Yleistä keskustelua Ylestä

Oikeuteen vaan. Mutta siellä se toimittaja uhriutuu ja Louhimiestä syytetään toimittajan vainoamisesta..

Silti tämä on ainoa tie nyt Louhimiehelle, koska YLE on päättänyt estää häntä saamasta enää yhtään työpaikkaa omalta alaltaan ikinään. Vaikka onkin Suomen lahjakkain ohjaaja. Pakko haastaa tuo YLE:n toimittaja oikeuteen kunnianloukkauksesta, ansiotulojen menetyksestä, tulisiko vainoaminen myös kyseeseen? Onko olemassa rikosnimikettä sille, jos joku on vaikka työtön ja yrittää hakea työpaikkoja eri puolilta, mutta joku entinen katkera esimies tai työkaveri soittelee kaikille potentiaalisille työnantajille ”varoitussoittoja”, että älkää vain tätä tyyppiä ottako töihin, kun se käyttäytyi huonosti edellisessä työpaikassa? Ja sitten sen takia ikinä ei saa enää töitä. Luulisi, että tuollaiselle kiusaamiselle voisi tehdä jotain?
 
Demokraatti lehden pilapiirros.

https://demokraatti.fi/ville-ranta-...twitter&utm_medium=twitter&utm_source=twitter
ranta-1.jpg
 
Ville Ranta on mielestäni hyvä nykyajan ilmentymä.

Kaikki näkevät, mitä sontaa esitystapa ja sisältö ovat, mutta ääneen ei voi sitä sanoa koska silloin leimautuu
- rasistiksi
- fasistiksi
- natsiksi
- basistiksi
- sovinistiksi (taitaa olla jo vanhanaikainen sana, synonyymi on nykyään mies)
- ihmisoikeuksien vastustajaksi
- ihmisten murhalennoille lähettäjäksi
- huonoksi ihmiseksi
- persuksi

Hyvät ihmiset nyökyttelevät ja mutisevat puolittaisia lauseita kantaaottavuudesta ja taiteellisuudesta, sekä suosittelevat apurahoja hyvyytensä syvyyden todistamiseksi.

Ja kaikki näkevät, että pelkkää sontaahan tuo oikeasti on.
 
Uutisvinkin varmistaminen = ”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”

Jouko Jokinen: Yle puolustaa yleisön oikeutta tietää ja toimittajan mahdollisuutta hankkia tietoa

Kuva: Yle
JULKAISTU 26 MINUUTTIA SITTEN.

Ohjaaja Aku Louhimies on esittänyt julkisuudessa väitteen, jonka mukaan Ylen opintovapaalla oleva toimittaja olisi pyrkinyt toiminnallaan estämään hänen työllistymisensä. Lisäksi Louhimies sanoo, että Ylen hänestä maaliskuussa julkaisemassa jutussa olisi virheitä.

Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

Ylen opintovapaalla oleva toimittaja sai uutisvinkin Louhimiehen sopimuksesta isossa kansainvälisessä tuotannossa. Toimittaja alkoi oma-aloitteisesti selvittää vinkin todenperäisyyttä ja oli yhteydessä BBC:n mediapalveluun. Lyhyen sähköpostivaihdon tarkoituksena oli uutisvinkin varmistaminen.

Kyse oli täysin normaalista tiedonhankinnasta, muuta motiivia toimittajalla ei toiminnalleen ollut. Koska vinkissä näytti olevan perää, toimittaja siirsi jatkoselvittelyn heti Yle Uutisiin. Viimeksi tänään olemme hakeneet varmistusta uutiselle.

Aku Louhimiehen mukaan Ylen toimittajan yhteydenotto BBC:hen oli toimittajan henkilökohtainen yritys estää Louhimiehen työllistyminen. Väite ei pidä paikkaansa. Kansainvälisen tuotannon rekrytointipäätöksiä tuskin tehdään kahden mediapalveluun saapuvan sähköpostiviestin perusteella.

Miksi Louhimies haluaa kyseenalaistaa Ylen toimittajan ammattietiikkaa näin voimakkaasti julkisuudessa?

Juttu Louhimiehen vallankäytöstä julkaistiin Ylen verkkosivuilla 19.3.2018. Jo jutun julkaisun yhteydessä Louhimies sai kommentoida jokaista hänen työtapaansa liittynyttä arvostelua.

