Muistan parikymppisenä varusmiehenä herätessäni, että aamulla oli aika usein ns. viisari kohti kattoa ja ylösnousun jälkeiset ensihetket menivät yleensä hieman kumarassa. Aika onneksi on parantanut senkin vaivan
"
Haasteista yksikön päällikkö nostaa yhden ylitse muiden. Perusteluksi hän antaa varusmiespalvelukseen totuttelusta kertyneen kokemuksen.
– Jos ajattelen haasteita, niin varusmiesten kannalta merkittävin on varmaan yksityisyyden puute. Etenkin palveluksen alkuvaiheessa se on monille totuttelua vaativa asia myös nykyjärjestelyillä. Asia voi korostua yhteistuvissa."
Varusmiehet ja -naiset kertoivat mielipiteensä intin yhteistuvista – yksi huolenaihe nousi ylitse muiden
Julkaistu: 25.9. 6:28
Ovatko varusmiehet ja -naiset valmiita yhteistupiin? Takaisivatko sermit yksityisyyden? Aliupseerioppilaat vastaavat.
Yhteistuvista on keskusteltu Puolustusvoimissa ja Varusmiesliitossa pitkään. Nyt Puolustusvoimat valmistelee kokeilua jossakin joukko-osastossa.
- Voit katsoa artikkelin videosta, miten Kaartin jääkärirykmentin esikunta- ja viestikomppanian viestilinjan aliupseerioppilaat kommentoivat Puolustusvoimien valmistelemaa yhteistupakokeilua.
Tässä vaiheessa on vielä alleviivattava, että kyse on kokeilusta, jota vasta valmistellaan. Mikäli kokeilu toteutuu, se tulee perustumaan vapaaehtoisuuteen.
Yhteistupiin siirtyminen vaatii ennen mahdollista toteutumistaan vielä puolustusministeriön hyväksynnän. Kun naisten vapaaehtoinen palvelus alkoi vuonna 1995, ministeriö antoi erillistuvista määräyksen. Tämä määräys on kumottava, ennen kuin naiset ja miehet voivat nukkua samoissa tuvissa.
On aika luovuttaa puheenvuoro tupiin.
Naisten tupa
Kaartin jääkärirykmentin esikunta- ja viestikomppanian viestilinjan aliupseerioppilaat suorittavat palvelustaan Helsingin Santahaminassa. Tupien ovet ovat avoinna. Naisten tuvassa majoittuu viisi oppilasta. Heistä on paikalla neljä.
– Ajatus on kokeilemisen arvoinen. Naisilla olisi yhteistuvassa nykyistä matalampi kynnys tutustua muihin joukkuelaisiin, oppilas
Alexandra Dahl toteaa.
Emma Kilpelä ei ole muodostanut vahvaa mielipidettä yhteistuvista. Kokeilulle hän ei kuitenkaan näe esteitä.
– En ole puolesta enkä vastaan. Yhteistupia voisi hyvin kokeilla – kaikenlaista muutakin täällä kokeillaan. Siten voisi katsoa, toimiiko se vai ei.
Viestilinjan aliupseerioppilaat Emma Kilpelä ja Alexandra Dahl eivät näe esteitä yhteistupakokeilulle. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Oppilas
Milla Tyyskä arvioi, että tiedonkulku voisi olla yhteistuvissa nykyistä jouhevampaa.
– Alkuun yhteistupa tuntuisi varmaan oudolta. Uskon, että siihen kuitenkin tottuisi.
– Meillä on ihan hyvän kokoinen tupa. Täällä voi kuitenkin olla myös sellaisia tilanteita, että joukkueessa on vaikka vain yksi nainen. Silloin hän saattaa päätyä naisten tupaan toiseen joukkueeseen ja tietojen kertominen voi unohtua, Tyyskä kertoo.
Silloin tällöin yhtenäiseen varustukseen on tullut viime hetkellä muutoksia, joita ei ole kerrottu naisten tupaan. Asia on yksinkertaisesti unohtunut.
Alexandra Dahl huomasi tiedonkulun haasteet etenkin palveluksen alussa.
