Yleistä keskustelua Ylestä

Rantalan mukaan Yle teki päätöksen eilen. Siihen johti sarjan intiaanipäähinettä käyttävästä sivuhahmosta, intiaanipäällikkö Punanatasta käyty Twitter-keskustelu.

Kulttuurimarxistit ja twitter

Yle ei kuitenkaan päätynyt poistamaan ohjelmaa heti. Yle Areenan Twitter-tililtä vastattiin ensin, että sisällön poistamiselle ei ole syytä. Pian päätös kuitenkin muuttui.

Yle reagoi nopeasti hänen Twitterissä aiheesta aloittamaansa keskusteluun.

Yle reagoi ainakin trollaukseen ja vedätykseen. Mitenkäs Youtube?

Sarjassa valkoinen suomalainen on maalannut kasvonsa ja ääntelee primitiivisesti.

Onko tuo saamelaisten näkemys??? Ääntelee "primitiivisesti"?

Olin iloinen, että somen voima on niin tehokas.

Pitäisikö lapsille kertoa totuus siitä mihin tyyliin somea käyttäen ja miksi ohjelma sensuroitiin?

Pikku Kakkonen ja twitter-paska. On se aika huono yhdistelmä.
 
Viimeksi muokattu:
Vittuuntuneen näköinen ihminen tuo ehdotuksen tekijä

85BC3C58-E419-4328-AF6A-35CD6EAFC5FE.jpeg

Minä olen vielä vittuuntuneemman näköinen joten ehdotan:

Hei YLE, on vuosi 2018 (yllätys). Mitä jos lopetettaisiin kaikenlaisen propagandan jakaminen ja lakkautettaisiin YLE kokonaan.
 
Ihmettelen minä sitä miksi tuolla vielä kehuskellaan somessa. Se oli siis hieno saavutus?? Tuollaisesta on otettava mallia?

Miksi sitä ohjelmaa ei hävitetty vähin äänin "ohjelmistoa uusien". Mitä saavutetaan sillä että saamelaisten edustaja vielä kehuskelee asialla jossain somen paskapurkissa, "on se nyt todella hieno saavutus" että sai masinoitua YLE:n tv-ohjelmien sisältöä ja vieläpä noin nopeasti. Ei tarvittu hybriditrollausta kun riitti yksi väline ja tavoite saavutettiin. Jos ei olisi heti taipunut niin jokos olisi ollut jatkoa sunnuntain Helsingin Sanomissa?

Saamelaisista tuo kyseinen henkilö varmastikin välittää mutta omalla omituisella tavallaan.
Ettei nyt ole vielä toimittaja.

Onneksi 70-luvun sekopäät eivät olleet yhtä taitavia. Ei silloin
Aku Ankkaa saatu kiellettyä. Puuttuihan niiltä kyllä somekin.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt puhuu Herra Heinämäen luoja Heikki Salo: Yle mieluummin tuhoaa hahmon kuin keskustelee asiasta

Suositun lastenohjelman tekijä Heikki Salo lisää, ettei Ylen hyllytyspäätös pysäytä Herra Heinämäkeä.(KUVA: Herra Heinämäen Lato-orkesteri, Seppo Samuli / Lehtikuva)
Julkaistu: 28.4. 14:29

Intiaanipäällikkö Punanata on ollut ohjelmassa 20 vuotta, muistuttaa Herra Heinämäen tekijä Heikki Salo.


Yleisradion päätös hyllyttääsuosittu lastenohjelma Herra Heinämäki tuli yllätyksenä ohjelman tekijöille.

Säveltäjä, lauluntekijä Heikki Salokertoo, ettei Yle keskustellut asiasta ohjelman käsikirjoittajien, säveltäjän ja muiden tekijöiden kanssa.

Salo kuvaa linjaa tylyksi.

– Tuo jollakin tavalla kuvastaa sitä, ettei Yle välitä, mikä on Herra Heinämäen ja Lato-orkesterin suhde lapsiin. Ne mieluummin tuhoavat hahmon kuin suostuvat keskustelemaan asiasta.

Heikki Salo lisää, ettei Ylen hyllytyspäätös pysäytä Herra Heinämäkeä.

– Tämä potkaisee asiaa tiukemmin liikkeelle. Teemme keikkoja, meillä tulee levyjä. Päällikkö Punanata tulee muuttumaan.

Heikki Salo kertoo, että tekijät ovat jo pitkään pohtineet Punanatan roolia ja hahmoa.

– Ollaan tajuttu ja tiedostettu aikoja sitten, että Punanata on ollut ikään kuin aikansa lapsi. Kun hahmo luotiin 20 vuotta sitten, kukaan ei ajatellut, että siinä olisi jotain kummallista.