Hän kommentoi asiaa myös suorassa tv-lähetyksessä.

Louhimies esitti Yleisradiolle oikaisuvaatimuksen jo keväällä.

Oikaisuvaatimus käsiteltiin erittäin perusteellisesti, kohta kohdalta. Yle muun muassa kuuli useita Louhimiehen nimeämiä lisätodistajia. Mitkään lisätarkastukset eivät kuitenkaan osoittaneet jutussa esitettyjä kirjauksia virheellisiksi.

Aku Louhimiehen viime päivien ulostulo aiheutti voimakkaan reaktion. Siitä huolimatta Yle jatkaa omalla vakaalla journalistisella linjallaan.

Perustamme toimintamme vastuullisuuteen, alan eettisiin säädöksiin ja perinpohjaiseen tiedonhankintaan. Reilun pelin hengessä olemme halunneet kuulla ohjaajaa itseään viime päivien keskustelun aikana ja tarjonneet hänelle mahdollisuutta tulla kuulluksi. Toistaiseksi hän ei ole halunnut vastata Ylen kysymyksiin.

Yle puolustaa järkähtämättömästi yleisön oikeutta tietää ja toimittajiensa mahdollisuuksia hankkia tietoa tätä tarkoitusta varten.

Jouko Jokinen
vastaava päätoimittaja
Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminta

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/...lustaa-yleison-oikeutta-tietaa-ja-toimittajan
 
Nyt leivotaan punapaskaprvadan toimesta YLEn toimittajasta sankaria joka kävi pelottomasti Louhimiehen kimppuun, kysyä sopii miten tämä YLEn ja toimittajien touhut eroaa MV lehden touhuista?


Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun
Moni näkee, että nyt olisi jo syytä vaieta Aku Louhimiestä vastaan esitetyistä syytöksistä. Vaikenemista kannatti ensimmäisenä Aku Louhimies Facebook-päivityksessään.

c33be09255574514a7430e4bafe02aff.jpg


(KUVA: Markus Jokela / HS)

Taika Dahlbom HS

Julkaistu: 18.10. 2:00

Kun ohjaaja Aku Louhimies joutui syrjään BBC:n tilaaman historiallisen sotadraaman ohjaajanpallilta, syypää ikävään urakäänteeseen löytyi pian.

Se oli Ylen toimittaja Sara Rigatelli. Rigatelli oli ottanut yhteyttä BBC:hen ja kertonut, että Suomessa ohjaajaan on kohdistunut syytöksiä epäasiallisesta käytöksestä.

Tapauksesta Louhimies kertoi julkisessa Facebook-päivityksessä maanantaina. ”Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni”, Louhimies kysyy siinä.

Tällä kysymyksellä ohjaaja antaa ymmärtää, että toimittajan tarkoituksena yhteydenotossaan olisi ensisijaisesti ollut vaikeuttaa hänen ohjaajanuransa edistymistä.

Louhimiehen päivityksessä kysymykselle tuntui antavan lisää painoarvoa se, että sama toimittaja oli tehnyt Ylelle juuri sen maaliskuisen jutun, jossa syytökset hänen epäasiallisesta käytöksestään tulivat julki.

Tähän kysymykseen Sara Rigatelli on vastannut julkisuudessa kieltävästi. Rigatelli on todennut, että yhteydenoton tarkoituksena oli tarkistaa juttuvinkkiä. HS:n näkemä Rigatellin ja BBC:n mediakeskuksen tiedottajan välinen sähköpostinvaihto on vahva todiste Rigatellin vastauksen paikkansapitävyydestä.

Tästä huolimatta monet ovat pitäneet perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa Louhimiehen syytöstä uskottavana ja Rigatellin sekä hänen Ylen esimiestensä näkemystä tapahtumien kulusta epäilyttävänä. Se kävi ilmi esimerkiksi tavasta, jolla Ilta-Sanomissa hiillostettiin Ylen Elämäntapa- ja kulttuuritoimituksen esimiestä Tuomas Fermiä.

Perussuomalaisten kansanedustajat Olli Immonen ja Jari Ronkainen ovat Ylen hallintoneuvoston jäseninä vaatineet Yleä erottamaan toimittajan tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa. Vaatimus on esitetty siitä huolimatta, ettei Ylen henkilöstö ole laisinkaan yksi hallintoneuvoston tehtäväalueella olevista asioista.

Epäilyksen ja pöyristyksen syytä on kaivettu monesta seikasta. Niistä painoarvoltaan suurin on ollut Immosen ja Ronkaisenkin Louhimiehensä itsensä vanavedessä esille ottama, että saako toimittaja ylipäänsä ottaa esille Louhimieheen kohdistuneet syytökset puoli vuotta sen jälkeen, kun ne tulivat julki.

Käsitellään kuitenkin tämä suurin kysymys viimeisenä.

Sosiaalisessa mediassa, muun muassa anonyymissa Reddit-palvelussa, on arveltu, että Rigatelli olisi rikkonut Louhimiehen yksityisyydensuojaa, ja että hän olisi viesteillään loukannut ohjaajan kunniaa. Kumpikaan arvelu ei pidä paikkaansa.

Rigatelli on kertonut viesteissään vain asioita, joita on käsitelty Suomessa julkisuudessa ja jotka koskevat julkisuuden henkilön toimia työelämässä.

Tällainen ei kuitenkaan riko edellä mainittuja sananvapauden rajoituksia. Lait sallivat tietojen esittämisen silloin julkisesti, saati sitten yksityisessä sähköpostinvaihdossa, silloin kun tietojen esittäminen on yhteiskunnallisesti merkittävää, mikäli tiedot koskevat julkisessa elämässä tapahtuneita tekoja.

Työelämä on julkista elämää, taidettakin tehdessä.

Eniten painoarvoa julkisessa keskustelussa on saanut se, että Rigatelli on esitellyt itsensä toimittajana BBC:lle, vaikka on tällä hetkellä opintovapaalla, eikä siten saisi työskennellä.

Rigatelli on vastannut tähän sillä, että hän on tarkastanut uutisvinkin paikkansapitävyyttä, vaikka ei ole ollut tekemässä juttua. Samoin on kertonut Ylen Elämäntapa- ja kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomas Ferm.

Tässä Rigatelli on toiminut toimittajana ammattieettisesti oikein. Suomalaisten toimittajien toimintaa ohjaavien Journalistin ohjeiden mukaan ”journalistin on suositeltavaa ilmoittaa ammattinsa” työtä tehdessään.

Olisi tavanomaisen uutisjutun toimittajalta epäeettistä pyytää tietoja ilman, että vastaaja ymmärtää sanomansa päätyvän mahdollisesti mediaan.

Tämän takia Rigatellin yhteydenottoa BBC:hen on vaikea nähdä yhtä tuomitsevassa valossa kuin Louhimies sen esittää.

Mutta saako toimittaja soittaa henkilön esimiehelle kertoakseen tämän epäasiallisesta toiminnasta?

Tuoreessa muistissa on median toimintaa sääntelevän Julkisen Sanan Neuvoston Ylelle toukokuussa antama langettava päätös. Se liittyy nimenomaan tapaukseen, jossa Ylen toimittaja oli ottanut yhteyttä henkilön esimieheen tarkoituksenaan kertoa tämän epäasiallisesta toiminnasta.

Viime vuonna toimittaja Sanna Ukkola otti yhteyttä häntä Twitterissä tölväisseen henkilön esimieheen kertoakseen tapahtuneesta ja pyytääkseen esimiestä puhuttelemaan työntekijää työpaikalla. Neuvosto piti tätä paheksuttavana.

”Neuvoston mukaan toimittajalla oli vahingoittamistarkoitus, kun hän toivoi, että yleisön edustajaa puhuteltaisiin hänen työpaikallaan”, päätöksessä todetaan. Siinä perustellaan, että toimittajan ”ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus”. Hyötyminen voi tarkoittaa muutakin kuin taloudellista hyötyä, Julkisen Sanan Neuvosto täsmentää.

Langettavaa päätöstä ei tullut yhteydenotosta, koska se ei kuulu JSN:n toimivaltaan. Sen sijaan Yle sai langettavan päätöksen siitä, että se julkaisi aiheesta Ukkolan kolumnin.

Ukkolan ja Rigatellin tapaukset eroavat kuitenkin toisistaan merkittävällä tavalla. Siinä, missä Ukkola otti yhteyttä henkilön esimieheen itseään koskevassa asiassa, Rigatelli otti yhteyttä Louhimiehen epäsuoraan työnantajatahoon tarkistaakseen Louhimiestä koskevan tiedon.

”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”, Rigatelli kirjoitti sähköpostissaan BBC:lle.

