”VRO 54/75. Laine Vilho Teodor, 15 v. II. Avunanto vp. 2 v. / 3 v. / 5 v.”
Näin tiivistää väitöskirjatutkija, tietokirjailija
Tuulikki Pekkalainen valtiorikosoikeuden tuomion, jonka 14-vuotiaana punakaartiin liittynyt
Vilho Laine sai heinäkuussa 1918 Tampereella.
Vilho tuomittiin avunannosta valtiopetokseen, ja rangaistuksena oli kaksi vuotta kuritushuonetta, jota seurasi kolmen vuoden kelpaamattomuus todistajaksi.
”5 v.” tarkoittaa, että tuomio lykkäytyisi viiden vuoden ajaksi, ellei Vilho sinä aikana syyllistyisi mihinkään rikokseen. Muussa tapauksessa se pantaisiin täytäntöön.
Hänelle kävi siis paremmin kuin vuotta nuoremmalle
Arvo Koivistolle, joka oli vangittu vapunpäivänä 1918 Lahden lähellä. Arvo vietiin ensin Hämeenlinnaan, mutta palautettiin sitten kotipaikkakunnalleen Tyrväälle, missä hänet kesäkuussa pahoinpideltiin ja sitten ammuttiin.
Sama oli tosin lähellä Vilhollakin, sillä jo aiemmin suojeluskunnan kuulustelupöytäkirjaan on kirjattu: ”ehdotetaan, että Vilho Laine tehtäisiin vaarattomaksi”.
Eli teloitettaisiin.
NÄILLÄ SUOMEN sisällissotaan punaisten puolella osallistuneilla pojilla oli paljon kohtalotovereita, tyttöjäkin.
Tuulikki Pekkalaisen monen vuoden etsinnän ja tilastoinnin perusteella on jo löytynyt tuhatviisataa 15-vuotiasta tai nuorempaa, jotka joutuivat ensin vankileirille ja sitten tuomituiksi sodan jälkeen kiireesti kootuissa valtiorikosoikeuksissa.
Heitä syytettiin avunannosta valtiopetokseen, valtiopetoksesta tai jopa valtio- ja maanpetoksesta. Osa tuomittiin eriasteisiin ja -pituisiin vankeus- tai kuritushuonerangaistuksiin.
Alle kuusitoistavuotiaita teloitettujakin on toistaiseksi löytynyt parikymmentä: heitä on pöytäkirjojen mukaan ”ammuttu”, ”teloitettu” tai ”mestattu”.
Vankileireillä oli ainakin 1 500 eri-ikäistä lasta, joista toistasataa kuoli nälkään tai tauteihin. Kaikkiaan Suomen kolmellatoista suurella punavankien leirillä oli ihmisiä 82 000.
PEKKALAINEN on kertonut lapsivangeista jo kahdessa kirjassaan: Susinartut ja pikku immet. Sisällissodan tuntemattomat naiset (2011) sekä Lapset sodassa 1918 (2014). Nyt tekeillä on kolmaskin, Vaietut vuodet – 1918 lapsivankien jäljillä, ja oikeushistorian väitöskirja Helsingin yliopistoon on viimeistelyvaiheessa.
”Olen tutkinut lasten asioita niin kauan, että halusin viedä työni loppuun”, Pekkalainen kertoo. ”Väitöskirjaan olen koonnut punakaarteihin alle 15-vuotiaina liittyneiden syytteet ja tuomiot. Nuorin löytämäni avunannosta valtiopetokseen syytetty oli liittyessään kymmenvuotias.”
Tämä orpopoika,
Erkki Meriaalto, oli myynyt lehtiä kadulla Hämeenlinnassa ja liittynyt punakaartiin juoksupojaksi nälän takia. Hänen kohdallaan valtiorikosoikeus päätyi myöhemmin vapauttavaan tuomioon: ”koska vastaaja, joka vasta on 11 vuoden ikäinen, nähtävästi ymmärtämättömyydestä ja puutteesta on tähän toimeen ryhtynyt, vapautetaan vastaaja edesvastuusta”, pöytäkirjassa sanotaan.