Tekijäryhmä teki tänä keväänä Facebookin videon, jossa Punanata katselee itseään peilistä. Hän vaihtaa päähineitä ja pyyhkii intiaanitunnusmerkit poskiltaan.

Syksyllä ilmestyy kirja Herra Heinämäen kaupunkireissu. Se käsittelee Punanatan muuttumista. Tekeillä on myös uusi elokuvakäsikirjoitus. Elokuvassa esiintyy uudenlainen Punanata.

– Jos maailma muuttuu, kyllä hahmokin muuttuu. On itse asiassa jännä asia, miten satuhahmo reagoi maailman muutokseen. Meille se on hieno leikki, jota olemme tekemässä.

– Yle reagoi niin, että se vetää ne vain pois. Se tarkoittaa sitä, että ne eivät halua leikkiä tai keskustella asiasta. Se on kummallista. Tuohan on ihan Neuvostoliittoa. Asia ratkaistaan vetämällä hahmo lasten ulottuvilta.

Salo sanoo olevansa samaa mieltä saamelaisten kanssa alkuperäiskansojen kohtelusta ja kulttuurisesta omimisesta.

– Olemme tulleet siihen pisteeseen, että nämä asiat otetaan entistä tärkeämpinä. Punanata voi hyvin kantaa lippua joukon kärjessä ja muuttua siinä samalla, kuten meidän kaikkien.

Salo haluaa tehdä Punanatasta ensimmäisen satuhahmon, joka reagoi maailman muutokseen positiivisella tavalla.

– Koen, että olemme jollain tavalla lapsille vastuussa siitä, minkälainen hahmo Punanata on. Vastuullisuuteen kuuluu se, että mietitään tosi tarkasti, miten hän muuttuu. Eiväthän lapset ajattele pelkästään alkuperäiskansoja. He näkevät rakastettavan hahmon.

– Ratkaisu ei ole se, että me teloitetaan se. Poistaisimme hahmon, jota lapset rakastavat ja jota lapset tulevat katsomaan intiaanipäähine päässä.


Heikki Salo haluaa tehdä Punanatasta ensimmäisen satuhahmon, joka reagoi maailman muutokseen positiivisella tavalla.(KUVA: Seppo Samuli / Lehtikuva)

Salon mukaan Punanata pitää käsikirjoittaa uudestaan niin, että muutoksesta tulee luonteva.

Heikki Saloa mietityttää se, että Punanata ikään kuin matkisi alkuperäiskansan jäsentä. Hän muistuttaa, ettei se ole ainoa hänen piirteensä.

– Jostain luin, että Punanata mongertaa, mutta eihän hän mongerra. Hän on koko 20-vuotisen uransa aikana käyttänyt kaikilla tuotantokausilla vain yhtä sanaa, joka on ugh.

Punanata on Salon mielestä traaginen hahmo. Hän ei puhu, mutta monessa tilanteessa on näytetty, että hän on porukan fiksuin tyyppi.

Salo sanoo, ettei Punanatasta tehdä ”pliisua tavallista basistia”. Hän ei ole ollut sitä ennenkään.

– Päällikkö Punanatan menneisyyteen viitataan Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri elokuvassa sillä tavalla, että hän on entinen it-päällikkö.

Punanata ei ole lähtökohtaisesti ollut mikään intiaani. Jostakin syystä tämä traaginen hahmo päätti lopettaa puhumisen ja pukeutua intiaanin hahmoon.

– Hän kantaa samanlaista taakkaa kuin Buster Keaton. Mykkää surumielisyyttä, jota on aina ollut lasten kulttuurissa. He ovat hyviä kohteita myötätunnolle. Lapset pääsevät harjoittelemaan sääliä ja empatiaa.

Heikki Salo ennustaa Ylelle törmäyksiä tulevaisuudessa.

– Nousee keskustelu eläinhahmojen käytöstä, miten eläimiä kohdellaan. Keskustelu menee tarkemmaksi ja tarkemmaksi.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005660481.html?ref=rss
 
-90 luvulla meno oli mielestäni vapaampaa. Nykyinen ilmapiiri on mielestäni poliittisen korrektiuden, sosiaalisella medialla helposti saavutettavan näkyvyyden ja muun hysterian takia varsin ahdasmielistä. Entinen naapurin hullu valittaja on nykyaikana lehtien etusivuilla outoine vaatimuksineen ja julistuksineen. Ja niitä facebook ja twitter viestejä pelätään ja totellaan.

Suoraan puhumisella olen päässyt nykyään monesti yllättämään ihmisiä, enkä edes käytä karkeaa kieltä, neekeri sanaa yms. Reaktiot ovat taasen yllättäneet itseni. Jotain on vialla, jos suoraa puhetta kavahdetaan ja säikytään.
 
