Su-25 käyttöä pitäisin varsin uskaliaana, Georgiassa niitä kerkesi tippumaan ainakin 4 muutamassa päivässä ja täällä ne toimisivat täysin integroitua järjestelmää vastaan.
No, samaa voisi sanoa melkeinpä mistä hyvänsä vanhasta venäläisestä sotakapineesta: Su-24, T-72, huonosti motivoitunut varusmies...
Jassminien ennaltaehkäisevä vaikutus on vähän kuin katumuspillerillä. Ekaksi tapahtuu vahinko ja sitten korjataan vahinko.
Eli mahdollinen vastustajamme tietää että meillä on kyky vaikuttaa syvälle heidän alueelleen, jos he hyökkäävät.
Mutta heillä ei ole pelkoa että tuhoaisimme Pietarin ilman sodanjulistusta. Toki Kremlin trollit tätäkin ovat tosissaan hs.fi keskustelupalstalla esittäneet.
Tuossapa on harvinaisen hauska vertaus!
Täällä tunnutaan antavan aika kova arvo JASSM ohjukselle jotka maksavat 1,5milj€?/Kpl. Joita meillä on 70kpl ja jotka vaativat lentävän lavetin jotta ne saadaan toimitettua kohteeseen.
Mitä noilla räiskitään? Naapurin infraa... Veikkaan, että koiviston öljysatama ei ole prioriteetti listalla koska käytännössä itämeri olisi sillä öljymäärällä kuollut meri. Lisäksi mitä hyötyä siitä saataisiin? Se ei naapurin taisteleviä joukkoja juurikaan hidastaisi. Maantie- ja rautatie sillat olisivat hyviä maaleja. Ne voidaan toki korjata tai kiertää joten vaikutus olisi lähinnä hidastus sillä oletuksella, että naapuri tarvitsee täydennystä niiden kautta. Varikot, tiedustelu, tilannekuva, ilmatorjunta, asealustat... Hyviä maaleja mutta osittain aika kriittisiä ja vaatisivat syvätiedustelu kyvyn jota meillä ei ole nimeksikään. Ei ainakaan raaliaikaista. Lentokentät... infra on korjattavissa ja kiitorata korjattavissa hyvinkin nopeasti siihen kuntoon, että sotilas kalusto siltä pystyy operoimaan. Itse koneet vaikea löytää.
Mielestäni suhtaudut tässä nyt aika negatiivisesti siltä osin, ettei mitään tietoa saataisi ulkopuolisista lähteistä. Tiedustelutiedon toimittamisen ei pitäisi olla mahdotonta suurvallalle, joka sympatisoi kanssamme. Koko arsenaalia ei silläkään toki ole käytössä, ellei se halua itse osaksi konfliktia, mutta esimerkiksi satelliitin keräämät tiedot voivat olla hyvinkin merkittäviä. Lisäksi lienee potentiaalisesti mahdollista hyödyntää kaupallisia sovellutuksia.
Siinä tapauksessa, että reaaliaikaista tiedustelutietoa ei ole saatavilla, jäljelle jää yhä kiinteä infrastruktuuri, josta olemme aika lailla samaa mieltä mm. siltojen osalta. Sen sijaan lentotukikohdista olen erimieltä.
Suurvalloilla toiminta on harvoin kovin sutjakkaa ja virtaviivaista. Ei siellä ole puhettakaan, että olisi suora maantie ja sen päässä kaksi hävittäjää valmiina lähtöön parin minuutin varoitusajalla. Parhaassakin tapauksessa siellä on iso lentotukikohta, jossa koneet ovat sirpalesuojissa tai seisonta-alueilla kiitoradan vieressä. Sellaiseen voi iskeä sokkonakin, ja jos tukikohta on käytössä, niin tulostakin tulee kiitettävästi.
Alla oleva kuva on viime syyskuulta Syyriasta:
Jokainen voi itsekin haeskella venäläisten tukikohtia Suomen lähialueella Google Mapsista tai Earthista, ja jos on laiska, voi ottaa avuksi Wikipedian listauksen tukikohdista helpottamaan työtä. Kannattaa aloittaa esim. sellaisista paikoista kuin Besovets, Pihkova ja Siversky. Jos unohdetaan laskuista Muurmanskin alueen tukikohdat, jotka ovat aika kaukana ajatellen operaatioita Kaakkois-Suomessa (todennäköinen hyökkäyssuunta, IMHO), niin tukikohtia (aktiivisia tai hylättyjä) on vähän. Aika äkkiä ymmärtää, että kun satoja koneita aletaan sijoittelemaan tukikohtiin - tai luoja varjele siviilikentille ilman mitään suojaa, syntyy herkullisia tilanteita risteilyohjusten käytölle.
Ok, tilanteet muuttuvat. Voi olla, että venäläiset eivät uskalla lentää JASSM:n kantamalla olevista tukikohdista. Jos näin onnekkaasti kävisi (tukikohtien nykyinen sijoitus ei ajatusta tue), niin se ei ole menetys, vaan puoli voittoa. Mitä kauempana olevilta kentiltä venäläiset lentävät, sitä vähemmän lentosuoritteita he pystyvät päivän aikana lentämään. Jos venäläiset haluavat lentää Murmanskista tai Moskovasta Vaalimaalle pommittamaan passikoppeja, niin sen kun. Samaten joillakin konetyypeillä operointi estyy kokonaan, jos pitäisi operoida noin kaukaa.
En yksinkertaisesti näe, että panos hyötysuhde olisi niin hyvä että siihen kannattaa sijoittaa melkein puoltamiljardia joka on muualta pois. Onhan se kiva mutta vieläkin näen tärkeämmäksi kyvyn vaikuttaa tehokkaasti vihollisen taisteleviin joukkoihin. Paskamaista elää maailmassa jossa on rajalliset resurssit ja paskamaista olla satamiljoonaisen sotaisan kansan naapurissa joka haluaa olla suurvalta vaikka meitä on vain viisi miljoonaa.
Itse näen PV:n hankintalistan monessa suhteessa voimien jakamisena sen sijaan kun niitä pitäisi keskittää jotta saataisiin paras mahdollinen teho joka meidän on saatava jos meinataan pärjätä.
Jos leikin hetken psykologia, niin minusta tuntuu, että tämä kaukovaikuttamisen kritisointi kumpuaa puolustusbudjetin leikkauksista. PV:n kehityspäätökset tehtiin vuosia sitten, aikana jolloin oli vielä rahaa, jolla ostaa muutakin puolustusmateriaalia. Nyt kun kukkarossa on enää kolikot, rahat menevät luonnollisesti etusijassa sellaisiin hankkeisiin, jotka pantiin alulle jo lihavina vuosina. Rahaa ei ole enää samalla tavalla aloittaa uusia, sinällään tärkeitä, hankkeita, ja siitä seuraavat negatiiviset tunteet kohdistetaan kaukovaikutusaseisiin.