Vonka
Supreme Leader
Olenko minä aktiivinen keskustelija?
Nykysysteemi on parempi. Jos joku ei kertakaikkiaan sopeudu tms. niin eikun kotiin. Ennen wanhaan palvella örhelsivät kaikki ja osa oli kyllä intin, itsensä ja isänmaan kannalta siellä aivan turhaan. Osa oli alkoholisteja, osa mt-potilaita nykykatsannossa ja osa ei todellakaan täyttänyt määritelmää penaalin terävin kynä. Olipa joukossa ihan ammatti-taparikollinenkin. Ja tämä vain omassa pienessä saapumiserässä.
Kajaanissa palveli aikoinaan sellainen varusmies, joka sai nimen häkki-einari. Istui häkissä suunnilleen aina. Palveli sukulaismiehen kanssa samaan aikaan, tai palveli ja palveli. Lähinnä istui. Mitä hittoa näitä tällaisia pyörittelee rullissa?
Jos olisin keisari H. niin valikoisin vielä nykyistäkin rankemmalla kädellä.
Se oli systeemi. Minun yliopistoaikainen tutorini kertoi, että hän sai 19 vrk putkaa, kun levytti siivouspalvelun aikana. Tämä siis vuonna 1979. Mutta ihan hyvä soturi hän oli ja on vieläkin.
Old Boy sen sanoi. Häkki-Einarit olivat sen vuoksi, että meillä oli asevelvollisuus. Jos kuka vaan saa lähteä kun huvittaa, se tekee muiden tehtävän eettisesti mielenkiintoiseksi. Kylmän sodan aikana joka poika teoriassa tarvittiin sinkojen kera urien varteen linnustamaan, ei mitään armoa ja hellyyttä.
Jatkosodassa Goran taistelujen aikana kaksi halutonta ammuttiin, koska niin pienellä armeijalla kuin meillä oli, "ei ollut varaa leikinlaskuun". Divisioonassa oli silloin 345 kirkkomiestä (kortti väärinpäin pakassa) ja epidemia uhkasi levitä. He olettivat pääsevänsä linnaan. Siksi Antero Svensson ratkaisi tilanteen ja näytti, ettei täältä mihinkään linnaan lähdetä. Sen jälkeen ei lohkolla enää kirkkomiehiä näkynyt. Se loppui siihen se epidemia.
Nykymaailmassa yksi juttu on selkeä. Enää ei ole aikaa käyttää vaikeisiin tapauksiin. Nyt on jo jossain määrin valikoiva asevelvollisuus, pieni mutta vanhaa kenttäarmeijaa paremmin varustetut joukot ja hajautettu taistelutapa, jolla viholliselle kuulemma tuotetaan tappioita. Tappioita tuottava varusmies, jolle ei saa huutaa, ettei hän lähde kotiin, vastaa ryhmänsä kanssa itsenäisesti jostain isohkosta maastonkohdasta ja pahimmassa tapauksessa myös huoltaa itsensä aika pitkälle. Tämä vähän huolettaa minua, mutta mitäpä siitä. Toiminta on aina jossain suhteessa varustuksen ja kaluston, koko sodankäynnin kehittymiseen ja kulloisiin uhkakuviin. Varusmiesten kohtelu taas suhteessa yhteiskuntaan ja johtamismallien kehittymiseen.
Me varauduimme miesmassoihin, jotka tulevat moottoroituina mutta eivät kaikki hirveän vahvassa kuoressa. Nyt oletettu uhkakin on jonkinlaisessa prikaatijärjestelmässä ja on selkeä tieto, mitä se voisi maailman palaessa tänne kulmalle laittaa.
Varusmiehet sitä myöten. Nämä ovat aina kokonaisuuksia. Yhteiskunta, sen ihmiset jne. Jos on mahdollista kouluttaa kunnon miehiä ottaen heidät yksilöinä huomioon, mikäs siinä.
Keskeyttäminen on vain niin helppoa nykyään. Ilmoitustaululla voi olla jo numero, että jos vituttaa, niin soita tuohon. On vaihtoehto. Ketä ei koskaan vituta? Luulen että tuo on se, mikä muuttaa pohjaa eniten.
Ehkä on ajateltu vain rauhaa. Mitä nimittäin Olli miettii lähtiessään soturin kuoleman tielle, jos ei naapurin Mikonkaan tarvitse, kun sitä nyt sattui silloin vituttamaan ja ymmärsi keskeyttää.
Viimeksi muokattu: