Yleisilmailu

Sivutuulilaskussa kone kallistetaan tuulen puoleinen siipi alas. Nyt jos kone ei ole tarkalleen kiitotien suunnassa, kuskilla tarvitaan herkät ja nopeat jalat, sivuperäsimellä oikaistaan kone linjaan. DC 3 on kannuspyörä kone, joilla on taipumus kääntyä tuuleen, ne on selvästi vaativampia etenkin sivutuulessa laskuun tultaessa kuin nokkapyörä koneet.
 
Fordin teos tämä Tin Goose on eikä Fokkerin, korjataan JR49:n painovirhe
Aivan!
Ja onhan siinä sellainenkin "pikkujuttu" noiden välillä, että toinen on kokometallinen ja toinen ei... Jotta eri koneet, vaikka huomattavan saman näköisiä. Yleisimin käytöstä olleista moottoreista toki erottaa.
 
http://lentopaikat.fi/
Linkistä Suomen lentopaikat.

Alla olevassa jutussa mainitaan, että ultrakoulutukseen ei kuulu syöksykierteen oikaisun opettaminen. Teoria oikaistusta opetaan kyllä. ( Ohjaimet keskelle, täysi pyörimisen vastainen jalka pohjaan. Kun pyöriminen loppuu, keskitetään myös jalkaohjaimet ja varovainen oikausuveto.)
Johtuu siitä, että pääosalle kalustosta (ultrista) syöksykierre on kielletty liike. Poikkeuksen tekee Murphy Renegade Spirit, koneelle on syöksykierre sallittu ,samoin taitolento. Kyseessä on rakenteellisesti luja 2-taso.

Käytännössä, jos syöksykierteen oikaiseminen otetaan koulutukseen mukaan, kierre joudutaan ajamaan jollakin esim. Cessna 172 kalustolla PPL kelpuutuksen omaavan lennonopettajan kanssa.

Noita Renegadeja ei kovin montaa tässä maassa ole ja toisekseen sen etuohjaamo on tarkoitettu lähinnä pygmille..:p 100- kiloinen sinne solahtaa siipien välistä vaan pois ei lähde muuten kuin kääntämällä kone ilmassa selälleen ja avaamalla vyöt;)
Konetta lennetään yleensä paljon tilavammasta takaohjaamosta, ohjaimet ja mittarit on molemmissa ohjaamoissa.


turvallisuus.jpg

Ultralentäjät saavat jatkokoulutusta
Julkaistu 21.8.2015|Teksti: Päivi Laajalahti


Ultraharrastajille on kehitetty jatkokoulutusohjelma, jossa varaudutaan riskitilanteisiin opettajan johdolla. Ohjelma on kaikkien kerhojen vapaasti käytettävissä.
Muutama vuosi sitten ultrakevytilmailun tilanne oli synkkä. Uutiset kuolemaan johtaneista onnettomuuksista saivat niin viranomaiset kuin lajin harrastajatkin liikkeelle, ja uusien turvamääräysten ohella alkoivat puheet jatkokoulutuksen ja -seurannan tarpeesta.

Suomen Urheiluilmailuopiston (SUIO) lennonopettajana ja tarkastuslentäjänä toimivan koulutussuunnittelijan, Matti Huovialan mielestä yhtenä syynä onnettomuuksien suureen määrään on ollut lentäjien lentotaidon ylläpidon ja sen seurannan puute mutta myös peruskoulutuksen riittämättömyys.

– Harrasteilmailun osana ultrapuoli etsii vielä omaa paikkaansa. Ultralentäjille ei ole monen muun lajin tapaan tarjolla juurikaan esimerkiksi kilpailuja. Ultrilla ei myöskään voi lentää taitolentoa, minkä vuoksi koneen käsittelyn opettelu jää vähemmälle, kertoo Huoviala.

Esimerkiksi hidaslennon ja sakkausten suhteen ultralentäjillä on Huovialan mukaan osaamisvajetta. Tämän vuoksi lentäjä ei aina tunnista lähestyvää sakkausta, ja saattaa päätyä tekemään ohjausliikkeen, joka matalalla lentäessä johtaa tuhoisaan syöksykierteeseen.

– Syöksykierteestä oikaisu kuuluu esimerkiksi purjelennon perusopetukseen, mutta ultrilla sitä ei opeteta. Kerhoissa on nyt puututtu tähän vajeeseen ja järjestetty erillisiä syöksykierrekoulutuksia. Meillä pitäisi olla Suomessa tätä varten ainakin yksi koulukone, mutta toistaiseksi on vielä arvioinnissa, millä koneella ja tavalla virallinen koulutus järjestettäisiin, harmittelee Huoviala.

Riskiryhmässä kerhoihin kuulumattomat lentäjät

Vuoden 2015 alusta astui voimaan määräys, jonka mukaan jokaisen ultralentäjän tulee kahden vuoden välein lentää opettajan kanssa kertauslento, jossa tarkastetaan, että peruslentotaidot ovat hallinnassa. Myös lennonopettajien koulutukseen on Huovialan mukaan viime vuosien aikana satsattu.

– SUIOn lennonopettajakoulutusta on ultrapuolella kehitetty voimakkaasti ja alkuperäisistä minimivaatimuksista on siirrytty lähelle tavallista moottorilennonopettajan koulutusta. Ultrapuolelta puuttuu käytännössä enää vain mittari- ja yölento, mitä ultrilla ei saa tehdä.

Harrastajalentäjien lentokoulutuksesta vetovastuu on edelleen lentokerhoilla, ja käytännöt sekä mahdollisuudet esimerkiksi jatkokoulutukseen vaihtelevat ympäri Suomen. Mäntsälän ilmailukerhon (MILK) koulutuspäällikkö Armin Züger kertoo kerhon ylläpitävän turvallisuuskulttuuria muun muassa leirien sekä kuukausittaisten kerhopäivien avulla. Mäntsälän ilmailukerholla on myös sääntönä, että kolme kuukautta lentämättä olleen harrastajan tulee suorittaa kerhotarkastuslento opettajan kanssa ennen kuin saa jälleen lentää itsenäisesti.

– Olemme siirtyneet “helpoista” koulukoneista hieman vaativampaan kalustoon, mikä mahdollistaa myös pidemmät matkalennot. Tämän jälkeen vuosittaiset lennetyt lentotunnit lentäjää kohdet ovat nousseet ja vauriohistoria parantunut selvästi, kertoo Züger.

Kauhajoelta toimivalla Air Pilot -lentokerholla käytössä ovat olleet pakolliset “kevättarkkarit” jo muutaman vuoden ajan. Lennonopettajan kanssa lennettävä lento pitää sisällään hidaslentoa, sakkauksia, sivuluisuja, läpilaskuja sekä maaliinlaskun.

– Mielessämme on myös ollut lyhyen kiitotien koulutuspäiviä, matkalentokoulutusta ja maaliinlaskukisoja, mutta valitettavan usein vähäisten resurssien vuoksi tarmo suuntautuu peruskoulutukseen, koneiden huoltoihin ja lentokentän huoltotöihin sanoo Kauhajoen kentän päällikkö Sami Mäntyharju.

Malmin lentokentältä operoivan Kevytilmailu Ry:n (KILA) koulutuspäällikkö Sami Simosen mukaan suurimmassa riskiryhmässä ovat ne harrastajat, jotka eivät ole aktiivisena mukana kerhoissa. Tällöin haasteena on etenkin tukiverkoston puute, jolloin lentotaidon kehittäminen jää kokonaan oman aktiivisuuden varaan.

– Riskien hallinta on kaiken a ja o. Pitää ymmärtää omat heikkoutensa, sillä lentäjä ei ole koskaan valmis. Olen lentänyt vuodesta 1994 lähtien, enkä mielestäni ole vieläkään valmis lentäjä. Riskit pitää punnita joka kerta, kun lähtee taivaalle, muistuttaa Simonen.

Selkeät jatkokoulutuspaketit lentäjän avuksi

KILAssa on kehitetty ultralentäjille sopivaa modulaarista jatkokoulutuskokonaisuutta. Siinä opettajan kanssa lennetään moduulin suoritteet ja kun opettaja kokee oppilaan pystyvän turvalliseen harjoitteluun, voi lentäjä hioa taitojaan itsenäisesti. Harjoiteltuaan tarpeeksi lentäjä käy esittämässä osaamisensa opettajalle näyttölennolla, ja hyväksynnän jälkeen voidaan siirtyä vaativampiin harjoitteisiin.

– Ideana ei ole, että istutetaan lentäjää opettajan vieressä, vaan että opettaja opastaa tunnistamaan lentämisen riskit ja selviytymään tilanteista, joissa riskit voivat realisoitua. Näin yksinlentämiseen saadaan mielekästä tekemistä. Samalla pidetään jatkokoulutuksesta koituvat kustannukset kohtuullisempina, kertoo Simonen.

KILA rakentaa jatkokoulutusohjelmaansa yhteistyössä SUIOn Huovialan kanssa, ja tavoitteena on kattava jatkokoulutusjärjestelmä, josta hyötyisivät kaikki maamme ultraharrastajat kerhoon katsomatta. Trafi on jo antanut vihreää valoa ajatukselle.

– Harrastehommissa mennään eteenpäin pieni askel kerrallaan. Ohjelmamme on ”open source” -ajatuksella kaikkien käytössä, ja se löytyy Trafin materiaalipankista sekä KILAn julkisilta kerhosivuilta. Näin toivomme saavamme myös muita kerhoja käyttämään ohjelmaa ja kehittämään sitä. Nyt KILA koordinoi ohjelman kehitystä, mutta Suomen Ilmailuliiton kanssa on käyty alustavia keskusteluja sen siirtämisestä SIL:n alaisuuteen. Koko harrastajaporukan tavoittaminenhan joka tapauksessa kuuluu Suomen Ilmailuliiton tasolle, summaa Simonen.

Kaikki lentäjät eivät koe olevansa valmiita harjoittelemaan riskitilanteita itsekseen. Tällöin kannattaa reilusti ottaa opettaja viereensä. Yksi Suomen varmasti pitkäikäisimmistä lennonopettajista, yli 60 vuotta ilmailua harrastanutMatias Viitanen tarjoaa Malmilta käsin monipuolista, kurssimuotoista jatko-opetusta.

