Falangi
Kenraali
Patria kärkkyy isoa saalista: Tuore sopimus Yhdysvaltain armeijan kanssa saattaa olla kauan kaivattu läpimurto
Asekauppa | Patria kärkkyy isoa saalista: Tuore sopimus Yhdysvaltain armeijan kanssa saattaa olla kauan kaivattu läpimurto
Patria on tehnyt tutkimus- ja yhteistyösopimuksen, jossa selvitetään sen valmistaman Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän soveltuvuus Yhdysvaltojen uudeksi tornilliseksi kranaatinheittimeksi.
www.hs.fi
Suomalais-norjalaisen aseyhtiön Patrian tiistaina julkistama yhteistyösopimus Yhdysvaltojen maavoimien kanssa pitää sisällään mahdollisesti isomman asian kuin vaatimattomasta tiedotteesta voisi päätellä.
Patria kertoi allekirjoittaneensa tutkimus- ja yhteistyösopimuksen, jossa selvitetään sen valmistaman Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän soveltuvuus Yhdysvaltojen uudeksi tornilliseksi kranaatinheittimeksi.
Kranaatinheitin on jalkaväen tulitukiase, jolla ammutaan epäsuoraa tulta eli kranaatteja kaaressa vihollisen asemiin. Nemo-järjestelmällä onnistuu tosin myös suora-ammunta.
Kyse on ajoneuvoihin asennettavasta tornista, jossa on raskas 120 millimetrin kranaatinheitinjärjestelmä. Torni voidaan sijoittaa maa-ajoneuvojen lisäksi esimerkiksi taisteluveneisiin.
Tämäntyyppistä pitkälle automatisoitua tornijärjestelmää ei Yhdysvaltojen armeijalla ennestään ole, mutta se suunnittelee sellaisen hankkimista. Patrian Nemo on tällä hetkellä ainoa valmis länsimainen tuote tässä kategoriassa.
Jos Yhdysvallat päätyisi ostamaan Nemoja, olisi se Patrialle jättipotti.
Yhdysvallat suunnittelee tornillista kranaatinheitinajoneuvoa käytettäväksi ainakin maavoimien tärkeimmissä taisteluosastoissa eli panssari- ja Stryker-prikaateissa (armored brigade combat team ja Stryker brigade combat team).
Näitä runsaan 4 000 sotilaan yksiköitä on Yhdysvaltojen maavoimilla ja kansalliskaartilla yhteensä yli 20.
Jos Yhdysvallat päätyisi Nemoon, herättäisi se varmasti myös muiden maiden kiinnostuksen.
”Sopimuksessa varmistetaan Nemon osalta kolme asiaa: yhteensopivuus yhdysvaltalaisiin ajoneuvoihin, heidän ammunnanhallintajärjestelmäänsä ja että amerikkalainen ampumatarvike sopii Nemoon”, kertoo liiketoimintajohtaja Jussi Järvinen Patrialta.
”Tässä on käytännössä edessä kahden vuoden ohjelma, joka sisältää teknisen dokumentaation läpikäyntiä ja testausta.”
Testauksessa on tarkoitus asentaa ainakin yksi Nemo-torni amerikkalaiseen taisteluajoneuvoon.
Järvinen ei kommentoi sitä, mihin ajoneuvoihin Nemo voitaisiin asentaa.
”Minulla on se käsitys, ettei asiakaskaan ole sitä ihan vielä päättänyt. Sen verran voi spekuloida, että on puhuttu sekä pyörä- että tela-ajoneuvoista.”
Todennäköisesti kyseeseen tulevat nykyisistä pyöräajoneuvoista miehistönkuljetus- ja taisteluajoneuvo Stryker ja teloilla kulkevista Bradley. Yhdysvalloilla on käynnissä myös hankkeita uusien taisteluajoneuvojen kehittämiseksi.
Sekä Strykerista että Bradleystä on olemassa kranaatinheitinversiot. Ne ovat kuitenkin tornittomia. Ampumista varten niistä avataan katto, ja kranaatinheittimen miehistö joutuu siten toimimaan ilman kunnon suojaa.
”Suorituskykyyn liittyvien asioiden lisäksi länsimaissa alkavat painaa sellaiset ihan työturvallisuuteenkin liittyvät asiat, kuten että ampuva henkilökunta ei altistu savukaasuille. Sellaiset vaatimukset alkavat tulla heittimiinkin”, Järvinen muistuttaa.
Patrian nyt tekemä sopimus juontaa vuoden 2018 elokuulle, jolloin Yhdysvaltojen maavoimat ilmoitti tekevänsä markkinakartoituksen 120 millimetrin kranaatinheitintorneista, joita voidaan sijoittaa panssaroituihin ajoneuvoihin.
Yhdysvaltojen maavoimat on nyt julkistanut uuden tarkennetun kyselyn. Patria valmistelee parhaillaan siihen vastausta.
Amerikkalaisten vaatimuslista pitää sisällään muun muassa sen, että torni suojaa vastatykistötulelta, melulta ja räjähdyspaineelta. Lisäksi heittimessä pitää olla suuri tulinopeus ja automatiikkaa, joka vähentää miehistön rasitusta.
Käytännössä monet vaatimuksista ovat kuin suoraan Patrian Nemo-esitteestä, mutta joiltain osin ne kuitenkin ylittävät Nemon ilmoitetun suorituskyvyn. Järvinen sanoo, ettei se ole ongelma.
”Olemme vakuuttuneita, että Nemo täyttää asiakasvaatimukset. Tämä kertoo ennen kaikkea sen, kuinka paljon olemme olleet edellä. Olemme olleet ehkä liikaakin aikaa edellä.”
Patria aloitti tornillisten kranaatinheitinjärjestelmien kehittämisen jo 1990-luvulla. Niitä on toistaiseksi käytössä Suomessa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa.
Järvisen mukaan Patrian tavoitteena on, että ensimmäisiä torneja voitaisiin viedä Yhdysvaltoihin jo vuonna 2023.
Lopulliseen kaupantekoon on kuitenkin vielä matkaa. Varsinkin asekaupassa ratkaisevat usein muut seikat kuin tuotteen tekninen suorituskyky.