Yleisilmailu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja JR49
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Etiopian lentoturmassa on viitteitä koneen tyyppiviasta, sanoo ilmailujohtaja – Useat yhtiöt saattavat lentää konemallilla Suomessa
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000...-other&share=71a2c74ef31a97f269af48847e04f83c
157 IHMISTÄ kuoli sunnuntaina, kun Kenian Nairobiin matkalla ollut upouusi Ethiopian Airlinesin matkustajakone Boeing 737 Max 8 putosi maahan.

Koneen mustat laatikot löytyivät maanantaina, mutta onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

Huolta uuden konetyypin turvallisuudesta on kuitenkin herättänyt erityisesti tieto, että sama konetyyppi oli mukana myös toisessa tuhoisassa onnettomuudessa lokakuussa. Tuolloin Indonesiassa kuoli lentokoneen maahansyöksyssä 189 ihmistä, ja myös tämän onnettomuuden syytä tutkitaan yhä. Molemmissa onnettomuuksissa lentäjät raportoivat vaikeuksista pian nousun jälkeen.

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin ilmailujohtajan Pekka Hentunmukaan kummassakin tapauksessa on viitteitä siitä, että Max 8 -koneissa olisi tyyppivika korkeusohjausjärjestelmässä.


”Mielenkiinto on nyt MCAS-toiminnossa, jonka käyttöön Boeing on antanut jo edellisen onnettomuuden jälkeen ohjeistusta.”

MCAS on Boeingin uusiin lentokoneisiin rakennettu järjestelmä, joka estää koneen nousun jyrkkään kulmaan painamalla sen nokkaa alaspäin automaattisesti.

”Aikaisessa vaiheessa kyse on kuitenkin spekulaatiosta ja faktoja on vähän. Nyt keskeistä on lentotallennetietojen purkaminen.”

Mustat laatikot sisältävät äänitteen koneen ohjaamosta ja dataa lennon kulusta.

ETHIOPIAN AIRLINES kertoi maanantaina poistaneensa varmuuden vuoksi kaikki Boeing 737 Max -malliset koneensa käytöstä, kunnes onnettomuuden syy selviää. Samoin teki Indonesia. Myös Kiina on kieltänyt konetyypin käytön toistaiseksi. Kiinan viranomaiset perustelevat päätöstä Etiopian ja Indonesian turmien samankaltaisuudella.

Boeingin osakekurssi sukelsi uutistoimistojen mukaan onnettomuuden jälkeen yli 9 prosenttia.


HS:N TIETOJEN mukaan Suomessa operoivista lentoyhtiöistä Norwegian, TUI, Royal Air Maroc, Turkish Airlines, Fly Dubai ja Icelandair käyttävät Boeing 737 Max 8 -tyypin koneita ja saattavat lentää niillä Suomeen.

Suomalaisilla lentoyhtiöillä ei ole käytössä Boeing 737 Max -koneita, joten Traficomilla ei ole tarvetta viranomaisena puuttua niiden käyttöön, Henttu toteaa.

”Kansalliset lentoviranomaiset voivat vain kieltää tai asettaa rajoituksia omien yhtiöidensä konetyypeille”, Henttu kertoo.

”Seuraamme tilannetta ja toivomme, että asianosaiset tekevät tarvittavat toimet. Isossa kuvassahan kysymys on matkustavan yleisön luottamuksesta ilmailujärjestelmään.”

LENTOYHTIÖ voi lopettaa konetyypin käytön myös omalla päätöksellä, mutta ainakin Norwegian tiedotti sunnuntaina, että yhtiön kaikki 737 Max -matkustajakoneet ovat käytössä normaalisti.

Päävastuu on nyt Hentun mukaan lentokoneen valmistajalla eli Boeingilla ja tyyppihyväksynnän antaneella Yhdysvaltain ilmailuhallinnolla FAA:lla, mutta kansallisilla viranomaisilla ja lentoyhtiöillä on myös oma vastuunsa kannettavana.

”Jos syyksi osoittautuu tyyppivika, eivätkä FAA ja Boeing reagoi riittävillä toimenpiteillä, on isoja vaikeuksia odotettavissa”, Henttu toteaa.

SPEKULAATIO mahdollisesta tyyppiviasta alkoi jo Indonesian onnettomuuden jälkeen.

