi erilaiset blogit ja itsenäisten kirjoittajien
sivustot ovat taltioineet näitä käänteitä. Merkittäviä kuulemisia on järjestetty mm.
Pennsylvanian,
Arizonan, Georgian ja Michiganin lainsäätäjien edessä.
Samoten Trumpia edustavat juristit Rudolph Giuliani ja Jenna Ellis sekä erillisenä äänestäjiä edustava
Sidney Powell ovat käsitelleet aineistoa sekä omissa
SOME- kanavissaan että erinäisissä
haastatteluissa.
Rudy Giuliani ja Jenna Ellis Arizonan kuulemisessa
Vaalivilpin muodot
Jaan tässä vaalivilppi- aineiston käytännössä karkeasti kahteen eri kategoriaan. Ensimmäisenä on niin sanottu ”perinteinen” manuaalinen vilppi, joka vaatii organisoitua käytännön joukkotoimintaa ääntenlaskennan ja kokoamisen yhteydessä. Tätä pyritään näyttämään toteen valaehtoisilla todistajanlausunnoilla, kuvamateriaalilla, tilastoanalyyseillä, äänten auditoinnilla jne. Toinen kategoria on digitaalinen, vaalikonejärjestelmään perustuva vaalivilppi, joka pyritään todistamaan etenkin kyberturvallisuuden piiriin kuuluvien keinojen avulla. Jälkimmäisellä – mikäli se voidaan todistaa oikeudessa – saattaa olla myös laajemmalle kantavia kerrannaisvaikutuksia kansainvälisestikin.
Manuaalinen vaalivilppi
Tällä hetkellä Trumpin lakimiestiimillä on yli 5000 valaehtoista todistajanlausuntoa, jotka liittyvät vaalivilppiin. Voidaan olettaa, että todistajien esiintulo tulee kiihtymään todistusaineiston kertymisen myötä, koska rikos on vakava ja moni haluaa irtisanoutua kansalliseen turvallisuuteen liittyvästä petoksesta mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Minkälaisista tapauksista sitten on kysymys? Useassa vaa’ankieliosavaltiossa toistui esimerkiksi ilmiö, jossa republikaanien omien vaalitarkkailijoitten mahdollisuus valvoa ääntenlaskentaa estettiin ja esim.
Pennsylvaniassa nämä joutuivat hankkimaan tuomioistuimelta määräyksen päästäkseen sisälle ääntenlaskupaikalle. Ääntenlaskun puoluerajat ylittävän valvonnan merkitys korostui näissä vaaleissa entisestään siksi, että postiäänestysäänien osuus kokonaisäänimäärästä oli historiallisen suuri.
Demokraatit ajoivat postiäänestyksen lisäämistä keväästä saakka pandemian verukkeella, kun
Trump taas kritisoi sitä äänekkäästi juuri menettelytavan suuremman petosalttiuden vuoksi. Sosiaalisen median alustat ovat olleet myös ennenkuulumattoman aktiivisesti mukana keskustelussa, ennen kaikkea sensuroimalla kovalla kädellä kaikkea postiäänestystä kritisoivaa keskustelua (paras esimerkki itselleni ollut Twitter, jossa olen osallistunut kyseiseen keskusteluun).
Just The News on tehnyt pienen esimerkkikoonnan siitä, millaisia epäkohtia todistajat ovat tuoneet esille (artikkeli myös kappaleen alla). Koonnasta selviää, että useat todistajat kertovat todistaneensa suoranaista äänestyslippujen väärentämistä tai jopa tuhoamista. Tätä on esiintynyt väitetysti tuhansien äänestyslippujen osalta. Lisäksi esimerkiksi Michiganissa äänestäneiden kokonaismäärät ovat ylittäneet useissa piirikunnissa reilusti yli 100%. Laskemattomia postiääniä on löydetty useista paikoista, mm. Georgiasta, jossa myös äänten auditoinnin yhteydessä löydettiin tuhansia laskemattomia ääniä. Pennsylvaniassa suuri määrä poissaolevina äänestäneitä (’absentee ballot’; ei sama kuin tavallinen postiäänestys) on kertonut, ettei heidän ääntään laskettu tai että joku muu oli tilannut heille kuuluvan äänestyslomakkeen. Myös länsirannikolla Los Angelesissa poliisi paljasti petoksen, jossa kaksi ihmistä onnistui toimittamaan tuhansia valheellisia äänestyslipukkeita muiden nimissä.
