Huikan spekulaatiota tähän teemaan - Ahvenanmaahan.
Ensinnä totean sen, että en välttämättä pidä uskottavana sellaista skenaariota, jossa Venäjä ulottaa toimenpiteensä Itämeren alueella (rajattuna aikana) vain Ahvenanmaan alueelle, mutta vaikka minä en tällaiseen skenaarioon uskokaan ei se tarkoita sitä etteikö se ole mahdollinen - tai jopa todennäköinen. Palaan omiin perusteluihini ja spekulointeihin hiukan myöhemmin.
Tämä on oikeastaan hyvin merkittävä teema tässä skenaariossa. Kuinka maamme poliittinen johto (+ ylipäällikkö) suhtautuvat siihen, jos Venäjä suorittaa Ahvenanmaalla rajoitetun operaation ja samalla kohdistaa päätöksentekokoneistoon voimakasta poliittista painostusta ynnä yhteiskuntaammeerinäisiä hybridisodan keinoja ja muuta vaikuttamista? Hidasteleeko poliittinen päätöksentekokoneista vai ottaako se jopa (vahingollisia) taka-askeleita vastatoimien suhteen?
Tilannetta jossa Venäjä kohdistaa Suomeen suoraa sotilaallista toimintaa ei ole päästy testaamaan. Tässä suhteessa harjoittelu on kuitenkin harjoittelua - enkä nyt tarkoita sitä etteikö PV ole valmis toimimaan vaan juuri sitä, että mitä tekee poliittinen johtomme tässä tilanteessa. Haluaako se uskoa rauhan mahdollisuuteen ja neuvotteluihin vaiko tekee toisen päätöksen ja sen myötä Suomi ryhtyy sotilaallisiin vastatoimiin. Näkisin, että etenkin poliittisen päätöksentekokoneiston on helpompaa rauhan ajan harjoituksissa tehdä päätös sotilaallisista vastatoimista kuin tilanteessa, jossa päätös seurauksineen on konkreettinen. Kun siitä seuraa kuolleita ja uhka sodan laajenemiselle on olennaisesti suurempi. Haluan toki uskoa parasta - valmiuteen tehdä uhrauksia, mutta samalla takaraivossa kalvaa ajatus liiallisesta varovaisuudesta.
Miksi sitten en usko siihen, että Venäjä kohdistaisi rajoitetun operaation vain Ahvenanmaata kohtaan? (Ja edelleen riippuen Venäjän johdon intresseistä tällainenkin skenaario voi olla mahdollinen). Poimin muutamia lyhyitä perusteluja ranskalaisin viivoin esitettynä:
-Ahvenanmaan miehittämistä seuraisi väistämättä se, että valmius Itämeren rantavaltioissa nousisi olennaisesti ja NATO vahvistaisi entisestään joukkojaan Baltian ja Puolan alueella. Tämä toimi vaikeuttaisi sitten olennaisesti Venäjän mahdollista operaation laajentamista. Yllätyksen etu menetettäisi.
-Suomi on EU-valtio ja sillä on kv. sopimuksia, joiden seurauksena Venäjään kohdistuisi aiempaa laajempia poliittisia ja taloudellisia pakotteita, ne kohdistuisivat entistä laajempaan joukkoon ihmisiä ja yrityksiä sekä yhteisöjä. (Hiukan humoristisesti todettuna, Jokereiden toimintaedellytykset laskisivat nollaan ja Harkimokin saattaisi joutua miettimään bisneksiään ihan uudelta kantilta).
-Sitoo myös Venäjän voimavaroja ja kuluttaa niitä ainakin jollain tasolla.
-Mahdollisuus ulkopuolisen tahon suorittamaan vastaiskuun Ahvenanmaalle, joko poliitikkojemme suostumuksella tai ilman sitä, on huomioitava. Eli jos tarkoitus on kohdentaa sotatoimet vain Suomea vastaan syyn X tähden, on huomioitava mahdollinen tilanteen eskaloituminen ja jos se ei ole Venäjän mieleen, tämä on huomioitava.