Ensimmäisessä virkkeessä Rigatelli perustelee tuntevansa Louhimiestä kohtaan esitetyt syytökset, koska on tehnyt niitä käsittelevän jutun. Toisessa virkkeessä hän esittää Louhimiestä koskevat kysymykset. Kummassakaan ei ole havaittavissa henkilökohtaisen hyötymisen tarkoitusta.

Kun henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus on tähän Louhimiehen Facebook-päivitykseen liittyen tuotu ilmi, voisi sitä soveltaa myös Louhimiehen toimintaa pohtiessa. Hyötyykö Louhimies tuodessaan jutun esille omassa sosiaalisessa mediassaan, ennen kuin asiaa tutkineet mediat pääsivät julkistamaan tietonsa tapauksesta?

Kyllä vain hyötyy.

Hän pääsi, ilmeisen menestyksellisesti, kertomaan tapauksesta omasta näkökulmastaan. Facebook-julkaisu voi näyttäytyä julkisuustemppuna, jonka tarkoituksena on pönkittää yleisön käsitystä Louhimiehestä hänelle itselleen edullisessa valossa.

Journalismin kannalta siinä on yksi iso ongelma. Louhimies pyrkii Facebook-päivityksessään asettamaan kyseenalaiseksi, saako toimittaja kysyä tietynlaisia kysymyksiä. Se on viestintäteko, jolla pyritään vaikuttamaan journalismin suuntaan.

Vaientamaan yhteiskunnallista keskustelua.
 
Journalistiliitto maalittaa Oulun syyttäjää..


Journalistiliitto: Toimittajien kiusaamisen loputtava
Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti.

16.10.2018 OTSIKOISSA NYT, UUTISET

Journalistien työ on julkista ja siihen kohdistuva kritiikki kuuluu asiaan.

Tahallinen häirintä tai yksittäiseen toimittajaan kohdistuvat vaientamisyritykset tai vainokampanjat sen sijaan eivät kuulu normaaliin työhön.

Pahimmillaan ne vaarantavat paitsi yksittäisen toimittajan työskentelyn myös sananvapautta ylipäätään.

Tutkintapyyntöjen tehtailu on tunnettu keino häiritä toimittajia sekä Suomessa että muissa länsimaissa. Toistuvat tutkintapyynnöt, joiden tarkoitus on vaikeuttaa toimittajien työskentelyä, kuormittavat myös poliisia ja oikeusviranomaisia.

Viime viikolla uutisoitiin, että helsinkiläistä toimittajaa Johanna Vehkoota syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Vehkoo oli luonnehtinut Lokkaa omalla suljetulla Facebook-seinällään rasistiksi ja natsiksi.

Lokka sai aiemmin tänä syksynä sakkotuomion vuosina 2013 – 2017 tapahtuneesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän on häirinnyt muun muassa Vehkoota julkisesti eri tavoin vuosien ajan. Tämä on kenen tahansa nähtävissä Lokan Youtube –kanavilla.

Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti.

Viime talvena syyttäjä päätti, että kyseenalainen kirjoittelu poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä ei johda syytteisiin. Syyttäjä lopetti asian tutkinnan sillä perusteella, ettei ryhmän kommentteja ollut tarkoitettu julkiseksi. Poliisien ryhmässä oli 2800 jäsentä.

Nyt syytteen saanut Vehkoo oli julkaissut tekstin omalla suljetulla Facebook-seinällään rajatulle joukolle. Teksti oli näkyvillä alle kolmelle sadalle ihmiselle.

https://journalistiliitto.fi/fi/journalistiliitto-toimittajien-kiusaamisen-loputtava/
 
Uskomatonta roskaa. Jos tarkoitus oli, kuten päätoimittajakin väittää, tarkistaa uutisvinkki Louhimiehen uudesta työstä, sen olisi voinut helposti tehdä. "Onko Aku Louhimies yksi uuden sarjanne ohjaajista?" Jos tarkoitus oli jokin muu, olisi sähköposti ollut tuollainen minkä Rigatelli oli lähettänyt.
 
Onko (opintovapaalla olevalla) toimittajilla tai kansalaisilla oikeus soitella yksittäisen ihmisen työpaikalle ja kertoa työntekijän menneisyydestä jotain epämääräisiä tietoja.

