Asevelvollisuuden pitää muuttua

Kuinka niin? Ruotsalaisilla on 20 000 miestä puolustusvoimien vahvuutena (Lähde). Ja tuo on "standing army". Muistaakseni Suomessa on n. 8 000 ammattisotilasta. Minun järjestelmässäni "standing army" olisi 8 000 ammattisotilasta + n. 10 000 - 15 000 (palkattua) varusmiestä. Ruotsalaiset ovat kuitenkin päätyneet siihen, että A) kalliimmassa maassa maksetaan huonompaa palkkaa ja B) kiväärimiehet saavat palvella vuosikausia ja/tai C) miehiä ei pidetä reservissä. Todennäköisesti kaikki noista, jos uskotaan väite, jonka mukaan ammattiarmeijassa on kova liike ovesta sisään ja ulos. Jotkut ovat töissä vuosikausia, toiset käyvät vain kääntymässä. Noista kääntyjistä pitäisi saada isokin reservi, mutta Ruotsissa(kin) on lähdetty siihen, että "standing army" on organisaation runko ja reservi vain täydentää sitä. Minun järjestelmässäni reservi on edelleen organisaation runko, ja "standing army" on koulutusorganisaatio, joka mahdollistaan rungon kasaamisen reserviläisistä tarpeen vaatiessa.

Ruotsissa - ja kaikissa muissakin maissa joissa vapaaehtoisarmeija on käytössä - on lähdetty tämänkaltaiseen järjestelmään luultavasti siksi, että siihen kaikesta huolimatta saa eniten rekrytoitua porukkaa. Suhteellisen harva lienee kuitenkin kiinnostunut lyhytaikaisesta sotilaspalveluksesta ilman sen kummempia uranjatkomahdollisuuksia, vaikka palkka olisikin parempi kuin ne (kieltämättä säälittävät) palkat mitä Ruotsissa maksetaan.
Tuolta voi käydä katsomassa jenkkiarmeijan palkkatasoa. E-1, eli p-kauden mortti, saa aluksi käteen 1400 taalaa kuukaudessa, nousten $1530:een kun takana on 4 kuukautta palvelusta. E-2 eli perussolttu tienaa $1716.90. Tosin tuohon tulee vielä päivärahoja jne päälle.

Ruotsissa on nyt muuten innostuttu uudestaan asevelvollisuudesta. Suurin osa puolueista kannattaa sen palauttamisesta, jopa vihreät, lähinnä kokoomus haraa vastaan (ylläri). Nykyjärjestelmää pidetään laajalti epäonnistuneena. Tosin siellä haaveillaan enemmän Norjan kaltaisesta hybridijärjestelmästä kuin meidän kaltaisestamme perinteisemmästä järjestelmästä.

Venäjä on maailman suurin valtio ja sillä on paljon potentiaalisia vihollisia. Pieni teknoarmeija ei riitä suojelemaan Venäjää Kiinalta, jos sen pääosat roudataan jonnekin Suomeen. Sen takia asevelvollisuus pysyy siellä näillä näkymin vuoteen 2030(Lähde).

Pääpointti on kuitenkin se, että Venäjällä on paljon rahareikiä - korruptio asevoimissa (korpraalista kenraaliin) ja muuallakin yhteiskunnassa (veronkierto), ydinaseet ja tarve kehittää omaa aseteknologiaa. Venäjällä ei ole ehdotonta taloudellista ylivoimaa Suomeen nähden, kun iso osa rahasta valuu sellaiseen, joka ei ole meille relevanttia, kuten aseteknologian kehitykseen. Me voimme sen sijaan ostaa valmista tuotetta muualta senkin rahan edestä, mutta Venäjän on käytännön syistä (huoltovarmuus, suurvalta-status) kehitettävä kalustonsa itse. Venäjällä on siis äkkiä pieni teknoarmeija, jos se lähtee sellaista kehittämään.

En oikein ymmärrä nyt puheitasi. Venäjällä on ollut teknoarmeija jo varmaan ainakin Hrustsevin ajoista lähtien. Tietysti se on ollut pääosin asevelvollisarmeija, tosin NL:n hajoamisen jälkeen asevelvollisten määrä ja merkitys on pikkuhiljaa pudonnut. Nykyisin se taitaa olla fifty-fifty asevelvollisten ja ammattisotilaiden välillä, ja asevelvollisia ei yleensä juuri käytetä näihin sotilaallisiin seikkailuihin.

Kovin paljoa "teknommaksi" Venäjän armeija ei nykyisestä voi enää muuttua, toki varustus on monilta osin jo vanhentunutta.

Kuinkas sille Irakille kävikään? Laajan miesvahvuuden piti riittää... Vai kuinka se oli.

Irak oli ollut aseidentuontikiellossa vuodesta 1990 ja maan talous tuhoutunut taloussaarron vuoksi, eipä siellä ollut mitään muita mahdollisuuksiakaan armeijan rakentamiseen. Muuten, tasavaltalaiskaarti oli ammattiarmeija.
 
Kuitenkin pudotit koulutettavaa miesmäärää kolmanneksella?

Miksi en olisi niin tehnyt? Eikö meillä ollut jopa 700 000 miehen SA-vahvuus aikanaan? Ikäluokka oli huippuvuosinakin runsas 100 000 syntynyttä. Nyt se on n. 60 000. Vaikka huomioon otettaisiin myös asepalveluksen suorittavien määrän väheneminen, niin on vaikea kuvitella, ettemmekö kykenisi samaan kuin aikanaan - siis että miehiä on sijoitettu pitkälle yli kolmenkymmenen ikävuoden. Päin vastoin, ihmisen elinikä ja terveys (sydän- ja verisuonisairaudet) on parantunut selvästi kolmenkymmenen vuoden takaisesta, vaikka lihavuus onkin uusi ongelma. Yksi juttu vielä: meillä on/oli 350 000 miehen SA-vahvuus vielä muutamia vuosia sitten. Varusmiespalveluksen suorittavien määrä ei ole tässä parissa vuodessa romahtanut, mutta silti vahvuudesta leikattiin kolmannes, jotta päästiin nykyiseen/pian tulevaan 230 000 miehen SA-vahvuuteen. Eikö siis koulutettavistakin voida leikata kolmannes?

Natsikortti on sopiva vastine naiivien jenkkifilosofien norsunluutornista heittämien höpölauseiden kontraamiseen.

Juu, naiivit jenkkifilosofit... Ron Paul väitteli lääketieteen tohtoriksi ja palveli ilmavoimissa. Että siitä vähän vertauskuvaa.
 
Perusongelma paikallispataljoonilla on se, että ne ovat heikosti liikkuvia, joten tulivoimainen vihollinen voi tuhota ne niille sijoilleen. Ja tästä seuraa taas se ongelma, että tulee reilusti tappioita, joka on asia, jota nykyaikainen länsimainen yhteiskunta ei kestä. Me kestämme sitä, että kalustoa ja rahaa menee, muttemme sitä, että kansalaisia kuolee joukoittain.

Höpöhöpö. Tämä argumentti tappioiden alhaisesta sietokyvystä on ilmeisesti suoraan käännetty jostain ameriikan uusliberalistien roskapamfletin iskulausekokoelmasta sellaisenaan.

