Tämä puoli kun on jääkärille sellaista myyttistä ulottuvuutta
Ei mitään mystiikkaa. Heinäntekojärjellä hoidettavia asioita, jotka ainakin -harjoituksissa- saatiin yleensä toimimaan. Jos eivät veljet naputtele jotain, niin kirjoitan myöh.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tämä puoli kun on jääkärille sellaista myyttistä ulottuvuutta
Sekin on toki muistettava että meillä oli tuolloin kaksi panssariprikaatia, joilla myös oli tarvittava kalusto. Niiden iskukyky olisi todennäköisesti ollut kovaa luokkaa. Muiden jv-joukkojen taktiikka oli edellä mainittua, kalusto oli mitä oli ja varustus enintään heikko. Kaikkea puuttui, kriittistä materiaalia myöten ja liikkuvuus oli käytännössä nolla. Panssariprikaatit sen sijaan kyllä olivat ajan kriteerien mukaisesti mitaten kunnossa.
En ole tätä 80-luvun lopulla ilmestynyttä ruotsalaista sotakirjaa lukenut, mutta kuuleman mukaan tässä kuvataan Panssariprikaatin vastaisku Elimäen aukeilla etenevän vihollisen kylkeen.
Mikä muutti ajatusmaailman? Mikä sai luopumaan itsepetoksesta? Menemään nykyiseen taktiikkaan, jossa ei enää pysytä pelkästään jäykässä puolustuksessa.Vapaita 2-puoleisia harjoituksia ei siihen aikaan juurikaan ollut, vaan käsikirjoituksen mukaan mentiin.
Tervehtisin ilolla kirjoituksia, joissa avattaisiin soveltuvin osin sissien toimintaa 80-luvulla ryhmä- tai joukkuetasalla. Mikä oli tyypillinen tehtävänanto tiedusteluun tai liikenteen häiritsemiseen tms? Miten pitkään teidän oli tarkoitus toimia kesä/talvi, miten täydensitte jne.
Tämä puoli kun on jääkärille sellaista myyttistä ulottuvuutta
Mikä muutti ajatusmaailman? Mikä sai luopumaan itsepetoksesta? Menemään nykyiseen taktiikkaan, jossa ei enää pysytä pelkästään jäykässä puolustuksessa.
En ole tätä 80-luvun lopulla ilmestynyttä ruotsalaista sotakirjaa lukenut, mutta kuuleman mukaan tässä kuvataan Panssariprikaatin vastaisku Elimäen aukeilla etenevän vihollisen kylkeen.
Katso liite: 26373
Meillä oli Kattilaisten tasa, jossa oma JP x oli viivyttämässä ja vihollisen merijalkaväkiprikaatikin oli tehnyt maihinnousua. KTR 10 tukiVihollisen tiedustelupanssareita on havaittu valtatie 7:n suunnalla Uski-Nopala tasalla
Mikä muutti ajatusmaailman? Mikä sai luopumaan itsepetoksesta? Menemään nykyiseen taktiikkaan, jossa ei enää pysytä pelkästään jäykässä puolustuksessa.
Joo, uudesta ei mitään.En usko itsepetokseen, vaan tiedettyyn operatiivisen liikuntakyvyn puutteeseen. Silloin yritettiin miettiä alueilla pataljoonien sivustahyökkäyksiä. Periaatteessa ainoa tapa taistella niillä raameilla.
Ihan sama se on tänä päivänä. Jos ei suhtaudu jatkuvasti kriittisesti nykyiseenkään, homma ei pitemmän päälle toimi. En nyt enempää tästä avoimessa netissä. Vanhoja voi vapaammin muistella.
Joo, uudesta ei mitään.
Mutta sanotaanko nyt, että vapaat kaksipuoleiset taisteluharjoitukset, ilman käsikirjoitusta, niin olisivat saattaneet tehdä höpöä taktiikassa jo 80-luvulla.
Kyllä. Joskus joku kuulemma imrovisoi, mutta siitä saattoi tulla tietysti sanomista. Kerran eräs komentaja vei pataljoonansa rakenteilla olevan Päijänne-tunnelin kautta vihollisen selustaan, yllätti täydellisesti ja sotki koko sotapelin. Tämä tapahtui 1970-luvulla. Luovaa toimintaa, mutta ei sitä hyväksytty. Väärin sodittu.
Heikki Tiilikainen on kirjoittanut tästä kirjassaan Puolustusvoimat kylmässä sodassa. En muista tarkasti kuka teki ja mitä, mutta jotain tähän suuntaan.
Tässä olet ihan oikeassa. Tiilikaisen mainittu kirja on viihdyttävä ja sujuvasti kirjoitettu, jolla hän sai opusta jonkin verran myytyäkin. Täällä vakavassa keskustelussa sitä ei kannata siteerata. Eikä kukaan oikeasti vienyt pataljoonaansa Päijännetunnelin kautta vaan näin tapahtui ainoastaan karttaharjoituksessa. Joissa joukot välillä "lentävät" kartoilla tussiviivaa kelmulle piirtävän käden nopeudella. Tunnelirakentamisen ammattilaisten mukaan moinen maanalainen koukkaus ei olisi ollu mahdollinen.Heikki Tiilikaisen "Kylmän sodan kujanjuoksu" on valitettavan epäluotettava monelta osin, vaikka sujuvaa tarinointia sisältääkin. Toivon, että vaikka pitkäksi aikaa punaleimatuksikin, on käynnissä tai käynnistettäisiin kylmän sodan upseerikunnan haastatteluja opiksi tulevaa varten ja tulevaisuuden historiantutkijoiden lähdemateriaaliksi.
Mitä tulee kylmän sodan suunnitelmiin, niin MpKK on kerännyt tietoa vanhoista puolustussuunnitelmista 1960-luvusta alkaen. Sitä vanhemmat tiedot on menetetty kun tähän ei aikaisemmin ryhdytty. Tietysti nämäkin pysyvät kassakaapissa vielä pitkään.
No, tiedä häntä..kaipa pohjimmiltaan se että kun ikäluokka toisensa jälkeen miettii "ei tässä ole mitään järkeä", niin jossakin vaiheessa on riittävän monta tyyppiä sellaisissa tehtävissä että saa muutosta aikaan.Mikä muutti ajatusmaailman? Mikä sai luopumaan itsepetoksesta? Menemään nykyiseen taktiikkaan, jossa ei enää pysytä pelkästään jäykässä puolustuksessa.
Eihän niistä itää vastaan oleista suunnitelmista mitään paperille laitettu; ei ainakaan kukaan uraansa ajatteleva. NATOa vastaan oli YYA-yhteensopivat suunnitelmat siltä varalta että sotilaallisiin konsultaatioihin jouduttaisiin. Eli muistitiedon talteen keräämisestä siis on kysymys.Toki asiakirja-aineisto on ensisijaista, mutta uskon että muistitiedollakin olisi paljon annettavaa - se kun avaa niitä ristiriitoja jotka syntyvät asiakirjatodellisuuden ja asiatodellisuuden välillä