Jos muutamia grammoja painava FRH on ”turhaa painoa” niin kyllä saa aika monta kymmentä pussia olla mukana ennenkun ollaan jonkun Jetboilin tai vastaavan painolukemissa. Lisäksi FRH tarvii vain pikkutilkan vettä toimiakseen, ei läheskään semmosia määriä mitä pakastekuivattu ruoka-annos tarvitsee. Niitä on myös hyvin eri tehoisia, esim Japanin armeijan FRH:lla voisi lämmittää varmaan 5 annosta ruokaa yhdellä FRH tyynyllä. Toinen hyvä juttu FRH:ssa on se että voit laittaa sen vaikka repun ulkotaskuun valmistumaan sillä aikaa kun pysyt liikkeessä.
Olisin toki voinut olla
hieman rakentavampi kritiikkini kanssa ja perustellut asiani paremmin:
Pakastekuivattujen annosten kanssa voi toimia samalla tavalla, eli vesi sisään, pussi kiinni ja hautumaan taskuun. MRE-ruoissahan se ”painava” vesi on jo annoksessa sisällä, siitähän se painoero valmiskenttäruokapakkausten ja pakastekuivattuja pääruokia sisältävien välille tulee.
Teoriatasolla ja lukujen valossa ollaan suht tasasella, eron tekee käytäntö. Kastiketta tms. nestettä ja kosteutta sisältävät valmisateriat jäätyvät, jolloin ne pitää lähtökohtaisesti sulattaa nauttimista varten. Pakastekuivatun voi kosteuttaa syömistä varten tarvittaessa viileälläkin vedellä, vaikkei se millään tavalla hyvää ja kivaa syötävää siitä teekään. MRE-ruoka on myös pakastekuivattua herkempi säilytysolosuhteille (toki pakkauksen muu sisältö määrittää myös pakastekuivattujen pääruokien ympärille kasattujen annosten säilytysolosuhteet). Pari kuukautta esimerkiksi kontissa lähi-idän auringon alla paahtunut MRE... NAMI!
Lämmityspussi, vaikkei rakettitiedettä olekaan, on silti valmistusta ja poikkeusoloja varten varastointia vaativa erikoistuote, toisin kuin yksinkertainen metallinen astia, vesi ja nestekeitin. SA-oloissa liian huoltoepävarma. Loppupeleissä vedenlämmitys toimii vaikka pakilla kaminan/avotulen kanssa, kun sinoli loppuu maailmasta.
Jetboil / vast. kaasukeitinten osalta kovat pakkaset eivät ole otollinen käyttöolosuhte, mutta tämän ongelman saa ratkaistua toimintatavoilla. Ne ovat tällä hetkellä joka tapauksessa henkilökohtainen mukavuustuote, kun eivät kuulu kalustoon ja huollon piiriin, eli käyttäjä tai yksittäinen niitä käyttävä organisaatio joutuu itse hoitamaan polttoainevarastoinnin pahan päivän varalle.
Täytyy nyt teroittaa, etten millään tavalla argumentoi, että älkää käyttäkö siviilissä retkeillessä, radalla tai harjoituksessa mre-särvintä nauttiessa noita lämmityspusseja; jokainen tavallaan ja rauhallisemmissa olosuhteissa, tai toimivan huollon piirissä esimerkiksi rauhanturvatehtävissä tai savimajasodassa tavallaan kätevä asia lämmityspussi toki on.
Tahdon vain tuoda SA-näkökulman tähän keskusteluun.
En henkilökohtaisesti noita valitsisi myöskään yhtään pidemmille vaelluksille, varsinkaan kylmissä olosuhteissa, jossa vedenkeittäminen joka tapauksessa on yleensä aiheellista (joo, aivan pakko tietenkään ei, mutta onko sellaisessa toiminnassa järkeä on taas toinen asia.)