Aselaki ja hallussapitolupa, luvalliset ja luvattomat aseet

Herman30

Greatest Leader
Mitään hallituksen ohjelmaa ei tarvita, koska tämäkin onnistuu ylilaveasti kirjoitetun lain ansiosta ihan "tavanomaisena viranomaiskäsittelynä" tms paskaa
Johan täällä oli jäsen SJ joka sanoi että joku poliisi oli sanonut että ERVA-aseluvat edellyttää kilpailuun osallistumista. Vaikkei näin ole.
 

Erik

Kapteeni
Johan täällä oli jäsen SJ joka sanoi että joku poliisi oli sanonut että ERVA-aseluvat edellyttää kilpailuun osallistumista. Vaikkei näin ole.

Nää käytännöt ja tulkinnat vaihtelee liikaa poliisilaitoksittain. Turku on ihan oma planeettansa jossa yli 30 vuotta aktiivisesti ampuneelta ressuseuran PJ:ltäkin tivataan TT=1 pienoiskivääristä että et sä tarvi sellaista, toimita AAK:n allekirjoittama ampumapäiväkirja niin harkitaan uusiksi. Ja muuallakin on ollut vaikka mitä. Täällä sitten taas tiskillä ihan tyrkytettiin puolarilupaa, mutta kyllä kiitos TT=2 riitti minulle.
 

Raakku

Kapteeni
Jussi Halla-aholle suora kysymys kansanedustajalta: ”Miksi jatkat valehtelua?”
15.12.2019 16:18 Päivitetty: 15.12.2019 16:18Tänään uutisoitiin, että Suomessa on rekisteröityneisiin metsästäjiin verrattuna moninkertainen määrä aseita, mikä poliisin mukaan viittaa siihen, että aseita lojuu komeroissa tyhjänpanttina. Luvallisia aseita on poliisin arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa. Riistanhoitomaksun maksaneita metsästäjiä oli viime vuonna noin 303 000, kertoo Riistakeskus.

Poliisihallituksen ylitarkastajan Reima Pensalan mukaan unohtuneiden aseiden riski piilee siinä, että ne päätyvät vääriin käsiin. Pensalan mukaan yksi ratkaisu olisi se, että jatkossa aselupia myönnettäisiin vain määräaikaisina. Lupa voisi olla voimassa aina määräajan kerrallaan tai vaihtoehtoisesti tietyn iän saavuttanut aseluvallinen voitaisiin kutsua tarkastukseen, jossa selvitettäisiin edellytykset yhä pitää asetta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jakaa Twitter-tilillään uutisen aiheesta, mutta kirjoittaa sen saatteeksi seuraavaa:
”Sisäministeri Ohisalo edistää kaikkia vihreiden lempihankkeita täydellä tarmolla. Metsästäjien ja muiden aseenomistajien kannattaa olla hereillä. Tavoitteena on yksi pyssy per omistaja ja alamaisin jatkolupa-anomus muutaman vuoden välein.”

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ärähtää Halla-aholle vastauksena.

”Miksi jatkat valehtelua? Tässä on kyseessä poliisihallituksen typerä pohdinta, jota ei toteuteta.

Hallitusohjelma toteaa selkeästi, että aselupakäytännöt yhtenäistetään koko maassa aselainsäädäntöä kiristämättä ja metsästys turvataan. Voisiko joku Olli-Poika Parviainen oikoa Halla-ahoa?”, Kärnä viittaa sisäministerin valtiosihteeriin.

Laittomia aseita on Poliisihallituksen mukaan mukaan Suomessa tuhansia, mutta tarkempaa arviota niiden määrästä, laadusta tai alkuperästä ei voida sanoa.

Tutkimukset ovat Pohan mukaan osoittaneet, että Länsi-Euroopassa laittomia aseita välittävät toimintaan erikoistuneet tahot. Osa aseista päätyy keräilijöille, joiden tarkoituksena ei välttämättä ole lainkaan ampua niillä. Osa päätyy rikollisille.
– Suomessa rikollisilla ja erityisesti järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuvat ampuma-aseet ovat usein asunnoista anastettuja, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.


