Aselaki ja hallussapitolupa, luvalliset ja luvattomat aseet

Samovarius

Eversti
Se on muistaakseni maksullinen palvelu. Kaikkea jännää kyllä löytyy, tuulenpuuska tempaisi Fordini oven naapurin auton kylkeen heti, kun silmä vältti, ja mä en rekkarihaulla löytänyt naapurin numeroa, osoite kyllä löytyi ja piti mennä kolkuttamaan oveen että nyt kävi näin. Kävi ilmi, että numero oli salainen mutta osoite ilmeisesti ei.
 

Samovarius

Eversti
Kuitenkin, oman aseharrastuksen häivyttäminen julkisuudesta on korkeintaan hidaste. Pyssyjä etsivät rosvot osaavat niitä etsiä ja suunnitella murtokeikan hyvin (esmes yhden keräilijän bunkkeriin mentiin, kun keräilijä oli lomareissulla), satunnainen murtomieskopla taas kyllä äkkää sen asekaapin etsiessään arvotavaraa ja ottaa sen kyllä mukaansa tai murtaa paikan päällä lähinnä olosuhteista riippuen. Jos aikaa on vähän tai kiinnijäämisen riski muuten suuri, se jää helposti tekemättä.
 

Huhta

Greatest Leader
Toissakerralla oli hirvikokeessa puolet paikalla fatpipe yms sählylaukkujen kanssa. Junnukoon sisään mahtuu kätevästi normi kiväärilaukku.

Moniko näytti sählynpelaajalta noin muutoin? :unsure: Kitaraa voi rämpyttää kuka hyvänsä. :cool:
 

MeriTJ

Kenraali
Kierrätyskeskuksesta löytyy joskus hyviä yksilöitä "vaihtoehtoiseksi aselaukuksi". Omista löydöksistäni paras on miekkailulaukku jossa lukee paikallisen miekkailuseuran nimi + edellisen käyttäjän nimi komeasti brodeerattuna päälle = täydellinen harhautus satunnaiselle vaikka sattuisikin keksimään että laukussa kuskataan vähän kehittyneempää kalustoa kuin florettia tai kalpaa. ;) Toki oma habitukseni ei ehkä muistuta tuollaista höyhenen keveää miekkailijaa mutta ompahan siinäkin yksi muuttuja mietittäväksi :D
 

Samovarius

Eversti
Eipä tuossa keississä ole mitään kyseenalaista. Ei ole merkitystä millainen murtoturva kerrostalon kellarikomerolla on, se ei ole lain sallima säilytystila ja tuomio tulee. Sen sijaan oman talon kellarissa aseita saa samalla tavalla säilyttää.

Ihmetyttää kyllä millainen oikeusoppinut antaa lausuntoja, jotka ovat suoraan ristiriidassa aivan selvän lakitekstin kanssa. Ehkä vedoten tilapäisyyteen, mitä ei kyllä kolmen eri asekaapin kantaminen kellarikomeroon tue.

106 § (7.6.2019/724)

Säilyttäminen​


Kun ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia säilytetään muuten kuin tilapäisesti, ne on säilytettävä:


1) luvanhaltijan vakituisessa asunnossa, muussa paikassa, jossa hän pysyvästi oleskelee, tai näihin kiinteästi liittyvässä tilassa, joka turvatasoltaan ja valvottavuudeltaan vastaa näitä;


2) toisen, kyseisen ampuma-aseen lainaamiseen oikeutetun henkilön luona 1 kohdassa tarkoitetussa paikassa tai tilassa;


3) 14 §:n 1 tai 2 kohdassa tarkoitetun asealan elinkeinon harjoittamiseen luvan saaneen elinkeinonharjoittajan hallussa; taikka


4) poliisilaitoksen hyväksymissä säilytystiloissa.
 

Fisu

Luutnantti
”Siellä oli standardin mukaiset turvakaapit kolmen lukon takana. Oli ulko-oven, varastokäytävän oven ja varaston oven lukot ja sitten vielä turvakaapit”, Jordan kertoo HS:lle.

