Aselaki ja hallussapitolupa, luvalliset ja luvattomat aseet

Haluaisin vain nähdä, miten poliisi Suomessa suhtautuu asiaan, jos löytää tuollaisen henkilön hallusta. Mutta jos joku haluaa tilata, niin Amazonista löytyy: https://www.amazon.co.uk/Extendable-Stainless-Bluetooth-Very-Bazaar/dp/B00NKN2G4C

Toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito julkisella paikalla on kielletty järjestyslaissa. Rajaavana tekijänä ei ole väline, vaan se onko sen hallussapidolle hyväksyttyvää syytä. Eli raksamies voi rauhassa kantaa kaapeleita kadun poikki puukko vyöllä, sen sijaan ravintolaan ei tarvitse ottaa omaa veistä mukaan.

Naamioituihin aseisiin on poliisilla ja oikeusjärjestelmällä on yleensä tiukempi suhtautuminen, esimerkiksi toiseksi esineeksi naamioidun ampuma-aseen hallussapito rinnastetaan konetuliaseen hallussapitoon, eli rikos muuttuu törkeäksi.
 
Toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito julkisella paikalla on kielletty järjestyslaissa. Rajaavana tekijänä ei ole väline, vaan se onko sen hallussapidolle hyväksyttyvää syytä. Eli raksamies voi rauhassa kantaa kaapeleita kadun poikki puukko vyöllä, sen sijaan ravintolaan ei tarvitse ottaa omaa veistä mukaan.

Naamioituihin aseisiin on poliisilla ja oikeusjärjestelmällä on yleensä tiukempi suhtautuminen, esimerkiksi toiseksi esineeksi naamioidun ampuma-aseen hallussapito rinnastetaan konetuliaseen hallussapitoon, eli rikos muuttuu törkeäksi.
Vaarilla oli aikoinaan kävelykeppi joka ampui jotain brittiläistä spessuhaulikonpatruunaa, olisko ollut 28 .cal tai jotain. Yhdestilaukeava, eikä tietenkään tukkia. Erikoisuutena ja ainoana vihjeena valppaalle jeparille pieni kuparinen "jyvä" kävelykepin metallisessa pohjaringissä....


Oli aika tännäköinen peli, en tiedä että sillä olisi kukaan ikinä uskaltanut ampua kovilla... lähinnä kyseessä tais olla ns. "näyttöpiissi" :)... joka siis näytti kävelykepiltä
 
SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITTO – FINLANDS JÄGARFÖRBUND

METSÄSTÄJÄLIITON UUTISKIRJE 23.8.2016


VASASUOJA EI POISTU, METSÄSTÄJIEN OIKEUSTURVA PARANEE
Maa- ja metsätalousministeriö on valmistelemassa asetusta hirvenmetsästysaikojen muutoksesta. Tulevaisuudessa hirvenmetsästys alkaisi aina lokakuun toisen viikonlopun lauantaina, kun se alkaa nyt syyskuun viimeisenä lauantaina. Ylä-Lapin aikaistettu hirvenmetsästys, joka alkaa 1.9. ja jota seuraa lokakuussa kiimarauhoitus, laajenisi Lapissa nykyistä laajemmalle. Peltohirvien metsästys olisi myös eteläisessä Suomessa sallittu 1.9. alkaen tarkemmin määritellyissä tapauksissa.

Asetusluonnokseen sisältyy myös kohta, jonka mukaan vasallisen naaraan ampuminen varsinaisen hirvenmetsästyksen alettua lokakuun toisen lauantain jälkeen ei olisi enää metsästysrikos. Julkisuudessa on virheellisesti epäilty, että tämä johtaisi vasallisten lehmien ampumiseen. Eläinaktivistijärjestöt, kuten Animalia, ovat käynnistäneet kampanjan asiasta teemalla ”hirvenvasoilta ammutaan äidit”.

Kysymys ei ole vasasuojan poistamisesta. Vasasuoja kuuluu edelleen metsästäjän eettisiin sääntöihin eikä vasallisia naaraita saa ampua. Nykyinen laintulkinta on kuitenkin johtanut menettelyihin, jossa selvät vahingot on viety tuomioistuimiin ja onpa oikeusmurhiakin tapahtunut. Nämä ovat tilanteita, joissa huolellisella metsästäjällä ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta tietää, että yksin liikkuvalla hirvellä on ollut vasa, joka on kulkenut eri reittejä tai ollut piilossa. Rankaiseminen täysin tahattomista vahingoista on oikeusvaltion periaatteiden vastaista.