Pekkalaisen kokoamaa materiaalia ollaan nyt käyttämässä myös dokumenttielokuvaan, jota hän käsikirjoittaa yhdessä ohjaaja
Timo Korhosen kanssa.
IHAN ALUKSI turkulainen freelancertoimittaja Pekkalainen kiinnostui työväenliikkeen musiikkitoiminnan historiasta ja etenkin 1918 mobilisoidusta Turun piirin Punaisen kaartin soittokuntaosastosta.
Sisällissodan loppuvaiheessa se pakeni, soittajat vangittiin ja vietiin Hennalan leirille, ja osa sai tuomioita valtiorikosoikeudessa.
Näihin Pekkalaisen tutkimuksiin ja Turun työväenyhdistyksen soittokunnasta kirjoittamaan Marssin ja valssin vuosisata -teokseen (1996) perustui
Ilpo Tuomarilan Turun kaupunginteatteriin kirjoittama näytelmä Hennalan torvisoittokunta.
Jo tässä aineistossa Pekkalainen törmäsi vangittuihin lapsiin: soittokuntaosaston juoksupoikana oli 15-vuotias
Atte Kariluoto, joka kertoi liittyneensä siihen maaliskuussa 1918, syynä huono toimeentulo.
Atte vangittiin kesäkuussa, joutui Hennalan vankileirille ja tuomittiin lopulta Turussa lokakuussa. Koska mitään soittokunnan jäsenyyttä raskauttavampaa ei löytynyt, hänet vapautettiin.
”Kiinnostuin silloin sisällissodan lapsista ja aloin etsiä heitä arkistoista”, Pekkalainen kertoo. ”Hämmästyin, ettei heistä ollut aiemmin ilmestynyt tutkimuksia.”
Syynä lienee se, että aiemmin oli luotettu lasten vapautuneen vankileireiltä jo kesällä 1918. Sotavankilaitos oli määrätty vapauttamaan leireiltä kaikki 15-vuotiaat ja nuoremmat heinäkuussa, ja niin oli uskottu tapahtuneen.
Se ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa.
Kun Pekkalainen sukelsi Kansallisarkistossa vankilistoihin ja -kortistoihin, hän löysi vielä viimeisen vapauttamismääräyksen jälkeen vankileireillä kuolleiden luetteloista lähes 40 lasta. Elossa selvinneet odottivat leireillä tuomiotaan pisimmillään puoli vuotta.
Löydöt tyrmistyttivät, samoin tuomioiden kaoottisuus ja asenteet niiden takana.
Pekkalaisen mukaan monet nuoret saivat odottaa oikeuden päätöstä, kunnes he täyttivät viisitoista ja saivat vankeus- tai kuritushuonetuomion – sitä nuoremmat saattoi voimassa olleen vuoden 1889 rikoslain mukaan tuomita vain kasvatuslaitokseen tai kuritettaviksi.
Valtiorikosoikeus siis rikkoi lakia tuomitessaan 14-vuotiaita kuritushuonerangaistuksiin.
”En ymmärrä, miksi lapsia syytettiin jopa valtio- tai maanpetoksesta. Harva oli todella mukana sodassa, suurin osa punakaartissa nälän ja työttömyyden takia, koska sieltä sai ruokaa ja luvattiin päivärahaa. Monet joutuivat vankileireille, vaikka heitä ei syytetty mistään. Toisia tuomittiin punaisten vanhempiensa ja näiden tekojen takia, kuten Vilho Laine, jonka isä oli Kangasalan punakaartin perustaja.”
KYMMENEN vuotta sitten Pekkalainen löysi vielä vankileirillä olleen lapsen haastateltavakseen: 101-vuotias
Anna Mäkinen oli joutunut Hämeenlinnan leirille pikkutyttönä äitinsä ja sisarensa kanssa, tultuaan pidätetyksi punaisten pakolaisten joukossa.
Äitiä ei syytetty mistään, eikä häntä myöhemmin löydy vankilistoistakaan, mutta hänet pidettiin joka tapauksessa leirillä keittiötyöläisenä.
Hän asui lastensa kanssa samoissa tiloissa varsinaisten vankien kanssa, kärsi nälästä ja syöpäläisistä.
Kun heidät päästettiin pois, laihtunut ja kaljuuntunut Anna joutui ensin tuberkuloosin takia sairaalaan, sitten lastenkotiin.
Nyt, kun sisällissodasta on jo yli sata vuotta, vankileirin kokeneita lapsia ei enää ole elossa. Siksi Pekkalainen ja ohjaaja Timo Korhonen etsivät tekeillä olevaan Tehtäisiin vaarattomaksi -dokumenttielokuvaan heidän jälkeläisiään.
Tarkoituksena on selvittää, miten sisällissodan vankeus, oikeudenkäynnit ja tuomiot vaikuttivat ne kokeneiden lasten elämään ja aikanaan heidän omaisiinsa.
KORHOSEN edellinen elokuva Sodan murtamat (2016) kertoi siitä, miten toisen maailmansodan kokemukset ja traumat siirtyivät seuraaviin sukupolviin. Äänessä olivat sotilaiden lapset, jotka muistelivat isiään ja sotaa, joka jatkui vielä kotonakin.
Timo Korhonen ohjaa Tehtäisiin vaarattomaksi -dokumentin.
”Etsintä sujuu todella eri tavoin kuin edellisen elokuvani kohdalla”, Timo Korhonen huokaa. ”Kun etsin henkilöitä siihen, puhelinsoittoja tuli heti kymmeniä. Valtavasta materiaalista oli hankalaa karsia lopulliset kahdeksan haastateltavaa.”
Lapsivankien omaisilta yhteydenottoja ei ole juuri tullut, vetoomuksista huolimatta. Pekkalaisen ja Korhosen mukaan yksi syy on se, ettei monissa perheissä edes tiedetä, että vanhemmilla tai isovanhemmilla on ollut tällainen kokemus.
”Olen soitellut ihmisille umpimähkään, vankilistojen nimien perusteella”, Pekkalainen kertoo. ”Se on ollut hidasta, valtava homma.”
Nyt, kun elokuvahanke on saanut tukea sekä Elokuvasäätiöltä että Suomen kulttuurirahastolta, työhön on onneksi saatu tutkimusavustaja.
Koossa on jo viisi ”hienoa tapausta”, yksi heistä tamperelainen kuvanveistäjä
Jussi Hietanen jälkeläisineen.
Punakaartin juoksupoikana 14-vuotiaana toiminut Hietanen (1903–1941) vangittiin huhtikuussa 1918, ja hän joutui odottamaan oikeudenkäyntiään seitsemän kuukautta. Syyte avunannosta valtiopetokseen hylättiin lopulta lokakuussa.
Aikuisena Hietanen valittiin suunnittelemaan punavankien muistomerkki Tampereelle, Kalevankankaan hautausmaalle. Patsas paljastettiin jatkosodan aikaan 1941 – vähän ennen kuin 38-vuotias taiteilija kaatui Kiestingin taistelussa.
”Hänen lapsenlapsensa ei tiennyt isoisän vangitsemisesta mitään”, Pekkalainen sanoo.
”Pikkupunakaartilaiset” valokuvattiin Kymissä sisällissodan aikaan vuonna 1918. Seitsemästä pojasta kuudella on leikkiase, yhdellä oikea.KUVA: KANSAN ARKISTO
ON MUITAKIN perheitä, joille vasta dokumentintekijät ovat kertoneet esivanhempien kokemuksesta.
”Vaikeneminen sisällissodasta on ollut hyvin yleistä, samalla tavoin kuin keskitysleirit tai
Stalinin vainot kokeneilla”, Timo Korhonen pohtii. ”Kun ihmisarvo on joskus poljettu tarpeeksi alas, siitä ei ole voinut puhua.”