Voisi todeta ettei Al-Hol operaatiotakaan tainnut olla. Vain vähän valmisteltiin. Kuten varmaan tätäkin.

Ettei muka toteuteta. Paskanmarjat. Ei mene välttämättä kovinkaan kauan.
 

Lapinukko

Ylipäällikkö
Kärnä älähti. Lienee siis niin että suunnitteilla on. Ei olisi muuten noin herkkänä sekä terroristien maahantuonnin että aselupien suhteen. Mitä helvettiä keskustalle on oikein luvattu?

"Operaatio ei ole käynnissä" eikä "projekti ole vielä alkanut". Mitähän muutakin tulossa?
 
Viimeksi muokattu:

Lapinukko

Ylipäällikkö
Iäkäs isoisäni ehti kertoa siitä miten tehtiin 1946, kertoi vaikka Neuvostoliitto oli voimissaan. Sanoi että se saattaa vielä toistua. Silloin piilotettiin ylisille, navettoihin, kusiaispesiin. Minne nyt? Tekniikkahan kehittyy.

Suolampiin nähtävästi. Ruostuvat laittoi minne tahansa, jos tavoite on säilyttää jälkipolville.
 
Viimeksi muokattu:

Raakku

Kapteeni
Iäkäs isoisäni ehti kertoa siitä miten tehtiin 1946, kertoi vaikka Neuvostoliitto oli voimissaan. Silloin piilotettiin ylisille, navettoihin, kusiaispesiin. Minne nyt? Tekniikkahan kehittyy.

Kuvitteleppas tämä hallitus sorvaamassa EU:n ampuma-asedirektiiviä. Hyvä jos olisi jäänyt taittuvat haulikot ja kertalaukauskiväärit käteen.
 

SJ

Supreme Leader
Johan täällä oli jäsen SJ joka sanoi että joku poliisi oli sanonut että ERVA-aseluvat edellyttää kilpailuun osallistumista. Vaikkei näin ole.

Lisäisin tuohon vielä sanan "jatkossa". En ole vielä saanut hakemaani lupaa käsiini, mutta sen puhelinkeskustelun perusteella sain kuvan, että se tulee kyllä aikanaan. Mutta "jatkossa" se sitten vaaditaan kun lupia ollaan uusimassa. Tietenkin tuossa kävin seuran harjoituksissa ja puhuin asioista, niin kovasti mielipide oli että kyseessä on vain yhden poliisin sooloilua, mutta koetappa siinä mennä valittamaan kyseistä henkilöä vastaan.
 

Samovarius

Eversti
Toisaalta mikä tahansa ratakäynti voidaan ilmoittaa toiminnallisen lajin harjoitteluksi. Siitä on aiemmin ollut puhetta, että TT3 kiväärin lupaperusteen on oltava urheilulaji, jossa järjestetään kilpailuja. Ehkä poliisi sekoitti tähän?
 

Justin Case

Majuri
Kaasuluvan haastattelu kerta näemmä korvasi aselupahaastattelun,konstaapeli soitteli eilen,ei sitten tarvinnutkaan mennä,2012 olin kaasuluvan tiimoilta viimeksi haastattelussa.
 

KKpilot

Alikersantti
Nykyisestä EU- direktiivin siivittämästä aselaista yksi harmittavin yksityiskohta on sarjatuliaseista muutettujen puoliautomaattien rinnastaminen sarjatuliaseisiin. Eli niiden siirtäminen tavallisten pulliaisten ulottumattomiin. Samassa laissahan asetettiin viiden vuoden määräaika ilmoittaa kaikki valtakunnan "vanhat dekoaseet" Poliisille ja velvollisuus sepityttää deaktivointi uusimpaan EU- standardiin, jos aseen aikoo myydä tai luovuttaa.

