Simplistinen näkemys. Uusi teknologia ei ole aina kalliimpaa kuin vanha. Nykyinen tietokoneeni on varmaan 500 kertaa nopeampi kuin ensimmäinen tietokoneeni. Onko se myös 500 kertaa kalliimpi? Ei, se on halvempi. No tämähän pätee vain tietokoneisiin, sanot. Ei välttämättä. Esimerkiksi 1930-luvulla olisi ollut aivan mahdoton ajatus että Suomi pystyisi hankkimaan ja ylläpitämään n. 120 panssarivaunua ja useita satoja panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. 30-luvulla Suomi pystyi ostamaan 32 halpaa kevyttä vaunua, niihinkään ei ollut varaa ostaa aseita. Mistään miehistönkuljetusvaunuista ei ollut puhettakaan. Ei sellaisiin ollut varaa kuin muutamalla armeijalla, niilläkin vain pienelle osalle armeijasta. Harva saksalainen sotilas esimerkiksi ajoi ympäriinsä puolitelavaunulla, tai edes kuormurilla. Suurin osa kulki jalan, tai hevosin. 80-luvulla Suomen armeijalla oli kolme kertaa enemmän kenttätykkejä ja varmaan ainakin 20 kertaa enemmän panssaroituja ajoneuvoja kuin ennen talvisotaa, vaikka suhteelliset varustelumenot olivat murto-osa 1930-luvusta. Muilla armeijoilla kehitys oli samantapaista. Neuvostoarmeijalla oli yli 50 000 panssarivaunua - yli kaksi kertaa enemmän kuin 1941, vaikka vaunut olivat monta kertaa isompia, raskaampia ja edistyneempiä.
Niin, juuri tällainen kehitys on sitä, mitä kirjoitukseni alkuosa käsitteli. Teollistumisen myötä oli halvempaa varustaa kiväärimies kuin aiemmin oli varaa varustaa täysin haarniskoitu ritari siitä huolimatta, että kiväärimies on sotimisteholtaan parempi kuin ritari. Tämä kehitys ajoi siis massa-armeijoihin. Siinä oleellisin komponentti oli se, että ei ollut olemassa mitään "kivääritaria", joka olisi ollut samalla tavoin kiväärimiestä tehokkaampi kuin ritari oli keihäällä varustettua haarniskatonta jalkamiestä. Mutta minun pointtini oli se, että tämä kehitys on minusta kääntynyt toiseen suuntaan. Halvasti varustetut sotilaat ovat tulleet selvästi taisteluteholtaan kalliisti varustettuja huonommiksi. Ainoa, missä he enää pärjäävät, on miehittäjää vastaan käytävä sissisota, koska siellä se kalliimmin aseistetun toiminta on ulkoisista syistä rankasti rajoitettu. Kalliit ilmavoimat, tykistö ja panssarivaunut, jotka tekevät symmetrisessä sodankäynnissä jauhelihaa siitä osapuolesta, jolla on paljon miehiä, mutta ei raskaita aseita, ovat käytettävyydeltään paljon rajoitetumpia, kun soditaan epäsymmetristä sissisotaa usein siviiliväestön keskuudessa.
Suomen armeija kuitenkin valmistautuu ennen kaikkea symmetrisen sodankäynnin keinoin torjumaan vihollisen. Meille siviiliuhrien tuleminen on oikeastaan jo osoitus siitä, että puolustus on epäonnistunut, koska armeijan ensisijainen tehtävä on suojella kansaa vihollisen väkivallalta.