– Peruskoulutuskaudella tieto ei aina kulkenut naisten tupiin, vaikka olimme samalla käytävällä.
Varusnaiset arvioivat, että yksityisyyden puute voisi tuntua yksittäisistä ihmisistä pahalta. Ihmiset ovat erilaisia, Alexandra Dahl muistuttaa.
– Jotkut ottavat esimerkiksi vaatteiden vaihtamisen toisen sukupuolen edessä toisia vakavammin. Kaikki murehtivat kuitenkin omaa kroppaansa, eivätkä kiinnitä niinkään huomiota muihin. Ei se ero olisi välttämättä kovin suuri nykyiseen verrattuna, Dahl toteaa.
Puolustusvoimat on harkinnut yhteistupakokeiluun yksityisyyttä parantavia sermejä. Naisten tuvassa ajatus saa myönteisen vastaanoton. Emma Kilpelä arvioi, että sermit voisivat helpottaa totuttelua yhteiselämiseen.
– Se olisi hyvä kompromissi niille, jotka eivät ole asiasta (vaatteiden vaihtamisesta) niin varmoja.
Oppilas Alexandra Dahlin mukaan yhteistuvissa muuhun joukkueeseen tutustuminen voisi olla nykyistä helpompaa. Kokeilun avulla asian voisi selvittää. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Tieto varustuksen muuttumisesta ei ole aina tavoittanut naisten tupaa. Oppilas Emma Kilpelä taisteluvarustuksessa. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Naiset haluavat muistuttaa, että varusmiespalveluksen aikana yksityisyydestä on joka tapauksessa tingittävä. Yhteisteltat ovat kaikille tuttuja ja harjoituksissa varusteita voi joutua vaihtamaan yllättäen muiden edessä. Muut tuvat tulevat myös tutuiksi.
– Oma tupa on tietysti läheisin paikka. Lisäksi pyörimme paljon toisten tuvissa saman joukkueen sisällä kyselemässä tunnelmia,
Sara Vertanen kertoo.
Naiset vaikuttavat valmiilta ainakin kokeilemaan yhteistuvassa elämistä. Annetaan puheenvuoro miehille.
Miesten tupa
Sisällä istuu odottamassa yhdeksän viestilinjan aliupseerioppilasta. Yhteistuvista on selvästi käyty keskustelua.
Yleinen mielipide on se, että kokeilu kannattaa toteuttaa. Varusmiehet löytävät yhteistuvista kuitenkin myös ”selkeitä haittapuolia”.
– Minusta tuntuu, että yhteishenki kasvaisi paremmin, kun olisimme samassa tuvassa,
Klaus Vainikainen kiteyttää.
Huonot puolet liittyvät varusmiesten mielestä siihen, että ”ollaan tekemisissä nuorten miesten kanssa”.
– Yksityisyys on varmaan aika suuri asia monelle, jos ei ole ollut vuorokauden ympäri toista sukupuolta vieressä, vaikka olemmekin päiväohjelmassa jatkuvasti yhdessä,
Aapo Grönroos toteaa.
Aliupseerioppilaat näkevät yhteistuvissa sekä hyviä että huonoja puolia. Kokeilulle he näyttävät vihreää valoa. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Oppilaat Tommi Laitinen (vas.) ja Klaus Vainikainen näkevät yhteistupakokeilussa hyviä ja huonoja puolia. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Miehet muistuttavat, että tupa on tärkeä paikka rentoutumisen kannalta. He pohtivat etenkin sitä, tarjoaisiko yhteistupa tarpeeksi yksityisyyttä ja mahdollisuuden levätä.
Sermiratkaisua miehet pitävät lähinnä huvittavana ja hiukan kömpelönä ratkaisuna.
– Sermit ovat mahdollinen ja mahdollisesti toimiva ratkaisu. Tilakysymys on kuitenkin se suuri asia. Miten ne saadaan mahtumaan tupiin, oppilas Vainikainen pohtii.
Tilat ja yksityisyys
Yksikön päällikkö kapteeni
Lauri Jussila ei ole huolissaan tilakysymyksistä. Kokonaisuuden kannalta yhteistuvat voisivat olla jopa tehokkaampi ratkaisu kuin miesten ja naisten erilliset tuvat.
– Esimerkiksi palvelukseen astumisen aikaan tilat ovat usein melko täynnä. Silloin voi olla niin, että 12 hengen tuvassa on vain kolme naista. Loput tuvasta on tavallaan hukkakäytössä. Vaikka sermit veisivät osan tupatiloista, niin kokonaistilankäyttö olisi silti nykyistä tehokkaampaa ja taloudellisempaa.
Jussila kertoo, että tällä hetkellä miehet ja naiset majoittuvat yksikössään perinteiseen tapaan: kasarmiolosuhteissa eri tuvissa ja harjoituksissa yhdessä. Päivisin toisissa tuvissa voi vierailla palvelukseen liittyen, mitä Jussila pitää merkittävänä asiana yhteishengen kannalta.
Öisin muiden miesten tai naisten tupiin ei saa mennä. Jos tupa haluaa rauhaa, oven voi sulkea esimerkiksi vaatteiden vaihtamisen ajaksi.
– Yksityisyys ja tuparauha taataan sillä, että ovi laitetaan tarvittaessa kiinni. Jos on asiaa, niin oveen koputetaan. Muuten tupien ovet pidetään päivisin auki, jos tuvassa on henkilöitä. Se on nykytilanne, Jussila täydentää.
Haasteista yksikön päällikkö nostaa yhden ylitse muiden. Perusteluksi hän antaa varusmiespalvelukseen totuttelusta kertyneen kokemuksen.
– Jos ajattelen haasteita, niin varusmiesten kannalta merkittävin on varmaan yksityisyyden puute. Etenkin palveluksen alkuvaiheessa se on monille totuttelua vaativa asia myös nykyjärjestelyillä. Asia voi korostua yhteistuvissa.
Tupa-arki ja läpänheitto
Inttihuumori ja tupakavereiden tuki auttavat palveluksessa raskaimpien hetkien yli. Miesten tuvan aliupseerioppilaat arvioivat, että keskustelukulttuuri muuttuisi yhteistuvassa ainakin jonkin verran nykyiseen verrattuna.
– Yhteistuvassa huumori varmasti muuttuisi. En kuitenkaan usko, että se olisi mitenkään pahasta,
Santeri Suurnäkki arvioi.
Miehet täsmentävät, että naiset saattaisivat tuoda tupahuumoriin ”järkeä” ja ”asiallisuutta”.
– Kyllä täällä olisi samalla tavalla hauskaa vapaa-ajalla, oli tuvassa kuka tahansa,
Tommi Laitinen arvioi.
Kaartin jääkärirykmentin esikunta- ja viestikomppaniassa naisten tuvissa on enemmän vapaata tilaa kuin miesten tuvissa. (KUVA: Antti Hämäläinen)
Alexandra Dahl ja Emma Kilpelä alleviivaavat, että palveluksen kuluessa erilaisiin juttuihin ja keskustelunaiheisiin tottuu.
– Minä koen, että moni on täällä samalla aaltopituudella. Läpät muuttuvat sitä huonommiksi mitä pidempään täällä on. Kyllä meillä on iltaisin aika naurettavaa juttua. Ei intissä kannata ottaa läpänheittoa vakavissaan, Dahl toteaa.
Emma Kilpelä muistuttaa, että yksikön keskustelukulttuuri ja huumori rakentuu palveluksen edetessä.
– Meillä on samanlaista läppää täällä. Me ymmärrämme läpänheittoa ja heitämme sitä miehille takaisin. Kaikkien huumori on aika samalla tasolla, Kilpelä summaa.
Aliupseerioppilaat suuntaavat tuvistaan jatkamaan päiväpalvelusta. Yhteistupakokeilu on saanut hyväksynnän. Selvitettäviä asioita ovat vastausten perusteella ainakin tiedonkulku ja yksityisyyden puutteen kokeminen.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006249961.html