Juu juu, niin edellisessäkin kämpässä varasto oli parin kolmen oven takana, mutta varasto tuntui lähinnä olevan ilmainen kirpputori seudun narkkareille. Viimeinen asia, mikä lähti varkaiden mukaan, oli taloyhtiön valvontajärjestelmän tallennin, joka sijoitettiin tilan toisella puolen olevaan siivouskaappiin. Totesin kyllä isännöitsijälle jo ideointiasteella, että jos varkailla on huoltoavain, niin lähtee sekin laite mukaan. Se lähti ja sen jälkeen vaihtui kaikkien yleisten tilojen lukot. Tämän jälkeen tila jopa alkoi tuntua varastolta.
 

Hilan lukko

Kenraali
Ei se tilapäistä ollut, kun kaapit oli seinässä kiinni.

"Koko asia lähti purkautumaan viime vuonna, kun Jordanin kellariin murtauduttiin ja murtomiesten matkaan lähtivät kokonaiset seinästä irrotetut asekaapit. Aseet löytyivät myöhemmin United Brotherhood -rikollisjärjestöön liittyvän tutkinnan yhteydessä, kun aseet olivat ilmeisesti matkalla rikollisten käyttöön."
No, ei koske köyhää.
 

Lunni

Kenraali
Noi kerrostalojen varastot... joo-o, viimevuonna murtauduttiin yhteen varastoon ja se oli lukossa olevan ulko-oven, lukossa olevan käytävän oven ja lukossa olevan väestönsuojan oven takana. Itse varastot olivat sitten niitä häkkivarastoja. Ei yhtään vaikuttanut siltä että tekijöillä olisi ollut avaimet... en säilyttäisi aseita siellä, ennemmin vaikka vaate-/makuuhuoneeseen asennetussa asekaapissa kaapinoven taakse piiloitettuna.

Itseasiassa olen ainoastaan kerran nähnyt kunnollisen varaston jossa ovet olivat ihan kunnon ulkoovia ja varastot olivat muurattuja muutaman neliön tiloja. Vanha talo Helsingin Sörkassa. Vaikka taisipa nekin kopit toimia kannabiskasvattamoina, ainakin hajun perusteella...
 

MeriTJ

Kenraali
Vuorineuvos sietäisi saada ihan kunnon sakot tuosta, ei todellakaan ole taloyhtiön häkkivarasto laillinen paikka asekaapille. Ihan samalla tavalla me taviksetkin tuskaillaan niiden trendikkäästi naton harmaiden teräskaappien feng shuin kanssa Ikean lastulevyhuonekalujen keskellä. Ei ole ameriikan temppu irroittaa mitään alle 150kg kaappia seinästä jos saa rauhassa puuhata.
 

Rauhantekijä

Respected Leader
"Kari Jordan kiistää ”ehdottomasti” syyllistyneensä minkäänlaiseen rikokseen. Hän sanoo hankkineensa oikeusoppineiden lausuntoja, jotka tukevat hänen kantaansa asianmukaisesta säilytyksestä. Hänen lausunnonantajansa ovat valaehtoisesti sanoneet omat kantansa säilytyksestä sen asianmukaisuudesta. "

Mielenkiintoinen tapaus seurattavaksi. Lähinnä se, että saako rahalla voiton?
Pohatta ostaa oikeusoppineiden lausuntoja, jotka viedään oikeudenjakajien pohdittavaksi, että onko nämä pätevämpiä näkemyksiä kuin Poliisihallituksen näkemys ja vaikka hallituksen esitys aselaista.
Lisäksi kiinnostaa onko kaapit olleet kevyttä motonettiä vai asiallisia yli 150kg kaappeja.
Luetaan lisää 7.12. kun tästä päätös tulee.
.
 

Mika

Alikersantti
Et sentään habitukseksi kanssa kantele viulukoteloa. Se voisi olla jo liian ilmiselvää.
Toista se oli 70-80 luvuilla. Silloin kukaan ei pääkaupunkiseudullakaan kiinnittänyt isompaa huomiota lähiössä ilmakiväärin kanssa kulkevaan teini-ikäiseen. Nyt olisi varmaan pari poliisipartiota paikalla kymmenessä minuutissa.
 

SJ

Supreme Leader
Toista se oli 70-80 luvuilla. Silloin kukaan ei pääkaupunkiseudullakaan kiinnittänyt isompaa huomiota lähiössä ilmakiväärin kanssa kulkevaan teini-ikäiseen. Nyt olisi varmaan pari poliisipartiota paikalla kymmenessä minuutissa.

Ei taitaisi rajoittua pariin partioon, mutta sen joukon kokoamiseen saattaisi mennä pidempään.
 
Top