PUOLUSTUSTARVIKEYHTIÖ Patrian neuvotteluhuoneessa istuu optimistisen oloinen mies.
Tuotelinjajohtaja
Kari Reunamäki myöntää, että nyt on otettu riski.
”Ei meillä ollut valmiina kauppaa, kun rupesimme tekemään tätä. Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ollaan fiksuja. He ovat kovia kauppamiehiä, joten kyllä siellä koville joutuu.”
Patria on tehnyt jotain harvinaista: uuden asejärjestelmän. Tehtaan hallissa on Patrian rakentama maailman ensimmäinen ja ainoa kranaatinheitinkontti, Nemo Container. Nyt pitäisi vain löytää sille ostajia.
KAIKKI alkoi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien sotilaiden aloitteesta.
Emiraatit oli jo vuonna 2009 ostanut Patrialta raskaita 120 millimetrin kranaatinheittimiä, jotka on asennettu kiinteästi maan merivoimien käyttämiin ruotsalaisvalmisteisiin veneisiin. Heittimet toimivat sikäläisten rannikkojääkärien eli merijalkaväen tulitukena.
”Emiraattien merivoimat meille ensimmäisen kerran vihjaisi, että heillä on tällainen kontti-idea. Heillähän on käytössä jo meidän heittimiä kiinteänä asennuksena. Nyt he hoksasivat tällaisen asian”, Reunamäki kertoo.
Emiraattien merivoimat suunnittelee, että kranaatinheitinkontteja voitaisiin tarpeen mukaan käyttää nykyisissä Emiraattien laivaston aluksissa. Rahaa säästyy, koska silloin ei tarvitsisi ostaa kiinteäasenteisille heittimille kokonaan uusia veneitä.
Patria itse oli yrittänyt hankkia kranaatinheitinkontille patenttia jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta silloin patenttia ei myönnetty. Syynä oli se, että maailmalla oli jo olemassa konttijärjestelmiä pienikaliiperisille aseille.
YHDISTYNEET arabiemiirikunnat on panostanut paljon asevoimiensa kehittämiseen 2000-luvulla. Kauppatavat poikkeavat kuitenkin Suomessa totutusta.
”Siellä ostohankkeet käsitellään vähän eri tavalla kuin meillä täällä. En tiedä, onko heillä hanke, mutta heillä on halu. Sen me tiedämme.”
Kiinnostusta kranaatinheitinkontteihin uskotaan olevan myös Suomen länsinaapurissa Ruotsissa, jonka merivoimilla on konttiaseelle sopivia kuljetusveneitä.
Käytännössä kontin asentaminen edellyttää yli 20 metriä pitkää venettä. Suomen merivoimilta puuttuu sopiva venetyyppi.
Muita mahdollisia asiakkaita Patria uskoo löytävänsä Lähi-idästä ja varsinkin Kaukoidästä, jossa on monia saarivaltioita, jotka käyttävät rannikkojoukkoja.
Kranaatinheitinkontti sopii rannikolla toimivien sotajoukkojen tukemiseen. Sillä voidaan ampua vaikka suojasta saaren takaa.
”Ei sillä mitään laivoja upotella vaan tuetaan rannikkojääkäreitä.”
HÄMEENLINNAN tehtaan asvaltoidulla sisäpihalla peruuttelee yksinäinen panssariajoneuvo Pasi. Se on tuotu peruskorjaukseen, sillä Patrialla on työn alla monivuotinen urakka, jossa uusitaan Puolustusvoimien vanhojen vaunujen tekniikkaa.
Tuotelinjajohtaja Kari Reunamäki esitteli Patrian kehittämää konttiin asennettua raskasta kranaatinheitinjärjestelmää. (KUVA: ESA SYVÄKURU / HS)
Nemo Container on sijoitettu sisälle tehdashalliin. Sen vaalea aavikkoväritys viittaa vahvasti etelän maihin. Kontti on ehtinytkin jo käydä Abu Dhabissa, jossa järjestettiin helmikuussa suuret puolustustarvikemessut.
Nemo Container koostuu karkeasti kahdesta osasta: itse kontista ja Patrian raskaasta Nemo-kranaatinheitinjärjestelmästä. Miehistöä kontissa on kolme, joista kaksi toimii lataajina ja yksi johtajana ja ampujana.
Kontin sisällä on vain yksi osa, jota Reunamäki ei anna kuvata. Heitinjärjestelmän johtajan edessä olevalla näytöllä pyörii ohjelma, joka on Puolustusvoimien omaisuutta. Sen kuvaamiseen tarvitaan armeijan lupa.
Kontti on erikoisrakenteinen, jotta se kestäisi isojen murkuloiden eli ammusten lähdön aiheuttamat rasitukset.
Kontti on muuten standardimittojen mukainen, mutta sen katto on hiukan matalammalla. Kontista tulee normaalikorkuinen, kun heittimen tornin putki käännetään kuljetusasentoon ja sen päälle asennetaan sääsuoja.
VARSINAINEN Nemo-kranaatinheitinjärjestelmä ja siihen kuuluva kauko-ohjattava heitintorni ei ole uusi, vaan se julkistettiin jo yli kymmenen vuotta sitten.
Patria käyttää samaa järjestelmää valmistamassaan kranaatinheitinajoneuvossa. Patria on myös ehdottanut Suomen merivoimille, että Nemo-torneja voitaisiin asentaa uusiin Jehu-taisteluveneisiin.
KRANAATINHEITINKONTTIA voidaan kuljettaa kuorma-autolla. Maahan sijoitettuna se voi toimia esimerkiksi sotilastukikohdan suojana.
Heittimen lyhin ampumaetäisyys on 300 metriä ja enimmäiskantama kymmenen kilometriä. Suorasuuntauksella se pystyy ampumaan tarkasti kilometrin päähän.
”Kontin koko juju on siinä, ettei tarvitse hankkia lisää kuljetuskapasiteettia, jotta saa liikkuvan kranaatinheitinjärjestelmän”, Reunamäki tiivistää.
”Se soveltuu sekä maalle että merelle, jopa junan vaunuun. Ilmaan ei ole vielä yritetty, mutta kai sen joku vielä keksii joskus helikopteriinkin laittaa.”
Kuva kontin sisältä. Vasemmalla on kontin johtajan tuoli. Lataajien paikat ovat oikealla.
Fakta
Nemo Container kulkee siellä missä tavallinen konttikin
Standardikokoiseen konttiin on rakennettu raskas kranaatinheitinjärjestelmä.
Heittimen 1 700 kg painava torni on miehittämätön.
Heittimen putken pituus on kolme metriä.
Konttiin mahtuu enimmillään 104 ammusta.
Enimmäistulinopeus on 10 ja jatkuva tulinopeus 6 laukausta minuutissa.
Erikoisrakenteisen kontin seinämät voidaan panssaroida käsiaseiden tulta vastaan.