Pitää toki paikkansa, ettei esimerkiksi amerikkalainen yhteiskunta kestä toisella puolella maailmaa käytävässä sodassa kertyviä tappioita. Sodassa, joka ei kosketa amerikkalaista yhteiskuntaa tai keskimääräistä kansalaista millään tavalla. Se tarjoaa hyvän sisäpoliittisen lyömäaseen, jolla voi tehdä näyttävää sisäpolitiikkaa, mikä heikentää yhteiskunnan edellytyksiä käydä sotaa. Sama pätee minkä tahansa länsimaan kriisinhallintaoperaatioihin, Suomi mukaanlukien. Kun tulee yksikin lähtökohtaisesti turhaksi koettu tappio, alkavat ponnekkaat vaatimukset joukkojen vetämisestä kotiin.

Sen sijaan selkäranka tappioiden sietokyvyssä olisi täysin toinen, jos vaikka esimerkiksi Kiina tekisi maihinnousuhyökkäyksen Kalifornian rannikolle, vakaana tavoitteenaan amerikkalaisen yhteiskunnan täydellinen tuhoaminen ja oman keisaridynastiansa levittäminen itärannikolle asti. Samalla doktriiniin kuuluisi etniset puhdistukset ja amerikkalaisten orjuuttaminen suolakaivoksille pakkotyöhön.

Siinä tilanteessa jopa Yhdysvallat lähettäisi joukkonsa ankariin torjuntataisteluihin ilman hiekkalaatikkokahinoista tuttuja raskaita suojavarusteita sekä hyvinkin kevyesti koulutettuina ja varustettuina. Veriuhreilla maksettaisiin raskaat lunnaat, mutta tappioilla ei kukaan retostelisi sisäpolitiikassa ja lopulta maahantunkeutuja lyötäisiin takaisin mereen hinnalla, millä hyvänsä. Jälkikäteen rauhan tultua hoidettaisiin sitten jeesustelut ja käydyistä mittelöstä luotaisiin myyttinen sankaritarina, jonka muistoa vaalittaisiin vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja eteenpäin.

Samalla tavalla äärimmäisessä kriisitilanteessa toimisi mikä tahansa länsimaa, myös Suomi. Kun kansakunnan selviäminen ja tulevaisuus ovat vaakalaudalla, niin silloin tyypillisesti löytyy selkärankaa eikä raskaatkaan tappiot saa sitä katkeamaan. Hyvä niin, sillä ei olisi Suomikaan selvinnyt viime sodista, jos ensimmäisen talvisodan epäonnistuneen vastahyökkäyksen jälkeen olisi nostettu valkoinen lippu salkoon.
 
Pieni valtio ei voi vastata suurvallan uhkaan symmetrisesti, rakentamalla tarkalleen samanlaisen, mutta pienemmän, armeijan. Parempi on sellainen ratkaisu jossa hyökkäyksen kohteeksi jouduttaessa mobilisoidaan valtio sotajalalle laajemmassa määrin kuin mitä suurvalta tekee: suurin osa armeijan suorituskyvystä pidetään ei-aktiivisena jolloin se ei rasita kansantaloutta niin paljon rauhan aikana. Tällöin saadaan suhteessa enemmän suorituskykyä irti kuin suurvalta, jonka asevoimat taas ovat "aktiivisia" kaiken aikaa, mikä väkisinkin rajoittaa niiden suhteellista voimaa koska hyvin suuren armeijan ylläpito vakinaisena tulee jopa suurvallalle liian kalliiksi.

Minusta nyt perustelet sen, miksi Suomelle sopii reserviin perustuva armeija paremmin kuin pysyvä ammattiarmeija. Tästä olenkin samaa mieltä (ja niin on käsittääkseni RPG83:kin). Se ehdotukseni perustui edelleen siihen, että suurin osa sodan ajan kenttäarmeijasta koostuisi reserviläisistä, jotka vain nykyisen pakollisen sijaan olisivat käyneet vapaaehtoisen varusmiespalveluksen ja saaneet siitä sen reilun taloudellisen korvauksen. Tämä systeemi rasittaisi vähemmän kansantaloutta kuin nykysysteemi, jossa iso osa varusmieskoulutuksen saaneista menee siinä mielessä hukkaan, ettei heille ole sodan aikana kuitenkaan antaa kunnon varustusta. Nykyinen kenttäarmeijan koko on jotain 350 000 miestä, kun koulutettu reservi on jotain luokkaa 600-700 000. Tämä tarkoittaa sitä, että edes armeija itse ei oleta mobilisoivansa koko reserviä. Se osa reservistä, joka on kuitenkin varusmiespalveluksensa suorittanut, mutta jota ei mobilisoitaisi edes sotatilanteessa, koska sille ei olisi aseita, on siis kansantalouden mielessä ihan turhaan koulutettu. Ja älä jaksa alkaa siitä, että kyllä ne loputkin tuleen heitettäisiin, kun ei heitettäisi. Sellaisten vuosikymmeniin kertaamatta olleiden vain rynkyillä varustettujen solttujen taisteluun lähettäminen nykyaikaisin asein varustettua vihollista vastaan olisi puhdasta itsemurhaa, eikä länsimainen yhteiskunta voisi sellaista ihmisten tapattamista missään tapauksessa hyväksyä.
 
Ruotsissa - ja kaikissa muissakin maissa joissa vapaaehtoisarmeija on käytössä - on lähdetty tämänkaltaiseen järjestelmään luultavasti siksi, että siihen kaikesta huolimatta saa eniten rekrytoitua porukkaa. Suhteellisen harva lienee kuitenkin kiinnostunut lyhytaikaisesta sotilaspalveluksesta ilman sen kummempia uranjatkomahdollisuuksia, vaikka palkka olisikin parempi kuin ne (kieltämättä säälittävät) palkat mitä Ruotsissa maksetaan.

Kyllä minä ihmettelen väitettä, että koko ikänsä raksamiehenä työskentelevä ei olisi kiinnostunut siviiliammattiaan vastaavasta tai paremmasta palkasta. Muutama LL ja KTM voivat tietysti laskea yhden ylimääräisen työvuoden tarjoavan paremman tuoton, mutta jäljelle jää silti suuri määrä halukkaita. Jos tuo kuukausittainen palkkaan ja sivukuluihin varattu 4 500 euroa ei riitä, niin korotetaan sitä vielä vaikka kolmanneksella 6 000 euroon (lasketaan sivukulujen olevan 50 % bruttopalkasta). Siinä alkaa olemaan jo ihan riittävästi palkkaa suurelle enemmistölle nuorista miehistä, jos isketään 4 000 € brutto kk-palkka kouraan ilman edeltävää koulutusta. Minä uskon sen n. 3 000 euroa kyllä riittävän, mutta jos ei riitä, niin sitten näin.

Pidän myös selvänä sitä, että kaikkien sotilasuralle haluavien pitäisi suorittaa varusmiespalvelus miehistössä. Parhaiten varusmiespalveluksesta selvinneistä ja vapaaehtoisista otettaisiin edelleen esim. 1 500 miestä nopean toiminnan joukkoon esim. vuoden palvelussuhteeseen, paremmalla palkalla toki. Heillä olisi taustalla varusmiespalveluksesta saatu peruskoulutus, ja nämä nopean toiminnan miehet saisivat AUK/RUK-koulutuksen tässä valmiuden ylläpidon yhteydessä. Täältä taas kyvykkäimmät etenisivät ammattiupseerin koulutukseen ja uralle, loput pistettäisiin reserviin.

