Eihän tämä vastaa tietenkään suoraan kysymykseen, mutta:
Ennen oltiin sissejä, mutta nykyään ei kun se voi olla liian sissyä. Kansainvälinen imago kärsii.
Uusi taistelutapa käyttää paljolti samoja elementtejä kuin mitä aiemmin sisseillessä käytettiin. Sissisodan taktiikkaa voi luonnehtia ehkä siten, että pyritään toimimaan sillä tavalla, että vastustajalle aiheutetaan mahdollisimman paljon haittaa ja tappioita pienillä omilla tappioilla. Ja siinä aktiivisuus, liike ja yllätyksellisyys ovat keskeisiä elementtejä.
Otetaan aikahyppy 80-luvulle ja palataan vallattoman nuoruusajan RVL filesiin raottaen peltistä muistojen keksipurkin kantta yhdeltä kulmalta.
Koulutuksessa olleet toimintatavat olivat enimmäkseen järkevän tuntuisia; koulutetun sissitoiminnan tarkoituksena oli välttää mahdollisimman paljon rinta rottingilla kiinteissä asemissa fronttailua. Sen sijaan pysyteltiin piilossa, iskettiin salaa ja yllättäen ja paineltiin karkuun kuin viimeistä päivää. Kiinni ei saanut jäädä. Parhaiten oltiin onnistuttu silloin kun räsähti, vahinkoa tuli, mutta mitään ei näkynyt eikä jälkiä löytynyt vastapuolen näkövinkkelistä katsottuna. (Talvella käytettiin latuverkostoa jälkien häivyttämiseen. Oli siinä oma hommansa pitää se kunnossa etenkin jos sateli lunta.)
Toiminta ei ollut yleensä jäykän kaavamaista, vaikka tietty struktuuri siinä olikin. Joskus oli pakko tehdä koulutusmielessä esim. koottuja iskuja epäedullisista olosuhteista huolimatta, sillä harjoituksissa oli oma lukujärjestyksensä. Vastapeluri pelasi leikeissä paitsi mek/jv -roolia, myös vastasissitoimintaa ja osat vaihtelivat eri harjoituksissa aikaa myöten, joten koulutuksellisesti saatiin sitä sisältöä, mitä tarvittiin. Nuorempi saapumiserä oli mek/jv + vastasissi ja joskus sparrattiin yhdessä jäsentenvälisesti (toinen RVL osasto alueella) sekä kertaalleen oltiin myös maaliosastona ohi ajaessa PV: n Sodankylän sisseille. Rajakoulussa oli oma ohjelmansa. Komppanialla, joukkueilla ja ryhmillä oli kulloisessakin harjoituksessa omat toiminta-alueensa ja käsikirjoituksen mukainen tehtävä.
Tyypilliset harjoitukset eli metsäkeikat kestivät viikon tai kaksi. Meillä oli myös lukuisia lyhyempiä reissuja, mutta niissä oli rajatumpia aiheita. Huollollisesti oltiin ns. omatoimisia eli metsäreissuilla ollessa tehtiin kaikki itse polttopuita ja telttakeppejä myöten. Meillä oli käytössä myös sissikoiria, jotka olivat tilanteesta riippuen omalla tai vastustajan puolella. Ai niin, tervehenkistä ja reipasta liikkumista metsässä tuli kuin itsestään. Siihen tottui.
Sissitoiminnassa oli kaksi pääasiallista toimintatapaa, koottu, hajautettu ja hajautettu. Sanoinko jo hajautettu? Jänikseksi luulevat...
Koottua toimintaa harjoitettiin useimmiten, kun joukkue tai komppania siirtyi jonnekin. Tai tehtiin se koottu isku. Kootusti saatettiin myös majoittua ja harjoitella äkkilähtöä kimpsujen ja kampsujen kanssa kanssa yönselkään (tässä oli varsin tiukka aikatavoite ja kaminat yms. piti olla mukana vaikka liekkiä puskevina). Kootusti liikkuessa jälkipartiolla oli talvisaikaan puolen tunnin aikaviive viimeiseen ryhmään jos takaa-ajo oli päällä ja ryhmien aikaväli oli olemassa, joten se koottu oli varsin suhteellinen käsite. Taistelusta irtauduttuessa tai ryhmityttäessä jonnekin/siirryttäessä ”turvallisissa” oloissa saatettiin mennä hopon poppoona.
Hajautetun toiminnan tienvarsivaiheessa toimittiin ryhmäkokoonpanossa (RVL 10 äijää eli 3 partiota + rj) ja hajautetun toiminnan perusyksikkö oli kolmen miehen vahvuinen partio. Hajautetussa oltaessa ei yleensä nähnyt kaikkia oman ryhmän poikia samana päivänä. Osa oli tienvarsitoiminnassa, osa levossa/huollossa, Y -pisteellä tai postilaatikolla tai hiihtämässä latuverkkoa tai tekemässä polttopuita jne. Kouluttajia ei välttämättä nähnyt ihan joka päivä. Huki oli yleensä kestoltaan esim. 6h.
Toiminnan tavoitteena oli hidastaa ja häiritä vihollisen maahantunkeutujan* kärkeä, väistää ja siirtyä sen jälkeen tuhoamaan huoltoyhteyksiä ja -kuljetuksia. Ja tietysti tuottaa tiedustelutietoa vihollistoiminnasta sekä sitoa mahdollisimman paljon joukkoja vihollisen selustaan.
Pitempiaikainen ja tuloksekas sissitoiminta edellyttää luonnollisesti tiettyjä ennakkovalmisteluja kaikkinaisen materiaalin varastoimisen ja kätkemisen suhteen. Toiminta-aika esim. joukkueen toiminta-alueella riippuu annetusta tehtävästä sekä vihollisen toiminnasta. Tehtävissä oli usein aikaraja, mutta tätä tarkasteltaessa on otettava huomioon myös harjoitusten kokonaiskesto. Liikenteenlaskennassa oltiin siis vain rajoitettu aika, esim. 2vrk, sillä muutakin piti keikan aikana ehtiä tehdä.
Tyypillisiä ja yleisimpiä hommia vihulaisen kiusaksi:
- kärjen hidastaminen
- liikenteen laskenta
- huoltoliikenteen estäminen, haittaaminen ja tuhoaminen (polttoaine- ja ammushuolto etusijalla)
- huoltotukikohtien tiedusteleminen ja tuhoaminen
- etsintä- ja takaa-ajopartioiden väistäminen tai tuhoaminen
- miinoittaminen ja ansoittaminen
Lisäksi paljon muuta kivaa.
Olisiko tuollainen toiminta onnistunut ja millaista vaikutusta sillä olisi ollut viholliseen maahantunkeutujaan*? Jos sillä oli edes jonkinlainen konfliktia ehkäisevä vaikutus, tavoite saavutettiin mielestäni täysin.
(*= Smiert ***** okupantam!)