Venäjä? Kuka ja missä edusti Venäjää?
Tuo referoimasi näyttää tulleen Wikipedian artikkelista joka on hieman harhaanjohtava.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saariston_vapaajoukko
Siis sillä tavoin että nämä kaksi olisivat yhdistyneet. Kuitenkin Uudenkaupungin suojeluskunta siirtyi Ruotsiin ja Saariston vapaajoukko ei.
Skärgårdens frikår oli noin 200 miestä ja Uudenkaupungin suojeluskunta (Nystadskåren) johon kuului noin vajaat 600 sekä suomen- että ruotsinkielistä miestä oli se joukko joka huijattiin Ruotsiin ja siirtymään Tornioon. Vapaajoukoista:
https://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-Frikaarer
Tuosta Uudenkaupungin suojeluskunnan reissusta löytyy uusi kirja joka perustuu kahden veljeksen päiväkirjamerkinnöille. Lisäksi punaisten näkökulmaa avaa punaisten kannattajan päiväkirjamerkinnät.
Kirjasta on livetwiitannut tili @OverBranten, jota voi mennä taaksepäin ja katsoa miten homma eteni miehistön näkökulmasta.
https://www.forlaget.com/bocker/over-branten-broder-i-krig-1917-1918/
Kuka edusti Venäjää? No kuka edusti Suomea? Punaisten mielestä he ja suojeluskuntalaisten mielestä he. Venäläisillä Suomessa olleilla lienee sama käsitys itsestään: he edustivat Venäjää.
Haluaisin löytää vielä yhden kirjan. V. Marjasen
Turun rintamapataljoona (n. k. Uudenkaupungin suojeluskunta) vapaussodassa 1918. Kirja on vuodelta 1928, joten tapahtumat ovat aika hyvin muistissa. Ahvenanmaa-yhteys on Kustavista alkaen, mutta Uudenkaupungin retkikunnan reitti oli Kustavi-Kumlinge-Eckerö-Haaparanta kun taas Saariston vapaajoukko kouluttautui etupäässä Vårdössä piileksien siihen asti, että saksalaiset tulivat.
Aihe on tutkittu varsin tarkasti. Aivan ensimmäiseksi mielestäni pitää tutkia, miten joukko muodostettiin, mikä oli sen alkuperäinen tehtävä, miksi se joutui sitä muuttamaan ja lopuksi voidaan todeta, miksi sitä pidetään joissakin kirjoituksissa Saariston vapaajoukkoon yhdistyneenä. Sisällissodan yksiköitä ei voi aina tutkia kuin ne olisivat jotain oikeita sotavoimia, jotka yksikkönä liikkuvat kootusti sinne minne käsketään. Ei sinne päinkään! Ja tämä koskaa myös valkoisia, ei vain punaisia...
Perustaminen tapahtui siten, että Turun piirin suojeluskunnat saivat käskyn kerääntyä yksittäin tai pienissä ryhmissä Uuteenkaupunkiin, jonne piti Saksasta saapua aselaiva. Suojeluskunnan tuli pyrkiä sitten
kohti Seinäjokea valkoisen armeijan yhteyteen ja siirtyessään tuhota punaisten tärkeimmät sillat sekä puhelin- ja lennätinyhteydet.
Aluksi tästä Uuteenkaupunkiin kerätystä aineksesta piti muodostaa Turun SK:n päällikön kapteeni Fabritiuksen johdolla oma yksikkö. Fabritiuksella oli sotakokemusta ja hän oli käynyt Pietarin kadettikoulun.
Yhtäkkiä paikalle pelmahti muuan eversti V. J. Forsell. Hän muitta mutkitta sanoi ottavansa komennon korkeimman sotilasarvonsa perusteella. Tämä herätti joukoissa närkästystä. Fabritius oli saanut valtuutuksensa Mannerheimilta, mutta Forsell onnistui taivuttamaan paikalliset esikuntaherrat siihen että hän on pomo.
Seuraavaksi Forsell hylkäsi alkuperäissuunnitelman pohjoiseen pyrkimisestä ja harkitsi hyökkäämistä Lypertön venäläislinnakkeeseen. Sitten hän hylkäsi ajatuksen. Aikansa siinä pähkäiltyään hän huomasi huolten kasvavan. Turussa majaillut venäläinen sotaväki oli vallannut jäänmurtaja Murtajan ja lähtenyt liikkeelle. Punaiset olivat saaneet Helsingistä lisävoimia ja tuhannen miehen joukko oli tulossa kohti Uuttakaupunkia. Kaupunki oli jäämässä mottiin.
