fulcrum
Greatest Leader
Kuinka niin? Ruotsalaisilla on 20 000 miestä puolustusvoimien vahvuutena (Lähde). Ja tuo on "standing army". Muistaakseni Suomessa on n. 8 000 ammattisotilasta. Minun järjestelmässäni "standing army" olisi 8 000 ammattisotilasta + n. 10 000 - 15 000 (palkattua) varusmiestä. Ruotsalaiset ovat kuitenkin päätyneet siihen, että A) kalliimmassa maassa maksetaan huonompaa palkkaa ja B) kiväärimiehet saavat palvella vuosikausia ja/tai C) miehiä ei pidetä reservissä. Todennäköisesti kaikki noista, jos uskotaan väite, jonka mukaan ammattiarmeijassa on kova liike ovesta sisään ja ulos. Jotkut ovat töissä vuosikausia, toiset käyvät vain kääntymässä. Noista kääntyjistä pitäisi saada isokin reservi, mutta Ruotsissa(kin) on lähdetty siihen, että "standing army" on organisaation runko ja reservi vain täydentää sitä. Minun järjestelmässäni reservi on edelleen organisaation runko, ja "standing army" on koulutusorganisaatio, joka mahdollistaan rungon kasaamisen reserviläisistä tarpeen vaatiessa.
Ruotsissa - ja kaikissa muissakin maissa joissa vapaaehtoisarmeija on käytössä - on lähdetty tämänkaltaiseen järjestelmään luultavasti siksi, että siihen kaikesta huolimatta saa eniten rekrytoitua porukkaa. Suhteellisen harva lienee kuitenkin kiinnostunut lyhytaikaisesta sotilaspalveluksesta ilman sen kummempia uranjatkomahdollisuuksia, vaikka palkka olisikin parempi kuin ne (kieltämättä säälittävät) palkat mitä Ruotsissa maksetaan.
Tuolta voi käydä katsomassa jenkkiarmeijan palkkatasoa. E-1, eli p-kauden mortti, saa aluksi käteen 1400 taalaa kuukaudessa, nousten $1530:een kun takana on 4 kuukautta palvelusta. E-2 eli perussolttu tienaa $1716.90. Tosin tuohon tulee vielä päivärahoja jne päälle.
Ruotsissa on nyt muuten innostuttu uudestaan asevelvollisuudesta. Suurin osa puolueista kannattaa sen palauttamisesta, jopa vihreät, lähinnä kokoomus haraa vastaan (ylläri). Nykyjärjestelmää pidetään laajalti epäonnistuneena. Tosin siellä haaveillaan enemmän Norjan kaltaisesta hybridijärjestelmästä kuin meidän kaltaisestamme perinteisemmästä järjestelmästä.
Venäjä on maailman suurin valtio ja sillä on paljon potentiaalisia vihollisia. Pieni teknoarmeija ei riitä suojelemaan Venäjää Kiinalta, jos sen pääosat roudataan jonnekin Suomeen. Sen takia asevelvollisuus pysyy siellä näillä näkymin vuoteen 2030(Lähde).
Pääpointti on kuitenkin se, että Venäjällä on paljon rahareikiä - korruptio asevoimissa (korpraalista kenraaliin) ja muuallakin yhteiskunnassa (veronkierto), ydinaseet ja tarve kehittää omaa aseteknologiaa. Venäjällä ei ole ehdotonta taloudellista ylivoimaa Suomeen nähden, kun iso osa rahasta valuu sellaiseen, joka ei ole meille relevanttia, kuten aseteknologian kehitykseen. Me voimme sen sijaan ostaa valmista tuotetta muualta senkin rahan edestä, mutta Venäjän on käytännön syistä (huoltovarmuus, suurvalta-status) kehitettävä kalustonsa itse. Venäjällä on siis äkkiä pieni teknoarmeija, jos se lähtee sellaista kehittämään.
En oikein ymmärrä nyt puheitasi. Venäjällä on ollut teknoarmeija jo varmaan ainakin Hrustsevin ajoista lähtien. Tietysti se on ollut pääosin asevelvollisarmeija, tosin NL:n hajoamisen jälkeen asevelvollisten määrä ja merkitys on pikkuhiljaa pudonnut. Nykyisin se taitaa olla fifty-fifty asevelvollisten ja ammattisotilaiden välillä, ja asevelvollisia ei yleensä juuri käytetä näihin sotilaallisiin seikkailuihin.
Kovin paljoa "teknommaksi" Venäjän armeija ei nykyisestä voi enää muuttua, toki varustus on monilta osin jo vanhentunutta.
Kuinkas sille Irakille kävikään? Laajan miesvahvuuden piti riittää... Vai kuinka se oli.
Irak oli ollut aseidentuontikiellossa vuodesta 1990 ja maan talous tuhoutunut taloussaarron vuoksi, eipä siellä ollut mitään muita mahdollisuuksiakaan armeijan rakentamiseen. Muuten, tasavaltalaiskaarti oli ammattiarmeija.