Ahvenanmaa

Tuohon yllämainittuun, parempi puoliskoni oli kuuntelemassa joku kuukausi sitten webinaarissa ukrainalaista traumakirurgia, joka kertoi että sotatoimialueen lähellä kenttäsairaalat/sidontapaikat vaihtavat paikkaa pahimmillaan 12h välein koska ryssät tykkäävät kohdistaa epäsuoraa niihin.
 
Elisapetti ei selkeästi kokenut Jugoissa tarpeeksi.

Miksi Suomi rakentaa aitaa itärajalle?
- koska itänaapuri on sivistymätön roistovaltio

Miksei laiteta sinne miinoja?
- koska Suomi on länsimainen sivistysvaltio, sopimus kieltää, ja se sopimus pitäisi ensin kumota

Sama asia Affenan kanssa!
- no vittu niin on, ja siksi nyt keskustellaan että sopimus pitäisi kumota, kun se on 100 vuotta vanha ja se valtio joka saaria uhkaa, ei ole koskaan vilkaissutkaan siihen sopimuspaperiin päin!

Kavereiden kanssa voi sopia, ettei snägärijonossa saada turpaan ja kaikille heruu. Se on sopimuksen ulkopuolisille se ja sama. Jos joku veijari on sopinut 30 vuotta sitten ettei tappele, mutta aloittanut turpaanvedon kymmenen vuotta sitten, en luottais pätkääkään.

Ai vittu että aivoihin koskee.
 
Konsulaatin äänilaitenoottiin on vastattu. On se hyvä että asiaan suhtaudutaan vakavasti, kun Tassin mukaan teko olisi ”vaarantanut Venäjän diplomaattisen edustuston henkilökunnan hengen ja terveyden”. Kannattaako tuollaisen kansakunnan paljon sotia, kun heitetty kaljapullo vaarantaa hengen...

Ilkivalta konsulaatilla | Suomi on vastannut Venäjän noottiin: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009565714.html?share=5c71746cb8d467dac1083dd5c91fd5b8
 
Ahvenanmaan Venäjän konsulaatti tuottaa poliisille harmaita hiuksia - tai lähinnä sen suojaaminen.


Tuollainen kuusi partiota ei olisi Helsingissä kummoinenkaan ongelma, mutta luulen että Ahvenanmaalla tilanne on vähän erilainen; varsinkin kun itse jalkapallo-ottelukin sitoo resursseja.
 
Ahvenanmaan Venäjän konsulaatti tuottaa poliisille harmaita hiuksia - tai lähinnä sen suojaaminen.


Tuollainen kuusi partiota ei olisi Helsingissä kummoinenkaan ongelma, mutta luulen että Ahvenanmaalla tilanne on vähän erilainen; varsinkin kun itse jalkapallo-ottelukin sitoo resursseja.
Nopealla kuuklauksella Ahvenanmaalla on kolulittuja poliiseja noin 70kpl. Kun vain osa on partiossa ja vain osa partioista samaan aikaan töissä, niin resursseja ei tosiaan ole määrättömästi.
 
Näin. Sitten siellä futispelissä voi olla toiset kuusi partiota kiinni, ja ehkä joku partio ajaa myös keikkaa.

Näitä enemmän valvontaa vaativia futispelejä voi olla kesässä useita, jolloin voi olla että koko kesä mennään todella ohuilla vahvuuksilla ja työvuorosuunnittelu käy ylikierroksilla; kun osa porukasta on lomallakin.

Itsehän olen ollut jouhakeikalla Ahvenanmaalla, oli joku Eurocup-peli jossa vastassa muistaakseni puolalainen joukkue. En tiedä, joutuvatko nytkin pyytämään virka-apua esim Turusta normaaleja sarjapelejä varten.
 
Nyt A-talk ylellä. Pitäisikö Ahvenanmaan Venäjän konsulaatti sulkea?
Risto EJ Penttilä: "ovi säppiin ja avain kaivoon"😄
Nyt taitaa olla oikea ajankohta laittaa kengän kuva Ahvenanmaan konsulaatin työntekijöiden takalistoon ja laskea ryssän lippu konsulaatin lippusalosta.Tuskin aiheuttaisi eskalointia.
 
Nyt A-talk ylellä. Pitäisikö Ahvenanmaan Venäjän konsulaatti sulkea?
Risto EJ Penttilä: "ovi säppiin ja avain kaivoon"😄
Nyt taitaa olla oikea ajankohta laittaa kengän kuva Ahvenanmaan konsulaatin työntekijöiden takalistoon ja laskea ryssän lippu konsulaatin lippusalosta.Tuskin aiheuttaisi eskalointia.
Ahvenanmaan venäjän konsulaatin sulkeminen olisi ihan asiallinen toimi vastatoimena venäjän puuhille Suomen konsulaattien kanssa. Muutenkin Ahvenanmaan kuviot perustuvat Krimin-sodan (1853 - 1856) jälkimaininkeihin. Jos jotain on 1850-luvulla sovittu ja myöhemmin Kansainliiton kanssa vielä 1921 (demilitarisointi) niin olisi aika korkea aika päivittää tilanne vastaamaan vuoden 2023 tarpeita. Kansainliiton kanssa tehdyssä sopimuksessa ei ole edes ryssän puumerkkiä joten silläkään ei ole oikeasti merkitystä koska sopimusta Ahvenaan demilitarisoinnista ei ole koskaan ryssän kanssa sovittu. Ahvenanmaan konsulaatti on muinaisjäänne vuoden 1944 aselevosta. On konsulaatteja ennenkin suljettu. Varsinkin lähiviikkoina. Aina joku poliitikko haraa vastaan täällä ja lässyttää, " Venäjä ei tykkää... yhyy..." Ryssille monon kuva persuksille Ahvenanmaan osalta. Laittakoon Ukrainalaset sitten erikseen "silmien välliin" ryssän saastaa Ukrainan maaperällä.
 