Muun muassa yhdysvaltalaislehti The New York Times kertoi tuolloin, että Boeing toi Max-sarjan koneet markkinoille kiireesti vastauksena kilpailija Airbusin uusille malleille.

737 Max-koneisiin asennettiin uuden mallin vaatimia lisäohjelmistoja, muun muassa koneen kallistuskulmaa automaattisesti säätävä MCAS-toiminto. Boeing kuitenkin vakuutti, että edeltävän 737-sarjan lentäjät voivat ohjata uusia koneita ilman lisäkoulutusta, ja koneet tulevat siten suhteessa halvoiksi lentoyhtiöille.

New York Timesin mukaan Euroopan viranomaiset vaativat alun perin lentäjille lisäkoulutusta, mutta luopuivat vaateista, kun Yhdysvaltojen ilmailuhallinto näytti Boeingille vihreää valoa. Esimerkiksi Brasiliassa sen sijaan päädyttiin vaatimaan lisäkoulutusta.
 
Liika automaatio on liikaa...:cautious:
Kevythärpäkkeet on siitä hyviä, niitä ei tiputa edes täydellinen black out. Vaikka akku lentäisi huut helvettiin, magneettosytytys ei laturia eikä akkuvirtaa kaipaa.

Ohjausjärjestelmä vaijereilla ja vivustoilla, fly-by-hand.

On Airbussillekin tapahtunut noiden kanssa kaikenlaista: sakkautettu 10.000 metristä mereen, ajettu näytöksessä telineet alhaalla pöpelikköön jne. Venäjällä sössivät bussista autopilotin pois päältä ja siinäkin meni koko koneellinen. Lentäjät ja koneen järjestelmät eivät vika- tai ongelmatilanteessa välttämättä pääse samalle aaltopituudelle.

Vaikka koneessa olisi tietokonejärjestelmät ja autopilotti sekä kaikenlaista lentoavustinta, lentäjien pitää edelleen osata lentää.

Edit: tärkein taito lienee tilannetietoisuuden säilyttäminen, aina ja kaikissa tilanteissa. Air Francen bussin sakkautus kymppitonnista mereen oli kyllä kaikkien tyräysten äiti.. autopilotti tippui pois päältä, kun pitot-putki jäätyi ja nopeustieto meni. No siinäkään mitään, mutta ohjausvuorossa ollut perämies vetämään sauvasta ja kun tarpeeksi kauan vetää konetta nousuun, lopulta loppuu vauhti. Nokka ylhäällä, nopeustieto virheellinen OVERSPEED ja perämies jatkaa sauvan vetämistä sakkauksessa useita minuutteja mereen saakka.

Lepovuorossa ollut kapteenikin ehti ohjaamoon ihmettelemään tilannetta. Muuta ei olisi tarvittu, kuin päällikkö olisi todennut, että MY PLANE, ohjaimiin kiinni ja olisi tajunnut sekunnissa, perämieshän vetää, sauva takana ja kone sakkauksessa. Aikaa oli vielä silloinkin oikaisuun, kun kapteeni ehti ohjaamoon.

Täsmennän vielä, että sakkaus ei ole kovin traumaattinen tila koneelle eikä lentäjälle. Bussikin sakkaa oikein nätisti, ei pyri kaatumaan siivelle. Ilmanopeus pieni, kohtauskulma ja vajoamisnopeus iso, alas tullaan pohja edellä kuin hissi. Oikaisukin on korkeuden riittäessä helppo. Löysätään veto sauvasta, nokkaa alas, vauhti kiihtyy ja siipi kantaa kohta jälleen. Lopputilanteessa ollaan syöksyssä ja rauhallinen oikaisuveto, jonka jälkeen normaalit matkalentotehot. Kuka tahansa edes vähän lentänyt tunnistaa sakkauksen ja osaa oikaisutoimet. Paitsi ei tämä edesmennyt Air Francen perämies.
 
Viimeksi muokattu:
Boeing tekee pikavauhtia muutoksia kahdesti pudonneeseen konemalliin, tällainen on ongelmista syytetty MCAS-ominaisuus
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000...-other&share=b589b64e4d18952e1fd80629b627d1c1
ETHIOPIAN Airlinesin koneen pudottua sunnuntaina keskustelun ytimeen on noussut mahdollinen tyyppivika turmakoneessa.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset määräsivät maanantaina Boeingin tekemään muutoksia lentokonemallin toimintoihin viimeistään huhtikuussa. Boeing ilmoittikin tekevänsä ”tulevina viikkoina” tietokoneohjelmiston päivityksen kaikille Boeing 737 Max -koneille ja tarjoavansa lentäjille lisäkoulutusta.

