YliKoo
Greatest Leader
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005398991.htmlAhvenanmaahan kohdistui harvinaisen mittava palvelunestohyökkäys – samaan aikaan käynnissä oli Zapad-sotaharjoitus
Tervetuloa Ahvenanmaalle -kyltti Maarianhaminassa. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Julkaistu: 6.10. 20:17 , Päivitetty: 6.10. 20:21
AHVENANMAA
Ainakaan julkisuudessa ei ole esitetty tietoja, että tapaus liittyisi Venäjän Zapad-sotaharjoitukseen.
Ahvenanmaan verkkoliikenteeseen kohdistui syyskuun puolivälissä poikkeuksellisen mittava, puoli tuntia kestänyt palvelunestohyökkäys, kertoo teleoperaattori Ålcom.
– Tämän suuruusluokan palvelunestohyökkäystä emme ole nähneet (Ahvenanmaalla) aiemmin, arvioi toimitusjohtajaDaniel Dahlén STT:lle perjantaina.
15. syyskuuta tapahtunut hyökkäys kaatoi ahvenanmaalaisia verkkosivuja sekä häiritsi verkkoliikennettä ja verkon kautta soitettavia IP-puheluita.
– Havaitsimme tuolloin, että hyökkäyksiä kohdistui myös muihin maihin, kuten Norjaan, Britanniaan ja Alankomaihin, mutta ei lähialueellemme, kertoi Dahlén.
Samaan aikaan Itämerellä oli käynnissä Venäjän ja Valko-Venäjän suuri Zapad-sotaharjoitus, joka alkoi virallisesti 14. syyskuuta. Ainakaan julkisuudessa ei kuitenkaan ole esitetty tietoja, että Ahvenanmaan palvelunestohyökkäyksellä olisi yhteyttä harjoitukseen.
Ahvenanmaa on strategisesti tärkeä alue Itämeren alueen puolustus- ja turvallisuuskysymyksissä.
Vastaavanlaisia hyökkäyksiä koko Suomessa useita vuodessa
Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta arvioidaan, että Ahvenanmaahan kohdistunut palvelunestohyökkäys ei ollut poikkeuksellinen koko Suomen tai Euroopan mittakaavassa. Tietoturva-asiantuntija Tomi Hasun mukaan saman kokoluokan hyökkäyksiä tapahtuu koko Suomen tasolla useamman kerran vuodessa.
– Poislukien Ahvenanmaan Ålcom, Suomessa tai lähialueilla ei ole ollut mitään poikkeuksellisempaa, Hasu kuvaili Ahvenanmaan palvelunestohyökkäystä STT:lle perjantaina.
21. syyskuuta Ahvenanmaahan kohdistui toinen palvelunestohyökkäys, joka oli vaikutuksiltaan edellistä pienempi.
– Tämä hyökkäys 21.9. oli kohdistettu ainoastaan ahvenanmaalaisiin verkkopalveluja tarjoaviin yrityksiin, Ålcomin Dahlén kertoi.
Ålcom oli jo tuolloin ryhtynyt toimenpiteisiin edellisen palvelunestohyökkäyksen jäljiltä. Ålcom on tehnyt molemmista hyökkäyksistä rikosilmoituksen poliisille.
Ahvenanmaan palvelunestohyökkäyksistä ovat aiemmin raportoineet ainakin Nya Åland, Ålandstidningen sekä Ålands Radio och TV.
Latvian tapahtumat yhdistettiin Ahvenanmaahan
Uutistoimisto Reutersin mukaan sotilasliitto Naton ja Latvian edustajat epäilevät, että Venäjä olisi häirinnyt Latvian länsiosan matkapuhelinliikennettä 30. elokuuta sekä myötävaikuttanut Latvian hätäpuheluliikenteen kaatumiseen 13. syyskuuta eli hiukan ennen Zapad-sotaharjoituksen virallista alkamispäivää.
Reutersin torstaisessa artikkelissa Latvian parlamentin turvallisuusvaliokunnan edustaja arvioi, että Venäjän epäilty operaatio olisi suuntautunut myös Ahvenanmaalle.
– Näyttää siltä, että Venäjä käynnisti matkapuhelinliikenteen häirinnän Kaliningradista. Kyse oli erittäin voimakkaasta liikenteen häirinnästä, jota ei ollut kohdistettu Latviaan, vaan Ruotsin Gotlantiin ja Ahvenanmaalle, sanoi turvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Karlis Serzants Reutersin mukaan.
Operaattori Ålcomin mukaan Ahvenanmaalla ei kuitenkaan havaittu matkapuhelinliikenteen häirintää.
– Matkapuhelinliikenteeseen ei koskaan kohdistunut hyökkäystä, vaan ainoastaan verkkoliikennettä vastaan hyökättiin, sanoi Ålcomin Dahlén STT:lle perjantaina.
Ruotsin puolustusministeriö kertoi Reutersille, ettei sillä ole tietoa mahdollisesta Ruotsiin kohdistuneesta häirinnästä. Venäjä ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön.
STT
Viimeksi muokattu: