En tiedä, mutta sinä näköjään tiedät, joten kerropa meille?
Päätellen siitä, kuinka paljon maasta on porukkaa lähtenyt pois (verrattuna vaikkapa Tshekkoslovakiaan, josta sieltäkin lähti jonkun verran porukkaa pois), niin väittäisin, että aika paskamaista on se elämä siellä. Ja tietenkin voidaan katsoa ihan objektiivisesti mitattavia asioita, kuten taloudellista tilaa tai elinajanodotetta, joiden voi yleensä katsoa aika hyvin kuvaavan sitä, miltä ihmisistä tuntuu.
Lisäksi, moraalisesti ja poliittisesti, esim. Lappi ei ole loukkaamattomuuden kannalta yhtään sen vähäarvoisempi kuin Helsinki. Jos me alamme tekemään julkisia periaatepäätöksiä siitä että "tuota-ja-tuota ei viitsitä puolustaa" niin se vain kutsuu kriisiaikana jonkun muun sitä puolustamaan. Mahdollisesti meiltä kysymättä.
Poliittisesti Lappi on loukkaamattomuuden kannalta selvästi vähäarvoisempi kuin Helsinki. Jos Helsinki vallataan, niin se oli se sota sitten siinä. Jos Lappi vallataan, niin taistelua voidaan vielä ihan hyvin jatkaa, koska kansan kannalta oleelliset alueet ovat edelleen omien hallussa.
Minä taas en ole koskaan kuullut että "Etelä-Suomen" määritelmä alkaisi itärajalta. Yleensä itärajalta mielletään alkavaksi Itä-Suomi.
No, kyllä joku Hamina ja Kotka kuuluvat ihan yhtä hyvin Etelä-Suomeen kuin Itä-Suomeenkin. Oleellisinta tässä ei ole tuo nimitys, vaan se, mitä se koski, eli helppokulkuisuutta ja runsasta tiestöä. Haminan seutu ei todellakaan rinnastu johonkin Raatteen tiehen.
Varmaan sitä että ao. herra toteutti (tai yritti) kaikki ne toimenpiteet jotka sinä leimasit "kauhuskenaarioiden maalailuksi": lehdistön sensurointi, maan venäläistäminen, oman kielen kieltäminen.
Edelleenkin mikä on pointtisi? Jos historiaan halusit vedota, niin mikset ottanut esimerkkiä paljon lähempää, eli Stalista?
...varmaankin siksi hän äänestääkin valtaan päättäjiä jotka kannattavat asevelvollisuuden jatkamista?
Olen tätä jo kommentoinut. Se porukka, jolla asepalvelun suorittaminen on vielä edessä (18-19-vuotiaat miehet), on vaaleissa niin pieni, ettei sen vuoksi tuo perustelu toimi. Kaikille muille nykyinen asevelvollisuussysteemi on henkilökohtaisesti edullisempi kuin se, että korotettaisiin veroja ja palkattaisiin sillä riittävä määrä varusmiehiä. Edustuksellinen (tai mikään muukaan) demokratia ei toimi silloin, kun puhutaan johonkin vähemmistöön kohdistuvasta sorrosta. Juuri tästä syystä meillä muuten on perustuslakiin kirjattu yksilöitä ja vähemmistöjä suojaavia asioita, joita ei voi pelkällä yksinkertaisella enemmistöllä muuttaa.
Onko tällä hetkellä muuten eduskunnassa yhtään kansanedustajaa, jolla olisi asepalvelun suorittaminen vielä edessä?
Ihmisten mielipiteet muuttuvat kun tilanne muuttuu.
Et vastannut kysymykseeni. Vai implikoitko tuolla sitä, että jos intti olisi ollut vapaaehtoinen, niin et sitä olisi käynyt, koska kv-tilanne ei ollut silloin erityisen uhkaava?
Kai huomasit aikaisemman mainintani siitä että Ruotsissa onkin asevelvollisuuden kannatus noussut taas voitolle?
Tämä on eri asia kuin se, että ihmiset itse menisivät inttiin. Muita on aina helppo pakottaa palvelemaan. Juuri tämä tässä onkin ollut pointtinani.
Eli ensin pitäisit tuon mainitsemasi "huutokaupan" varusmiesten palkoista, sitten kun se on pidetty niin valtio antaa PV:lle vastaavan summan rahaa?
Koko ajatus on täydellisen absurdi. Huutokaupan "hinta" nousisi niin korkealle ettei kukaan poliitikko suostuisi sellaiseen puolustusmäärärahojen korotukseen.
Huutokauppa oli vain idealisoitu tapa demonstroida ajatustani. Jo ensimmäisessä viestissäni selitin, miten käytännössä homma hoidettaisiin. Se, että vetoat siihen huutokauppaan, näyttää jälleen kerran, että tartut viimeisinä oljenkorsinasi olkiukon mäiskintään. Mutta ajatellaan nyt sitten sitä huutokauppaa. Tarkoitus oli tietenkin, ettei homma olisi ylipäänsä poliitikkojen vaan sen huutokauppaprosessin käsissä. Oli huutokaupan tulos sitten ihan mikä tahansa,
kukaan ihminen ei voisi siinä valittaa, että hinta on joko liian korkea tai liian matala, koska sai itse määrittää sen rajahinnan, jota alemmalla tasolla halusi olla maksajan puolella ja jota ylemmällä taas menisi asepalvelukseen. Kukaan ei joutuisi asepalveluun alemmalla hinnalla kuin mitä oli sanonut rajahinnakseen eikä kukaan joutuisi maksajaksi ylemmällä hinnalla kuin minkä oli sanonut oman rajansa olevan. Jos rajahinnaksi muodostuisi hyvin korkea, niin tämä kertoisi vain siitä, että iso osa ihmisistä ei todellakaan halua asepalveluun mennä ja on sen vuoksi valmis maksamaan siitä korkean hinnan.
