1980-luvun SA

Tämä(kin) summaa sitä, miten mielenkiintoinen aihe tässä on käsittelyssä. Olen aika ajoin miettinyt tätä kylmän sodan puolustusvalmiutta ja mahdollisen vastarinnan mielekkyyttä tilanteissa, joissa mikään positiivinen lopputulos ei oikein vaikuta mahdolliselta. Historiasta olen ollut huomaavinani, että yleensä on kannattanut edes yrittää puolustautua, koska maailmanpoliittisten onnenpotkujen mahdollisuus (esim. Talvisodasta selviäminen itsenäisenä ja "uuden Talvisodan" peruuntuminen Saksan vastustukseen 1940 lopulla). Ehkäpä Tanska pärjäsi mukavammin, koska sen poliitikot vesittivät sotilaiden halun vastarinnan tekemisestä. Toisaalta - episodi on kaiken kaikkiaan häpeällinen ja samalla heitettiin Norja suden suuhun. Neuvostoliiton - ja monen muunkin diktatuurin - toiminnasta taas on voinut todeta että säyseästi antautuneet talutetaan vähintään yhtä julmasti teurastettavaksi. Venäjästä taas nykykuvioilla voi todeta, että se on kaikkein armottomin, epäreiluin ja julmin niille, jotka ovat sitä kohtaan kaikkein säyseimpiä.

Toisaalta - perheellisenä on huomattavasti helpompi ymmärtää sitäkin, että taivutaan huonoon ratkaisuun jotta välitön vaara ja omien läheisten kärsimys väistyy edes hetkeksi. Toisaalta se on lyhytnäköistä ajattelua, että vaihdetaan pikkuhiljaa vapautta turvallisuuteen pakon edessä. Ei se siitä kuitenkaan ilman verenvuodatusta toiseen suuntaan käänny, yleensä vaatimukset vain lisääntyy sitä mukaa kun ei ole enää mitään mahdollisuutta laittaa kovaa kovaa vastaan.

Oli miten oli - pysyn siinä kannassa että vastaan pitää panna (olisi pitänyt Kylmän sodan aikana ja ehdottomasti myös nyt, jolloin voimasuhteet onneksi suotuisammat) joka tilanteessa - Suomen nyt ainakin. Vaikka tulisi turpaan ja kärsimykset olisivat tietysti hirvittäviä, niin lopputulos ei liene merkittävästi huonompi kuin ilman vastarintaa. Jos joku on valmis tunkeutumaan maahan ja tappamaan kotimaataan oikeutetusti puolustavia sotilaita, ei se antautuneen maan, yhteiskunnan ja kansan kohtelukaan tule olemaan mitään helläkätistä vaikka sitten mentäisiin heittelemään kukkasia "vapauttajien" panssarivaunujen päälle. Hertta Kuusinen sanoi 1948, että "Tsekkoslovakian tie on meidän tiemme", mutta 20 vuotta myöhemmin tuskin olisi enää sanonut näin, vaikka Stalinkin oli jo kuollut ja kuopattu.



Varsin todenmukainen skenaario ajatellen tositilannetta. Siinä olisi ehkä suomalainen psv:n ampuja saanut ensikohtaamisessa sen (ratkaisevan?) parin sekunnin kaulan, jos venäläinen panssarimies olisi empinyt laukaista luullen hetken omaksi vaunuksi.

Ylipäänsä Suomen puolustuksen uskottavuus on nojannut helposti jonnekin vuosituhannen vaihteeseen pitkälti siihen, että sotilaat monessakin aselajissa osoittavat kuolemaa halveksuvaa rohkeutta ja uhrimieltä. Kyllähän sitäkin tarvittaisiin yhä, mutta onneksi nykyisin voi sentään sanoa, että on laadukasta kalustoakin ja ammattitaitoista osaamista. Nykyinen Leo 2A6 on tietysti yhä harvalukuinen näky, mutta ainakin sen miehistö voi luottaa siihen että kunhan vastustajan ilmasta-maahan-kyvyt pidetään aisoissa, se voi tuhota jopa etusektorista ihan mitä tahansa taistelukentällä sitten vastaan tuleekin. Ja mitähän vaikkapa vuoden 1985 Puolustusvoimat olisi antanut NLAW-tason pst-kyvyistä?



Epäilemättä tämä on vaikuttanut. Toisaalta - esim. Viron itsenäistymiseen liittyen muistetaan helposti Koiviston "toppuuttelu" projektiin liittyen. Ei kuitenkaan aina muisteta Suomen pitkäaikaista, vaivihkaista apua Koiviston aikana Viron itsenäistymisessä (mm. oman rahan luominen tyhjästä tapahtui pitkälti Suomen avulla). Koivisto yliarvioi Neuvostoliiton kestävyyden, ja tästä syystä hän ei pitänyt itsenäistymistä realistisena sillä hetkellä, vaikka varmasti Viroa ja kumppaneita sympatiseerasikin. Koivisto oli väärässä siinä arviossaan.
Vastarintaa pitää tehdä heti ja armotta, se on selvä.
Mitä tulee sitten menneiden vuosikymmenten mahdollisuuksiin, niin kyllähän muutamat harjoitukset sellaisia olivat, että jo varusmiehenä 90-luvulla oli mental note, että tsekkaa tositilanteessa jotta voiko tehdä toisin kuin nyt :). Puhumattakaan enemmän järjellisenä reserviläisenä nyt kun asioita katsoo taaksepäin. Kyllä se mainitsemasi kuoleman halveksuminen ja uhrimieleen luottaminen voi hyvinkin pitää paikkansa.
 
Kaikki tiesivät että Neuvostoliitto kävi kuolonkorinoitaan 80-luvun lopussa, mutta vasta jälkeenpäin. Eikä Koivisto ollut yksin toppuutellessaan itä-euroopan vapautumiskiimaa. Esim Bush Sr ehdotti vakavissaa Gorballe NL:n interventiota Romaniassa Ceausescun kaatumisen aikaan, hän pelkäsi ihan tosissaan laajempaa sisällissotaa joka leviäisi koko itäblokkiin. Lähteenä Viktor Sebestyenin kirja Revolution 1989- Fall of the Soviet empire.

Näin on. En itse laske tätä Koiviston osalta miksikään suureksi häpeäksi. Vilpittömin mielin oli parhaan arvionsa varassa, eikä se eronnut monista muista.
 
90-luvun alussa itsenäistymisen jälkeen Viro sai tukea. Evp. upseereita lähti laittamaan pystyyn Viron puolustusvoimia ja rajavartiolaitosta. Virolaisia upseereita koulutettiin Suomessa, mm. tuolloisessa Kadettikoulussa. Materiaalitukea tuli Suomen lisäksi (mm. 105mm tykistöä) ainakin Ruotsilta.
 
Itse asiassa suomalaisia upseereita kävi opettamassa jo ennen Viron itsenäistymistä. Virallinen Suomi tuskin asiasta tiesi mitään.

Virohan sai Suomesta hyvän kummin asevoimien rakentamiseen.

Toki muutama vuosi yritettiin amerikkalais virolaisen evp. upseerin johdolla. Entisen suurvalta upseerin suunnitelma oli suorastaan nerokas. Muutama ammattisotilaista koostuva pataljoona joka tekisi vastarintaa niin kauan, että CNN ehtisi paikalle.
 
Jos en ihan väärässä liene, niin Afganistanin miehityksen jälkeen oli paljon ja lukuisia kertausharjoituksia monen vuoden ajan.

Muistelen, että isäukkoni, tuolloin jo aikamiehiä (40+), oli joskus 80-luvun puolivälin jälkeen kertaamassa jossain siltavahtiroolissa (ja tietysti perisuomalaiseen tyyliin harmissaan, että ei enää "kelpaa etulinjaan" mutta silti tyytyväisenä että on joku homma).