Itse siis uskon, että jos Venäjä kohdistaa Ahvenanmaata vastaan voimakeinoja, pyrkii miehittämään sen tai osia siitä, sen on samanaikaisesti suoritettava vastaavia operaatioita muuallakin Itämeren alueella ts. miehitettävä ainakin Gotlanti ja mahdollisesti Viron suuret saaret Saarenmaan ja Hiidenmaan. Tällöin asetelma on käytännössä se, että Venäjän on oltava valmis suursotaan NATOa vastaan. (No joo, jos Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti mukaan tulee yllättäviä muuttujia, mutta uskoisin, että rintama on tästä huolimatta tiivis).
Mutta pohditaan nyt hiukan vielä sitä, että olisiko Venäjän mahdollista jo ennalta varustautua valloitukseen.
Saaristomeren alueella on joitain venäläisomistuksessa olevia vapaa-ajan asuntoja tms. Mietin, että millaisin keinoin näiden varustaminen ennalta on mahdollista? Jos nämä toimivat tukikohtina, niin todennäköisesti niihin on kohtuullisen helppoa viedä varusteita ja aseita ennalta, mikäli taustalla on valtiotason toimija (FSB tjsp). Henkilökohtaisen aseistuksen ja varustuksen erilaisia viestivälineitä ja jammereita tms. on varmuudella mahdollista viedä - osa voitaneen toimittaa diplomaattipostilla Suomeen. Mutta entäpä jos Venäjä haluaa sijoittaa alueelle ennalta raskaampaa aseistusta?
Vaikkapa tällaisen:
Kyseessä on tavalliseen konttiin asennetut Kalibr -risteilyohjukset, kontissa on myös muu tarvittava varustus. Onko tällaisen toimittaminen alueelle mahdollista siten, että viranomaisemme eivät pääse lastista selville? Tai jos pääsevät niin liian myöhään. Ja jolleivat pääse, niin tällaisen voi sijoittaa riittävän tilavaan "autotalliin" suojaan katseilta. Pihamaalla viikkoja/kuukausia nököttävä kontti kun saattaisi herättää liikaa kysymyksiä. En nyt ryhdy sen enemmin spekuloimaan mieleeni nousseilla keinoilla, joilla yhden tai useammankin kontin tuominen Suomeen saattaisi onnistua. Toisaalta konttia ei välttämättä edes tarvitse toimittaa Suomeen kovinkaan aikaisin. Päivää paria ennen rahtialus lähelle aluevesiämme ja sieltä kontin siirto jatko-operaationa saareen tai alus voi itsessään toimia laukaisualustana.
Ennen varsinaisen operaation alkua Ahvenanmaalle saattaisi tulla yksittäin, pienryhmissä "turisteja" katselemaan maisemia, jokin suurempikin ryhmä saattaisi tulla bussikuljetuksella harrastamaan jotain urheilulajia (kesällä jalkapallo tms.) - aivan kuten Seinäjoen suunnalla oli viimeisimmän lapsikaappaustapauksen yhteydessä "harjoittelemassa" kymmeniä venäläispainijoita. Mitähän varten... (heh!) Senhän ei tarvinnut olla muuta kuin harjoitus tulevia tapahtumia varten.
Kaikesta huolimatta, suorittaapa Venäjä joku päivä erillisen operaation Suomea ja Ahvenanmaata kohtaan tai yritetäänpä Ahvenanmaan miehitystä osana suurempaa operaatiota, olisi mielestäni syytä Suomessa käydä keskustelua Ahvenanmaan kohtalosta myös julkisesti ja nostaa esille myös Ahvenanmaan remilitarisointi. Valmistautuminen myös julkisen keskustelun kautta on parempi aloittaa aikaisin kuin liian myöhään. Tämäkin toimisi myös signaalina Venäjän suuntaan - etenkin keskustelu (ja jopa päätös) remilitarisoinnista.
vlad