– Tarkoituksena on tarjota eri vaativuusluokkiin palasteltua jatkokoulutusta kaiken tasoisille lentäjille. Koulutuksen tavoitteet käydään lentäjän kanssa ensin läpi teoriassa, minkä jälkeen harjoitellaan riskitilanteita, kuten lyhyelle kentälle laskeutumista ja sivutuulilaskuja, oppilaan osaamistasoon ja toiveisiin nähden, kertoo Viitanen.

– Jatkokoulutuksemme ei ole suunnattu pelkästään kerhomme aktiivijäsenille. Käyn mielelläni harjoitteita läpi myös kauempaakin Suomesta tulevien lennonopettajien kanssa, jotka voivat sitten viedä asiaa eteenpäin oppilaittensa kanssa omissa kerhoissaan, Viitanen täsmentää.

Lentotehtäväajattelu rutiiniksi

Peruskoulutuksen jälkeinen jatkokoulutus tarjoaa työkaluja riskien hallintaan ja parantaa lentoturvallisuutta. Pitäisikö se siis saada kaikille harrastajalentäjille pakolliseksi? Huovialan mielestä ei, sillä hän uskoo suurimman osan harrasteilmailijoista haluavan lentää turvallisesti joutumatta vaarallisiin tilanteisiin.

– Harrastajan lähtökohta lentämiseen ei ole se, että pitää lentää turvallisesti vaan se, että lentäminen on kivaa, muistuttaa Huoviala.

– Lentäjän pitäisi asettaa itselleen tavoitteita ja samalla käydä läpi riskiarviointia, ennakoida mahdolliset vaaratilanteet jo maassa ja miettiä, miten niitä voi välttää ja miten niistä selvitä.

Moni lentäjä kaivannee itsearvioinnin avuksi työkaluja. Huoviala ottaa esimerkiksi Tanskan, missä purjelentäjillä on käytössään lentotaidon ja -vireen seurantatyökalu, jolla kartoitetaan omaa osaamista ja riskejä. Tällaista välinettä Huoviala toivoo myös Suomeen.

– Moni harrastaja lähtee vain lentämään ja katsomaan maisemia. Opettajana ja tavoitteiden puolestapuhujana toivoisin, että kaikki lennot ajateltaisiin lentotehtävinä. Että mennään esimerkiksi suunnistamaan saariston päällä ja harjoitellaan luotojen päällä kaartelua ja kahdeksikkojen lentämistä ja samalla katsellaan maisemia, Huoviala muistuttaa.

Huoviala peräänkuuluttaa myös asenteen muutosta. Moni harrastaja arastelee lentotaitonsa arviointia, koska pelkää olevansa huono lentäjä. Opettajalta voi kuitenkin pyytää virallisten tarkatuslentojen ohella palautetta pienempiin osa-alueisiin.

– Iso merkitys lentotaidon kehittymisen kannalta on sillä, että uskaltaa pyytää opettajaa arvioimaan osaamistaan. Pyytää tätä lennolle mukaansa vaikka katsomaan sivutuulilaskun onnistumista.
turvallisuus-2.jpg
 
Tuossa nimittäin olin vieraisilla tuttavan luona, kun tällaisia alkoi näkyä jonossa taivaalla. Moottoroitu varjoliidin. Menivät jossain parissa sadassa metrissä. Niillä oli kuulemma lentokisa meneillään, kävivät rastikääntymispisteessä, ja yrittivät pysyä ilmassa koko radan.
Välillä ne pöräyttivät vauhtia ja välillä taas liitivät. Siis menivät vaakatasossa eteenpäin ilmassa, hitaasti mutta varmasti. Oli vähän hassun näköistä.
Eli sinulla on käytännössä moottori selässä.

http://mekri.uef.fi/alpo/lento/


Tuli tästä mieleen että nämä moottoroidut varjoliitimet ovat suhteellisen suosittuja Suomessa, johtuen suht halvasta investoinnista ja helposta lentoonlähdöstä esim. peltoaukealta missä voi aina katsoa nousun vastatuuleen. Muistaakseni sijoitus on jotain 5-10 k€ luokkaa koko setin osalta. Keski-Euroopassa paljon harrastetaan noita rinnelähtöjä vuoristoseuduilla, löytyy samalla myös hyvät nousevat ilmavirtaukset, mutta Suomessa vähän hintsumpaa ilman moottoria.

Seuraava vaihtoehto edullisemmassa harrastusluokassa on sitten purjelentokone, perusmallin purjekone hilataan ylös vintturilla tai moottorikoneella. Kustannukset eivät ole ihan älyttömät, purjelentokoneet ovat muistaakseni henkilöauton hinnoissa ja useimmat isommat kerhot ovat vuosien aikana onnistuneet hankkimaan omistukseensa useamman kappaleen yksi- ja kaksipaikkaisia vehkeitä. Esim. Oulun ilmailukerho ilmoittaa hinnastossa että purjekoneelle yksi hinauskerta 30e ja siihen konevuokra 40e/h tai kausikäyttö 650e.
 
Tässä Ilmailu lehden juttu painopisteohjatuista moottoroiduista liitimistä eli trikeistä.
ILMA5_node294_Trike_vauhdissa.jpg


Triket ovat täällä taas
Julkaistu 10.6.2013|Teksti: Aarno Isomäki|Kuvat: Aarno Isomäki


Trikeharrastajat ovat viimein saaneet oman koulutusohjeen. Laji vaatii lentäjän fysiikalta muita liitimiä vähemmän, ja triket ovatkin yleistyneet Suomessa viime vuosina.
Trike eli puhekielessä traikki tarkoittaa kaikkia pyöriltä, suksilta tai kellukkeilta starttaavia, kevyitä sekä raskaita riippu- ja varjoliitimiä.

Trike-sana tulee numerosta ”kolme”, joka onkin yleisin triken pyörien lukumäärä. Laitteen suomalainen virallinen määritelmä, eli ”kaikki muut kuin jaloilta startattavat liitimet”, olisi liian hankala lausua eri asiayhteyksissä. Siksi tämän artikkelin yhteydessä käytetään suomalaiseen arkikieleen vakiintunutta englanninkielistä ilmaisua trike [traik].

Ensimmäiset triket olivat Speden ”Lentävät luupäät” elokuvassakin nähdyn kaltaisia riippuliitimeen yhdistettyjä pyöräalustoja. Perimmäinen syy trikien kehityskaareen lienee ihmisen mukavuudenhalu. Onhan paljon helpompi lähteä lentämään penkissä mukavasti istuen kuin juosten.

Trikelentämiseen on toki muitakin syitä. Kaikki eivät fyysisten ominaisuuksiensa takia jaksa kanniskella painavia moottoreita startissa. Oma lukunsa ovat isotehoiset raskaat kaksipaikkaiset triket, joiden kanniskelu startissa ei onnistu ihmisvoimin.

Suomessa on ollut trikeja jo 1970-luvulta lähtien. Niitä on kutsuttu viime vuosiin saakka A-luokan (painopisteohjattu) ultrakeveiksi lentokoneiksi. Uuden liidinmääräyksen myötä laitteet luokitellaan nykyään liitimiksi.

Vaikka trikeja löytyy joka lähtöön, jaotellaan ne ilmailumääräyksen OPS m2–9 mukaan kahteen ryhmään:
A- sekä B-luokan mukaisiin liitimiin. B-luokan mukaisia trikeja ovat sellaiset pyöräalustaiset liitimet, joilla lentoonlähtö voidaan suorittaa myös jaloilta. Käytönnössä tällaisia voivat olla ainoastaan jotkut keveät paramoottorit tai moottoroidut riippuliitimet. A-ryhmän liitimen ylläpito on byrokratian kannalta raskaampaa. Siihen tarvitaan asiaankuuluva vakuutus sekä luettelointi Trafiin.



ILMA5_node294_B_ryhma.jpg


Tämä moottorilla varustettu riippuliidin menee B-ryhmään, eikä sitä luokitella trikeksi.

Uunituore ohjeisto lopettaa omin luvin opettelun

Pullonkaula trikelentämisen yleistymiseen on tähän asti ollut koulutuksessa. Suomessa on vain harvoja trikekouluttajia, eikä koulutusohjeita ole päivitetty vuosikymmeniin. Kaiken huipuksi varjoliitotrikelle ei koulutusohjetta ole ollut lainkaan. Tämä on saanut aikaan tilanteen, jossa trikelentäjät ovat usein opetelleet lentämisen laitteillaan omin luvin.

Tilanne on onneksi hiljattain muuttunut, ja harrastajilla on nykyisin käytettävissään uunituore pyöräalustaisen moottoroidun varjoliitimen koulutusohje. Ohjetta ovat olleet tekemässä Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunnan trikekomitean jäsenet kuluneen talven aikana.

Esimerkiksi varjoliitotriken ohjaamisen opettelussa maakäsittelyharjoitukset tehdään aluksi hinaamalla, ja vasta kun ne alkavat sujua, voidaan siirtyä omalla moottorilla tehtäviin rullausharjoituksiin. Se säästää paitsi opettajan hermoja, myös oppilaan kukkaroa vähentyneiden kalustovaurioiden ansiosta.

Luonnollisesti koulutusohjeissa otetaan huomioon oppilaan aiempi kokemus kyseisen ohjaustavan liitimestä. Ohje kokonaisuudessaan löytyy Ilmailuliiton sivuilta, liidinryhmien Säännöstö-linkin takaa.

Tärkein ohje: älä koskaan luota moottoriin

Lentäminen trikella ei suuresti poikkea jaloilta starttaavalla liitimellä lentämisestä. Painoa on tietysti mukana enemmän, mikä täytyy ottaa huomioon. Nopeus sekä siipipaineet ovat yleisesti suurempia.

Tehokkaalla nykyaikaisella riippuliitotrikella nopeus voi olla reilusti yli 100 km/t sekä nousunopeus jopa
10 m/s. Tämä yhdessä tilavan bensiinisäiliön kanssa mahdollistaa jo melko mielekkään matkanteon hieman kauempanakin sijaitseviin kohteisiin.

Moottorin iskutilavuus saattaa yksipaikkaisessa B-ryhmän trikessa olla vain 100 cc ja vastaavasti joissain raskaassa A-ryhmän laitteessa lähennellä jopa litraa. Polttoaineen kulutus riippuu moottorin ominaisuuksien lisäksi pitkälti myös yhdistelmän painosta, vaihdellen 3–20 litraan tunnissa.

