Ruotsiin perustettiin maailman ensimmäinen rotubiologinen instituutti Upsalan yliopistoon vuonna 1922. Monet muut maat seurasivat kiireesti perässä. Englannin parlamentissa kysyttiin Saksan säädettyä Nürnbergin rotulait, voiko Englanti olla säätämättä vastaavia ja hävitä rotukilpailun Saksalle. Samaiset Nürnbergin rotulait pitkälti kopioitiin USA:n etelävaltioiden rotulaeista, tosin kaikkea ei voitu ottaa suoraan Natsi-Saksan lainsäädäntöön, sillä lakien laatijat pitivät joitakin pykäliä liian rankkoina.Nimenomaan. Nykyään kun puhutaan rotuopeista, viitataan näillä automaattisesti natsien touhuihin. Mutta aivan kuten sanoit, on eugeniikka peräisin jo 1800-luvulta. Jo tuolloin melko yleisesti eri puolella Eurooppaa ajateltiin, että epäsopiva aines (rikolliset, kehitysvammaiset jne.) ei ollut kelpoisa jatkamaan sukuaan. Keinot oli monet, kuten esim. pakkosterilisoinnit. Voitaneen ajatella, että rodunjalostuksesta tuli 1800-luvun mittaan ja yhä enemmässä määrin 1900-luvun alussa valtavirtaa ja osa yhteiskuntapolitiikkaa. Ruotsi oli melkoinen edelläkävijä. Tähän sitten sekottui darwinismia ja luonnonvalintaa, sekä tietysti politiikkaa. Äärimmäinen muoto tästä jatkumosta oli sitten kolmas valtakunta.
USA:ssa ehdotettiin vakavissaan toisen maailmansodan loppupuolella, että Japani tyhjennettäisiin japanilaisista, jotka sijoitettaisiin Tyynenmeren saarille. Eristyksissä olevilla saarilla japanilaisista ja alkuperäisväestöstä kehittyisi "alempi" rotu, joka olisi sovelias tekemään kaikki "paskahommat" amerikassa. Työntekijät tietenkin steriloitaisiin ennen Yhdysvaltoihin siirtämistä ja työiän päättyessä siirrettäisiin takaisin saarille. Vastaavia hommia aiemmin tehnyt värillinen väestö siirrettäisiin kokonaisuudessaan tyhjentyneeseen Japaniin, jossa saisi rauhassa asua ja elellä, USA:n laivaston vahtiessa, ettei kukaan poistu saarilta. Ehdotus sai raikuvat suosionosoitukset kansanedustajatovereilta.
Kun Ranska ja Preussi kävivät sodan 1870-71, Gobienaun hengessä (joka oli modernin "tieteellisen" rotuopin kehittäjä ja ranskalainen) ranskalaiset perustelivat tappiotaan osin sillä, että preussilaiset olivat alempaa rotua, jolloin arjalaiset ranskalaiset eivät rehellisessä ja puhtaassa sodankäynnissä tietenkään voineet pärjätä villi-ihmislaumoille, joissa virtasi osin suomalaista verta. Saksasta vastattiin, että preussilaisissa voi olla mongoliverta ja jopa slaaviverta, mutta suomalaisuutta ei löydy pisaraakaan. Sitten molemmista maista lähetettiin retkikuntia Suomeen, jossa mitattiin väestön kallonmuotoja, otettiin valokuvia ja vietiin kalloja ja luita kotimaahan ja Ranskassa todistettiin aukottomasti, että preussilaisissa ON suomalaista verta ja Saksassa todistettiin aukottomasti, että preussilaisissa tai muissakaan saksalaisissa EI OLE suomalaista verta.
Suomessa keskityttiin lähinnä siihen, että todistettiin alempien sosiaaliluokkien olevan rodullisesti heikompaa ainesta kuin ylempien sosiaaliluokkien ja että suomenkielinen väestö oli (ainakin melkein) yhtä korkealla rotuluokituksessa kuin ruotsinkielinen. Tuo sosiaaliluokkien välinen rotuerottelu oli yleistä kaikissa maissa 1900-luvun alkupuolella, eikä siitä ihan täysin ole päästy eroon vieläkään. Yksi natsien haaveista oli koko kansan läpikäyminen haastatteluin, jolloin rodullisesti ala-arvoiset olisi voitu steriloida testin reputtamisen jälkeen ja ylempiarvoiset olisi patistettu tekemään lapsia urakalla. Ongelma vain oli se, että SA-miehet pääsääntöisesti reputtivat testin (esim. Miksi rukoillaan?-kysymys oli hyvin hankala), eikä puolueen uskollisia jäseniä voitu steriloida laajassa mitassa.
Eli se Suomen sisällissodan aikainen rotuajattelu pohjaa tähän. Punaiset olivat alempaa sosiaaliluokkaa, jotka taas olivat rodullisesti alempia, jolloin kansan puhtauden varjelemiseksi heistä oli parasta hankkiutua eroon. Yksi suunnitelmista oli punavankien lähettäminen Saksaan pakkotöihin (alustava sopimus laadittiinkin). Kaikuja tästä on myös Väinö Linnan Pohjantähdessä, jossa vitsaillaan saippuanteosta punavangeista Saksassa.
Edit.
Äh. Muistin väärin. Siis nuo "Miksi rukoillaan" kaltaiset kysymykset lisättiin testiin, kun huomattiin, että SA:n kivipäät eivät tienneet Lutherin syntymävuotta tai vastaavia yleissivistyksen perusjuttuja. Kun vastauksia voitiin tulkita laajemmin, voitiin taustat ottaa paremmin huomioon. Lisäsikö se sitten testien luotettavuutta, on jokaisen itsensä arvioitavissa.
Viimeksi muokattu: