Kenttäpuhelimet ja radiot. Huomasinpa että minulla on ao. kirja ja sieltä katselemaan LV 305:n innoittamana. LV 301 ja 302 lienevät jollain tapaa edeltäjä/rinnakkaiset 305:lle. Kirjan mukaan 301 ja 302 poistettu 80-luvun lopulla.
LV 305 poistettu 2000-luvun alkuvuosina. Sen antennista (Kulikova) todella sanotaan, että sen käsittelyssä tietty kovakouraisuus oli jopa suositeltavaa. Sormien säästämiseksi antennin lukituslinkku avattiin esimerkiksi puuhun lyömällä
.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kenttäpuhelin
TA-57 kun mainittiin, niin sehän on itselleni täysin tuntematon suuruus. Kerran nähnyt vain useita häkillisiä matkalla jonnekin Mikkelissa kertauksissa.
Siksi olikin kiinnostavaa googlettaa esille tämä venäläinen opetusvideo. Nytpähän tiedän minäkin. Kohdasta 0:20 eteenpäin pääsee jyvälle, jos ei laillani ymmärrä vasenkätistä.
Kirjan mukaan puhelimen hankinta vuonna 1972 1500 kpl oli eka varsinainen kenttäpuhelinhankinta sodan jälkeen. Erilaisten asejärjestelmien mukana on voinut tulla enemmänkin, tarkennetaan.
Koneiston kosteuden kestävyys on saatu aikaan suojalakalla, muuten se on hyvin avoin. "Jos puhelimen sisään on joutunut vettä, on se heti ravistettava sieltä pois": toteaa käyttöohje.
PUTE kumppaneineen ja P78 kuuluvat myös ketjun aikakaudelle. Minulle koulutettiin seuraavalla vuosikymmenellä molemmat. Tosin PUTE vain kerran Aukissa, "kun kerran joka tapauksessa tulette näihin törmäämään kertauksissa". Siinä olivat väärässä, P78:a on vain näkynyt.
PUTE oli kuulemma 80-luvulla PV:n yleisin kenttäpuhelin. Niitä ja kaltaisiaan on ollut paljon myynnissä ylijäämämyymälöissä. Tästä voinemme päätellä, että se on jokseenkin poistettu SA-varauksista? Onhan se siis sota-ajan tuotantoa. Muistan sen kuitenkin toimivaksi vehkeeksi, eikä se herättänyt mitään kommentointia silloin ammoin Aukin yläkerran käytävällä.
http://www.koalakustannus.fi/kirjat/kirja.php?id_prd=198