Koska triket ovat liitimiä, voi niitä määräysten mukaan huoltaa kuka tahansa asiaan perehtynyt henkilö valmistajan ohjeita noudattaen. Samasta syystä niissä noudatetaan liidinlentämisen yhtä tärkeintä ohjetta: moottoriin ei koskaan luoteta. Varalaskupaikkaa pidetään lennolla jatkuvasti silmällä ja noudatetaan sellaista lentokorkeutta, että moottorihäiriön
sattuessa liuku varmasti riittää turvalliseen varalaskupaikkaan. Raskaammissa trikeissa käytetään usein myös pyroteknisesti toimivaa pelastusvarjoa.



ILMA5_node294_moottori_trike.jpg


Raskaissa trikeissa käytetään yleisimmin Rotax 2T -ilmailumoottoreita. Eri suuntiin pyörivät potkurit kompensoivat potkurin vääntöä
ja hyrrävoimia.



Startti onnistuu myös epätasaisilta paikoilta

Aivan viime vuosina varjoliitotriket ovat yleistyneet Suomessa. Yksinkertaisimmillaan laite voi olla tavallisen varjoliitomoottorin alle kiinnitetty, alle 15 kiloa painava pyöräalusta. Joissain tapauksissa sellaisen kanssa lentoonlähtö on mahdollista myös jaloilta, joten lisävaruste ei tällöin edes muuta liidinryhmää.

A-luokan liitimet (kuivapainoltaan yli 70 kiloa, joten jaloilta starttaaminen mahdotonta) tarvitsevat yleiseurooppalaisen vakuutusmääräysten mukaan luetteloinnin, lentovastuuvakuutuksen sekä kaksipaikkaisena lentokuljetusvastuuvakuutuksen.

Jari Takanen, eräs Suomen kokeneimmista varjoliitotrikeharrastajista, näkee trikelentämisen tulevaisuuden valoisana. Varsinkin kun moottorivarjoliidon alkuaikojen konkarit ovat pikkuhiljaa ikääntymässä, mahdollistaa trikelentäminen heidänkin lentoharrastuksensa jatkumisen vähemmillä fyysisillä ponnisteluilla, Takanen huomauttaa.

Tämän lisäksi nykyajan mukavuudenhaluinen ihminen haluaa lentämiseen muitakin mahdollisuuksia kuin juoksennella ilmaan päästäkseen pellolla 40 kiloa rautaa selässään. Myös laitteet ovat kehittyneet, ja startti onnistuu pyöriltä lähes yhtä epätasaisilta paikoilta kuin juoksemallakin.



ILMA5_node294_uskomaton_trike.jpg
Maailmalla löytyy mitä uskomattomampia trikeja. Tämän Whoopyn siivet pysyvät muodossaan sähköpuhaltimien puhaltamalla ilmalla.





ILMA5_node294_eksoottinen_trike.jpg


Raskas riippuliitotrike on eksoottisen näköinen lentolaite taivaalla.

ILMA5_node294_laitetiedot.jpg




Liitimen vapaus ja ultran mahdollisuudet

Lapinlahden Ilmailijat ovat tarjonneet Tapani Kokkosen johdolla riippuliito-trikekoulututusta rajoitetusti jo neljännesvuosisadan.

– Säännöstö on ehtinyt tänä aikana vaihtua useampaan otteeseen, ja nyt ollaan palaamassa trikelentämisen suomalaisen kulta-ajan, 1980-luvun puolivälin ohjeistukseen, Kokkonen kertoo.

Siihen aikaan triket ja sauvaohjatut ultrakevyet rinnastettiin toisiinsa. Määräykset alkoivat kuitenkin seurata vaativimmiksi kehittyvien sauvaohjattavien tarpeita.

– Byrokratian lisääntyminen yhdistettynä 1990-luvun talouden alamäen kanssa lamaannutti trikelentämisen sekä notkahdutti myös sauvaohjattavien ultrakevyiden suosiota.

Kokkonen uumoilee, että nyt on käsillä uusi tilaisuus toimia enemmän trikelentämisen omilla ehdoilla ja kohtuullisella paperityöllä. Se saattaa olla uuden nousukauden avaaja.

– On totta, että kouluttajia on aivan liian vähän, mutta lupaus lentokoulutuksen painopisteen siirtymisestä kirjoituspöydän äärestä taivaalle voi houkutella intomielisiä lentäjälupauksia jakamaan lentämisen riemua koulutuksen muodossa eteenpäin.

Kokkonen huomauttaa paljon riippuvan siitä, miten uusia säännöksiä aletaan soveltaa.

– Pohja on nyt riittävän väljä, mutta kun laatujärjestelmäajatukset hiipivät virastoihin, yllättäen paperia tarvitaankin taas runsaasti.

– Uusien opettajien hyväksymis- ja koulutusjärjestelmä on paljon vartijana. Mikäli luvan saanti edellyttää koulutusta, jota ei ole saatavilla riittävän joustavasti, voidaan kiinnostus nitistää alkuunsa.

