AMOS ja NEMO

apumekaanikko

Luutnantti
Kaupunkisodan hieno esimerkki on Viipuri.
Historia on opettanut, pitäisi ymmärtää historiaa ja oppia siitä.
:facepalm: Historia opettaa, jos ottaa oppia vastaan. Kertaapa hieman tuon Viipurin osalta.

Viipuri menetettiin -40 kaupungin ympäristössä käytyjen taisteluiden jälkeen. Suomalaisilla oli paukut loppu, niin inhimilliset kuin epäinhimillisetkin, vihollisella taas ei. Alueen saartamista helpotti myös Viipurinlahden jäätyminen.

Voin myös kertoa, mitä isäni koki viimeisenä iltanaan entisessä kotikaupungissaan; hän oli lähtenyt sotapolulle syksyllä -39 vain 15-vuotiaana - koulut kun oli Viipurissa peruutettu. Isäni istui -44 Viipurinlahden rannalla ja katseli tulipalojen leviämistä idempänä ja kauhisteli sitä yhtenäisen räjähtelyn ja raudan myrskyä, joka tuli pikku hiljaa lähemmäksi. Ei uskonut, että sitä mikään voima pitelisi.

Sitten joku kissa tuli hänen viereensä rapsutettavaksi; isäni, 19 v, oli lopulta sanonut kissalle, että tässä meitä on kaksi koditonta, koetahan pärjäillä. Tämän jälkeen molemmat olivat lähteneet tahoilleen.
Marskihan ärähteli Viipurin nopeaa luovuttamista. Tulimyrsky oli kuitenkin ollut sellainen, että sitä eivät alemmat upseerit arvelleet voitavan pidätellä millään hinnalla.
 

nurmipora

Luutnantti
Pieni korjaus opetukseen:
Viipuria ei menetetty vaan oli suomalaisten hallinnassa sodan loppuun asti joitakin esikaupunkialueita lukuunottamatta.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS

TomTom

Ylipäällikkö
Mod
Kuinka vaikeeta se taas voi olla keskustella sille kuuluvassa lirpakkeessa? Seuraavasta offtopikista lähtee banaanisaarille.
 

apumekaanikko

Luutnantti
Kuinka vaikeeta se taas voi olla keskustella sille kuuluvassa lirpakkeessa? Seuraavasta offtopikista lähtee banaanisaarille.
Sori siitä :uzi:
Teksti jäi kesken aamulla ja illemmalla huomasin vasta postauksen jälkeen OT-muikkarisi. En tietenkään myöskään muistanut mikä se aiheen pitikään olla...
 
Top