Asevelvollisuuden pitää muuttua

Tavallisen sotilaan on osattava loppujen lopuksi PALJON asioita.

Mutta ei kuitenkaan liikaa tai PV:n komentoketjun auktoriteetti kärsii. Auktoriteettiin luonnollisesti kuuluu ylivertaisempi osaamistaso alaisiin nähden joten tässä tepastellaan skappareiden näkökulmasta vaaralliselle alueelle. Jos työelämästä ottaa mallia niin valkokaulustyöntekijän tosiaan pitää osata kaikkea, koska duunarin persnahasta se liikevoitto muodostuu, mutta tämä kaikki tapahtuu tietyn viitekehyksen alaisuudessa eli luotettava työntekijä (lue: lammas) ei koskaan kritisoi firman johtoa missään olosuhteissa. Vaikka se kahvikoneen äärellä puolet päivästä viettävä rojektipäällikkö vaikuttaa olevan hyvinkin merkityksetön, ehkä jopa haittaava tekijä projektin onnistumisen kannalta, niin komentohierarkian ylimmiltä kerroksilta tihrusteltuna hänellä on kriittisen tärkeä rooli olla muistuttamassa komentoketjun tärkeydestä ylistämällä heidän erinomaisuutta alaisten kuullen tai olla polkemassa alaisia mentaalisella tasolla.

Jos projektipäällikkö ja yms. keskijohto ei pysty suoriutumaan tehtävästään eli henkilöstö saa typerän idean korvien väliin, että he tietävät pisneksestä enemmän kuin itse firman johto niin tästä muodostuu akuutti konflikti mikä mahdollisesti uhkaa firman tulevaisuutta riippuen siitä kuinka kriittinen osa firman väestä tuntee omaavansa paremman tietämyksen. Kyseisestä väestä 99,9% perustaa oman firman, koska sitä on moneen eri syyhyn vedoten lähes mahdotonta järkeillä tai tehdä kompromissia firman johdon kanssa konfliktin selvittämiseksi niin on vain parempi että tiet erkaantuvat. Mielestäni tästä voi esikuvaa PV:lle ja kiristyville miehistön osaamisvaatimuksille, koska ihan samat temput tapahtuu sekä yksityisellä että julkisella sektorilla kun laitetaan pikkaisen talouskasvu(tm)-hanoja kiinni. Täten, PV:stä on mahdollisesti tulossa gamla gubbars upseerikerho, jossa muistellaan Waterloon taistelun oleellisimpia strategioita, kun taas "nuoriso" toteuttaa omia mp-henkisiä projekteja.
 
Mutta ei kuitenkaan liikaa tai PV:n komentoketjun auktoriteetti kärsii. Auktoriteettiin luonnollisesti kuuluu ylivertaisempi osaamistaso alaisiin nähden joten tässä tepastellaan skappareiden näkökulmasta vaaralliselle alueelle.
Mielestäni olet aikalailla hakoteillä tässä asiassa.
Ei esimiesasema suomalaisessa sotilasjoukossa perustu esimiehen ylivertaiseen osaamistasoon alaiseen nähden.
Tämä on aivan nurinkurinen ajatus liitettynä sotilasorganisaatioon ylipäätään laajemminkaan.
Komentaja ei osaa kaikkea, hänen ei kuulu osata kaikkea eikä kukaan odota että hän osaisi kaikkea. Hänellä on apunaan esikunta, jossa on jokaiselle erityisalalle oma osaajansa. Heistä jokaisen osaamistaso omalla alallaan on huomattavasti korkeampi kuin komentajan osaamistaso sillä saralla on. Näin komentaja olettaa ja vaatii sen olevan, muuten homma ei toimi.
Saman voi pudotella melkein miten alas tahansa. Ryhmän KK-ampuja on ryhmässään oman alansa ykkönen, samoin on vaikkapa taistelupelastaja. Ei ryhmänjohtaja kuvittele, saati toivo olevansa parempi KK-ampuja kuin hänen KK-ampujansa on.

Koko homma perustuu siihen että yksittäiset sotilaat ovat mahdollisimman oma-aloitteisia. Jotta heidän oma-aloitteisuutensa on tuloksekasta, edellyttää se sotilailta korkeaa osaamistasoa sekä omasta että omaa tehtävää ylemmän tason tehtävistä.
Yleinen tavoite on että sotilas koulutetaan yhtä tehtävää ylemmälle tasolle kuin missä hän toimii. 30- ja 40-luvuilla saksalaisilla oli tavoitetila kouluttaa sotilas kaksi tasoa ylempään tehtävään.
Se, että varusmiehet ja reserviläiset osaavat mahdollisimman paljon EI OLE "skabbareiden" näkökulmasta vaarallista aluetta, se on tavoitetila johon pyritään.
 