Joku voi inistä, että "johtajat voivat kaatua sodan ensi minuuteilla, jos nopean toiminnan joukko joutuu torjumaan strategisen iskun". Tällaista riskiä ei kuitenkaan olisi, koska edellisinä vuosina johtajakoulutetut reserviläiset johtaisivat pelkän varusmiespalveluksen suorittaneita reserviläisiä (=miehistöä). Pahin tilanne, mikä voisi tapahtua, on että reserviläisjohtajia pitäisi ottaa reservistä yksi ikäluokka enemmän kuin miehistöä, koska nopean toiminnan joukossa palvellut tuorein reserviläisjohtajien ikäluokka olisi kaatunut taistelussa.

Tuolta voi käydä katsomassa jenkkiarmeijan palkkatasoa. E-1, eli p-kauden mortti, saa aluksi käteen 1400 taalaa kuukaudessa, nousten $1530:een kun takana on 4 kuukautta palvelusta. E-2 eli perussolttu tienaa $1716.90. Tosin tuohon tulee vielä päivärahoja jne päälle.

Miten tämä liittyy asiaan yhtään millään tavalla? Se, että Yhdysvalloissa miehistö kootaan köyhistä GI billin toivossa värväytyvistä ei tarkoita, että Suomesssa pitäisi tehdä samoin.

En oikein ymmärrä nyt puheitasi. Venäjällä on ollut teknoarmeija jo varmaan ainakin Hrustsevin ajoista lähtien. Tietysti se on ollut pääosin asevelvollisarmeija, tosin NL:n hajoamisen jälkeen asevelvollisten määrä ja merkitys on pikkuhiljaa pudonnut. Nykyisin se taitaa olla fifty-fifty asevelvollisten ja ammattisotilaiden välillä, ja asevelvollisia ei yleensä juuri käytetä näihin sotilaallisiin seikkailuihin.

Kovin paljoa "teknommaksi" Venäjän armeija ei nykyisestä voi enää muuttua, toki varustus on monilta osin jo vanhentunutta.

Teknoarmeija? No juu, onhan se T-72 todella teknoa varusmiehillä miehitettynä...

Minä en pidä itää teknoarmeijana. Itä ei etenkään loppuaikoinaan laskenut saavuttavansa ilmaylivoimaa länttä vastaan. Avioniikassa oltiin vuosikymmen länttä jäljessä. Todella teknoa. Apachelle ei saatu tehtyä vastinetta valmiiksi enää Neuvostoliiton aikoina ja itämaiset panssarit ovat osoittaneet kyvykkyytensä (lue: kyvyttömyytensä) hiekkalaatikkoleikeissä.

Massalla siellä mentiin. Maajoukkojen massalla.


Irak oli ollut aseidentuontikiellossa vuodesta 1990 ja maan talous tuhoutunut taloussaarron vuoksi, eipä siellä ollut mitään muita mahdollisuuksiakaan armeijan rakentamiseen. Muuten, tasavaltalaiskaarti oli ammattiarmeija.

Ensimmäinen sota olisi pitänyt onnistua. Eipä onnistunut, tulivat häntä koipien välissä pois Kuwaitista.
 
Viimeksi muokattu:
Se, minkälaiseksi RPG83 kuvasi USA:n jalkaväkidivisioonan, on minusta ainakin teknoarmeijaa. Liikutaan panssaroiduilla ajoneuvoilla, tip-top henkilökohtainen varustus, tukena tst-koptereita ja tykistöä, jne. Mikä sinusta on teknoarmeijaa, jos ei tuollainen? Kuten RPG83 sanoi, tuo on ihan toista maata kuin suomalaiset paikallispataljoonat.

Minulle jää edelleen epäselväksi mikä SINUSTA on teknoarmeijaa, se kun tuntuu vaihtelevan viestistä toiseen. Aikaisemmin kun olit kovasti sitä mieltä ettei esimerkiksi Yhdysvallat tarvitse jalkaväkeä ollenkaan kun se esim Irakissa pelkästään ilmapommittaa. Jalkaväki taistelee jenkeissäkin edelleen jalkautuneena, ja numeerisesti tärkeimmät ajoneuvot ovat Humvee ja MRAP. Ei sielläkään joka jengi liiku Bradleyllä. Tykistöä jenkeillä ei taida olla suhteessa sen enempää kuin Suomellakaa, toki se suurimmaksi osaksi on modernimpaa.
Tietysti varmaan amerikkalainen (tai venäläinen) motorisoitu jalkaväkipataljoona on tehokkaampi kuin suomalainen paikallispataljoona. Entä sitten? Ei niiden tarkoitus olekaan ottaa matsia 1 vs 1 muuten kuin äärimmäisessä tilanteessa.

Perusongelma paikallispataljoonilla on se, että ne ovat heikosti liikkuvia, joten tulivoimainen vihollinen voi tuhota ne niille sijoilleen. Ja tästä seuraa taas se ongelma, että tulee reilusti tappioita, joka on asia, jota nykyaikainen länsimainen yhteiskunta ei kestä. Me kestämme sitä, että kalustoa ja rahaa menee, muttemme sitä, että kansalaisia kuolee joukoittain.

Vielä vähemmän me kestämme sitä että maa vallataan ja jonkun toisen värinen lippu pistetään liehumaan Senaatintorille.

Sinä kuvittelet että armeijan yksiköt marssivat kohti vihollista yksi kerrallaan ja sitten joko voittavat tai kuukahtavat niile sijoilleen. Sotaa ei käydä niin. Paikallisjoukkojen rooli on estää se ettei vihollinen pääse tekemään pahojaan ilmaiseksi. Jos meillä on armeijassa vain lukumääräisesti pieni "teknoarmeija" joka sinun mielestäsi on ainoa jolla on mitään merkitystä, niin se ei fyysisesti pysty suojaamaan niin laajaa rintamaa kuin mitä meidän oloissamme on välttämätöntä. Vihollinen voi sen helposti kiertää jos se pysyy paikallaan, tai saartaa, jos se lähtee hyökkäämään. Se miten hyvin se pieni "teknoarmeija" on aseistettu on irrelevanttia, koska se pystytään lyömään strategisesti pelkällä manööveroinnilla. Vihollisen tuskin tarvitsee edes ryhtyä ratkaisutaisteluun! Riittää kun sitoo puolustajan pataljoonat taisteluun ja kiertää selustaan kevyin yksiköin. Sinne meni strateginen kohde tai prikaatin huoltoelimet. Game over.

No, esitä sinä sitten, mitä sinusta vapaaehtoisen (kuitenkin edelleen reserviläisyyteen perustuvan) taisteluteholtaan nykyisen tasoisen armeijan rakentaminen Suomelle maksaisi?

Veikkaisin että se olisi melkolailla mahdotonta: todennäköisesti tarvittaisiin sen suuntaista porkkanaa kuin esim 1500-2000e/kk -palkka p-kaudella, joka nousisi sitten jonnekin 5000-6000+ euroon loppuajaksi. Koska kyse on vain maksimissaan vuoden pestistä, niin palkan olisi oltava todella muhkea jotta se varmasti houkuttelisi suuren määrän ihmisiä käyttämään sen vuoden.