En ollut kovin vanha koska muistikuvat on hataria, mutta muistan että äijä pelmahti jossain yhteydessä kesken harjoituksen käymään kotona. Oli kuuskekkoset ja pitkät kumisaappaat. Kivääristä en ole ihan varma, tuskin oli.

Subjektiivinen kokemukseni tukee tätä ahkeraa kertaamista siis, jopa sen tiukimman kärjen ulkopuolella.
 
Kun sitten 2000-luvun alussa saatiin Leopard 2A4:t, loppui neukkuvaunujen hehkuttaminen todella nopeasti.

Älä nyt yleistä, onhan Igor Kopiloff & Co. :sneaky:

Aika realistinen näkemys oli siinä vaiheessa, kun Leopardit muistaakseni juuri hankittu mutta T-72 (ja 55M!) vielä vahvasti rivissä. TV:ssä joku upseerismies puhui näistä 72:n maastoon soveltumisista ymymym vähän, mutta loppukaneettina totesi, että on se panssarintorjunnassakin vähintään paljon parempi kuin mikään sinkokalusto.

Toiseen ääripäähän meni tietysti MOT:in legendaarinen jakso Itä-Saksan asekaupoista, jotka olivat tietysti ihan p**kaa, pääasiallisena perusteluna, että kun Leopard kakkonen on paljon parempi kuin T-72M1. Aika "osaavaa" työtä toimittelijoilta.
 
Se kertoo kaiken oleellisen siitä, mikä katastrofi suomalaiselle panssariaselajille T-80:n valinta tuolloin olisi ollut.

Kokonaispuolustuksen kannalta ei ehkä aivan yhtä paha, kuin jos Hornetin sijaan olisi otettu MiG-29, mutta samansuuntaista kuitenkin.

Ja samaahan se on idän lentokaluston kanssakin (totuudenmukaisuus kyseenalainen tai liioiteltu): "MiG-29 ja Su-25 nousee roskaiselta kiitoradalta siinä missä F-16 ei pääse edes ilmaan jos siinä on muutama pikkukivi alla". Sotatekniikasta ja etenkin ilmavoimista pitkään pinnallisesti kiinnostuneena olen itsekin pienenä poikana ahminut tätä neukkutekniikan kestävyysmyyttiä ihan oman tarpeen verran, ja siihen uskonutkin. Todellisuudessa näyttää siltä, että MiG-21:n jälkeen kaikki Neuvostoliitossa tuotettu ilmasotavälineistö on alkanut ensin vähemmän, sitten enemmän jäämään jälkeen länsimaiselle vastaavalle.

Ehkäpä tämä kylmän sodan aikainen aivan liian pitkälle mennyt neukkuase"nostalgia" on jonkinlaista erikoista kulttuurillista jatkumoa sillekin, että sotien aikaan varusteköyhä armeijamme otti käyttöön ja loi tunnesiteitä täsmälleen samoihin vehkeisiin, joilla heitä yritettiin säännöllisesti tappaa. Kun suomalainen sai kaadetulta neukulta Degtarjevin tai korjattiin kevyesti vaurioitunut T-34 entisiä omistajiaan vastaan, ne eivät enää olleetkaan ihan mitä tahansa vekottimia vaan Emma ja Sotka...jne. Mosin-Nagantin pohjaltahan taisi olla tavalla tai toisella koko kiväärikalustomme koottu jo kauan ennen sotia.
 
Olen vähän samoilla linjoilla että vuoden 1944 Suomi ja 2018 Suomi ovat kovin erilaisia tässä mielessä.

Jep. Agraariyhteiskuntaa käytetään nykyisin paljon haukkumasanana, mutta yksi sellaisen ominaisuus on se, että kukin sen osa pystyy elelemään hiljaiseloa tuottaen omat tarpeensa jostakin.