”Kyllähän toisessa maailmansodassa traumatisoitumistakin hävettiin, mutta sen sodan kokemus oli vahvasti yhteinen. Siksi murtuminen oli helpompi selittää ja kestää. Sisällissodassa lapsena koettu vankeus ja tuomio taas oli hallitsevan järjestelmän laittomasti antama ja siksi vielä hävettävämpi asia.”
Ikävät kokemukset myös jatkuivat vuosikymmeniä: edessä saattoi olla virkakiellon tapainen syrjintä, armeijan kutsunnoista lähetettiin pois, kun oli punakaartitausta, tai ei päässyt upseerikouluun, vaikka olisi ollut edellytyksiä.
”Vielä 1960-luvulla punikki oli yleinen haukkumasana, josta haastatelluilla on kokemusta. Eräs nuori koki viisaaksi salata isän taustan, jotta seurustelukumppani ei jättäisi heti ihastuksen alussa”, Korhonen kertoo.
HÄNELLE elokuvakäsikirjoituksen työstäminen on ollut matka maailmaan, josta ei ole ollut omakohtaista tietoa: Korhonen on kotoisin Sotkamosta eli seudulta, jota sisällissodan taistelut tai jälkiselvittelyt eivät koskettaneet.
”Tämä työ on avannut minulle aivan uuden näkökulman Suomen historiaan. Se on myös aktivoinut ajattelua nykykotiseutuni eli Helsingin menneisyydestä, kun kävelylenkin varrelta löytyy useampikin punaisten teloituspaikka.”
Yhtä kiinnostavaa on ollut ”hypätä toisten elämään”. Keskustelut lapsivankien jälkeläisten kanssa ovat tuoneet esiin esimerkiksi sen, miten erilaisia käsityksiä samasta ihmisestä, kuten isästä, voi yhden perheen sisällä olla.
Koskettavinta projektissa on kuitenkin juuri se, miten vähän lapsivankien jälkeläisiä on ylipäätään löytynyt.
Siihen voi Korhosen mukaan hyvin olla toinenkin syy kuin menneisyydestä vaikeneminen: monet vankileireille joutuneet lapset olivat köyhiä, vailla huoltajia, ja siksi usein vailla tulevaisuutta.
Ei heille ehkä syntynytkään lapsia, joita nyt voisi tavoitella haastateltaviksi.
Kun Korhonen lähti itse jäljittämään nuorinta valtiorikosoikeudessa syytettyä lasta eli Erkki Meriaaltoa, tulokset olivat karut.
”Arkistoista löytyi tieto siitä, että aviottomana syntyneen Erkin äiti sai vuosina 1915–1921 köyhäinapua 40 kertaa, enemmän kuin kukaan muu Hämeenlinnassa. Veli, myös avioton lapsi, vietiin lastenkotiin kaksivuotiaana. Armeijan kutsunnoista löytyi tieto, että Erkki jätti tulematta niihin. Kuolleeksi hänet on julistettu vasta 1998.”
”Eipä 11-vuotiaana valtiorikosoikeuden eteen joutuneen lapsen elämä oikein lähtenyt urkenemaan.”
Fakta
Omaisia etsitään yhä elokuvaan
■ Dokumenttielokuvaa varten etsitään henkilöitä, joiden perhehistoriaan kuuluu alle 15-vuotiaan lapsen vangitseminen ja valtiorikosoikeuteen joutuminen vuonna 1918.
■ Elokuvaa käsikirjoittavat tutkija Tuulikki Pekkalainen ja elokuvaohjaaja Timo Korhonen, joka myös ohjaa sen. Tuotantoyhtiönä on Illume Oy.
■ Tekijöitä kiinnostaa erityisesti se, miten lapsena koettu vankeusaika ja tuomio vaikuttivat ihmiseen ja hänen elämänkohtaloonsa sekä seuraaviin sukupolviin. He haluavat kuulla perheitä, joiden historiaa tämä usein vaiettu kokemus on.
■ Henkilöitä, joita aihe koskee, pyydetään ottamaan yhteyttä Timo Korhoseen joko sähköpostilla
[email protected] tai puhelimitse 040 0365 770. ■ Yhteydenotto ei vielä tarkoita sitoutumista elokuvan tekemiseen.