Historiantutkija Kimmo Kontion mukaan näitä pitäjäsopimuksia tehtiin noin 30 kappaletta. Taisi Hansai aiemmin kysellä? Pitävyys taisi vaihdella tilanteiden ja voimasuhteiden mukaan, kuten arvata saattaakin.
Erik.tutk. Björnin mukaan nämä sopimukset haluttiin vaieta valkoisella puolella tyyten, ne eivät sopineet silloiseen propagandaan kuin huonosti.
Tutkija, jonka nimeä en nyt saa muistista ulos on epäillyt, että soppareita oli enemmän, mutta ne on -häivytetty- ym. syystä.
Itse taas epätieteellisesti pohdin sopimusta, joka tehtiin esim. 6000 asukkaan pitäjässä. Kuntakokoukseen osallistuu 60 miestä, jotka luovat puumerkkinsä soppariin....miten toi sitten pitänee? Yksittäisiä irtiottoja syntyi varmasti ja jos pitäjä oli valkoisten puolella aluetta, niin kutsunnat kuitenkin hoitivat -sopimuspuolen- varsin mallikkaasti. Jos kutsuntoihin ei osallistunut jäi vaihtoehdoksi piiloutuminen tai tsadaa: maksaminen pitäjänlääkärille, jolta saattoi saada todistuksen siitä, miten kelpaamaton on rulliin.
Kutsunnoissa tuli käsittääkseni oikein aidosti jonoissa ainesta, joka oli pakko lähettää kotiin. Aliravittuja, huonosti kehittyneitä ja suoranaisesti sairaita oli kystaa kyllin. Ravinto-terveysolot eivät olleet kummoiset mm. Itä-Suomessa. Riisitautia, b-vitamiinin puutostiloja, yleistä heikkoutta, tuberkuloosia, mahasairauksia, sairaalloista laihuutta, silmäsairauksia, ohhoijjaa.
Eikä se vissiin ollut silloisen armeijankaan leivissä ruoalla porsastamista. Yksi muistelo kuultiin, miten riskejä maatalojen poikia läksi talvella sotaan ja kun syksyllä tulivat kotio, niin entiset vaatteet olivat muutamen numeron liian isoja.
Jännästi huomasin erään -historiikin- jättäneen muutamia epäsopivia tarinoita pois....edelleen. Syrjäseuduilla sattui kaikenlaista ja hihanauhoja käytettiin melko härskisti myös väärin. Eräskin kopla on kulkenut pitkin pohjoissavoa ryöstämässä valkoiset käsivarsinauhat vilkkuen. Kohteena olivat tietysti varakkaat talot, mistäpä köyhiltä olisi edes ryöstänyt. Asia on tasan tiedossa, mutta painettuun historiikkiin sitä ei ole saatu sovitettua. Moni pitäjähistoriikkihan on kuin kyläyhdistyksen kesänäytelmä: ne hassut pontikka- ja aittaseikkailut kyllä sopivat, mutta vähänkään vakavammat asiat mieluusti unohdetaan....