Metsästäjäliitto katsoo, että metsästäjien oikeusturvan kannalta on välttämätöntä uudistaa asetusta, kuten ministeriö nyt esittää. Missään toisessa EU-maassa ei ole vastaavaa ankaraa rangaistusta.

Vasallisia naaraita ei siis edelleenkään ammuta, sellainen on metsästäjän eettisten sääntöjen vastaista. Vahingot eivät kuitenkaan jatkossa mene käräjille, se on tämän uudistuksen sisältö.


ASELAIN MUUTOSEHDOTUKSET OLLEET LAUSUTTAVANA
Ehdotusten tavoitteena on uudistaa ampuma-aseen ja aseen osan hankkimis- ja hallussapitomenettelyä joustavammaksi ja selkeämmäksi aseturvallisuudesta tinkimättä. Metsästäjäliitto on ajanut joustavoittamista ja kannattaa tavoitetta. Nyt aselaista lausunnolla olleet muutokset ovat:
- Ampuma-aseen ja aseen osien yksilöintitietojen ilmoittaminen asetietojärjestelmään: Tiedot viedään järjestelmään heti jo ase-elinkeinon harjoittajan toimesta.
- Aselupa: Erillinen hankkimis- ja hallussapitolupa jäisi pois. On vain aselupa, jolla voidaan ostaa ja pitää hallussa ase. Ostoaika pidennettäisiin kahdeksi vuodeksi.
- Sähköinen asiointi: Lupaa voisi hakea sähköisesti. Edelleen asiointi olisi mahdollista myös poliisilaitoksella.
- Kotipaikkasidonnaisuudesta luopuminen: Lupaa voi hakea missä vain. Käsittely tapahtuisi siellä, missä on vähiten jonoa tai keskitetysti aseasioita hoitavassa paikassa.
- Aseen esittämisen vähentäminen: Uuden järjestelmän aikana kerran rekisteröityjä aseita ei olisi välttämätöntä enää käydä näyttämässä, koska tiedot ovat aiemmin todettu oikeiksi.
- Soveltuvuustestistä luopuminen: Korostetaan tehostettua viranomaisvalvontaa. Poliisin tietoja ajetaan ristiin ja osumat rikoksista johtaisi aseharkintaan. Myös lääkärin ilmoitukset samassa ajossa. Panostetaan enemmän ensimmäistä lupaa hakevaan.
- Asekeräilijän tiedostonpidosta luopuminen: Kaikille luvanvaraisille aseille ja osille luvitus. Liitosta muutoksen tulee olla keräilijöille maksuton.
- Pääosa muutoksista on suunniteltu tulevan voimaan 1.4.2018.


METSÄSTÄJÄLIITON JÄSENMÄÄRÄ YLITTI 160 000
Metsästäjäliiton jäsenluku lähti tänä vuonna nopeampaan kasvuun ja ylitti nyt ensikertaa 160 000 jäsenen määrän.
 
Vaarilla oli aikoinaan kävelykeppi joka ampui jotain brittiläistä spessuhaulikonpatruunaa, olisko ollut 28 .cal tai jotain. Yhdestilaukeava, eikä tietenkään tukkia.

Erikoisuus, ei käytäntö. Tarvitsee CCW lupaa jos se ottaa laillisesti jonnekkin muualle kuin radalle.
 
Toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito julkisella paikalla on kielletty järjestyslaissa. Rajaavana tekijänä ei ole väline, vaan se onko sen hallussapidolle hyväksyttyvää syytä. Eli raksamies voi rauhassa kantaa kaapeleita kadun poikki puukko vyöllä, sen sijaan ravintolaan ei tarvitse ottaa omaa veistä mukaan.

Juuri tuosta päästään loputtomaan harkinnan ja mielivallan suohon: onko tavallisella ihmisellä hyväksyttävää syytä teräksisen selfie-kepin kanniskeluun julkisella paikalla perusteella "ajattelin ottaa pari kuvaa tossa puistossa"? Vai pitääkö olla joku Benjamin Peltonen, Sara Forsberg tai muu somestara?

Selfie-kepin kanssa voi toki aina väittää, että oli juuri menossa paikkaan X ottamaan kuvia, mutta paskaa tullee niskaan, jos sitä kanniskelee jossakin TKP-kotelossa vyöllä tai muuten nopeasti käyttöönotettavissa. Vähän sama kuin jos kanniskelee airsoft-asetta mukanaan matkalle harrastuspaikalle. Kenelläkään tuskin on sanomista, jos se on repussa selässä, mutta selitys voi olla vähemmän uskottava, jos ase löytyy housunkauluksesta.
 