Nykyaikainen, verkostoitunut ja erikoistumiseen perustuva teollisuusmaiden (ja vähän kehittyneempien kehitysmaidenkin) toiminta sen sijaan on HYVIN herkkä häiriötilanteille. Kun sen yhden erikoistuneen osan napsaisee pois, niin sitä ei ihan hevillä takaisin saadakaan.
 
Kokonaispuolustuksen kannalta ei ehkä aivan yhtä paha, kuin jos Hornetin sijaan olisi otettu MiG-29, mutta samansuuntaista kuitenkin.

Ja samaahan se on idän lentokaluston kanssakin (totuudenmukaisuus kyseenalainen tai liioiteltu): "MiG-29 ja Su-25 nousee roskaiselta kiitoradalta siinä missä F-16 ei pääse edes ilmaan jos siinä on muutama pikkukivi alla". Sotatekniikasta ja etenkin ilmavoimista pitkään pinnallisesti kiinnostuneena olen itsekin pienenä poikana ahminut tätä neukkutekniikan kestävyysmyyttiä ihan oman tarpeen verran, ja siihen uskonutkin. Todellisuudessa näyttää siltä, että MiG-21:n jälkeen kaikki Neuvostoliitossa tuotettu ilmasotavälineistö on alkanut ensin vähemmän, sitten enemmän jäämään jälkeen länsimaiselle vastaavalle.

Ehkäpä tämä kylmän sodan aikainen aivan liian pitkälle mennyt neukkuase"nostalgia" on jonkinlaista erikoista kulttuurillista jatkumoa sillekin, että sotien aikaan varusteköyhä armeijamme otti käyttöön ja loi tunnesiteitä täsmälleen samoihin vehkeisiin, joilla heitä yritettiin säännöllisesti tappaa. Kun suomalainen sai kaadetulta neukulta Degtarjevin tai korjattiin kevyesti vaurioitunut T-34 entisiä omistajiaan vastaan, ne eivät enää olleetkaan ihan mitä tahansa vekottimia vaan Emma ja Sotka...jne. Mosin-Nagantin pohjaltahan taisi olla tavalla tai toisella koko kiväärikalustomme koottu jo kauan ennen sotia.
We have a thing called "itsesuggestio" you know? Pakko niitä meillä olevia itävehkeitä on ollut kehua että edes itse niihin luottaisimme, se on ollut jonkillaista mielenhallintaa.
 
Tuttu kaveri vm 73 oli kuulemma omana inttiaikanaan Santiksessa hevosmiehenä. En tiedä mikä oli se toimenkuva sielä, mutta kuulemma viimeinen/ viimeisiä siinä hommassa. Vai ehkä se homma olikin se tiedotus..

Olihan meillä täällä Lappeenrannassakin vielä hetki sitten rakuunoita. Tosin hevosiahan heillä ei ihan hetkeen ole ollut ;)

Ilmeisesti Suomessa ei kuitenkaan ratsuväkiperinteitä pidetty niin vahvoina, että olisi lähdetty angloamerikkalaiseen tyyliin omaksumaan niitä panssarijääkärihommiin. Olisiko BMP / CV -"cavalry"miehenä (vielä joku korskea tunnusmerkki tästä statuksesta lomapukuun) parempi loma-aikojen "saanti" kuin ihan vaan panssarijääkärinä? :cool: Heppatytöt piirittämässä paikallisissa?
 
We have a thing called "itsesuggestio" you know? Pakko niitä meillä olevia itävehkeitä on ollut kehua että edes itse niihin luottaisimme, se on ollut jonkillaista mielenhallintaa.

Totta. Jotenkin tämä nykymallinen pragmaattisuus maistuu hyvin. Itärautaa ei hehkuteta, mutta ei inhotakaan - romurautaa halvemmalla hankitut älli-tällit eivät aiheuta inhoreaktioita vaan ne nähdään edullisena ratkaisuna saada suojattua liikuntakykyä taistelukentälle, joka muuten puuttuisi moneltakin. Ja näin ulkopuolisena kadunmiespohjan tarkastelijana "aave-Bemari" näyttää varsin nokkelalta hommalta vaikka eihän se mikään CV olekaan.
 