Ahvenanmaa-ajatus syntyi. Kustavilainen agronomi Albert Aapola näytti kartalta, mitä teitä olisi kuljettava ja lisäksi hän lupasi joukolle omasta takaa ruokatarvikkeita tuota marssia varten. Päälliköt vakuuttuivat tässä pakkotilanteessa tuosta hänen esityksensä järkevyydestä.
ja Uudenkaupungin suojeluskunta (Nystadskåren) johon kuului noin vajaat 600 sekä suomen- että ruotsinkielistä miestä
Uudenkaupungin suojeluskunnan vahvuus oli vajaat 500 miestä – keski-ikä 24 vuotta. Vanhin oli edellä mainittu 64-vuotias agronomi Albert Aapola ja nuorin vasta 14-vuotias Armas Lehtinen Uudeltakirkolta. Aseita oli vain osalla miehistä. Sodan jälkeen arvioitiin, että suojeluskunnan hallussa oli tuolloin ollut 125 kivääriä ja noin 1500 patruunaa.
Suojeluskunta siirtyikin sitten vähin äänin 7.- 8. helmikuuta välisenä yönä eri teitä käyttäen Kustaviin. Kustavissa agronomi Aapola antoi joukoille lupaamansa eväät: 400 kg kauroja, 300 kg läskiä, 97 kg voita, 1000 kg herneitä, 532 kg naudanlihaa, 230 kg lampaanlihaa, 120 kg palvattua lampaanlihaa, 200 kg palvattua läskiä, 200 kg leipää, 300 kg ohrajauhoja,900 kg heiniä, 500 kg ruista sekä perunoita ja maitoa. Aapola omisti Kustavissa Lupuksen ja Kunnaraisten tilat sekä osallistui kunnallislautakunnan, osuuskaupan, osuusmeijerin, säästöpankin ja laivanvarustajaliikkeen toimintaan. Tämä selittänee osaltaan hänen kykynsä toimia näin mittavasti tuossa kriittisessä tilanteessa.
Illalla 8.helmikuuta suojeluskunta aloitti Kustavista miehille ikimuistoiseksi jääneen marssin jäätyneen saaristomeren yli Ahvenanmaalle. Kustavissa sijainneen Lypertön linnakkeen venäläiset matruusit olivat saaneet vihiä valkoisten lähdöstä UK:sta, mutta eivät tienneet heidän aikeitaan. Peloissaan matruusit ampuivat tykeillään umpimähkään jäälle. Tykkituli kahdeksalla tykillä avattiin iltapäivällä ja sitä jatkettiin koko seuraava yö – aiheuttamatta mitään vahinkoa.
Erityinen painajainen näyttää miehille olleen Turun ja Ahvenanmaan saariston välisen laajan ns. Kihdin aukon ylitys umpipimeässä helmikuun yössä ja vastaan piiskaavassa lumimyrskyssä. Fyysinen kestokyky oli ollut äärirajoillaan. Isä epäilikin, ettei olisi varmaan selvinnyt tuosta matkasta, ellei olisi välillä päässyt vuorollaan lepotauolle ja tuulensuojaan mukana seuraavien kuormaston hevosten rekeen. Tapahtui myös joukkojen hajoamisia ja eksymisiä. Pelko jäämisestä joukosta sysipimeälle meren jäälle on koetellut varmaan osaltaan myös miesten henkistä kestokykyä. Näin siis tapahtui vain viikko noiden Rautilan maamieskoulun poikien liittymisestä suojeluskuntaan, ja niissä varusteissaan, joissa olivat siviilistä tulleetkin... Matkan Kustavista Brändöön oli arveltu kestävän kolmesta neljään tuntia, mutta nyt se vei koko yön. Vaikeista luonnonoloista huolimatta vain yksi mies menetettiin.
Brändöstä jatkettiin matkaa osin jalkamarssilla ja osin hevosilla Kumlingeen.
Eversti Forsell sai väistyä joukon johdosta, sillä hänellä ei ollut enää miehistön luottamusta. Päälliköksi nostettiin jälleen kapteeni Fabritius. Eversti Forsell lähti tämän “palatsivallankumouksen” jälkeen omin tein Eckerön kautta Ruotsiin.