Ex-suurlähettiläs Hannu Himanen näkee, että Suomella olisi tilaisuus päästä eroon kiusallisesta pakkosopimuksesta vuodelta 1940. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja toinen ex-suurlähettiläs René Nyberg kehottavat malttiin.

 
Jos (ja kun?) Suomi ei sulje Venäjän Ahvenanmaan konsulaattia, johtuuko se siitä, että
- se ei ole diplomaattisesti järkevää
- Haavisto on liian varovainen
- toimitusminsteriön ei ole tarkoitus tehdä mitään linjauksia
- jokin muu syy, mikä?

Mielenkiintoista nähdä, muuttuuko linjaus uuden hallituksen myötä.
 
Venäjän konsulaattien sulkemisen suhteen taitaa Suomi olla taas ylivarovainen. Lauma kotimaan poliitikkoja pelkää, että naapuri saattaa suuttua (Kreml pahoittaa mielensä). Jälkisuomettumisella jatketaan suomettumisen jälkijunassa. Nyt olisi korkea aika päästä eroon vuoden 1940 pakkosopimuksesta. On muistettava, että valtioiden välillä edustustoja perustetaan vastavuoroisesti. Suomen Pietarin-konsulaatin Murmanskissa ja Petroskoissa sijaitsevien toimipisteiden sulkemiselle Ahvenanmaan konsulaatin sulkeminen olisi järkevä vastatoimi. Vastavuoroisesti tähän pitäisi reagoida. Nato maana olisi syytä hieman ryhdistäytyä.
 
Venäjän konsulaatti puhuttaa


 
Ahvenanmaan suhteen ei ole saatu mitään aikaan missään suhteessa. Olen ihmetellyt tätä. Yleensä viitataan epämääräisesti joihinkin "kansainvälisiin sopimuksiin", joista sopijaosapuolet eivät edes tiedä itse enää mitään.

Olen kirjoittanut tästä ennenkin enkä ole saanut ketään kansainvälistä oikeutta tuntevaa sen kummemmin kiistämään kuin hyväksymään tätä, joten otan asian esiin vielä kerran.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu Krimin sodan päättymisestä vuonna 1856 lähtien. Molempien maailmansotien aikana, poikkeuksetta, on ollut joukkoja. Suomella on oikeus sijoittaa alueelle sitä uhkaavan hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellisia joukkoja.

Vuoden 1922 sopimuksella sovittiin Ahvenanmaan saarten linnoittamattomuudesta (SopS 1/1922). Mielenkiintoista on, että Neuvosto-Venäjä ei ollut minkäänlainen sopijaosapuoli ja jos olisi ollut, tätä sopijaosapuolta ei enää olisi olemassa. Sopijat olivat alun alkaenkin muut Itämeren maat sekä Italia, Ranska ja Britannia. Tästä huolimatta Ahvenanmaalla tehtiin myös linnoitustöitä (varautuminen operaatio Tanne Westiin keväällä 1944).

SopS 24/1940 kieltää Suomea rakentamasta alueelle mitään kiinteitä puolustuslaitteita, sotilaslentokenttiä tai muita sotilaallisiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita. Sopimus ei muuten koskaan kieltänyt Neuvostoliittoa tai mitään muutakaan maata (paitsi Suomen) rakentamasta sinne vaikka mitä.

Venäjä ei ole tunnustanut Ahvenanmaan neutralisointia. Asiasta tehdyn sopimuksen allekirjoittajat ovat kaikki pelkkiä EU-maita + Britannia.

Ahvenanmaan demilitarisaatiosta on siis sovittu Suomen, Saksan, Tanskan, Ruotsin, Britannian, Ranskan, Italian, Latvian ja Puolan kesken. Siinä se. Miten moni näistä maista tietää koko saarimaakunnasta yhtään mitään saati sopparista vuodelta 1922?

Ihmettelen toimittajien ja tutkijoiden laiskuutta. He perehtyvät heikosti siihen, mistä tässä oikeasti on kyse.

Ehkä on sitten parempi pitää homma entisellään, ja ottaa se kylmästi haltuun tiukan paikan tullen (se on Suomelle laillista) mutta konsulaatti on muisto Molotovista. Konsulaatin oikeutus ei ole pitkiin aikoihin perustunut oikein mihinkään: se perustuu ainoastaan siihen, että Venäjä on julistautunut Neuvostoliiton jatkajaksi ja perinyt joitakin muita sopimuksia. Mutta miten ihmeessä se on muka perinyt Moskovan rauhansopimuksen (1940), jolla pyyhittiin persettä jo 1941?
 
Viimeksi muokattu:
YLE:
Kultarantakeskustelu.

Venäjän konsulaattia Ahvenanmaalla arvioidaan, kertoo Niinistö​

Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin Ahvenanmaasta ja Venäjän konsulaatin mahdollisesta sulkemisesta Maarianhaminassa.

– Tämä on aika paljon laajempi kysymys ja liittyy demilitarisaatioon. Jos sopimuksesta pidetään kiinni, silloin joudutaan miettimään, liittyykö konsulaatti jollain tavalla siihen sopimukseen.

Ahvenanmaan demilitarisointi on laaja kansainvälinen sopimus, muistutti Niinistö.

– Olen pyytänyt selvitystä siitä, mikä konsulaatin oikeudellinen status näissä sopimusrakenteissa on, hän sanoi viitaten Pariisin rauhansopimukseen.

Niinistön mukaan on tärkeää, että Venäjän konsulaatti pysyy roolissaan. Jos näin ei ole, Suomi arvioi asiaa uudestaan.
 
Back
Top