Jokaiselle (varsinkin aloittelevalle) hevosenomistajalle voin suositella PV:n Hevosopas- kirjasta. Vaikka ei kaivaisikaan hevospoteroita tai kuormaisi hevosia junaan, niin nuo sotahommat poislukien ko. kirjanen tarjoaa kattavan perustiedon kyseisen elikon käytöstä ja hoidosta ilman mitään nykyajan hömpötyksiä. Saatavilla antikvaareista ja esim. Swat-teamista.Katso liite: 26548

Perustuukohan tämä 'kansantaiteilijan' kappale ko. opukseen?
 
Perustuukohan tämä 'kansantaiteilijan' kappale ko. opukseen?
Muistelisin tuon olevan jopa sanasta sanaan laulettu.
Noista Lappeenrannan rakuunoita vielä. Taidettiin joskus 80-luvulla uutisoida, että nyt loppui Puolustusvoimilta hevosen käyttö. Toki ehkä sitten perinneyksiköt jne. ovat heppojansa pitäneet.
 
Sitä torrakkoa oli mahdoton putsata ilman että veri valui. Ei putsauksessa, mutta takaisin kokoon kasatessa.

Pääsin helpolla valmiiseen pöytään, kun ammuin vaan muiden putsaamalla KvKK:lla. Jäi siis vehkeestä osaoptimoidut hyvät muistot, koska osuin sillä hehtaaritähtäimellä helposti maaleihin niin että kysyttiin, että olenko kenties ampunut aiemminkin kk:lla. Joo, harva se päivä kotipihalla...not.

Mutta kyllähän minä uskon, että se on todellisuudessa eräänlainen nykyaikaisempi Lahti-Saloranta, kootut virheet ja ongelmat.
 
Pääsin helpolla valmiiseen pöytään, kun ammuin vaan muiden putsaamalla KvKK:lla. Jäi siis vehkeestä osaoptimoidut hyvät muistot, koska osuin sillä hehtaaritähtäimellä helposti maaleihin niin että kysyttiin, että olenko kenties ampunut aiemminkin kk:lla. Joo, harva se päivä kotipihalla...not.

Mutta kyllähän minä uskon, että se on todellisuudessa eräänlainen nykyaikaisempi Lahti-Saloranta, kootut virheet ja ongelmat.
Jes, kirjoitinkin että tarkka ase oli. Ensimmäistä kertaa oli kädessä ja jälkeä tuli. Mutta tosiaan, aika vähän sitä tuli loppujen lopuksi käpisteltyä joten ne muistot syntyi niistä kolmesta neljästä kerrasta kun pääsi ampumaan.
Muuten näin rantapyssyn miehenä lienee paree todeta vain, notta asiat ovat huonossa jamassa jos joutuu ampumaan vihulaista millään alle 130 mm aseella... :camo:
 
Jes, kirjoitinkin että tarkka ase oli. Ensimmäistä kertaa oli kädessä ja jälkeä tuli. Mutta tosiaan, aika vähän sitä tuli loppujen lopuksi käpisteltyä joten ne muistot syntyi niistä kolmesta neljästä kerrasta kun pääsi ampumaan.
Muuten näin rantapyssyn miehenä lienee paree todeta vain, notta asiat ovat huonossa jamassa jos joutuu ampumaan vihulaista millään alle 130 mm aseella... :camo:
Radalla KvKK on kiva peli, mutta maastossa ei. Epäergonominen kantaa, sekä jumia tulee. Lumikelit oli omien muistojen mukaan "epävarmimmat". Asiaa ei myöskään helpottanut huonosti suunniteltu viritys (olisi pitänyt olla kahvasta suoraan, eikä siitä tapista).
 
Back
Top