Tyypillisesti, teknoarmeijat usein luottavat sellaiseen asiaan kuin ensikäyttäjän etu. Tämä tarkoittaa sitä että ne kehittävät (yleensä siihen tarvitaan suurvalta) jonkun teknologian jota ei siinä muodossa ole vielä muualla käytössä, ja ottavat sen laajamittaiseen käyttöön ja saavat näin erinäisiä taktisia etuja. Tämä on kallista koska joudutaan kehittämään jotain täysin uutta eikä etumatka pysy ikuisesti, sillä nopeasti tekniikka kopioidaan, valmistusmenetelmät leviävät ja jonkun ajan kuluttua muut valtiot rupeavat myös saamaan samaa teknologiaa käyttöönsä. Siinä vaiheessa suurvalta on kuitenkin usein kehittänyt jo jotain muuta. Tästä löytyy esimerkkejä vaikka kuinka mutta otan yhden koska samaa asiaa on nyt keskustelussa sivuttu: 1980-luvulla Yhdysvallat otti käyttöön M1 Abrams-tankin, jossa oli mullistavinta lämpökameran käyttö yötaisteluun. Tämä oli erittäin kallis ratkaisu, sillä lämpökamerat olivat tuolloin hyvin hienoa teknologiaa, mutta sillä saatiin teknologinen etumatka kaikkiin muihin maailman panssarivaunuihin. Samoihin aikoihin lähin kilpailija Leopard 2 käytti huonompia valonvahvistimia, parhaissa neukkutankeissa oli aktiivi-IR ja valonvahvistimet vasta heillä tulossa ja hyvin monissa tuon ajan tankeissa sekä idässä että lännessä ei ollut muuta kuin ihan perus valonheittimet.
Niin, ja minun pointtini tässä on ollut se, että nykyaikaisten aseiden kohdalla tuo ensikäyttäjän etu on merkittävämpi kuin mitä se oli silloin, kun massa-armeijat otettiin käyttöön. Tästä syystä on järkevää uhrata määrää, jotta saadaan laatua. Esimerkkinä vaikka tuo pimeänäkö. Persianlahden sota oli panssaritaisteluiden suhteen täysin yksipuolinen, koska USA:lla oli paremmat tankit käytössä kuin Irakilla. Vaikka Irakilla olisi ollut kaksinkertainen määrä tankkeja, ne eivät olisi pärjänneet juurikaan paremmin. Sen sijaan, jos sillä olisi ollut vaikkapa kolmasosa siitä tankkimäärästä, joka sillä oli, mutta ne olisivat olleet M1:n tasoisia, taistelu olisi voinut olla selvästi tasaisempi. Ainakin USA:n M1-tappiot olisivat olleet selvästi korkeammat. Ja kun puhutaan siitä, että Suomi on puolustaja, joka lähtökohtaisesti joutuu reagoimaan hyökkääjän toimintaan, on valitettavasti niin, että hyökkääjä voi toiminnassaan maksimoida tuollaiset hyödyt. Esimerkkinä vaikka se, mitä RPG83 kirjoitti, eli he ryhtyvät taisteluun vain pimeän aikaan, jolloin ovat täysin ylivoimaisia suomalaisiin paikallisjoukkoihin verrattuna, koska heillä ei ole pimeännäkökykyä.
Suomessahan ei tuolloin panssarivaunuissa ollut tietenkään mitään lämpökameraa vastaavaa. Olennaista on havaita ettei Suomella olisi ikinä ollut tuolloin mahdollisuuksia tai edes varaa varustaa panssarivaunut tällaisella teknologialla. Mikään cost-benefit -analyysi massan ja sotilasteknologian välillä ei olisi voinut mahdollistaa noin uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönottoa, tai korkeintaan tällaisia vaunuja olisi voinut olla niin pieniä määriä ettei niillä olisi ollut juuri merkitystä.
Jos on pimeä ja vastassa on pimeänäkökyvyllä varustettuja tankkeja, niin kumpi sinusta pärjää sitä vastaan paremmin: tankit, joissa on pimeännäkölaitteet vai vaikkapa kaksinkertainen määrä tankkeja, joissa niitä ei ole? Mainitsin jo Kosovon sodan. Sen aikana NATO vain lenteli serbien ammus- ja olkapääohjusilmatorjunnan yläpuolella, eikä kärsinyt mitään tappioita (ok, yksi kone tuli alas). Kun taas Serbialta meni koko maa paskaksi. Näin siitä huolimatta, että serbeillä oli valtavat määrät juuri sillä Suomen paikallispataljoonatasolla varustettuja joukkoja. Sama pätee tällä hetkellä Irakissa. Siellä ISIS ei voi käytännössä tehdä yhtään mitään pommittaville amerikkalaisille.