Minä en jouda selaamaan nyt muutamaan viikkoon uutisia sillä tavoin kuin haluaisin. Olkaahan tarkkoina, lähiaikoina tulee jotain linjauksia tai esityksiä linjauksiksi liittyen ampuma-aseisiin. En tunne yksityiskohtia, mutta jotain tulee.
 
Palaan vielä tuohon CCW-asiaan. En ajatellut aloittaa aiheesta omaa ketjua, mutta kun sitä tässä ketjussa on jo näköjään käsitelty, niin...

Mielestäni ihmisillä tulisi olla selkeästi oikeus puolustaa itseään, ja tätä tarkoitusta varten tulisi olla realistinen mahdollisuus hankkia lisenssi sopiven välineiden hankkimiseksi ja mukana kannettavaksi.

Nykyäänkin laki antaa mahdollisuuden jopa tappaa hyökkääjä itsepuolustukseksi, ja tästä on useampi oikeustapauskin. Lakia voisi kuitenkin muuttaa tai selkeyttää siten, että tämä hätävarjeluoikeus olisi helpommin hahmotettavissa myös tavallisen kansalaisen mielessä; ettei tule tällaisia "parempi raudoissa kuin laudoissa" -sloganeita, ikään kuin nämä olisivat jotenkin keskenään vaihtoehtoiset asiat. Toki myös laintulkintaa voisi muuttaa, mutta en oikein tiedä, millä perusteella laintulkintaa voi muuttaa, jos laki itsessään kuitenkin pysyy samana. Tietenkin oikeuden ennakkopäätösten kautta, mutta voiko sitä muuttaa ikään kuin etupainotteisesti?

Nykyäänkin ihmisillä on oikeus hankkia OC-sumuttimia itsepuolustuskäyttöön, mutta tämä taitaa olla kuitenkin melko teoreettinen vaihtoehto, pl. Työnsä puolesta välinettä tarvitsevat. Tähän tulisi ehdottomasti saada muutos, ja pikaisesti. Lähes jokaisella tulisi olla oikeus kantaa OC-sumutinta itsepuolustukseksi, tosin itse vaatisin jonkinlaista suppeaa koulutusta tähän kylkeen.

Myös ampuma-aseisiin tulisi suojeluperuste palauttaa, ja ampuma-aseiden kohdalla koulutusvaatimus olisi tiukempi. Lupa olisi kuitenkin shall issue, mikäli henkilö täyttää kriteerit ja on läpikäynyt hyväksytysti vaadittavat koulutukset ja testit. Mielestäni lupaviranomaisen asia ei ole päättää, kenellä on tarvetta suojeluun ja kenellä ei. Jo sopivalla koulutusvaatimuksella voitaisiin karsia joukosta sellaiset pois, jotka haluaisivat kantaa asetta, koska "se olisi niin cool".

Nythän laki sallisi esim poliisin kantaa asetta myös työajan ulkopuolella, mutta pääsääntöisesti työnantajat eivät tätä salli. PoHalta on tulossa aiheeseen liittyen ohjeistusta, jonka pitäisi olla valmiina ihan näillä näppäimillä. Turun puukotuksen yhteydessä PoHan edustaja totesi, että he ovat valmistelleet asiaa jo alkuvuodesta lähtien. Tämä olisi hyvä ensimmäinen askel, seuraavaksi mukaan muut viranomaiset jotka kantavat asetta työssään. Sitten voimankäyttövälineitä työssään kantavat yksityisen turva-alan henkilöt ja vastaavat, ja sitten alkaisi olla aika jo avata suojeluaseet kaikelle kansalle. Tässä rinnalla tulisi PoHasta ohjeistus jolla helpotettaisiin OC-lupien saamista, ja määriteltäisiin koulutusvaatimus. Tämä voisi tulla vaikka tässä talven aikana.
 
Luultavasti ylivoimainen osa tilanteista, joissa ampuma-asetta käytettäisiin laukausten ampumiseen, päättyisivät muutenkin rauhanomaisesti tai vain pienin vahingoin.
...
Keskivertokansalaisen kohtaamat potentiaaliset aseenkäyttötilanteet eivät luultavasti ole sellaisia, että ase olisi niissä välttämätön. Todennäköisesti jo välttävät tiedot aseettomasta taistelusta ja kaasusumutin/TKP riittäisivät ratkomaan tapauksista 95/100.
Minä olen ajatellut, että juuri tämän takia ampuma-aseen kantamisen yhteydessä voitaisiin jopa velvoittaa kantamaan myös vähemmän vaarallista välinettä; käytännössä sumutinta.

