Nyt puhuu Herra Heinämäen luoja Heikki Salo: Yle mieluummin tuhoaa hahmon kuin keskustelee asiasta
Suositun lastenohjelman tekijä Heikki Salo lisää, ettei Ylen hyllytyspäätös pysäytä Herra Heinämäkeä.(KUVA: Herra Heinämäen Lato-orkesteri, Seppo Samuli / Lehtikuva)
Julkaistu: 28.4. 14:29
Intiaanipäällikkö Punanata on ollut ohjelmassa 20 vuotta, muistuttaa Herra Heinämäen tekijä Heikki Salo.
Yleisradion
päätös hyllyttääsuosittu lastenohjelma Herra Heinämäki tuli yllätyksenä ohjelman tekijöille.
Säveltäjä, lauluntekijä
Heikki Salokertoo, ettei Yle keskustellut asiasta ohjelman käsikirjoittajien, säveltäjän ja muiden tekijöiden kanssa.
Salo kuvaa linjaa tylyksi.
– Tuo jollakin tavalla kuvastaa sitä, ettei Yle välitä, mikä on Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin suhde lapsiin. Ne mieluummin tuhoavat hahmon kuin suostuvat keskustelemaan asiasta.
Heikki Salo lisää, ettei Ylen hyllytyspäätös pysäytä Herra Heinämäkeä.
– Tämä potkaisee asiaa tiukemmin liikkeelle. Teemme keikkoja, meillä tulee levyjä. Päällikkö Punanata tulee muuttumaan.
Heikki Salo kertoo, että tekijät ovat jo pitkään pohtineet Punanatan roolia ja hahmoa.
– Ollaan tajuttu ja tiedostettu aikoja sitten, että Punanata on ollut ikään kuin aikansa lapsi. Kun hahmo luotiin 20 vuotta sitten, kukaan ei ajatellut, että siinä olisi jotain kummallista.
Tekijäryhmä teki tänä keväänä Facebookin videon, jossa Punanata katselee itseään peilistä. Hän vaihtaa päähineitä ja pyyhkii intiaanitunnusmerkit poskiltaan.
Syksyllä ilmestyy kirja Herra Heinämäen kaupunkireissu. Se käsittelee Punanatan muuttumista. Tekeillä on myös uusi elokuvakäsikirjoitus. Elokuvassa esiintyy uudenlainen Punanata.
– Jos maailma muuttuu, kyllä hahmokin muuttuu. On itse asiassa jännä asia, miten satuhahmo reagoi maailman muutokseen. Meille se on hieno leikki, jota olemme tekemässä.
– Yle reagoi niin, että se vetää ne vain pois. Se tarkoittaa sitä, että ne eivät halua leikkiä tai keskustella asiasta. Se on kummallista. Tuohan on ihan Neuvostoliittoa. Asia ratkaistaan vetämällä hahmo lasten ulottuvilta.
Salo sanoo olevansa samaa mieltä saamelaisten kanssa alkuperäiskansojen kohtelusta ja kulttuurisesta omimisesta.
– Olemme tulleet siihen pisteeseen, että nämä asiat otetaan entistä tärkeämpinä. Punanata voi hyvin kantaa lippua joukon kärjessä ja muuttua siinä samalla, kuten meidän kaikkien.
Salo haluaa tehdä Punanatasta ensimmäisen satuhahmon, joka reagoi maailman muutokseen positiivisella tavalla.
– Koen, että olemme jollain tavalla lapsille vastuussa siitä, minkälainen hahmo Punanata on. Vastuullisuuteen kuuluu se, että mietitään tosi tarkasti, miten hän muuttuu. Eiväthän lapset ajattele pelkästään alkuperäiskansoja. He näkevät rakastettavan hahmon.
– Ratkaisu ei ole se, että me teloitetaan se. Poistaisimme hahmon, jota lapset rakastavat ja jota lapset tulevat katsomaan intiaanipäähine päässä.
Heikki Salo haluaa tehdä Punanatasta ensimmäisen satuhahmon, joka reagoi maailman muutokseen positiivisella tavalla.(KUVA: Seppo Samuli / Lehtikuva)
Salon mukaan Punanata pitää käsikirjoittaa uudestaan niin, että muutoksesta tulee luonteva.
Heikki Saloa mietityttää se, että Punanata ikään kuin matkisi alkuperäiskansan jäsentä. Hän muistuttaa, ettei se ole ainoa hänen piirteensä.
– Jostain luin, että Punanata mongertaa, mutta eihän hän mongerra. Hän on koko 20-vuotisen uransa aikana käyttänyt kaikilla tuotantokausilla vain yhtä sanaa, joka on ugh.
Punanata on Salon mielestä traaginen hahmo. Hän ei puhu, mutta monessa tilanteessa on näytetty, että hän on porukan fiksuin tyyppi.
Salo sanoo, ettei Punanatasta tehdä ”pliisua tavallista basistia”. Hän ei ole ollut sitä ennenkään.
– Päällikkö Punanatan menneisyyteen viitataan Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri elokuvassa sillä tavalla, että hän on entinen it-päällikkö.
Punanata ei ole lähtökohtaisesti ollut mikään intiaani. Jostakin syystä tämä traaginen hahmo päätti lopettaa puhumisen ja pukeutua intiaanin hahmoon.
– Hän kantaa samanlaista taakkaa kuin
Buster Keaton. Mykkää surumielisyyttä, jota on aina ollut lasten kulttuurissa. He ovat hyviä kohteita myötätunnolle. Lapset pääsevät harjoittelemaan sääliä ja empatiaa.
Heikki Salo ennustaa Ylelle törmäyksiä tulevaisuudessa.
– Nousee keskustelu eläinhahmojen käytöstä, miten eläimiä kohdellaan. Keskustelu menee tarkemmaksi ja tarkemmaksi.