Hieno natsikortti. Jälleen kerran hyppäät toiseen reunaan ihan niin kuin siinä tasa-arvokeskustelussa, jossa sinusta mitkään muutokset tasa-arvon parantamiseksi eivät ole perusteltavissa, koska emme kuitenkaan koskaan pääse "täydelliseen" tasa-arvoon. Minun mielestäni RPG83:n lainaus oli hyvin osuva ja kuvaa erinomaisesti liberaalin demokratian ja asevelvollisuuden yhdistämisen vaikeutta. Toinen sopiva on Benjamin Franklinin:"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

Eli Benjamin Franklin olisi mieluummin antanut NL:n miehittää Suomen talvisodassa, kuin puolustautua sitä vastaan asevelvollisarmeijalla?
Veikkaan kuule että ei.

Ja on turha selittää että se on joku natsikortti-rinnastus, koska se tarkoittaa juuri sitä kirjaimellisesti. Asevelvollisuuden vastustajienhan mielestä asevelvollisuutta ei tulisi hyväksyä missään olosuhteissa, koska se on orjuutta, ja yksi orjuus ei ole heidän mukaansa sen parempaa kuin toinenkaan.
 
Teknoarmeija? No juu, onhan se T-72 todella teknoa varusmiehillä miehitettynä...

Minä en pidä itää teknoarmeijana. Itä ei etenkään loppuaikoinaan laskenut saavuttavansa ilmaylivoimaa länttä vastaan. Avioniikassa oltiin vuosikymmen länttä jäljessä. Todella teknoa. Apachelle ei saatu tehtyä vastinetta valmiiksi enää Neuvostoliiton aikoina ja itämaiset panssarit ovat osoittaneet kyvykkyytensä (lue: kyvyttömyytensä) hiekkalaatikkoleikeissä.

Massalla siellä mentiin. Maajoukkojen massalla.

Ihmeelliset määritelmät jatkuvat. Nytkö siis teknoarmeijan määritelmä onkin se että pitää olla ilmaylivoima ja taistelukoptereita? Sittenpä taitaa olla niin ettei meidän tosiaan kannata haaveillakaan teknoarmeijasta.
Ja mitä maajoukkoihin tulee, niin taisipa olla neukkujen Kategoria III -divisioonatkin jokseenkin yhtä hyvin varusteltuja kuin keskiverto eurooppalainen Nato-joukko. Suurin osa Natonkin asevoimista oli meinaan kylmän sodan aikana sellaista ns. perussettiä. Ei ollut useimmissa hävittäjissä tutkaohjuksia tai mitään ECM:ää, tankeissa ei ollut valonvahvistimia (lämpökameroista puhumattakaan), suurin osa tykistöstä vedettävää ja peruskalipeeri 105mm, jne...
 
Minulle jää edelleen epäselväksi mikä SINUSTA on teknoarmeijaa, se kun tuntuu vaihtelevan viestistä toiseen. Aikaisemmin kun olit kovasti sitä mieltä ettei esimerkiksi Yhdysvallat tarvitse jalkaväkeä ollenkaan kun se esim Irakissa pelkästään ilmapommittaa. Jalkaväki taistelee jenkeissäkin edelleen jalkautuneena, ja numeerisesti tärkeimmät ajoneuvot ovat Humvee ja MRAP. Ei sielläkään joka jengi liiku Bradleyllä. Tykistöä jenkeillä ei taida olla suhteessa sen enempää kuin Suomellakaa, toki se suurimmaksi osaksi on modernimpaa.
Tietysti varmaan amerikkalainen (tai venäläinen) motorisoitu jalkaväkipataljoona on tehokkaampi kuin suomalainen paikallispataljoona. Entä sitten? Ei niiden tarkoitus olekaan ottaa matsia 1 vs 1 muuten kuin äärimmäisessä tilanteessa.

Niin, tarkoitin, että USA ei tarvitse sellaista jalkaväkeä, mitä suurin osa Suomen massa-armeijasta on, eli kevyesti varustettua tykinruokaa.

Vielä vähemmän me kestämme sitä että maa vallataan ja jonkun toisen värinen lippu pistetään liehumaan Senaatintorille.

Tämä on nyt puolestaan täyttä naivia isäm maallista uhoa. Kyllä, me kestämme sen paremmin, että toisen värinen lippu liehuu Senaatintorilla kuin sitä, että merkittävä osa kansasta tuhoutuu. Kumpi sinusta sai paremman lopputuloksen, Tshekkoslovakia, jonka NL miehitti 1968, eikä armeija tehnyt juurikaan vastarintaa, koska touhussa olisi vain kuollut helvetisti väkeä vai Afganistan, joka pani neukuille kampoihin 10 vuotta ja sinä aikana käytännössä koko maa meni paskaksi ja iso määrä ihmisiä kuoli? Neukut saatiin veke, eikä liehunut punalippu. Oliko se todellakin sen arvoista?

Sinä kuvittelet että armeijan yksiköt marssivat kohti vihollista yksi kerrallaan ja sitten joko voittavat tai kuukahtavat niile sijoilleen.

En kuvittele. Kuvittelen, että paikallisjoukot, joilla ei käytännössä ole mitään panssaroituja ajoneuvoja, eivät juurikaan liikkuvaan sodankäyntiin pysty. Niiden taistelu perustuu ennen kaikkea jäykkään puolustukseen. Tämä ei minusta nykyaikana enää ole pätevä doktriini. Jopa 2. maailmansodassa se alkoi olla vanhentunut. Nykyaikana se on sitä vielä paljon selkeämmin.

Jos meillä on armeijassa vain lukumääräisesti pieni "teknoarmeija" joka sinun mielestäsi on ainoa jolla on mitään merkitystä, niin se ei fyysisesti pysty suojaamaan niin laajaa rintamaa kuin mitä meidän oloissamme on välttämätöntä. Vihollinen voi sen helposti kiertää jos se pysyy paikallaan, tai saartaa, jos se lähtee hyökkäämään.

Jos vihollinen kiertää, niin sitten sitä voidaan iskeä kylkeen. Kuten sanoin, ne paikallispataljoonat eivät ole nykyaikaiseen sodankäyntiin kelvollisia. Niillä ei ole tarpeeksi raskasta aseistusta eikä etenkään liikuntakykyä. Kun se kiertävä vihollinen törmää sellaiseen, niin se joko tuhoaa ne niille sijoilleen. Sinä itse sanot tuolla, että niiden ei ole tarkoitus ottaa 1 vs 1 matsia. Minkälaista matsia ne sitten oikein ottavat? Menevätkö ne ensin pyytämään tasoitusta siltä vastaan rynnivältä panssaripataljoonalta?

Veikkaisin että se olisi melkolailla mahdotonta: todennäköisesti tarvittaisiin sen suuntaista porkkanaa kuin esim 1500-2000e/kk -palkka p-kaudella, joka nousisi sitten jonnekin 5000-6000+ euroon loppuajaksi. Koska kyse on vain maksimissaan vuoden pestistä, niin palkan olisi oltava todella muhkea jotta se varmasti houkuttelisi suuren määrän ihmisiä käyttämään sen vuoden.

Eli nyt siis implikoit, että nykysysteemi perustuu siihen, että varusmiehet tekevät duunia, johon suostuisivat vapaaehtoisesti vain, jos siitä maksettaisiin tuollaisia summia ja tämä (miinus päiväraha) heiltä käytännössä verotetaan pois. Veroprosentti on varmaan jotain 95%. Vai voitko jotenkin perustella, miksei nykysysteemi sinusta vertautuisi tuollaiseen? Eikö sinusta olisi reilumpaa, että tuo varusmiespalvelukseen tarvittavan verorahan kerääminen jaettaisiin vähän tasaisemmin koko kansan kesken?