Liikenne- ja viestintäviraston ilmailujohtaja Pekka Henttu arveli HS:lle maanantaina, että jos suositussa konemallissa todella on vikaa, se voi johtaa ”isoihin vaikeuksiin”.

Useat lentoyhtiöt ympäri maailmaa ovat toistaiseksi lopettaneet 737 Max -koneiden käytön. Tiistaina myös Britannia kielsi konetyypin lennon ilmatilassaan.


MILLAISTA ongelmaa koneessa sitten epäillään, ja miten sellainen on voinut syntyä?

Hentun mukaan sekä sunnuntain onnettomuudessa että lokakuussa Indonesiassa tapahtuneessa samankaltaisessa onnettomuudessa on viitteitä siitä, että vika olisi Max 8-koneiden korkeusohjausjärjestelmän MCAS-toiminnossa. Järjestelmän ongelmia epäiltiin jo lokakuun onnettomuuden jälkeen, mutta tuolloin Boeing ei ryhtynyt toimenpiteisiin.

Max-sarjan koneiden oleellinen ero edeltäjiinsä on, että ne käyttävät vähemmän polttoainetta. Polttoainetehokkuutta parannettiin koneissa muun muassa suurentamalla moottoreita ja siirtämällä ne korkeammalle ja eteenpäin suhteessa siipiin.

Moottorien uusi sijainti ja koko aiheuttaa koneen käyttäytymiseen muutoksia, joita kompensoimaan uusiin lentokoneisiin on rakennettu MCAS-niminen järjestelmä. Se estää koneen nousun jyrkkään kulmaan painamalla sen nokkaa alaspäin automaattisesti.

MCAS tarkkailee ilmavirran ja koneen siiven välistä kulmaa. Jos kulma kasvaa liian suureksi, ilmavirta siiven yli häiriintyy, koneen nokka nousee ja lentokone voi pahimmassa tapauksessa sakata eli lähteä vajoamaan. MCAS estää sakkauksen aktivoimalla vakaimen koneen perässä.

Muun muassa The New York Times kertoi Indonesiassa tapahtuneen Lion Air -lentoyhtiön onnettomuuden jälkeen, että Boeing oli tuonut Max-sarjan koneet markkinoille kiireesti vastauksena kilpailija Airbusin uusille malleille.


Vaikka koneissa oli uusia ominaisuuksia, Boeing vakuutti, että edeltävän 737-konesarjan lentäjät voivat ohjata uusia koneita ilman lisäkoulutusta. Koneet tulivat siten suhteessa halvoiksi lentoyhtiöille, ja niitä onkin myyty ennätystahtiin.

Esimerkiksi Lion Airin ohjekirjassa ei mainittu MCAS-toimintoa lainkaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Myöskään Yhdysvalloissa lentäjille ei kerrottu uudesta ominaisuudesta.

New York Timesin mukaan Euroopan viranomaiset olivat kyllä alun perin vaatineet lentäjille lisäkoulutusta mutta luopuivat vaateista, kun Yhdysvaltojen ilmailuhallinto näytti Boeingille vihreää valoa. Esimerkiksi Brasiliassa sen sijaan päädyttiin vaatimaan lisäkoulutusta.

BOEINGIN mukaan toiminnosta ei tarvinnut kertoa, koska se ei vaikuta lentäjän toimintaan. Lentäjä voi siis yhtiön mukaan toimia kaikissa ongelmatilanteissa vanhalla ohjeistuksella.

Boeing painottaa yhä, että vaikka se on nyt luvannut lisäkoulutusta lentäjille, koulutusta ei olisi tarvittu ja koneet ovat turvallisia.

HS:n tietojen mukaan Suomessa operoivista lentoyhtiöistä Norwegian, TUI, Royal Air Maroc, Turkish Airlines, Fly Dubai ja Icelandair käyttävät Boeing 737 Max 8 -tyypin koneita ja saattavat lentää niillä Suomeen.
 
Koneen nokka painui automaattisesti alas
Lion Airin turman syyksi on arveltu uusissa 737 MAX -koneissa olevaa ominaisuutta, jossa koneen nokka painuu automaattisesti alas, jos koneen järjestelmät varoittavat sakkauksesta. Koneen kapteeni oli pyytänyt lupaa palata Jakartan lentokentälle hieman ennen koneen putoamista.

Onnettomuustutkijoiden mukaan koneen olisi pitänyt jäädä maahan toistuvien teknisten ongelmien takia. Ainakin kolmella lennolla ennen turmaa ongelmia oli ollut koneen nopeusmittarin kanssa. Lisäksi turmaa edeltäneellä lennolla koneen kohtauskulmasensorissa oli vikaa. Laite vaihdettiin ja kone sai lentoluvan.

Alustavan raportin mukaan turmakone oli pyrkinyt kääntymään 11 minuutin aikana noin 20 kertaa alaspäin. Lopulta lentäjät menettivät koneen hallinnan ja kone syöksyi mereen alle vartti nousun jälkeen.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006032847.html

Kuulostaa juuri nuo ongelmat eli kohtauskulmasensori + nopeusmittari todella pahoilta tuohon sakkauksen estimeen yhdistettynä..
Järjestelmä ajatti koneen mereen. Eiköhän tuossa liene namiska, mistä sen saa pois kytketyksi?
Jos onkin, niin vaikuttaa siltä, että valmistaja ei juuri panostanut ohjeistukseen.

Mitä olen tapauksesta ollut ymmärtävinäni, niin valmistaja tarkoituksella jätti nuo ohjeistamatta, jotta pilotit saadaan istutetuksi uuteen pulkkaan ilman lisäkoulutusta.

Taisi tulla kalliiksi tämä päätös Boeingille. Eikä menetettyjä ihmishenkiä ei saada millään rahalla takaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Julkisuudessa ei ole pohdittu juurikaan sitä, miksi Boeing asensi tämän uuden automaattisen sakkauksenestojärjestelmän koneeseen.

Tässä on juttua, jonka perusteella "vanhaa raakkia" koetettiin venyttää ja virittää liian pitkälle, eikä konstruktio enää kunnolla pelitä. Tämä oli "kludge", jolla koetettiin ongelma ohittaa.

The 737 MAX-8 presented pilots with a challenge that the company thought could be solved with a system that airline pilots need not know about.


https://www.thedailybeast.com/before-fatal-lion-air-crash-boeings-new-jet-hit-problem-in-tests

When Boeing pilots were flight testing the new MAX-8 version of the venerable 737 jet they discovered a problem that made the airplane difficult to handle when its speed dropped to a point where it was in danger of triggering an aerodynamic stall, and a loss of control that could lead to a crash.

This is revealed in new reporting by Aviation Week. The report suggests that in order to mitigate the problem Boeing introduced a new system to the flight controls – a system called Maneuvering Characteristics Augmentation System, MCAS, that is at the center of the investigation of the crash of Lion Air Flight 610 that plunged into the Java Sea, killing all 189 people on board.
 
Pienenä kevennyksenä median myllytykseen, tässä hauskin kommentti liikennelentämiseen jonka olen 737 MAX -kohun myötä lukenut:

"The next generation of aeroplanes will fly with a pilot and a dog in the cockpit. The pilot is there to feed the dog. The dog is there to bite the pilot if he touches anything."
 
Pienenä kevennyksenä median myllytykseen, tässä hauskin kommentti liikennelentämiseen jonka olen 737 MAX -kohun myötä lukenut:

"The next generation of aeroplanes will fly with a pilot and a dog in the cockpit. The pilot is there to feed the dog. The dog is there to bite the pilot if he touches anything."

Muistelen että samaa puhuttiin aikoinaan Nasan avaruussukkulasta. Sukkulan komentajan vieressä ohjaamossa istui koira, jonka tehtävänä oli purra komentajaa, mikäli tämä aikoi suorittaa maahan paluun käsiohjauksella ja ohittaa tietokoneohjauksen.
 
Viimeksi muokattu:
Traficom muistaa aika ajoin yleisilmailjoita, tuli taajusmaksu radioluvasta. Se nyt ole suuri, vähän alta 20, mutta eipä mennyt montakaan päivää, kun tuli toinen lasku, hätälähettimen taajuusmaksu tietenkin.(y) Voipi olla (ja toivottavasti on) sellainen laite, jota ei koskaan tulla aktivoimaan. Tukkii tietenkin taajuudet, pakkohan siitäkin on laskuttaa.