Jos nimenomaan noita "vanhoja dekoja" haluttaisiin pois nurkista ja Poliisin rekisteriin, tehokkain tapa olisi ollut hyödyntää niiden kanssa uuden lain "300/600" EU- kiväärimittoja siten, että aseseppä voisi "reaktivoida" "vanhan dekon" ja muuttaa sen samalla puoliautomaatiksi, jolloin siihen voisi saada luvan "9x19 kivääri, itselataava kertatuli". Veikkaisin, että tällöin tavallisetkin harrastajat suorastaan koluaisivat kaikki nurkat ja hirvensarvet läpi löytääkseen sopivia aihioita. Asesepille riittäisi töitä ja Poliisin mielestä vaarallisia "vanhoja dekoja" saataisiin kirjoihin & kansiin. Samalla pelastettaisiin sota- ja kulttuurihistoriaa, puolimoottoriksi toimintatavaltaan kuohittu ei ole sen pahempi kuin täys deko. Pahintahan on se, että ajan kanssa nuo dekot päätyvät jonossa sulattoon, kun niitä ei saa kukaan pitää, eikä deaktivoinnin päivittäminen eli aseen totaalinen pilaaminen montaa houkuta hinnaltaan ja vaivaltaan. Poliisin huutokaupoissa on jo nähty, että "vanhan dekon" arvo sinällään on 50-100€, koska niitä ei voi ostaa enää kuin elinkeinonharjoittajat ja keräilijät. Sama juttu sarjatuliaseista puolimoottoreiksi kuohittujen reserviläiskivääreiden kohdalla.
 
Vanhojen dekoaseiden omistajien on syytä rajoittaa niihin mahdollisesti kuuluvien lippaiden kapasiteetti asetuksessa mainitulla tavalla pysyvästi aselain 3 § 2 momentissa mainittua pienemmäksi viimeistään 14.1.2020.
 

Lunni

Ylipäällikkö
Mites tää nyt oikeesti menee? Siis vuotta 201x ennen olleet luvat ovat pysyviä, ja sen jälkeen mitä?
 

Mili

Majuri
Monenlaisia mielipiteitä kuullut säädöksistä.

Eli jos on vanhalla luvalla puolari, niin saa olla iso lipas siihen. Mutta saako sillä luvalla pitää muihinkin aseisiin sopivia isoja lippaita?

Brownellsin kirjeestä: "Jos sen sijaan henkilöllä on ennen 13.6.2017 myönnetty hallussapitolupa itselataavalle keskisytytteiselle kiväärille, saa sen perusteella edelleen ostaa, pitää hallussa ja käyttää mitä tahansa lippaita kaikissa itselataavissa kivääreissä! "

Tämän mukaan kyllä.

Miten suomi kp:n tankolipas? Ostin joskus asemessuilta kun sai kolmella eurolla, hirmuiset kasat oli niitä myynnissä. Onko se kielletty vai sallittu?
 

Samovarius

Eversti
Eli jos on vanhalla luvalla puolari, niin saa olla iso lipas siihen. Mutta saako sillä luvalla pitää muihinkin aseisiin sopivia isoja lippaita?

Saa muissa kivääreissä. Pistooleissa myös, jos on myös pistoolin grandfathering-lupa. Ei kuitenkaan ristiin.


Miten suomi kp:n tankolipas? Ostin joskus asemessuilta kun sai kolmella eurolla, hirmuiset kasat oli niitä myynnissä. Onko se kielletty vai sallittu?
Laki ei koske sellasiten sarjatuliaseiden lippaita, joiden valmistus on alkanut ennen vuotta 1946. Täysin kosher.

Aseen osaksi katsotaan myös latauslaite, jos se on sarjatuliaseen osa tai siihen liitettävä irrotettava latauslaite. Edellä 2 ja tässä momentissa tarkoitettuna aseen osana ei kuitenkaan pidetä latauslaitetta, joka on valmistettu sarjatuliasemalliin, jonka valmistus on alkanut ennen vuotta 1946 ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen.
 
Top