Lisäksi tilastoaineiston puolella kummallisuuksia löytyy:
Postiäänestyksen suhteen epäkohtia on myös (odotetusti?) ilmennyt.
Digitaalinen – vaalikonejärjestelmään perustuva vaalivilppi
Ehkä mittakaavaltaan ja seurauksiltaan suurempi ja päivä päivältä paremmin hahmottuva vaalivilpin muoto on elektroninen, vaalikonejärjestelmään perustuva vaalipetos. Nämä epäilykset nousivat esiin välittömästi vaaleja seuranneina päivinä, kun
Michiganissa selvisi, että ääntenlaskentaohjelmiston ”bugin” takia 6000 Trumpille kuulunutta ääntä oli laskettu ”vahingossa” Bidenille yhdessä piirikunnassa. Lyhyen tutkinnan myötä todettiin, että sama ohjelmisto oli Michiganissa käytössä myös 47 muussa piirikunnassa, muista osavaltioista puhumattakaan – löydös, joka ymmärrettävästi toi esille ongelman mahdollisen mittakaavan. Samanlaista ongelmaa havaittiinkin sittemmin myös muualla, esim.
Georgiassa.
Vaalikonejärjestelmän epäselvyyksiin liittyvää oikeusprosessia on vetämässä asianajaja Sidney Powell, joka tunnetaan mm. oikeusministeriön sisäistä korruptiota ruotineesta
bestselleristään ”Licensed to Lie”. Hän ei toimi Trumpin kampanjan sisällä, vaan erillisenä, äänestäjiä edustavana osapuolena prosessissa. Powell on koostamassa haastetta asiasta korkeimpaan oikeuteen ja
vaati aiemmin mm. korkeinta oikeutta purkamaan juttuun liittyvien osavaltioitten äänten sertifioinnin.
Näiden digitaalisen vaalivilpin kategoriaan kuuluvien
syytteiden keskiössä on kanadalainen Dominion- niminen yritys, jonka tuotteena on vaalikonejärjestelmä ja jota käytetään myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Yritys on ollut uutisissa aiemminkin samoista syistä. Vaalikonejärjestelmän bugien lisäksi etualalle on noussut huoli järjestelmän tietoturvaongelmista, järjestelmän mahdollisesti vaatimasta Internet- liitettävyydestä sekä kyseenalaisista ominaisuuksista käyttöliittymässä. Osavaltioissa läpiviedyissä kuulemisissa
merkittävä todistus kuultiin informaatiosodankäyntiin erikoistuneelta eversti Phil Waldronilta, joka johtaa mm. ”valkohattu”- hakkereita käsittävää tiimiä sotilastiedustelun puolella. Hän vahvisti mm. Dominion järjestelmän olleen yhteydessä Saksaan, Frankfurtiin ja että heidän tiiminsä olisi saanut käsiinsä myös kyseisen pakettidataliikenteen. Waldronin todistus antaa myös ymmärtää, että he ovat askarrelleet asian parissa jo pidempään. Lisäkiemuran kokonaisuuteen tekee vielä myös Scytl- yritys, joka toimittaa kootut äänestystulokset digitaalisesti esimerkiksi uutiskanaville, mikä ei luonnollisestikaan onnistu ilman Internet- yhteyttä. Juuri Scytl:n palvelimen uskotaan sijaitsevan mm. juuri Frankfurtissa.