Valtaosa itsepuolustustilanteista on sellaisia, että ne voitaisiin ratkaista ilman ampuma-asetta, ja niissä ei luultavasti edes olisi aseenkäytön edellytyksiä olemassa. Tällaisissa tilanteissa pelkällä ampuma-aseella varustautunut puolustaja syyllistyisi helposti itse rikokseen mikäli uhkaisi vastapuolta aseella ilman edellytyksiä. Sen takia olisi tärkeää, että mukana olisi jokin välimallin väline, jota voisi käyttää mikäli paljaat kädet eivät riitä, mutta tilanteessa ei vielä olisi aseenkäytön edellytyksiä. Ja vaikka sumuttimen kantamista ei varsinaisesti edellytettäisi laissa, niin olisihan se typerää olla kantamatta edes jotain vähemmän vaarallista välinettä.

Jos koetaan tarvetta lisätä aseiden määrää kadulla, niin ensisijassa antaisin virkamiesten kantaa virka-aseitaan myös vapaalla ollessaan. Nykyäänhän se on hallinnollisilla määräyksillä säänneltyä, käytännössä kiellettyä.
Tähänhän toivottavasti saadaan muutosta jopa ihan lähikuukausien aikana. PoHa on lupaillut ohjeistusta aiheesta vuodenvaihteen tuntumaan.
 
Eli poilisi joka harrastaa toiminta-ammuntaa on poliisipiireissä "vinoon katsottu" ihminen... Niissä ympyröissä ei ole katsottu hyvällä sellaisia virkaveljiä, jotka harrastavat urheiluammuntaa...siis toiminnaliisia lajeja...:oops:

en tiedä mistä tämä asenne johtuu mutta tämä on totta mitä nyt kirjoitan koska tämän on minulle monet tutut poliisit ja valtion virkamiehet kertoneet.
Voi olla, että jossain päin Suomea ja/tai joskus ennen vanhaan tilanne on/on ollut tuollainen, mutta oman kokemukseni mukaan ei enää. Esimerkiksi Helsingissä poliisien ampumaseura saa käyttää talon ampumarataa (ja sillä on oma ampumavuoro), vaikka treeneissä ammutaan nimenomaan toiminnallista ammuntaa. Muutenkaan en ole huomannut, että toiminnallisia ampujia katsottaisiin kieroon, vaan päin vastoin. Voi tietysti olla, että jossain on toisin.

Suomessa pitkään, vielä nykyäänkin esim jos kannat asetta reisikotelossa, olet Rambo. Aivan sama onko sulla kyynärpää yms paskana tai helpompi muuten vaan vetää hieman matalemmasta kotelosta... olet asehullu Rambo. Ja tämä siis viranomaispuolella.
Tämänkin suhteen ainakin poliisipuolella asiat ovat muuttuneet varsin paljon, sanotaanko viimeisen viiden - kymmenen vuoden aikana.
 
@YJT

Raudoissa vai laudoissa...

Onko teikäläisellä näkemystä tuohon oikeudelliseen puoleen, ts. miten väkivaltatilanteissa voisi turvata oman selustansa? Useinhan on vain sana sanaa vastaan, pahimmassa tapauksessa useamman kertomus rauhanomaisesta tupakan pummaamisesta yhtä vastaan, ja lopputulos on sitten ihan luojassaan. Olisiko "haalarikameroilla" (vähemmän näkyvinä versioina) soveltuvuutta siviilipuolelle vai ovatko ne enemmän haitake, kuten poliisipuolelta on kuulunut kritiikkiä? Kenties pelkkä ääninauhakin voisi olla edukseen?

Tallennuslaitteiden suurin ongelma lienee, että tallenteeseen voi jäädä jotakin itselle epäedullista, kun niitä sekunteja kelataan myöhemmin läpi kaikessa rauhassa tuhansia kertoja. Mutta kehitys kehittyy, IPhonen salaus on jo nykyisellään osoittautunut kovin vaikeaksi avata suurillekin poliisiorganisaatioille. Toinen asia on, miten puhelimesta virittää järkevän videonauhurin (akunkesto, huomaamattomuus jne.). Äänen saanee helpommin talteen, tosin millaisella laadulla? Huonolaatuinen tallenne voi oikeuskäsittelyssä olla kuin Ulvilan häke-nauhat: huudettiinko "annu" vai "hannu" ja "kuole" vai "älä kuole"...
 