Last edited by a moderator:
Lukijat tyrmistyivät Ylen päätöksestä: ”Meillä leikitään intiaaneja ja hypitään leikkinuotion ympärillä jatkossakin”
...

Nimimerkki Vm62 ihmettelee, miksi yhden saamelaisen someviestistä lopetetaan yksi parhaista lastenohjelmista.

– Haluan, että Oddasat vai mikä se onkaan lopetetaan kokonaan. Ja kaikki tv-lähetysasemat napapiirin takaa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005660804.html?ref=rss
 
http://teresammallahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254560-rasistiset-lastenohjelmat-ja-heinamakigate


Yle on päättänyt lopettaa suositun Herra Heinämäki-lastenohjelman esittämisen Yle Areenassa ja arkistoida kaikki jaksot, koska Twitterissä joku väitti ohjelman olevan rasistinen Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöjä kohtaan. Näin, verorahoin kustannettu Suomen suurin mediakolossi taipuu parin some-kiukuttelijan edessä, joiden tärkein argumentti on se, että jonkun sukulaiset olivat asiasta jotain mieltä!
Kritiikin kirjoitti saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, joka on tullut tunnetuksi siitä, että hän löytää syyn loukkaantua asiasta kuin asiasta, ja saa journalistien lempisaamelaisena pähkähulluimmatkin ajatuksensa jakeluun valtavirtamedian kautta. Laiti puhuu natiiviamerikkalaisten äänellä, vaikka yhdeltäkään niin sanotulta intiaanilta asiaa ei ole kysytty. Mutta sillähän ei jo totutun kaavan mukaisesti ole mitään merkitystä, vaan tärkeintä on päästä luomaan draaman kaarta.

Ehkäpä eniten minua huolestuttava asia tässä koko tapauksessa on se, että tiedonvälityksen avoimuutta ja kansalaiskeskustelua edistävä Yle teki hätiköidyt johtopäätökset ilman syvempää kriittistä analyysiä saati minkäänlaista kansalaiskeskustelua. Avoimuuden nimissä poliittisesti aktiivinen ja selkeästi ääriajattelua edustava Laiti on itse muuttanut Twitter-profiilinsa yksityiseksi niin, ettei kukaan pääse seuraamaan hänen twiittailujaan ilman hänen erillistä hyväksyntäänsä. Laiti siis käsin valitsee samanmielisiä vahvistamaan kuplaansa ja sulkee kategorisesti kaikki muut, erityisesti erimieliset, ulos keskustelusta.

Päätöksellään siirtää kyseinen lastenohjelma pois Areenasta yhden ihmisen valituksen seurauksena, Yle antoi vahvan symbolisen signaalin siitä, että Suomen suurin mediatalo on valmis sensuuriin vain siksi, että joku on päättänyt loukkaantua. En minä sitä sano, että jokaista palautetta tai päätöstä pitäisi julkisesti puida, mutta nyt kyseessä on vakiintuneiden journalististen käytäntöjen, sekä koko kulttuurimme, alistamisesta hyvin perustavanlaatuiselle muutokselle, jonka ajava voima on äärimmäisen kiistanalaista aatetta kannattava, pieni radikalistien, vähemmistö.
 
Onko niillä oikea kranaatinheitin ja kranuja...??? Onkohan PV osallistunut Azizin sponssaamiseen?

Kävi vaan mieleen, että jossakin Vääpeli Körmy -sarjan jaksossa ukoilla oli se lasikuituinen KRH-proppi, jota olisi ollut mukavampi kantaa metsässä kuin oikea, mutta jäivät kiinni ja saivat "palkinnoksi" reippaasta toiminnasta uuden heittimen.
 
@tulikomento Mutta jos saamelaiset olivat sellaisia tuohon aikaan? Silloin se ei ole stereotypiaa vaan faktaa.

Ei sillä ole merkitystä, onko se faktaa vai fiktiota. Vain sillä on merkitystä, voiko joku loukkaantua siitä. Jos kyllä, niin se on rassismia. Ja kuten tiedetään, niin aina löytyy joku tästä maasta, joka loukkaantuu mistä tahansa asiasta. Näin ollen sopivassa kontekstissa kaikki sanomiset ja tekemiset voidaan julistaa rasismiksi tai seksismiksi. Itse teon tai sanojen merkitys poistuu, ja tilalle tulee puhuja/tekijä. Eli jatkossa tuomitaan rasismista, seksismistä tai vaikkapa metoo-rikkomuksista sen mukaan KUKA sanoo tai tekee, ei sen mukaan MITÄ sanotaan tai tehdään eikä ainakaan sen mukaan, että onko mitä sanotaan faktaa vai ei. Ns. vastuullinen media määrittää, kuka saa sanoa ja kenen sanomiset tuomitaan. Yleensä menee niin, että vasemmistolaiset saa sanoa mitä vaan ja se on OK, oikeistolaiset tuomitaan heti natseiksi, rasisteiksi jne.
 