Ja on turha selittää että se on joku natsikortti-rinnastus, koska se tarkoittaa juuri sitä kirjaimellisesti. Asevelvollisuuden vastustajienhan mielestä asevelvollisuutta ei tulisi hyväksyä missään olosuhteissa, koska se on orjuutta, ja yksi orjuus ei ole heidän mukaansa sen parempaa kuin toinenkaan.

Ei tarkoita. Se, että asevelvollisuuden voisi hyväksyä joissain oloissa (sanotaan vaikkapa, että ISIS uhkaisi hyökätä Suomeen) ei tarkoita sitä, että se tulisi hyväksyä kaikissa oloissa. Todennäköisesti tosin ISISin uhatessa ei tarvittaisi edes asevelvollisuutta, vaan ihmiset olisivat vapaaehtoisesti valmiita taistelemaan sitä vastaan. Mahdollisesti noin jopa NL:n uhatessa Suomea talvisodalla. Nykyisellä Suomella ei ole mitään Stalinin NL:a naapurinaan. Putinin alaisuuteen joutuminen voisi olla paska nakki, muttei lähellekään sama kuin Stalinin. Sankarihautaan joutumisesta nyt puhumattakaan.

Minä en ole koskaan ymmärtänyt sitä, että jos nationalismi on niin hieno aate, että sen puolesta ollaan valmiita sotimaan ja kuolemaan (jottei siellä Senaatintorilla liehuisi väärä lippu), niin miksi siihen pitää vankilalla uhaten pakottaa muita ihmisiä? Eikö voi jättää jokaisen itsensä päätettäväksi, kumpi on parempi, väärä lippu Senaatintorilla vai sotaan lähtö?
 
Ihmeelliset määritelmät jatkuvat. Nytkö siis teknoarmeijan määritelmä onkin se että pitää olla ilmaylivoima ja taistelukoptereita? Sittenpä taitaa olla niin ettei meidän tosiaan kannata haaveillakaan teknoarmeijasta.
Ja mitä maajoukkoihin tulee, niin taisipa olla neukkujen Kategoria III -divisioonatkin jokseenkin yhtä hyvin varusteltuja kuin keskiverto eurooppalainen Nato-joukko. Suurin osa Natonkin asevoimista oli meinaan kylmän sodan aikana sellaista ns. perussettiä. Ei ollut useimmissa hävittäjissä tutkaohjuksia tai mitään ECM:ää, tankeissa ei ollut valonvahvistimia (lämpökameroista puhumattakaan), suurin osa tykistöstä vedettävää ja peruskalipeeri 105mm, jne...

Josko myös sinä määrittelisit teknoarmeijan nyt alkuun, jotta yhteisymmärryksemme asioista saattaisi parantua? Minulle teknoarmeija tarkoittaa luokassaan laadukkaisiin aseisiin ja joukkoihin (palaan tähän vielä) panostamista - siis Leopard 2A6 vs. T-90 ja Apache vs. Hind ja suomalainen kaupunkijääkärikomppania vs. torjuntakomppania. Minulle on irrelevanttia, koostuuko teknoarmeija reserviläisistä vai ammattilaisista kunhan taso on korkea. Julkisessa keskustelussa käsitettä teknoarmeija on mielestäni käytetty yleensä muodossa "pieni teknoarmeija". Tällä tarkoitetaan puolustusvoimia, joilla on vain ainoastaan muutamia hyvin laadukkaita yksiköitä. Käytännössä lähinnä meidän operatiiviset joukot ovat tai voisivat olla näitä. Nykyiseltään niiltäkin puuttuu teknoarmeijan tunnusmerkkejä (ryhmäradiot, optiset tähtäimet, pimeänäkölaitteet), mutta ne muistuttavat teknoarmeijaa paljon enemmän kuin jokin paikallispataljoona.

Ari Puheloinen kirjoitti:
- Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä puolustusvoimat ei tule ehdottamaan huippuunsa varustettua pientä teknoarmeijaa - sellaiseen ei todellakaan ole varaa - eikä toistakaan ääripäätä, massa-armeijaa, jonka suuruuden seurauksena sen yksiköt väistämättä jäisivät hyvin puutteellisesti varustetuiksi ja siten vaarallisen tehottomiksi, Puheloinen sanoi.

Teknoarmeijan voi sanoa jäävän väistämättä pieneksi. Minä en kuitenkaan allekirjoita väitettä. Sanotaan, että revimme reserviläisistä 500 000 miehen puolustusvoimat. Voimme halutessamme varustaa tuon miesmäärän joukoiksi - joko perinteiseksi heikoksi massa-armeijaksi (a la paikallispataljoonat) suhteellisen pienellä rahamäärällä tai sitten voimme varustaa siitä teknoarmeijan suhteellisen suurella rahamäärällä.

Koska toteat seuraavaksi, ettei meillä ole varaa (lue: tahtoa) koko porukan varustamiseen teknoarmeijaksi, niin vastaan jo ennakolta. Ei olekaan, mutta miten paljon rahaa säästyykään, kun supistamme koulutuksen esim. neljännekseen? Valtio saa kokoon 125 000 miestä ja valtio sekä saa lisää verotuloja työvoiman vapautuessa markkinoille että säästää koulutuskustannuksissa. Nyt meillä on paremmat mahdollisuudet varustaa tuota jäljellä olevaa miesjoukkoa.

Asia ei ole näin yksioikoinen, sen myönnän. Emme tiedä, mikä on optimaali suhde teknoarmeijaa ja massa-armeijaa (lue: paikallisjoukkoja, alueellisia joukkoja ja operatiivisia joukkoja). Olen kuitenkin sitä mieltä, että paperitiikereitä ei pidä ylläpitää, ja paikallisjoukot ovat moottoroitua tai mekanisoitua vastaan hyvin pitkälti juurikin paperitiikereitä.

Minä lähden ajattelussani toisesta vinkkelistä kuin puolustusvoimat. Alueelliset joukot ja operatiiviset joukot muodostaisivat sen joukon, jolla torpataan vihollisen maahyökkäys. Paikallisjoukot keskittyisivät pääasiallisesti vain yksittäisten kohteiden puolustukseen ja järjestyksen ylläpitoon (sisältäen vastaerikoisjoukkotoiminnan). Sijoituksia olin ajatellut niin, että operatiivisista joukoista alaspäin putoava reserviläinen siirrettäisiin alueellisiin joukkoihin. Paikallisjoukot taas muodostuisivat pitkälti sotilaspoliisikoulutetuista. Paikallisjoukoissa sijoitus siirtyisi sotilaspoliisikomppaniasta iän myötä vartiokomppaniaan. Tämä nyt on tietysti vain karkea jako. Käytännössä operatiivista tai alueellisista joukoista putoava voitaisiin siirtää esim. juurikin vartiokomppaniaan (jos näiden tarve on suuri) tai sitten ilmavoimien puolelle hoitamaan vastaavaa staattista kohteensuojaustehtävää sotilaspoliisien hoitaessa dynaamisempia tehtäviä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: s91
En oikein ymmärrä nyt puheitasi. Venäjällä on ollut teknoarmeija jo varmaan ainakin Hrustsevin ajoista lähtien. Tietysti se on ollut pääosin asevelvollisarmeija, tosin NL:n hajoamisen jälkeen asevelvollisten määrä ja merkitys on pikkuhiljaa pudonnut. Nykyisin se taitaa olla fifty-fifty asevelvollisten ja ammattisotilaiden välillä, ja asevelvollisia ei yleensä juuri käytetä näihin sotilaallisiin seikkailuihin.