Trikelentäminen voi hyvinkin olla kevyempi tapa päästä lentämään moottoroidulla ilma-aluksella, Kokkonen miettii.

– Medikaalivaatimuksen puuttuminen houkuttaa niitä riittävän terveitä lentäjiä, jotka eivät kuitenkaan saa raskaampaa lupakirjaa, ja lisäksi lentoluvan jatkuva voimassaolo vapauttaa papereiden päiväyksistä huolehtimisesta.

Trikekalustossa on myös ominaisuuksia moneen makuun.

– Raskaat nelitahtitriket soveltuvat mainiosti matkailuun nopeuden ja toiminta-ajan suhteen. Vastaavasti kevyemmät, suurisiipiset ja hitaat koneet sopivat peltolentelyyn ja maisemista nautiskeluun. Vesilentotriket ovat Ruotsissa huomattavan suosittuja, ja Suomen vesistöolosuhteet ovat vielä monipuolisemmat, Kokkonen erittelee.

– Trikelentämiselle on nyt avautunut uusi mahdollisuus nousta moottorilentämisen lajiksi, jossa säilyy liidinlajien intomielisyys ja vapaus sekä ultrakevytlentämisen mahdollisuudet.

 
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1446256915220.html

Venäläiskone katosi Egyptin yllä – kyydissä yli 200 matkustajaa
1446256936706.jpg

Kone katosi BBC:n mukaan Siinain niemimaan yläpuolella. (KUVA: Google)

Julkaistu: 31.10. 9:51

Siinain rannikolla kateissa oleva kone on siviilikone.
Reuters kertoo, että Egyptin pääministerin kansliasta on vahvistettu venäläisen matkustajakoneen pudonneen Siinain niemimaalla.

Liikennevirasto on kertonut Ria Novostille, että matkustajakone on mallia Airbus A321, joka on ollut matkalla Sharm el-Sheikhista Pietariin.

Kolavia-lentoyhtiön kone katosi uutistoimiston mukaan tutkasta Kyproksen ilmatilassa oltuaan matkalla 23 minuuttia. Kone lähti matkaan kello 6.21.

Koneen olisi pitänyt laskeutua Pulkovon lentokentälle Pietariin kello 12.10.

Flightradar24-sivusto kertoi Twitterissä, mitä reittiä kone kulki. Suurempi kuva koneen reitistä löytyy Flightradar24:n verkkosivuilta.


Ria Novostin tietojen mukaan koneessa olisi ollut 217 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä.

BBC:n mukaan suurin osa matkustajista on venäläisiä turisteja.

Cairo Post kertoo, että silminnäkijöiden mukaan kone olisi pudonnut lähellä Hasnan kylää Pohjois-Siinaissa. He kertoivat lehdelle, että onnettomuuspaikalle lähetettiin ambulansseja.

Joidenkin egyptiläislähteiden mukaan koneen hylky olisi löytynyt.

Lehden tietojen mukaan pääministeri Sherif Ismail on perunut vierailunsa onnettomuuden vuoksi.

Lisää asiasta hetken kuluttua.

Edit: tonttiin se valitettavasti tuli.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1446257567848.html
 
Viimeksi muokattu:
BA_concorde_1380992c.jpg

Laitetaan toinen legenda peliin, Concorde.
Hienoimpia koskaan valmistettuja lentokoneita on sekin.


Concorde oli kyllä omaa luokkaansa. Kahta machia ja korkealla. Samppanjaa ja kaviaaria tarjoiltiin lennon ohessa. Mutta lentolippujen hinnatkin olivat myös omaa luokkaansa. Tässä videossa kaveri toteaa osuvasti, että maksiminopeudella lennettäessä kun laittaa kämmenen ikkunaa vasten, on se kuumentunut kitkan vaikutuksesta. Lämpölaajenemisen takiahan koneen runko myös venyi jopa 20cm !

Kone aikakaudelta, jolloin ei taloudellisuutta ja meluhaittoja hirveästi mietitty.

http://www.lentoposti.fi/artikkelit/yliaanikone_concorde_40_vuotta

 
Lainattu Uutisia Venäjältä -ketjusta:


Tai jopa unohdettu tankata?
"Lentokoneen musta laatikko on BBC:n mukaan jo löydetty. Viranomaiset kuvailevat tapahtumia traagisiksi.
Median mukaan lentäjä oli yrittänyt tehdä hätälaskua, mutta ei ehtinyt pääsemään läheisimmälle lentokentälle. Egyptin viranomaisten mukaan kaikki matkustajat olivat venäläisiä.
Mikail Robertson lentoreittisivustolta Flightradar24.com kertoo BBC:lle, että lentokone oli noussut normaalisti ensimmäiset 23 minuuttia. Kun se oli noin yhdeksän kilometrin korkeudella, se alkoi yhtäkkiä menettää nopeuttaan ja korkeuttaan. Syöksyä turmioon.
Robertsonin mukaan lentokoneen vauhti oli 400 solmua tunnissa eli yli 740 kilometriä tunnissa. Yhtäkkiä nopeus putosi 62 solmuun tunnissa eli noin 115 kilometriin tunnissa.
Robertsonin kertomaan mukaan noin 20 sekunnissa menetettiin yhteys lentokoneeseen. Hänen mukaansa on vaikea arvioida, mikä aiheutti tapahtuman. Joka tapauksessa se tapahtui asiantuntijan mukaan hyvin nopeasti.

BBC:n mukaan asiantuntijat sanovat, että lentokoneen syöksyn takana ei voi olla maasta tullut isku.
Siinain niemimaalla on kuitenkin ollut ulkomaalaismedioiden mukaan aseellinen ryhmä, joka kuuluu terroristijärjestö Isis:n kannattajiin.
Venäjä on päättänyt aloittaa turmakoneesta rikostutkinnan, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin on julistanut sunnuntain surupäiväksi."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015103120589558_ul.shtml

EDIT: lentoyhtiö ymmällään:
"Kogalymavia-lentoyhtiön mukaan turman syynä ei ole inhimillinen virhe.
Venäjän suurlähetystö on kertonut Twitterissä, että kaikki Egyptin Siinain niemimaalla pudonneen lentokoneen matkustajista ovat saaneet surmansa.
Tiedot kuolonuhreista ovat tarkentuneet. Kaikkiaan 217 matkustajasta 214 oli venäläisiä ja neljä Ukrainan kansalaisia.
Uhreista 138 oli naisia ja 62 miehiä. Joukossa oli myös 17 lasta.
Kogalymavia-lentoyhtiön mukaan ei ole syytä olettaa, että turman syynä olisi inhimillinen virhe. BBC:n mukaan yhtiön tiedottaja Oksana Golovina kertoi uutistoimisto Interfaxille, että koneen lentäjällä oli takanaan 12000 lentotuntia.
Lentokoneemme oli täysin toimintakuntoinen ja miehistö sekä lentäjä olivat kokeneita. Joten emme tiedä, mikä aiheutti turman, Golovinan kommentoi."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1446260832539.html

EDIT2: Pihkovan alueen varajohtaja lennolla:
"Venäläiset uutistoimistot kertovat myös, että koneen matkustajien joukossa oli venäläisen Pihkovan alueen varajohtaja."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/m...aisin/bfBaJetE?ref=ampparit:a342&ext=ampparit

Tuon Airbussin sakkausnopeus on maksimimassalla sileänä 179 solmua, 80 solmua täysillä laipoilla minimimassoilla. 62 solmulla tuo bussi ei enää lennä edes kevyenä täysillä laipolla.
Löpö loppui tai polttoaineen saanti jostain syystä ja sakkauttivat koneen?

Enpä tiedä, kyllä 9000 metristä ehtii pöljempikin pilotti sakkauksen tajuta ja oikaista. En muista tuon koneen liitolukua, mutta pitkälle se olisi liitänyt ilman moottoreitakin.

Niin, ei voi tietää. Siinä on vielä sakkausvaroittimet sun muut pelit.
Jos meni moottoreiden kanssa samalla myös virrat ja nopeustieto, sakkauttaminenkin mahdollista on.

AirFrance sakkautti bussin pahassa kelissä mereen, niiltä meni nopeustieto tai se oli ristiriitaista, pilotit ei tunnistaneet sakkausta ja kaikki kuoli. Niillä toimi moottorit. Aikaa oli monta minuttia, vaan kuskit eivät tajunneet tilannetta. Sauvaa eteen ja tehoja, kone lentää jälleen.

Tässä tapauksessa ilman moottoreita sauvaa eteen, vauhtia lisää ja kone lentää taas. Katellaan opuksista parhaan liitosuhteen nopeus ja laippa-asetus, suunta kohti lähintä kenttää. Noissa on pieni ilmavirralla (laskeutuu pienellä potkurilla varustettuna esiin hätätilanteessa) pyörivä apugeneraattori, josta saadaan välttämättömiin laitteisiin virtaa ilman moottoreitakin.

Onnettomuustutkinta selvittänee tuonkin tapauksen kyllä.

Ikävä juttu, oli syy sitten mikä tahansa.

Flightradar24:n datan mukaan lentonopeus romahti käytännössä 20sekunnissa. En ole mikään ilmailuasiantuntija mutta jos moottorit sammuvat niin seurauksena ei ole tämän kaltainen nopeuden romahdus. Saako täysin toimivalla koneella hidastettua lentovauhtia noin dramaattisesti 20sekunnissa vaikka yrittäisi?

20sekunnissa nopeus 400solmusta 62 solmuun.

 
Lainattu Uutisia Venäjältä -ketjusta:








Flightradar24:n datan mukaan lentonopeus romahti käytännössä 20sekunnissa. En ole mikään ilmailuasiantuntija mutta jos moottorit sammuvat niin seurauksena ei ole tämän kaltainen nopeuden romahdus. Saako täysin toimivalla koneella hidastettua lentovauhtia noin dramaattisesti 20sekunnissa vaikka yrittäisi?

20sekunnissa nopeus 400solmusta 62 solmuun.

Tuli mieleen lähinnä, että koettivat haalia korkeutta ja seurasivat vain sitä. Moottorit sammuvat ilman polttoainetta ja nopeus tippuu ilman tehoja melko ketterästi joten sakkaus on enemmän kuin selviö. Sitten maa tulikin vastaan nopeasti.
 
Lainattu Uutisia Venäjältä -ketjusta:








Flightradar24:n datan mukaan lentonopeus romahti käytännössä 20sekunnissa. En ole mikään ilmailuasiantuntija mutta jos moottorit sammuvat niin seurauksena ei ole tämän kaltainen nopeuden romahdus. Saako täysin toimivalla koneella hidastettua lentovauhtia noin dramaattisesti 20sekunnissa vaikka yrittäisi?

20sekunnissa nopeus 400solmusta 62 solmuun.


Vedetään kone pystyyn, veikkaan että hidastuu jopa noin nopeasti. Seurauksena vauhdit alle sakkausnopeuden ja sakkaus.
En ole bussilla koskaan lentänyt, kyseessä on harrastajan tekemä valistunut arvaus..
 
Lainattu Uutisia Venäjältä -ketjusta:








Flightradar24:n datan mukaan lentonopeus romahti käytännössä 20sekunnissa. En ole mikään ilmailuasiantuntija mutta jos moottorit sammuvat niin seurauksena ei ole tämän kaltainen nopeuden romahdus. Saako täysin toimivalla koneella hidastettua lentovauhtia noin dramaattisesti 20sekunnissa vaikka yrittäisi?

20sekunnissa nopeus 400solmusta 62 solmuun.



No ei tuo niin mahtava hidastuvuus ole nopeus putoaa 10,3 m/s (1,05G)

Vastaa suurin piirtein henkilöauton ”hätäjarrutusta”.
 

AiR Francen onnettomuudesta pätkä.

Liitoluku A320:lla on noin 16/1. 10 km:n korkeudesta 160 km päähän ilman moottoreita.
Green dot speed 200-235 solmua painosta riippuen. Tuo parhaan liitosuhteen nopeus on luultavasti merkittynä nopeusasteikossa jo valmiina, tietokone siirtää pistettä painon mukaan. Jos kone olisi ollut ohjattavissa, olisi sillä ilman moottoreitakin pitkälle liidellyt.

Jostain syystä venäläiskoneen pilotit menettivät koneen hallinnan. Moottorit pimene, samalla meni sähköt.
En tunne tuon bussin ohjauksen varajärjestelmiä.
Varageneraattori käynnistyy jonkunlaisella viiveellä, sillä saadaan välttämättömiin laitteisiin sähköt.
Jäikö korkeusperäsin jumiin nostamaan nokkaa ja kun vauhti loppui, sakkaus ja ei keinoa oikaista??

Emme voi tietää, korkeintaan arvailla.

edit: Flight Forumilla asia näkyy mietityttäneen myös monia. Siellä näkyy olevan käsityksenä, että kone hajosi jo ilmassa.
http://www.flightforum.fi/forum/index.php/topic,112316.0.html
 
Viimeksi muokattu:
Tässä paras juutuupista löytämäni dokkari tästä seksikkäästä ja majesteetillisesta yliäänimatkustajakoneesta. Todella informatiivinen tietopaketti koneella lentämisestä ja lentomiehistöjen koulutuksesta. Suosittelen !

 
Pidän tässä vaiheessa erittäin todennäköisenä, että kone, todennäköisesti sen pyrstö, on hajonnut ilmassa, mikä on johtanut putoamiseen. Noin täydellinen ja äkillinen hallinnan menettäminen ilman tuollaista ongelmaa on jokseenkin epätodennäköistä minkä lisäksi saadut tiedot alkavat olla sen verran yhteneväisiä, että kone ei mitä ilmeisemmin ole tullut maahan saakka yhtenä kappaleena. Mahdollisen teknisen vian tapauksessa lentäjien olisi myös pitänyt saada tilanne raportoitua. Tämä selitys vaatii liian monia yhteensattumia, että se olisi kovin todennäköinen.
 
Kiinalainen lentokoneteollisuus kehittyy. http://www.wsj.com/articles/china-rolls-out-first-large-passenger-jet-1446453990?mod=e2fb

Mitkäköhän on tämän koneen valtit Airbussiin ja Boeingiin verrattuna? Hankintahinta?

http://yle.fi/uutiset/kiina_esitteli_ensimmaisen_itse_rakentamansa_matkustajakoneen/8424419

LKS%2020151102%20kiina%20lentokone%20C919%2031896585.jpg


Hinta.
Toisaalta tekniikka on länsimaista tai yhteistyössä länsimaisten yritysten kanssa tehtyä.
Jos varsin hyvän koneen saat selvästi halvemmalla kuin Airbussin tai Boeingin niin minkä ostat?
Kiinassa on jo kotimarkkinat isot. Myös lentokoneille.
 
Jos varsin hyvän koneen saat selvästi halvemmalla kuin Airbussin tai Boeingin niin minkä ostat?
Venäläiset koneet eivät ole juuri lännestä tilauksia saaneet, vaikka ovat hankintahinnaltaan halvempia kuin Airbussit ja Boeingit. Onko kiinalaiset sen parempia?

"Some experts believe the C919 will not be competitive either technologically or commercially when it enters service given the planes' strong dependence on foreign suppliers. In particular, the engines will likely be sourced from CFM International Inc. (LEAP-X1C engine), the same company that sells the CFM International CFM56 used by direct competitors."

https://en.wikipedia.org/wiki/Comac_C919

C919.JPG
 
Back
Top