@Huhta
Ihan ensimmäinen juttu on todistajien luominen, eli herätetään ulkopuolisten ihmisten huomio tilanteeseen ja omaan ahdinkoon. Parhaimmillaan joku alkaa kuvaamaan tilannetta vielä siinä vaiheessa, kun uhka on päällä eikä puolustaja ole aloittanut omaa toimintaansa. Jos ei kiinnitä sivullisten huomiota tilanteeseen etukäteen, niin on riski että nämä huomaavat tilanteen vasta silloin kun mylly alkaa. Silloin ei välttämättä voi varmuudella sanoa, kuka oli alun perin haastamassa riitaa ja kuka oli uhri alun perin. Varsinkin, jos puolustaja aloittaa omalla ennaltaestävällä hyökkäyksellään...

Toki todistajien kerääminen edellyttää, että paikalla on sivullisia. Mutta kaupungeissa on toki valvontakameroita ym, ja niiden tallenteisiin voi hyvinkin jäädä todisteet siitä, kuka on hyökkääjä ja kuka uhri. Kamerat eivät välttämättä kuitenkaan kuvaa katua, vaan esim rakennuksen ulko-ovea, ja dome-kamera saattaa osoittaa mihin tahansa ilman että sitä näkee ulospäin. Lisäksi ei aina ole selvää, kuka hallinnoi mitäkin kameraa ja mistä niitä tallenteita pitäisi kysellä (siis poliisin; eivät varmaankaan luovuta tallenteita siviileille).

Puhelimen hyödyntäminen onnistuu esim käynnistämällä sanelimen ja kuvailemalla tekijöiden ulkonäköä ym sanelimelle, käskyttämällä näitä ym siten, että oma ja vastapuolen puhe kuuluu tallenteella. Kännykän mikrofoni tosin on kai suunniteltu niin, että se ei ota ääntä kovin kaukaa; hälyäänten minimoimiseksi. Mutta jo oman puheen äänittäminen voi todistaa paljon, varsinkin jos ei käskytä tyyliin "mene pois tai vedän sua turpaan", vaan ennemminkin jotain siihen tyyliin kuini "onko sulla puukko kädessä? Älä lyö mua sillä, tajuatko että mä voin kuolla". Toki soitto häkeen ajaa saman asian (sen lisäksi että poliisi saattaa ehtiä tilanteeseen väliin), mutta jos haluaa itse hallinnoida tallenteita niin silloin ei sitä optiota ole.

Haalarikameroista sen verran, että vuosia ennen kuin poliisissa otettiin koekäyttöön nämä nykyiset haalarikamerat, kokeilin muutamaa eri mallia ihan omin päin. Jos ei halua kantaa mitään GoPro:ta rintapielessä, niin paljon pienempiäkin kameroita on olemassa (oli jo tuolloin), ja hinnat alkavat jostain parista kympistä. Toki näissäkin pätee se, että markalla saa markan tavaran, mutta kyllä ne halvatkin olivat jo silloin ihan välttäviä; ainakin valoisan aikaan. Eräs mielenkiintoinen oli Looxie, joka oli ulkoisesti puhelimen bluetooth handsfree -laitteen näköinen (ja se itse asiassa toimi sellaisena). Erona normaaliin handsfree -settiin oli, että se kuvasi koko ajan jatkuvalla luupilla, ja jos havaitsi jotain mielenkiintoista tapahtuneen, käyttäjä painoi tallennusnappia jolloin laite laittoi talteen 30 sekuntia ennen napin painamista tapahtuneet tapahtumat, ja alkoi muistaakseni sen jälkeen tallentamaan kaiken, kunnes tallennus pysäytettiin. Eli tältä osin toimi kuten Taser Axon -bodycam.
 