Vaikka tämä onkin jo vähän vanhempi viesti, niin tarkennan vähän:

Thirty percent of Russian Armed Forces' personnel were contract servicemen at the end of 2005.[31] For the foreseeable future, the Armed Forces will be a mixed contract/conscript force.[31] The Russian Armed Forces need to maintain a mobilization reserve to have manning resources capable of reinforcing the permanent readiness forces if the permanent readiness forces cannot deter or suppress an armed conflict on their own.[32]

Sitä en osaa sanoa, lasketaanko tuohon upseerit mukaan, mutta oletan näin. Ja kyllä, liike on tosiaan ammattiarmeijan suuntaan, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole päästy tavoiteltuihin lukuihin:

Russia's Pullback From The Ukrainian Border Exposes Its Army's Dependence On Conscripts

Russia’s military is the largest in the region, but it isn’t the same force as in Soviet times

Personnel is a major problem for the Russian military. Efforts to move from a conscription army to “contract-employed” soldiers (such as the U.S. volunteer force) have not been successful.
--
Contract soldiers, who must serve three years, have not been reenlisting at expected rates, and the dropouts run from 35 percent to 80 percent, the Swedish study said.
 
Ja mitä sitten tehdään sillä valmiiksi tylsällä massalla? Jos Suomen armeija valitsee tylsän ja leveän kärjen, niin se on sitten juuri se "kehitysmaa-armeija", jota vastaan Venäjän panssaroitu ilmavoimien ja tykistön voimakkaasti tukema kärki toimii, kuten se toimi USA:llakin.



Miksei tuo ole toiminut siellä, missä sitä on kokeiltu? Miksi massa-armeijat ovat kerta toisensa jälkeen saaneet turpiin niiltä nykyaikaisesti aseistautuneilta teknoarmeijoilta, kun puhutaan symmetrisestä sodankäynnistä (eli armeija vs. armeija) eikä epäsymmetrisestä (miehitysarmeija vs. vastarintaa tekevä sissiporukka)? Ja siis symmetrinen siviiliväestön suojaamiseen hyökkäykseltä tähtäävä sodankäynti on se, mihin Suomen armeija valmistautuu, ei mihinkään yhteiskunnalle erittäin tuhoisaan sissisotaan miehittäjää vastaan.



Siis onko nykyarmeijan todellakin tarkoitus sotia siten, että yksi porukka sotii Leopardeilla ja CV:llä ja sitten jonkun ajan kuluttua luovuttaa tuon kaiken härpäkkeen jollekin toiselle porukalle, joka jatkaa niillä sotimista alkuperäisen porukan siirtyessä lepäämään? Jos on, niin tuo voi päteä, mutta sitten epäilen kyllä sitä, että onko meillä oikeasti koulutettu porukkaa noin paljoa sotimaan nykyaikaisilla aseilla. Jos taas kyse on siitä, että noiden Leopardien ja CV:den tilalle on heittää jotain avotraktorilla liikkuvia joukkoja operatiivisten joukkojen siirtyessä lepäämään varusteineen, niin tuossa on kyllä kyse itsensä harhauttamisesta. Se traktoriporukka (jota ei varmaan ole kertautettu vuosikymmeneen) jyrätään välittömästi sellaisen vihollisen toimesta, jolle tuo teknoporukka voisi oikeasti panna hanttiinkin.


Nämä viimeaikaiset teknoarmeijojen näytösluontoiset taistelut on nähty lähinnä mielettömän epäsuhtaisten asevoimien välillä. Armeijojen rakennetta merkittävämpiä tekijöitä ovat olleet erot kansakuntien älyllisessä suorituskyvyssä ja taloudellisissa resursseissa. Jenkkien muotilla rakennettu Irakin nykyinen armeija on aivan yhtä surkea, kuin neukkujen muotilla rakennettu Saddamin armeija.

Joukkojen mekanisoinnille ei pidä antaa liian suurta arvoa. Tehokkaan pst:n ja epäsuoran omaava jalkaväki on paha vastus mekanisoiduille joukoille. Tällaisten joukkojen varustaminen ja ylläpitäminen on suhteellisen edullista. Yhden mekanisoidun yhtymän hinnalla saadaan läjä ottoajoneuvoilla varustettuja yksiköitä. Järkevällä taktiikalla sellaisilla joukoilla kyetään tekemään vihollisen hyökkäys kalliiksi. Suuremmalla määrällä joukkoja on myös mahdollista kompensoida heikompaa liikkuvuutta. Tällaistan joukkojen ei myöskään ole tarkoitus vastata yksi yhteen mekanisoituja joukkoja.

Meidän vähien mekanisoitujen joukkojen ei tarvitse olla jatkuvasti taistelussa. Taisteluosastoja, pataljoonia ja prikaateja voidaan kierrättää kokonaisina.

Mitä kertautusten määrään tulee, on niiden tahti lähinnä poliittisesta tahdosta kiinni. Kokonaisuuden kannalta eivät ole merkittävä kustannus
 
Armeijojen rakennetta merkittävämpiä tekijöitä ovat olleet erot kansakuntien älyllisessä suorituskyvyssä ja taloudellisissa resursseissa.

Ovatko todellakin? Georgia soti, mutta ei kestänyt. Porukka on kuitenkin ilmeisen länsimaistunutta ja sotakokemustakin oli Irakista. Tosin ilmeisesti motivaatio olisi voinut olla parempi, mutta tuskin se oli linkittynyt älyyn tai talouteen.
 
Ovatko todellakin? Georgia soti, mutta ei kestänyt. Porukka on kuitenkin ilmeisen länsimaistunutta ja sotakokemustakin oli Irakista. Tosin ilmeisesti motivaatio olisi voinut olla parempi, mutta tuskin se oli linkittynyt älyyn tai talouteen.

Tuollaista parin päivän puuhastelua nyt ei kannata edes laskea, vaikka siinä läntinen konsepti tulikin rökitetyksi.
 
Ovatko todellakin? Georgia soti, mutta ei kestänyt. Porukka on kuitenkin ilmeisen länsimaistunutta ja sotakokemustakin oli Irakista.

Georgian "länsimaisuudesta" voi ehkä saada vähän väärän kuvan siitä innosta jolla he ovat hinkuneet Yhdysvaltojen ja Naton liittolaisiksi...maa on kuitenkin jopa Venäjään verrattuna melkoinen banaanitasavalta ja myös kulttuurierot ovat aika suuret. Sanoisin että Venäjä on itse asiassa monella tapaa länsimaisempi kuin Georgia.
 
Mitä kertautusten määrään tulee, on niiden tahti lähinnä poliittisesta tahdosta kiinni. Kokonaisuuden kannalta eivät ole merkittävä kustannus
Mistä tuo poliittisen tahdon puute sitten kertoo? Siitä, että siinä vaiheessa, kun pakkoon perustuva systeemi kohdistuu väestöön laajemmin, niin se alkaakin synnyttää poliittisesti merkittävää vastustusta toisin, kun silloin, kun se voidaan pitää vaalien kannalta merkityksettömään vähemmistöön suunnattuna.
 
Sen sijaan selkäranka tappioiden sietokyvyssä olisi täysin toinen, jos vaikka esimerkiksi Kiina tekisi maihinnousuhyökkäyksen Kalifornian rannikolle, vakaana tavoitteenaan amerikkalaisen yhteiskunnan täydellinen tuhoaminen ja oman keisaridynastiansa levittäminen itärannikolle asti. Samalla doktriiniin kuuluisi etniset puhdistukset ja amerikkalaisten orjuuttaminen suolakaivoksille pakkotyöhön.

Jaaha, tätä "hullu diktaattori" -korttia, jonka asevelvollisuuden puolustajat heittävät aina peliin vihonviimeisenä oljenkortenaan, tässä vielä odotettiinkin.

Niin, tuollainen etnisiin puhdistuksiin ja suolakaivoksiin orjatyöhön pakottaminen onkin todennäköinen skenaario. Mitä luulet, olisiko tuollaisessa skenaariossa erityisen vaikea pestata vapaaehtoisia USA:n puolustamiseksi? Se tässä on juuri se avainasema. Liberaali demokratia ei ole ristiriidassa sen kanssa, että ihmiset vapaaehtoisesti suostuvat panemaan henkensä alttiiksi jopa huonosti varustettuna yhteiskuntansa puolustamiseksi. Se ristiriita tulee siinä vaiheessa, kun ihmisiä ryhdytään pakottamaan touhuun. Se, että liberaali yhteiskunta pakottaa jäseniään kuolemaan puolestaan, sotii aika rankasti koko liberalismin aatetta vastaan. Voimme tietenkin sanoa, ettemme me nyt niin liberaaleja sitten olekaan, mutta siinä tapauksessa sitten vapausretoriikka yms. kannattaa unohtaa. Vapauden puolustaminen pakkoa käyttämällä on oxymoron. Siitä ei kuule pääse yli eikä ympäri. Kun surkeasti varustettu ja koulutettu reserviläinen heitetään pakkoa käyttäen nykyaikaisesti varustettua vihollista vastaan, ollaan aika kaukana siitä, että puolustetaan ihmisten vapautta päättää omista asioistaan.

Samalla tavalla äärimmäisessä kriisitilanteessa toimisi mikä tahansa länsimaa, myös Suomi. Kun kansakunnan selviäminen ja tulevaisuus ovat vaakalaudalla, niin silloin tyypillisesti löytyy selkärankaa eikä raskaatkaan tappiot saa sitä katkeamaan. Hyvä niin, sillä ei olisi Suomikaan selvinnyt viime sodista, jos ensimmäisen talvisodan epäonnistuneen vastahyökkäyksen jälkeen olisi nostettu valkoinen lippu salkoon.

Jos kansakunnan selviämisellä tässä tarkoitetaan sitä, että kaikki lähetetään tuhoamisleirille, niin kyllä, siinä tapauksessa en pidä kenenkään pakottamista taisteluun vapauden polkemisena. Jos taas vaihtoehtona onkin vaikkapa se, mikä Tshekkoslovakialla oli 1968, eli varsin vittumaisen NL:n vallan alle jääminen, mutta loppujen lopuksi varsin harvan hengen menettäminen, niin silloin asia ei suinkaan ole yhtä selkeä.

Ja korostaisin tässä vielä sitä, mitä ensimmäisessä postauksessani toin esiin, eli juttusi kaltaista nationalististeen hurmokseen perustuvaa propagandaa voidaan käyttää hyväksi sotilaiden riviin saamiseksi ihan yhtä hyvin vapaaehtoisuuteen perustuvassa systeemissä kuin pakkoonkin. Siinä se on oikeasti vielä helpommin perusteltavissa, koska tosiaan silloin valtio luottaa siihen, että ihmiset valitsevat sen vapausvaihtoehdon, eli valtion puolesta taistelun, ja silloin voi tosiaan sanoa ihmisten taistelevan vapauden puolesta. Jos kyse on siitä, että valtio pakkokeinoin (pahimmillaan jopa teloituksilla uhaten, kuten Suomi teki viime matsin aikana) pakottaa alamaiset sotimaan puolestaan, on selvästi vaikeampi vetää rajaa sen välillä, kuka se uhka ihmisten vapaudelle oikeastaan onkaan, oma vai vieras valtio.
 
Tsekissä ja Slovakiassa muuten kipuillaan vieläkin aiheesta -68. Kysymys kuuluu: olisiko pitänyt sittenkin ryhtyä sotaan? Kyyristymällä vältettiin varmasti verilöyly. Mutta kukaan ei voinut -68 tietää silloisessa Tsekkoslovakiassa, miten itsekunkin tulee käymään, vaikka jätettiin sotiminen väliin. NL:lla oli pitkät ja mainiot perinteet väestönsiirtojen toteuttamiseen. Ja muuhunkin....upseeristo pelkäsi tosissaan Katynia malli -68. Vasta jälkeenpäin voitiin huokaista, että huoli oli turha....

Laamanatorin kuvaelma on kurantti. Jos Kaliforniaan vyöryisi keltainen invaasio, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö amerikan kansa puolustautuisi ja hirmuisen raivokkaasti. Ja tosiaan, ihan kaikki varusteetkaan eivät olisi vimpan päälle. En usko, että sikäläinen kansa etsisi varastosta lapatossuja ja ryhtyisi miettimään uhrien mielekkyyttä.
 
Minä kannatan naisten asevelvollisuutta ja asepalvelua vasta sen jälkeen kun naarassimpanssitkin osallistuvat sotatoimiin. Lisääntymiskykyiset naaraat ovat kaikkein tärkeimpiä yksilöitä populaatioissa. Niitä ei saa uhrata taistelukentillä. Sotiminen on urosten hommia.

http://www.nytimes.com/2010/06/22/science/22chimp.html
 
Minä kannatan naisten asevelvollisuutta ja asepalvelua vasta sen jälkeen kun naarassimpanssitkin osallistuvat sotatoimiin. Lisääntymiskykyiset naaraat ovat kaikkein tärkeimpiä yksilöitä populaatioissa. Niitä ei saa uhrata taistelukentillä. Sotiminen on urosten hommia.

http://www.nytimes.com/2010/06/22/science/22chimp.html
Ensinnäkin ehdotatko siis moniavioisuuden sallimista vai mikä oli se mekanismi, jolla ajattelit saada kaikki lisääntymiskykyiset naaraat lisääntymään sen jälkeen, kun nuorten miesten populaatiosta on sota vienyt osansa? Vai ajattelitko sodan jälkeen tehdä osan naaraista lesboiksi, jotka hankkisivat lapsensa jollain keinomenetelmällä?

Ehjää kahden vanhemman perhettä pidetään yleensä parhaana kasvualustana lapselle. Jos moniavoisuutta ei sallita, eikä lesbous+keinomenetelmät jostain syystä lähde räjähdysmäiseen kasvuun, sukupuolien epäsuhdasta naisten suuntaan on seurauksena joko se, että osa lapsista kasvaa yksinhuoltajaperheessä tai sitten että syntyvyys laskee enemmän kuin jos olisi sota olisi verottanut molempia sukupuolia tasavertaisesti.