Mutta mitenpä teet parodian siitä, että intiaanihatun käyttäminen TV-ohjelmassa on kielletty sillä perusteella, että se loukkaa saamelaisia (vai olivatko kyseessä mustalaiset tai kirgiisit).

Kyllä tässä nyt on kyseessä niin apinamainen kulttuurinen omiminen, ettei ole enää kuviteltavissa ainakaan sen soveltajan enää ymmärtävän, että ylevän ja naurettavan välillä voisi olla jokin raja.

Olemme siis siirtyneet naurun tuolle puolen, kun amerikkalaisen kulttuurin ammattimaiset omijat ovat oppineet ajattelemaan, että nauraminen on taantumuksellista ja vahingollista toimintaa, josta on ehdottomasti rangaistava.

Kiellot, joilla säännellään jopa elämän kaikkein pienimpiä ja sinänsä merkityksettömimpiä asioita, eivät suinkaan ole vähäpätöinen asia. Niiden nieleksiminen ilman vastustusta, on merkki totalitaarisen vallan hyväksymisestä ja kunnioittamisesta eli orjan merkki.

On hienoa havaita, että YLE:n skandaalimainen päätös nostatti yleisössä vastareaktion. Vaikka kuulemme ns. korkeammalta taholta jatkuvasti, että häpeän aika on ohi, ei se siitä huolimatta pidä paikkaansa. Häpeärangaistus kulttuurisille tyhjän omijoille on yksi keino, jolla yhä voimme puolustaa oman identiteettimme rippeitä ja oikeuttamme suhtautua muihin kulttuureihin kuten haluamme ja meidän kannaltamme mielekästä on.
http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2018/04/kulttuurinen-omiminen.html
 
Toimittajattarelle on varmaan käynyt pieni lapsus, kun on päästänyt julkirasistin adressin juttuun... kummasta nousee suurempi somekohu..

Uusi käänne Herra Heinämäki -kohussa - nyt ohjelmalle halutaan jatkoa adressilla: ”Vaadimme, että Yle peruu päätöksensä”

Maanantai 30.4.2018 klo 20.38



Herra Heinämäen Lato-orkesteri -lastenohjelma halutaan takaisin televisioon.

Yle on poistanut Areena-palvelustaan lastenohjelma Herra Heinämäen jaksot. (RISTO NUMMELA / HERRA HEINÄMÄEN LATO-ORKESTARI)

Yle tiedotti lauantaina vetävänsä suositun lastenohjelman "Herra Heinämäen Lato-orkesteri" pois Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta. Ohjelma arkistoidaan Elävään arkistoon. Syynä asiaan oli ohjelmassa nähdyn intiaanihahmon saama negatiivinen palaute.

- Ohjelma päätettiin siirtää Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta Ylen Elävään arkistoon. Siirto tehtiin, koska osa katsojista koki perinteiseen alkuperäiskansan asuun puetun, stereotyyppisen hahmon loukkaavaksi. Olemme saaneet tästä palautetta katsojiltamme, kertoi Ylen luovien sisältöjen johtaja ja vastaava toimittaja Ville Vilén tiedotteessa.

Osa katsojista pitää ohjelman poistamista Pikku Kakkosesta vääränä päätöksenä. Nyt Adressit-sivustolta löytyy adressi, jossa vaaditaan Yleä perumaan päätöksensä Herra Heinämäen Lato-orkesteri -lastenohjelman poisvetämisestä. Adressin sisällön voit lukea alta.

"Ylen tiedotteen mukaan suosittu lastenohjelma "Herra Heinämäen Lato-orkesteri" poistetaan Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ja arkistoidaan Elävään arkistoon.
Syynä poistolle on pienen porukan puolestaloukkaantumisesta alkanut somekeskustelu sarjassa esiintyvän Amerikan alkuperäisväestöön liittyvän intiaanihahmon vuoksi.
Julkisena yhtiönä Yle tuottaa lastenohjelmia verorahoitteisesti koko Suomelle, eikä suositun ei-rasistisen hyväntuulisen lastenohjelman poisvetäminen pienen porukan vaatimuksesta ole perusteltua. Vaikka yksittäisenä ohjelmana asia on pieni, periaatteellisella tasolla asia on iso, sillä se luo mahdollisuuksia vetää pois muitakin ohjelmia jatkossa sekä vaikuttaa ohjelmatuotantoon jo tekovaiheessa.
Me allekirjoittajat vaadimme, että Yle peruu päätöksensä suositun lastenohjelman poisvetämisestä."

Voit allekirjoittaa adressin täältä.

Lähde: Adressit-sivusto.

ANNA HOPI
http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201804302200913825_vd.shtml
 
Back
Top