Mielestäni ihmisillä tulisi olla selkeästi oikeus puolustaa itseään..........
Pidän ajatuksesta, jossa toisaalta ihmisille on sallittua pitää itsellään suoja-aseistusta, mutta toisaalta pitäisi osata turvautua myös lähellä olevien muiden ihmisten huomioon ja apuun. Toi oli hyvin muotoiltu.
Lakiin pitäisi saada jokin rajanveto siitä, että missä ympäristössä asetta/apuvälinettä voi/saa käyttää. Mielestäni koti pitäisi olla tällainen "hot spot" alue jonka osalta tuomioistuin hyväksyy melko järeätkin vastaiskun keinot.
Ei minulla tästä mitään kaiken kattavaa ja valmista sanamuotoa ole esittää, mutta lähtökohtaisesti pidän esittämistäsi ratkaisumalleista. Tuosta suunnasta varmasti löytyisi valmista kun kehitetään.
 
Palaan vielä tuohon CCW-asiaan. En ajatellut aloittaa aiheesta omaa ketjua, mutta kun sitä tässä ketjussa on jo näköjään käsitelty, niin...

Mielestäni ihmisillä tulisi olla selkeästi oikeus puolustaa itseään, ja tätä tarkoitusta varten tulisi olla realistinen mahdollisuus hankkia lisenssi sopiven välineiden hankkimiseksi ja mukana kannettavaksi.

Nykyäänkin laki antaa mahdollisuuden jopa tappaa hyökkääjä itsepuolustukseksi, ja tästä on useampi oikeustapauskin. Lakia voisi kuitenkin muuttaa tai selkeyttää siten, että tämä hätävarjeluoikeus olisi helpommin hahmotettavissa myös tavallisen kansalaisen mielessä; ettei tule tällaisia "parempi raudoissa kuin laudoissa" -sloganeita, ikään kuin nämä olisivat jotenkin keskenään vaihtoehtoiset asiat. Toki myös laintulkintaa voisi muuttaa, mutta en oikein tiedä, millä perusteella laintulkintaa voi muuttaa, jos laki itsessään kuitenkin pysyy samana. Tietenkin oikeuden ennakkopäätösten kautta, mutta voiko sitä muuttaa ikään kuin etupainotteisesti?

Nykyäänkin ihmisillä on oikeus hankkia OC-sumuttimia itsepuolustuskäyttöön, mutta tämä taitaa olla kuitenkin melko teoreettinen vaihtoehto, pl. Työnsä puolesta välinettä tarvitsevat. Tähän tulisi ehdottomasti saada muutos, ja pikaisesti. Lähes jokaisella tulisi olla oikeus kantaa OC-sumutinta itsepuolustukseksi, tosin itse vaatisin jonkinlaista suppeaa koulutusta tähän kylkeen.

Myös ampuma-aseisiin tulisi suojeluperuste palauttaa, ja ampuma-aseiden kohdalla koulutusvaatimus olisi tiukempi. Lupa olisi kuitenkin shall issue, mikäli henkilö täyttää kriteerit ja on läpikäynyt hyväksytysti vaadittavat koulutukset ja testit. Mielestäni lupaviranomaisen asia ei ole päättää, kenellä on tarvetta suojeluun ja kenellä ei. Jo sopivalla koulutusvaatimuksella voitaisiin karsia joukosta sellaiset pois, jotka haluaisivat kantaa asetta, koska "se olisi niin cool".

Nythän laki sallisi esim poliisin kantaa asetta myös työajan ulkopuolella, mutta pääsääntöisesti työnantajat eivät tätä salli. PoHalta on tulossa aiheeseen liittyen ohjeistusta, jonka pitäisi olla valmiina ihan näillä näppäimillä. Turun puukotuksen yhteydessä PoHan edustaja totesi, että he ovat valmistelleet asiaa jo alkuvuodesta lähtien. Tämä olisi hyvä ensimmäinen askel, seuraavaksi mukaan muut viranomaiset jotka kantavat asetta työssään. Sitten voimankäyttövälineitä työssään kantavat yksityisen turva-alan henkilöt ja vastaavat, ja sitten alkaisi olla aika jo avata suojeluaseet kaikelle kansalle. Tässä rinnalla tulisi PoHasta ohjeistus jolla helpotettaisiin OC-lupien saamista, ja määriteltäisiin koulutusvaatimus. Tämä voisi tulla vaikka tässä talven aikana.

