Tutkija Mikko Uolahan on kirjoittanut näistä pari kirjaakin, jotka eivät luonnollisesti ole saavuneet laajempaa julkisuutta. "Lahtarin hengen hinta" sekä "Joka miekkaan tarttuu".
Omakustanteita ei ole kustantaja mainostamassa. Mutta ompa tosiaan itseltäkin mennyt nämä ohitse: tilaukseen.
Uolalla on vaan ollut paha tapa omakustanteissa käyttää täysin estottomasti erittäin 'akateemista' kieltä, katsokaa esim. 'Suomi ja keskuksen valtakunta: Suomen suhteet Kiinan tasavaltaan 1919-1949'.
Sisällissota-nimi ei myöskään kestä kansainvälistä vertailua.
Virossa 1919-20 vabadussõda eli vapaussota
Latvia 1920 brivibas cinas eli vapaussota
Liettua 1918-20 nepriklausomybes kovos eli itsenäisyystaistelu
Puola 1919-21 polska-bolszewicka eli Puolan ja bolsevikkien sota
Suomi on tässä katsannossa kummajainen.
Suomalaiset 'laillistetut' sosiaalidemokraatit, eli eduskuntatyötä sodan jälkeen jatkamaan päässeet ja sosiaalidemokraattinen lehdistö, esim. Suomen sosiaalidemokraatti käyttivät sodasta sen jälkeen johdonmukaisesti nimeä 'kansalaissota'. Esim. vapaussodan päättymispäivän paraateista kirjoitettaessa em. lehti asetteli ainakin kymmen- ja kaksikymmenvuotispäivinä vapaussodan ympärille lainausmerkit ja puhui sodasta kansalaissotana.
Myöhempien aikojen demarit ovat jatkaneet tätä myös melko johdonmukaisesti, ihan näihin päiviin asti.
Venäjälle paenneet ja siellä työtänsä jatkaneet taas käyttivät paljon laajempaa nimirepertuaaria, joihin kuului luonnollisesti mm. vallankumous ja luokkasota.
Ainoastaan ruotsalaiset lehdet (HBL) käyttivät vapaussodasta sen aikana (ei juurikaan sen jälkeen) termiä 'sisällinen sota' eli inbördeskrig. Ja tuosta sanastahan se on suomen kieleen ujutettukin.
Liettuan ja Latvian sotia en tunne juuri lainkaan, mutta Viron vapaussodassa ei-virolaiset (ts. venäläiset ja todennäköisesti esim. latvialaiset tarkka-ampujat) olivat enemmistönä Viron hallitusta vastassa, vaikka myös Viron kansankommuunikin taisteli Viron itsenäistä hallitusta vastaan. Kansalaissotapuoli oli siis olemassa, mutta voittopuolisesti kyseessä oli vapaussota.
Neuvostomiehityksen aikana tuotetussa 'historiankirjoituksessa' sotaa nimitettiin kodusodaksi.
Ja suomalaisethan senkin sodan ratkaisivat... Ja Ekströmin vapaaehtoiset, eikä suinkaan Pohjan Pojat.
Puolan ja Venäjän mittelö taas oli täysin monikansallisten (enemmistönä tietysti venäläiset) bolshevikkien ja puolalaisten välinen sota, joten siinä ei ollut ripaustakaan kansalaissotaa. Vapaussodaksihan puolalaiset eivät ole sitä itsekään kutsuneet, varsinkin kun alussa hyökkäävä osapuoli olivat puolalaiset itse.
Suomen vapaussodassa taas voittopuolisesti taistelivat suomalaiset keskenään, vaikka punakaartin suomalaisten komentajien 'apulaisina' toimineet venäläiset (Svetsnikov ja Jeremejev) tosiasiassa johtivatkin sotatoimia. Bolshevikit tietysti Rahjan veljesten junaileman aselastin avulla ja venäläisistä varuskunnista luovutettujen aseiden kanssa aseistivat punaiset ja tekivät vallankaappauksen ylipäätänsä mahdolliseksi.
Venäläisiä joukkoja Suomessa edustanut aluekomitea tunnetusti julisti olevansa sodassa 'valkokaarteja', ts. hallituksen joukkoja eli alussa suojeluskuntia vastaan ja venäläisiä tietysti yritettiin heittää rintamalle, mutta heikolla menestyksellä.
Joissakin yksittäisissä taisteluissa venäläisiä oli mukana sitten runsaammin, kuten Raudussa ja Viipurissa.
Sisällissota on mielestäni täysin hyödytön käsite, kun se ei kerro sodasta mitään olennaista. Kaikki rajojen sisäpuolella käydyt sodat eivät ole kansalaissotia tai niissä ei ole sen piirteitä, kuten esimerkiksi Suomen talvisodassa, joka käytiin enemmän Suomen rajojen sisäpuolella kuin Suomen vapaussotaa.
Termi 'sisällisota' eli ruotsin kielen inbördeskrig on muutenkin outo lintu muihin kieliin verrattuna: englanniksi civil war (kansalaissota tai siviilien sota); saksaksi Bürgerkrieg (kansalaissota, täysin kirjaimellisesti); latinokielissä ja ranskaksi guerra/e civile; ja venäjäksi grazhdanskaya voyna (jälleen kirjaimellisesti kansalaissota).
En usko alkuunkaan objektiivisuuteen syynä sisällisota-termin käyttöön Suomessa vuonna 1918 käydyn sodan suhteen, vaan jokin siinä kivasti kalskahtaa sen käyttäjien korvaan kielteisemmältä kuin kansalaissodassa (sota, jossa samaan kansaan kuuluvat, ts. kansalaiset sotivat keskenään), puhumattakaan nyt vapaussodasta (sota, jolla vapaudutaan miehittäjästä tai joka käydään itsenäistymisen kynnyksellä eli itsenäisyyssota eli englannin kielen 'war of indepedence').
Toisien sanoen nykyinen suomalainen historiankirjoitus on se kummajainen ja itse sanan suhteen taas ruotsin kieli.