Toinen kysymys on sitten se, että nykyaikana syntyvyydessä on paljon ilmaa, eikä lisääntymiskykyisten naaraiden määrä ole siinä se rajoittava tekijä, vaan se, kuinka monta lasta perheet hankkivat. Jos siis sodan jälkeen oltaisiin huolissaan siitä, että nuoriin kohdistuneen kadon vuoksi ei lapsia hankita tarpeeksi, olisi suht helppo erinäköisin tukiaisin saada perheet hankkimaan enemmän lapsia. Se raja, kuinka monta lasta yksi lisääntymiskykyinen naaras pystyy synnyttämään, on huimasti korkeampi kuin se n. 2, jonka he nykyisin keskimäärin synnyttävät.

Ei. En kannata naisten asevelvollisuutta, vaan ainoastaan osoitin tuon esittämäsi argumentin olevan pätemätön tämän asian suhteen.
 
Niin, tarkoitin, että USA ei tarvitse sellaista jalkaväkeä, mitä suurin osa Suomen massa-armeijasta on, eli kevyesti varustettua tykinruokaa.

Itse asiassa USAlla on sellaistakin jalkaväkeä - vuoristojoukot ja maahanlaskujoukot. Ja jos sellaista satuttaisiin tarvimaan muihinkin kuin erikoisolosuhteisiin, niin sitä kyllä saadaan mm. kansalliskaartista.
Koska USA on suurvalta, se hyvin harvoin kuitenkin kohtaa sellaista vihollista joka on lukumääräisesti selvästi voimakkaampi, eikä sen tarvitse turvautua ns. toisen linjan joukkoihin.

Tämä on nyt puolestaan täyttä naivia isäm maallista uhoa. Kyllä, me kestämme sen paremmin, että toisen värinen lippu liehuu Senaatintorilla kuin sitä, että merkittävä osa kansasta tuhoutuu. Kumpi sinusta sai paremman lopputuloksen, Tshekkoslovakia, jonka NL miehitti 1968, eikä armeija tehnyt juurikaan vastarintaa, koska touhussa olisi vain kuollut helvetisti väkeä vai Afganistan, joka pani neukuille kampoihin 10 vuotta ja sinä aikana käytännössä koko maa meni paskaksi ja iso määrä ihmisiä kuoli? Neukut saatiin veke, eikä liehunut punalippu. Oliko se todellakin sen arvoista?

Luonnollisesti jossain välissä tulee raja vastaan, kuinka pitkään on viisasta pistää hanttiin. Mutta kuten huomautettiin, ei tuo Tsekkoslovakian miehitys ole kivuton kohta maan historiassa, sama pätee esim Viron miehitykseen.
Miehityskaan ei usein tule ihmishengissä ilmaiseksi. Todennäköisesti kommunismin huonontamat talous- ja elintaso-olosuhteet johtivat tuhansiin ennenaikaisiin kuolemiin nekin.

En kuvittele. Kuvittelen, että paikallisjoukot, joilla ei käytännössä ole mitään panssaroituja ajoneuvoja, eivät juurikaan liikkuvaan sodankäyntiin pysty. Niiden taistelu perustuu ennen kaikkea jäykkään puolustukseen. Tämä ei minusta nykyaikana enää ole pätevä doktriini. Jopa 2. maailmansodassa se alkoi olla vanhentunut. Nykyaikana se on sitä vielä paljon selkeämmin.

Minusta tuntuu ettet oikein ymmärrä "liikkuvaa sodankäyntiä". Mikäänhän ei estä jalkaväkimuodostelmia olemasta liikkuvia: päinvastoin, monet liikkuvan sodankäynnin mestarisuoritukset on tehty jalkaväellä motorisoituja vihollisia vastaan, esimerkkinä vaikka Raatteen tie, tai kiinalaisten talvioffensiivi Korean sodassa. Luonnollisesti isommassa mittakaavassa motorisoitu tai mekanisoitu muodostelma on liikkuvampi.
Liikkuvuus ei kuitenkaan aina ole niin helposti hyödynnettävissä asia kuin moni tuntuu kuvittelevan. Taistelusta irtautuminen on nimittäin usein aika vaikeaa, ja yksiköt tuppaavat marssilla olemaan alttiimpia vihollisen tulivaikutukselle.

Jos vihollinen kiertää, niin sitten sitä voidaan iskeä kylkeen. Kuten sanoin, ne paikallispataljoonat eivät ole nykyaikaiseen sodankäyntiin kelvollisia. Niillä ei ole tarpeeksi raskasta aseistusta eikä etenkään liikuntakykyä. Kun se kiertävä vihollinen törmää sellaiseen, niin se joko tuhoaa ne niille sijoilleen. Sinä itse sanot tuolla, että niiden ei ole tarkoitus ottaa 1 vs 1 matsia. Minkälaista matsia ne sitten oikein ottavat? Menevätkö ne ensin pyytämään tasoitusta siltä vastaan rynnivältä panssaripataljoonalta?

Keskustelun tätä osiota näyttää olevan turha jatkaa, koska et kertakaikkiaan tunnu ymmärtävän sodankäynnistä edes perusteita.
Wolfgang Paulin sanoin, "Tämä ei ole edes väärin."

Ei tarkoita. Se, että asevelvollisuuden voisi hyväksyä joissain oloissa (sanotaan vaikkapa, että ISIS uhkaisi hyökätä Suomeen) ei tarkoita sitä, että se tulisi hyväksyä kaikissa oloissa. Todennäköisesti tosin ISISin uhatessa ei tarvittaisi edes asevelvollisuutta, vaan ihmiset olisivat vapaaehtoisesti valmiita taistelemaan sitä vastaan. Mahdollisesti noin jopa NL:n uhatessa Suomea talvisodalla. Nykyisellä Suomella ei ole mitään Stalinin NL:a naapurinaan. Putinin alaisuuteen joutuminen voisi olla paska nakki, muttei lähellekään sama kuin Stalinin. Sankarihautaan joutumisesta nyt puhumattakaan.

Onpa hyvä että sinulla on kristallipallo ja osaat ennustaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja millaisia johtajia tai ideologioita pääsee tulevaisuudessa vallalle. Mitäs sitten kun Putin vetäytyy tai kuolee ja tilalle tulee joku Sputin, joka keksii että tämä suomen kieli täytyy kieltää, suomalaisista tehdä venäläisiä ja vapaa lehdistö lakkauttaa kokonaan? Ainiin, tämähän on mahdotonta koska niin ei ole todellisuudessa käynyt, vai mitä..?

Minä en ole koskaan ymmärtänyt sitä, että jos nationalismi on niin hieno aate, että sen puolesta ollaan valmiita sotimaan ja kuolemaan (jottei siellä Senaatintorilla liehuisi väärä lippu), niin miksi siihen pitää vankilalla uhaten pakottaa muita ihmisiä? Eikö voi jättää jokaisen itsensä päätettäväksi, kumpi on parempi, väärä lippu Senaatintorilla vai sotaan lähtö?

Sitä vartenhan meillä on järjestelmä jota kutsutaan nimellä "edustuksellinen demokratia". Jos et pidä jostain nykymenosta, niin ei kun äänestät valtaan sellaiset jotka sen vaihtavat. Näin ei voi tehdä esimerkiksi Islamistisessa Valtiossa.
 
Back
Top