Ahvenanmaalla, kuten venäjälläkin, venäläiset sotilaat olivat muodostaneet sotilaskomiteoita joiden kanssa neuvottelut käytiin, kun oli ensin annettu erään upseerin neuvotella. Hänet kuitenkin syrjäytettiin nopeasti sotilaskomiteoiden toimesta. Ahvenanmaalla oli sekä venäläistä laivastoa että armeijan väkeä. He eivät ottaneet käskyjä Venäjän laivaston Suomen esikunnasta Turusta, vaan kommunikoivat Rayonikomitean (suunnilleen "maakuntakomitea") kanssa Helsingissä, joka oli venäläisten vallankumouksellisten sotilaiden korkein elin Suomessa. Punaiset halusivat saada Rayonikomitean antamaan ohjeet taistelusta punaisella puolella, mutta siihen komitea ei koskaan suostunut.
Tuosta Ahvenanmaan osalta, olisiko sinulla laittaa lähdettä ? Tsentrobalt oli heikossa tilassa ja Helsingissä osalla laivoista oli laivat anarkistien hallussa. Epäilemättä tilanne on ollut hankala ja epäselvä, mutta onko Ahvenamaallakaan laivasto on kuvitellut voivansa toimia ja edustaa itseään.. kotiinpaluu Petrogradiin ja Leninin vallan piiriin saattaisi olla kylmää kyytiä, mutta se varmaankin kuitenkin oli näillä aikomuksena. Tai onko tuosta jotain muuta tietoa?
Sota Saksaa vastaan ei ollut mitenkään esillä kun neuvotteluja käytiin Ahvenanmaalla. Ainoa josta he neuvottelivat oli miten pääsisivät lähtemään Ahvenanmaalta.
Minulla ei ole tarkempaa tietoa miten niitä neuvotteluja ruotsalaisten ja venäläisten välillä käytiin, ja mistä siellä on puhuttu. Tästä löytyvät tiedot ovat kyllä kiinnostavia jos niitä sinulla on.
Mitä tulee mahdollisiin tapahtumiin, ne ovat siellä rinnakkaisuniversumissa, joten siine on mentävä kantsomaan mitä tapahtui.
Agree .. rinnakkaisuniversumi on hankala tarkastelukohde. Esitin asian vähän pölhösti; en ollut hakemassa vaihtoehtoista historiaa, vaan sijoittamassa historian tarkastelukulmaa sinne aikalaistasolle.
Rautalankaa: kun Ruotsi on tehnyt päätöksen lähettää laivastonsa ja joukkoja Ahvenanmaalle, oli sen kansallinen selitys mikä tahansa, Ruotsin asevoimat ovat tehneet päätöksen sotilaallisesta operaatiosta joka tehdään toisen valtion alueelle.
Ilmeisenä( ? - näin oletettavasti voidaan katsoa) tarkoituksena on liittää kyseinen alue Ruotsiin kuningaskuntaan, ilman itsenäisen naapurivaltion suostumusta. Kyseessä on siis hyökkäystoimi, jonka tavoitteena on valloitus - siis lähtö sotaan.
Ruotsalaiset ovat varmuudella arvioineet riskit ja asettaneet tehtävään sellaiset joukot ja voimat joilla tämä on suoritettavissa menestyksellisesti. Lähtöhetkellä alueella ei ollut varsinaisesti valkoisia joukkoja. Toisaalta Ruotsalaiset tiesivät vuorenvarmasti, että valkoiset joukot ovat Suomen hallituksen joukkoja, ja noudattavat siis naapurimaan hallituksen komentoja. Jos niitä sinne ilmaantuu.
Toisaalta Ruotsilla ei selvästikään ollut tietoa eikä ajatusta saksalaisten sotkeutumisesta asiaan, Saksan ja Neuvosto-Venäjän välillä oli aselepo. Jos olisi, Ruotsi olisi varmaankin pyrkinyt varmistamaan ettei se joudu vastakkain saksan kanssa. Pyrkikö - jos kyllä, niin onnistuiko?
Tämä kaikki edellinen on toteutunutta historiaa, ja siitä löytynee jostain kätköistä todisteet.
Jotta tässä toteutuneessa historiassa on järkeä, on sotaan lähteneellä Ruotsilla ollut näkemys siitä miten sotatoimet etenevät. Eli; venäläiset olisivat lähteneet ja jättäneet Ahvenanmaan ruotsalaisille jotka olisovat riisuneet mahdolliset punaiset aseista. Mitä jos venäläiset eivät olisi lähteneet; hehän eivät olleet lähteneet vielä mistään muualtakaan, vaan olisivat jääneet varmistamaan että Ruotsi ei pysty kaappaamaan aluetta punaisilta. Ruotsi olisi joutunut selkkaukseen sekä punaisia että Venäjän laivastoa vastaan. Melko todennäköinen skenaario jonka toteutumista estää riittävä Ruotsin laivastovoima. Entäpä, miten Ruotsalaiset ajattelivat varmistaa että valkoinen armeija ei lähde tulemaan saarille.. Ja mitäs sitten tapahtuu - sota Suomen ja Ruotsin välillä?
Vaikka nämä sotatoimet ovatkin nykysin siellä rinnakkaisuniversumissa, Ruotsin sodanjohdolla on täytynyt olla suunnitelma näiden varalle, ja se suunnitelma on tässä meidän universumissamme.
Wikipedia on taas käyttäjien kirjoittama ja tämä Ahvenanmaan episodi on Ruotsissa heikosti tunnettu.
Niin --- siitähän juurikin totesin, on kovin erikoista että Ruotsi ei turhaan ole noteerannut tätä omassa historiankirjoituksessaan.
Kyseessä on heidän naapurivaltionsa, sen kohtalon hetket ja merkittävä muutos Ruotsin sotilasstrategisessa ympäristössä, johon he oman pääkaupunkinsa välittömässä läheisyydessä lähtivät oma-aloitteisesti sotkeutumaan, erittäin kyseenalaisin keinoin ja tavoittein. Kuten sanot, wikipedian lista kuvaa hyvin ruotsalaisten tietoa tästä asiasta, ja viittaa suoraan yleiseen historian käsitykseen.
Lienemme kaikki liikuttavan samaa mieltä koko episodista ja kaikesta muusta sen ympärillä. Itse olen kyllä kiinnostunut ja kiitollinen kaikesta asiaa syventävästä, perustellusta, tiedosta.