"Teppo rikkoi ikkunoita rääkkylän kylällä, käyttäytyi muutenkin sekopäisesti ja huusi ohikulkijoille kadulla"

Veikkaan ettei ole ja tuossa on kunnianloukkaus enemmän kuin lähellä.

Louhimiestä kun ei ole tuomittu mistään, vaan on vain henkilökohtaisesti pahoitellut, jos on loukannut jotakuta.

Oikeusjuttu lienee nyt ainoa vaihtoehto. Paremmat ihmiset eivät päästä Louhimiestä otteestaan ja tulevat torpedoimaan jokaisen työkeikan myös tulevaisuudessa.

Edit: Jos ko. toimittajalle ei tuomiota tule, niin Louhimies ei enää ikinä tee ainakaan ohjaajan töitä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko (opintovapaalla olevalla) toimittajilla tai kansalaisilla oikeus soitella yksittäisen ihmisen työpaikalle ja kertoa työntekijän menneisyydestä jotain epämääräisiä tietoja.

"Teppo rikkoi ikkunoita rääkkylän kylällä, käyttäytyi muutenkin sekopäisesti ja huusi ohikulkijoille kadulla"

Veikkaan ettei ole ja tuossa on kunnianloukkaus enemmän kuin lähellä.

Louhimiestä kun ei ole tuomittu mistään, vaan on vain henkilökohtaisesti pahoitellut, jos on loukannut jotakuta.

Oikeusjuttu lienee nyt ainoa vaihtoehto. Paremmat ihmiset eivät päästä Louhimiestä otteestaan ja tulevat torpedoimaan jokaisen työkeikan myös tulevaisuudessa.

Edit: Jos ko. toimittajalle ei tuomiota tule, niin Louhimies ei enää ikinä tee ainakaan ohjaajan töitä.

Näinhän se on. Rigatelli itse sposteissaan paljastaa ettei tarkoitus ollut selvittää, onko Louhimies saanut töitä, vaan onko tuotantoyhtiä tietoinen Akua kohtaan esitetyistä väitteistä ja silti palkannut hänet/aikoo pitää palkkalistoillaan. Kaksi ihan eri asiaa ja yle on väittänyt ja perustellut koko ajan kyseessä olleen ensin mainittu vaihtoehto. Yle siis valehtelee.

Kokonaan toinen asia, miksi virkavapaalla oleva toimittaja USA:sta käsin on lähtenyt asiaan edes sekaantumaan.
 
Maaliskuussa tehtyyn twiittiin on tullut jotain vastauksia lokakuussa?
En kyllä pysynyt hommassa perillä mikä liittyy mihinkin... kaikki liittynee kuitenkin Louhimies keisiin?

Bolsevikkifeministit inhoavat Sarasvuota joka ampuu alas heidän identiteettipolitikointinsa ja muun propagandaan kuuluvan uhriutumisensa lonkalta, Sarasvuo on aito liberaali joka ei kelpaa marxilaisille fundamentalisteille.
 
Uusi rooli YLE:lle?
Janne Riiheläinen retweeted
Harto Pönkä Harto Pönkä
@hponka 7h
Voisiko yhteisöpalvelu olla julkinen palvelu? Voisiko esim.
@EBU_HQ tarjota eurooppalaisten standardien mukaisen turvallisen,
faktat tarkistavan ja mainoksettoman yhteisöpalvelun vaihtoehtona
Facebookille? Olisin valmis maksamaan sellaisesta verona. Ping @Yleisradio @yleuutiset

Faktantarkistus ja niin edelleen. Pim pim @yle
 
Uusi rooli YLE:lle?


Faktantarkistus ja niin edelleen. Pim pim @yle


Venäjä ja Kiina harrastavat myös tällaisia yhteisöpalveluita joissa faktat tarkistetaan, facebookin faktoja on päässyt EU:kin jo tarkistamaan, ymmärrän kyllä Riiheläisen halun käyttää YLE:n faktantarkastajia joiden puhdasoppisuutta ei kukaan kyseenalaista.
 
Mistähän tässä on kysymys? Siinä lähti varsin hyvä politiikan toimittaja. SK: Ylen tunnettu ruutukasvo Jari Korkki on irtisanottu

Ylen pitkäaikainen toimittaja ja ruutukasvo Jari Korkki on SK:n mukaan irtisanottu.

Julkaistu: 2.11. 14:35

Toimituksen johto ei ole kommentoinut irtisanomisen syytä.
 
Back
Top