Minusta poliisilla, ja muilla valtion puolustus-turvallisuus-sektorin virkamiehillä, joilla on virka- ase, pitäisi olla oikeus ja jopa velvollisuus sen kantamiseen sekä käyttämiseen tarpeen vaatiessa virka-ajan ulkopuolella jolla voitaisiin torjua / estää väkivaltaa, joka kohdistuu kansalaisiin, joilla tätä mahdollisuutta ei ole annettu eikä luultavasti tulla koskaan antamaankaan. :confused:
 
Viimeksi muokattu:
@Huhta
Ihan ensimmäinen juttu on todistajien luominen, eli herätetään ulkopuolisten ihmisten huomio tilanteeseen ja omaan ahdinkoon. Parhaimmillaan joku alkaa kuvaamaan tilannetta vielä siinä vaiheessa, kun uhka on päällä eikä puolustaja ole aloittanut omaa toimintaansa. Jos ei kiinnitä sivullisten huomiota tilanteeseen etukäteen, niin on riski että nämä huomaavat tilanteen vasta silloin kun mylly alkaa. Silloin ei välttämättä voi varmuudella sanoa, kuka oli alun perin haastamassa riitaa ja kuka oli uhri alun perin. Varsinkin, jos puolustaja aloittaa omalla ennaltaestävällä hyökkäyksellään...

Toki todistajien kerääminen edellyttää, että paikalla on sivullisia. Mutta kaupungeissa on toki valvontakameroita ym, ja niiden tallenteisiin voi hyvinkin jäädä todisteet siitä, kuka on hyökkääjä ja kuka uhri. Kamerat eivät välttämättä kuitenkaan kuvaa katua, vaan esim rakennuksen ulko-ovea, ja dome-kamera saattaa osoittaa mihin tahansa ilman että sitä näkee ulospäin. Lisäksi ei aina ole selvää, kuka hallinnoi mitäkin kameraa ja mistä niitä tallenteita pitäisi kysellä (siis poliisin; eivät varmaankaan luovuta tallenteita siviileille).

Puhelimen hyödyntäminen onnistuu esim käynnistämällä sanelimen ja kuvailemalla tekijöiden ulkonäköä ym sanelimelle, käskyttämällä näitä ym siten, että oma ja vastapuolen puhe kuuluu tallenteella. Kännykän mikrofoni tosin on kai suunniteltu niin, että se ei ota ääntä kovin kaukaa; hälyäänten minimoimiseksi. Mutta jo oman puheen äänittäminen voi todistaa paljon, varsinkin jos ei käskytä tyyliin "mene pois tai vedän sua turpaan", vaan ennemminkin jotain siihen tyyliin kuini "onko sulla puukko kädessä? Älä lyö mua sillä, tajuatko että mä voin kuolla". Toki soitto häkeen ajaa saman asian (sen lisäksi että poliisi saattaa ehtiä tilanteeseen väliin), mutta jos haluaa itse hallinnoida tallenteita niin silloin ei sitä optiota ole.

Haalarikameroista sen verran, että vuosia ennen kuin poliisissa otettiin koekäyttöön nämä nykyiset haalarikamerat, kokeilin muutamaa eri mallia ihan omin päin. Jos ei halua kantaa mitään GoPro:ta rintapielessä, niin paljon pienempiäkin kameroita on olemassa (oli jo tuolloin), ja hinnat alkavat jostain parista kympistä. Toki näissäkin pätee se, että markalla saa markan tavaran, mutta kyllä ne halvatkin olivat jo silloin ihan välttäviä; ainakin valoisan aikaan. Eräs mielenkiintoinen oli Looxie, joka oli ulkoisesti puhelimen bluetooth handsfree -laitteen näköinen (ja se itse asiassa toimi sellaisena). Erona normaaliin handsfree -settiin oli, että se kuvasi koko ajan jatkuvalla luupilla, ja jos havaitsi jotain mielenkiintoista tapahtuneen, käyttäjä painoi tallennusnappia jolloin laite laittoi talteen 30 sekuntia ennen napin painamista tapahtuneet tapahtumat, ja alkoi muistaakseni sen jälkeen tallentamaan kaiken, kunnes tallennus pysäytettiin. Eli tältä osin toimi kuten Taser Axon -bodycam.


aikapaljon on normi-kansalaisella mietittävää kun alkaa sterssitilanteessa näitä miettimään varsinkin kun on vakavan väkivallan uhkatilanne päällä....:rolleyes:
 
Voi olla, että jossain päin Suomea ja/tai joskus ennen vanhaan tilanne on/on ollut tuollainen, mutta oman kokemukseni mukaan ei enää. Esimerkiksi Helsingissä poliisien ampumaseura saa käyttää talon ampumarataa (ja sillä on oma ampumavuoro), vaikka treeneissä ammutaan nimenomaan toiminnallista ammuntaa. Muutenkaan en ole huomannut, että toiminnallisia ampujia katsottaisiin kieroon, vaan päin vastoin. Voi tietysti olla, että jossain on toisin.