Pienkoneiden hätälähettimet eivät ole automaattisesti hälyttäviä. Vedä antenni ulos ja paina nappia. Jos koneessa olijat on huonossa hapessa vaikkapa maastolaskun jälkeen, eipä tuosta ole apua. Jos on aikaa, kone on menossa kaseikkoon ja kaveri koneessa, niin voi sanoa sille, että jätäpä nyt se -isä meidän- vähemmälle ja aktivoi hätälähetin. Voihan siinä tapauksessa kirkua jotain sekavaa tornillekin:)
 
Viimeksi muokattu:
Ethiopian Airlinesin Keniaan matkalla olleen Boeing 737 MAX 8 -koneen syöksymisestä maahan on saatu uutta tietoa. Näin kertoo uutistoimisto Reuters.

Onnettomuuden tutkijat ovat selvittäneet ohjaamossa käytyjä keskusteluja, jotka käytiin juuri ennen koneen syöksyä maahan. Lennonjohdon ja ohjaamon välisestä keskustelusta paljastuu yllättäviä seikkoja.

Äänitteiden perusteella koneen nopeus oli nousun jälkeen yllättävän kova juuri ennen putoamista. Nimetön lähde kertoo Reutersille, että koneesta pyydettiin hermostuneella äänellä lennonjohdolta ensin lupaa nousta nopeasti tavallista korkeammalle ja heti sen jälkeen ohjaamosta pyydettiin lupaa palata takaisin kentälle. Pian kone katosi Reutersin mukaan tutkasta 18 000 jalan eli noin 5400 metrin korkeudessa korkeudessa.

Nimetön lähde ei kerro tarkkaa syytä ohjaamon ongelmiin.

Yrittikö miehistö väistää jotain?
Asiantuntijoiden mukaan tavallista nopeammalla nousulla pyritään useimmiten saamaan tilaa koneen liikkeille, joilla vältetään koneen alla maastossa olevia ongelmia. Onnettomuuspaikan lentokenttä sijaitsee kukkuloiden ympäröimänä. Kentän pohjoispuolella sijaitsevat Entoto-vuori.

BEA eli Ranskan valtion lento-onnettomuuksia tutkiva virasto on saanut haltuunsa ohjaamon keskustelut, jotka on annettu Etiopiaan tutkittaviksi.
– Teemme kaikkemme, että onnettomuuden syy selviää, Etiopian liikenneministeri Dagmawit Moges kertoo Reutersille.

Syyn selviäminen kestää kauan
Hänen mukaansa tutkimus vaatii aikaa ennen kuin tulos selviää. Tutkimukset saattavat kestää jopa puoli vuotta ennen kuin uhrien omaiset yli 30 maassa saavat haudata omaistensa jäänteet.

– Noin 100 omaisten sukulaista piti muistotilaisuuden. Heidän joukossaan oli lentäjä Yared Getachewin isä ja veli.

– Hänen unelmansa oli tulla lentäjäksi, kuolleen lentäjän veli Meno Getachew Tessema sanoi.

– Hän oli huolellinen ja ahkera. Hän noudatti tarkasti kaikkia lentämisen sääntöjä. Veljeni oli Ethiopian Airlinesin nouseva tähti, Meno Getachew Tessema sanoi menehtyneestä veljestään.
 
Kohta alkaa Yle puheessa Myrsky hävittäjästä radio ohjelma.

Kannattaa kuunnella, tässä linkki yle areenaan.
 
Viimeksi muokattu:
737 MAX -kriisi saattaa hyvinkin kaataa norwegianin, kun tappio realisoituu: https://www.bloomberg.com/quote/NAS:NO
Onko näin suuri yhtiö aiemmin kaatunut groundauksen takia? Ei tule mieleeni ainakaan.
Heijastuu myös Bojoingiinkin.
Eilen vakuuttivat ettei kaadu. Mutta jos kaatuu, niin miten käy lennoilleni jotka toukokuussa. Maksettu Visalla joten hätää ei pitäisi olla. Tässä tapauksessa tosin maksettu Norwegian Visalla. Jos yhtiö kaatuu, niin miten käy Norwegian pankin? Entä miten Norwegian pankin Visaostoksille?
Edit: netistä.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top