Kapt Fabritius päätti vallata koko Ahvenanmaan venäläisiltä. Ensin hän päätti vallata Prestön lennätinaseman. Lennättimen haltuunotto katkaisisi venäläisten yhteydet punaisten hallitsemaan Turkuun. Koska kaikilla miehillä ei ollut omaa asetta, heille annettiin käteen pelkät puuseipäät ja sijoitettiin aseellisten miesten joukkoon.
Prestön valtauksessa aamulla 14. helmikuuta koettiin ensimmäinen taistelussa kaatuminen, jossa agronomi Aapolan poika, Kustavin SK:n perustajajäsen yo Armas Aapola sai surmansa. Ryhmänjohtajana toiminut Aapola oli hyökännyt suoraan lennätinaseman ovesta sisään ja kaatunut lattialle pää luodin lävistämänä. Aseman piiritys ja muutaman käsikranaatin heitto ikkunoista sisään sai venäläisten 20 miestä antautumaan. Lypertöstä oli viestitetty venäläisille, että tuhansia aseistettuja valkoisia on lähestymässä Ahvenanmaata. Se lisäsi luonnollisesti venäläisten antautumishaluja. Helmikuun 15. päivänä vallattiin verettömästi Boxön linnoitus. Sotasaaliiksi jäi toistasataa kivääriä, muutama konekivääri ja suuri määrä patruunoita. Moni valkosoturi saikin nyt oman henkilökohtaisen aseen.
Ruotsalaisten ja ahvenanmaalaisten separatistien puuhat Ahvenanmaan irrottamiseksi Suomen yhteydestä sotkivat pahoin valkoisten suunnitelmat. Ruotsalaiset ymmärsivät, että Ruotsin olisi nyt käytettävä hyväksi Suomen sekasortoista tilannetta, mikäli se halusi Ahvenanmaan itselleen. Joulukuussa 1917 ahvenanmaalaiset olivat äänestäneet Ruotsiin liittymisen puolesta. Saaristoon yllättäen ilmaantunut Uudenkaupungin SK mutkisti nyt pahasti tätä asiaa. Ruotsalaiset päättivätkin nyt turvautua valheelliseen diplomatiaan.
Päämajasta oli lähetetty 13.2. ja 18.2. sähkösanoma Uudenkaupungin suojeluskunnalle. Kapt Fabritius ei kuitenkaan saanut haltuunsa näitä Mannerheimin sähkeitä, sillä ruotsalaiset kontrolloivat Ahvenanmaan ja päämajan välisiä yhteyksiä. Suomen edustajana toiminut valtioneuvos Gripenberg oli kutsuttu Ruotsin kuninkaan luo, joka pyysi Gripenbergiä antamaan Mannerheimin nimissä Uudenkaupungin suojeluskunnalle käskyn lähteä Ahvenanmaalta ruotsalaisissa laivoissa. Gripenbergin mukaan se oli mahdotonta.
Ruotsalaiset toimittivat lopulta 20.2. valtioneuvos Gripenbergin sähkösanoman muutettuna Fabritiukselle. Gripenbergin alkuperäinen sähke kuului: “Jos asemanne näyttää kestämättömältä eikä toiveita nopeasta avusta ole, kehotan teitä mitä hartaammin menemään ruotsalaisiin laivoihin”. Lähettäjän asettamat varaukset pyyhittiin ja vääristelty sähke kuului: “Kehotan teitä mitä hartaammin menemään ruotsalaisiin laivoihin”.
http://tampereensuomalainenklubi.fi/Portals/klubi/arkisto/tapahtumat/10102011.html
Perusidea kuitenkin siitä, miksi puhutaan "yhdistymisestä" on se, että he lähtivät jo 7. helmikuuta pyrkimään yhteyteen Saariston vapaajoukon yhteyteen ja päätyivät kustavilaisten opastuksella Ahvenanmaan puolelle, johon Saariston vapaajoukko jo vetäytyi. Parissa päivässä Brändöhön ja siellä lepäsivät vuorokauden. Laskiaissunnuntaina Kumlingessa. Pääosa suojeluskunnasta vietiin laivalla Ruotsiin ja sieltä matka jatkui kohti Haaparantaa.
Tähän liittyy sellainen anekdootti, että he vannoivat sotilasvalansa Ahvenanmaan Kumlingessa päivää aikaisemmin kuin jääkärit Liettuassa. Eli tämän mukaan tietokilpailuvastaus siitä, että jääkärit olisivat vannoneet ensimmäisen sotilasvalan, on väärä.
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijo...ksi+suomalaista+sotilasvalaa+helmikuussa+1918