Tämänkin suhteen ainakin poliisipuolella asiat ovat muuttuneet varsin paljon, sanotaanko viimeisen viiden - kymmenen vuoden aikana.

Niin ...vaikuttaa siltä että toiminnalliseen ammuntan ja varsinkin IDPA / maanpuolustus/ taktiseen/ tarkka-ammuntaa / toimintaan on liittyny mukaan monia virkamiehiä niin poliisista kuin muistakin viranomaispiireistä ja hyvä niin...:solthum:
 
Viimeksi muokattu:
aikapaljon on normi-kansalaisella mietittävää kun alkaa sterssitilanteessa näitä miettimään varsinkin kun on vakavan väkivallan uhkatilanne päällä....:rolleyes:
Joo, silläpä niitä kannattaa harjoitella etukäteen. Jo pelkkä mielikuvaharjoittelu auttaa todella paljon, vaikka skenaarioharjoittelu toki on parempi.
 
Joo, silläpä niitä kannattaa harjoitella etukäteen. Jo pelkkä mielikuvaharjoittelu auttaa todella paljon, vaikka skenaarioharjoittelu toki on parempi.


Taitaa olla kuitenkin niin että laki/viranomaiset pitäsi olla suojelemassa ja kansalaisia varten eikä kansalaiset lakia ja viranomaisia varten?.... Tai niin sen PITÄISI olla... o_O

Onko niin että ihmiset, jotka ovat näiden asioiden kanssa päivittäin tekemisissä (siis viranomaiset) edellyttävät/ olettavat samaa tietotaitoa ja osaamista ihan perus- kansalaisilta joilla ei ole mitään kokemusta "väkivallan" ja sen uhan kanssa..?

Jos näin on, niin silloin kansalaisilla pitäsi olla myös suuremmat oikeudet ihan konkreettisesti suojella itseään, läheisiään ja omaisuuttaan, kuten rikoslakiin on kirjoitettu, mutta käytäntö on ihan toinen mitä oikeus ja viranomaiset loppupelissä kansalaisille sallivat..:rolleyes:
 
Huhta kysyi minulta, miten voi välttää sana sanaa vastaan -tilanteen, ja minä kerroin näkemyksiäni. Tässä ei aseteta mitään ylimääräisiä vaatimuksia, mutta jos haluaa parantaa saumojaan hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan, niin kannattaa harjoitella. Vähän kuin jos haluaa tulla vaikka paremmaksi juoksijaksi, niin se vaatii harjoittelua.
 
Imagosyistä poliisi ei halua arkipäivän yleiskuvaansa mitään sellaista näkyvää elementtiä, josta voisi päätellä "ammattimaista aseenkäyttötaitoa". Painotus ehdottomasti mieluummin puhejudon puolella.
Oikeastaan voisi sanoa että koko yhteisö johdosta kentälle valvoo itseään ja kollegat toisiaan, jotta pysytään tällaisessa imagon peruskuvassa.
Menee jo vähän vanhojen tekstien kommentoinniksi, mutta menköön...

Suomessa poliisi on nähty varsin pitkään eräänlaisena lupsakkana reinikaisena, joka hoitaa hommat puhumalla eikä hötkyile turhaan. Tämä toimintatapa onkin ollut kaikesta päätellen varsin toimiva, ja edelleen verrattuna moniin muihin maihin, esimerkiksi aseenkäyttökynnys on Suomessa varsin korkealla. Mutta joka tapauksessa muutaman viime vuoden aikana asenteissa on tapahtunut selkeää muuttumista ja poliisi (siis myös perus-pussihousu) nähdään entistä enemmän puolisotilaallisena terrorismin vastaisen sodan toimijana, kuin pelkkänä lupsakkana kyläpoliisina. Voi olla, että tässä asiassa on aluekohtaista vaihtelua, mutta kyllä poliisin taktiikat, toimintamallit, koulutus ja varusteet ovat koko ajan ottaneet enemmän ja enemmän vaikutteita sotilaallisesta toiminnasta. Esimerkiksi pitkiä aseita, raskaita suojaliivejä, ym näkyy paljon enemmän kuvissa kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, ja kyse ei ole siitä että aina olisi joku Karhun ukko sattunut valokuvaan.

Maailma muuttuu, ja uskallan väittää että poliisi muuttuu kyllä mukana.
 
Back
Top