Mutta siirrytään nyt siihen hieman realistisempaan skenaarioon, eli kiinteään maksuun, jota rustattaisiin vuosittain ylös- tai alaspäin sen mukaan, miten paljon saataisiin varusmiehiä houkuteltua. Tässä oletus on, ettei varusmiespalvelukseen lähdön halukkuus (eli paljonko siitä pitää maksaa, jotta sinne suostutaan lähtemään) kovin paljoa muuttuisi vuodesta toiseen. Minä ja RPG83 olemme esittäneet karkeita arvioita siitä, mitä touhu tulisi maksamaan ja vielä suht konservatiivisilla arvioilla, eli tarvittava palkka on ennemminkin arvioitu ylös- kuin alaspäin. Minun mielestäni hinta ei missään tapauksessa ole kohtuuton.
Ja jos tarvittava hinta todellakin nousisi niin korkeaksi, ettei siihen löytyisi poliittista tahtoa, niin tämä kuvastaisi juuri sitä, että suomalaisten maanpuolustustahto on sitä, että he ovat valmiita pakottamaan kanssaihmisiään hoitamaan yhteiskunnallisesti tärkeän maanpuolustuksen ilman kunnon korvausta, mutta eivät ole itse valmiita tekemään mitään uhrauksia sen hyväksi, että niille maanpuolustuspalvelun tuottajille maksettaisiin siitä reilu korvaus. Ansaitseeko sinusta tällainen porukka tulla puolustetuksi?
Suurin syy on Senaatti-kupru, jonka ansiosta vielä käyttökelpoista materiaalia piti heittää pois, koska Senaatti alkoi periä varastoista kiskurivuokraa.
Ts. puolustusmäärärahoja leikattiin: sitä ei vain kutsuttu sillä nimellä, siksi se meni useimmilta kansalaisilta ohi. Syynä siis ei ollut mikään "change of heart", että kenraalit olisivat keksineet että "oho, ei me näitä miehiä enää tarvitakaan".
Seli seli. Jos kenraalien mielestä niiden nyt rivistä poistettujen paikallispataljoonien käyttöarvo olisi ollut niin korkea kuin sinä olet selittänyt, niin he olisivat kaivaneet ne rahat muista asioista, esim. niiden teknoarmeijan vaativien aseiden hankinnasta. Ja eihän asia kansalaisille muutenkaan kuulu, vaan on eduskunnan ja PV:n välinen juttu. Sinähän täällä olet sitä korostanut, ettei kadun mies näistä asioista mitään ymmärrä.
Nykyinen armeija kuvaa sitä armeijaa joka on mahdollista panna liikkeelle sillä rahoitustilanteella joka nyt on. Ei tietenkään ole satavarmaa mikä on rahoitustilanne tulevaisuudessa, mutta jos se paranee, niin SA-kokoonpanoa on mahdollista laajentaa.
Ovatko kentsut sanoneet näin? Jos heille annetaan lisää rahaa, niin sen sijaan, että se menisi sen jäljellä olevan kenttäarmeijan "teknoistamiseen", se käytettäisiin siihen, että kenttäarmeijan miesvahvuus saadaan nostettua takaisin sinne korkeammalle tasolle? Näkisin tästä jotain viitteitä mielellään.
Kertausharjoittamattomia varten on sitten YH. Sivarit luonnollisesti pikakurssitettaisiin: tietysti se ei ole optimitilanne. Osittain sitä korjattaisiin hajasijoittamalla heidät paremmin koulutettujen joukkojen keskelle, jolloin valmiiksi koulutetut näyttävät esimerkkiä ja antavat neuvoja/käskyjä toimintaan. Samalla periaatteella toimii mm. tappiontäydennys sodan aikana. Kokemattomista ei kannata kerätä kokonaista yksikköä koska sen toimintakyky on hyvin huono, vaan sijoittaa heidät kokeneiden miesten sekaan.
Ja miksei tätä voisi siis tehdä laajemminkin? Sanotaan, että meillä olisi se RPG83:n hahmottelema 150 000:n sotilaan vapaaehtoiseen asepalveluun perustuva kenttäarmeija, jonne olisi sitten tarkoitus sijoittaa sodan uhatessa (ja vapaaehtoisten oikein tunkiessa armeijaan) vaikkapa 100 000 pikakoulutettua miestä täydennykseksi?
Se on todella paljon parempi strategia kuin se että Suomi vallataan heti sen vuoksi ettei täällä ollut kelvollista armeijaa ollenkaan.
Menikö sinulta siis kokonaan ohi se, että kirjoittamaani sisältyi se, että häviäisimme ensin yhden sodan, jonka jälkeen sitten rakentaisimme sen toimivan armeijan? Itse rakentaisin ennemmin heti alkuunsa sen armeijan, jolla olisi mahdollisuuksia pärjätä nykyaikaisessa sodankäynnissä, enkä hukkaisi resursseja sen myöhemmin ehkä joskus varustettavan paperitiikerin ylläpitoon. Minua kiinnostaa se ensimmäisen sodan lopputulos. Jos se hävitään, niin sitä toista ei edes välttämättä tule.