Kohta ulistaan paskamedioissa isoin otsikoin, kuinka naisoletetut tuntevat toksista maskuliinisuutta tuvissa, raahataan tutqijoita selittämään miten naisoletetut kärsivät rasismia ym. shittiä, kun nuorilla miesoletetuilla seisoo muna aamulla ja pillujutut lentää tuvassa.

PV voi haistaa minun puolesta pitkän vitun jos lähdette tähän sekopäisyyteen enemmän mukaan.
Nämä kommentit eivät ole enää edes hauskoja. Tämä sivusto on ainakin vielä maanpuolustus.net nimeltään, mutta ilmeisesti pv:kään ei osaa tehdä oikeaa maanpuolustusta?

Rauhoitu @TomTom vähän! Kaikki asiat, joista muut ovat erimieltä kuin sinä, eivät ole ulinaa eivätkä kaikki erimieltä olevat ole vihervassaripunikkeja. Sivusto on hyvä ja hyödyllinen, mutta on todella harmi, jos sen hyödyllisyys katoaa sivuston pyörittäjän äärimielipiteilllä, alatyylin kielenkäytöllä ja henkilöihin kohdistuvilla hyökkäyksillä (kuten viime aikoina esim @elso ja @Mustaruuti).
 
Viimeksi muokattu:
En minä sitä sanonut vaan että maailma muuttuu liikaa ja liian nopeasti.
Jos näin olisi, minusta ei ole, niin mitä on tehtävissä meillä "setämiehillä" (tai vaikka Puolustusvoimilla)?

Minusta on kaksi vaihtoehtoa:
Muuttua mukana tai jäädä paikoilleen tai vähintään reippaasti jälkeen.
Paikoilleen jääminen on huono vaihtoehto, koska ympäröivä maailma muuttuu jokatapauksessa. Näin ollen ei jää kuin yksi järkevä vaihtoehto, ja se ei ole paikoilleen tai jälkeen jääminen.
 
Maailma ympärillä on aikamoisessa muutoksessa ja olisi todella outoa, jos esimerkiksi puolustusvoimat jäisivät parinkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Itse työskentelen IT-/telealalla ja koko nykyinen 25 vuoden työelämäni on ollut jatkuvaa muutosta, joka tuntuu vain kiihtyvän mm. teknologian kehittymisen myötä.

Suomalaiseen yhteiskuntaan vaikuttaa useita megatrendejä, jotka vaikuttavat meihin joka tapauksessa. Huomattavasti parempi vaihtoehto on ohjata näitä muutoksia yksilön/organisaation/kansakunnan kannalta parempaan suuntaan kuin sulkea niiltä silmänsä!
  • teknologian kehittyminen, lähivuosina erityisesti keinoäly, IoT, 5G, geeniteknologia, materiaaliteknologia
  • automatisaatio, manuaalisen työn osuus vähenee kaikilla tuotannon aloilla
  • väestön vanheneminen, erityisesti Suomessa tämä tulee olemaan paha ongelma!
  • väestön liikakasvu Euroopan ulkopuolella ja siirtolaisuus, tämä ei tule lähivuosina ainakaan helpottamaan
  • politiikan populistuminen perinteisissä demokratioissa, tämä johtaa varmasti myös vastareaktioon
  • vahvan valtapolitiikan paluu Venäjällä keskeiseksi tavoitteeksi, ei vaadi selittämistä maanpuolustuksen kannalta!
  • länsimaailman velkaantuminen ja jatkuva ylivarojen eläminen kaikilla tasoilla
  • luonnon ja luonnonvarojen ylikuormitus
  • ilmaston muuttuminen (ja tämä ei kaipaa mitään psykoosi-lisämääreitä...)
  • rahamarkkinoiden epäterve kehitys, rahaa on markkinoilla liikaa ja sitä pumpataan jatkuvasti markkinoille lisää. Rekyyli tulee olemaan jossain vaiheessa raju!
 
Kyllä minä haluisin jämähtää paikoilleen mitä se oli parikymmentä vuotta sitten.
Toki tämä paluu 20 vuoden taakse olisi monelle meistä setämiehistä mieleen - kukapa meistä ei haluaisi olla 20v nuorempi JA tietää sekä ymmärtää elämänmenosta sen mitä tuo kulunut 20 vuotta on meille itse kullekin opettanut :) Valitettavasti sellaista vaihtoehtoa ei taida kuitenkaan olla.
 
Toki tämä paluu 20 vuoden taakse olisi monelle meistä setämiehistä mieleen - kukapa meistä ei haluaisi olla 20v nuorempi JA tietää sekä ymmärtää elämänmenosta sen mitä tuo kulunut 20 vuotta on meille itse kullekin opettanut :) Valitettavasti sellaista vaihtoehtoa ei taida kuitenkaan olla.

Oma valintahan se on miten haluaa elää. Jos elämänmeno 20 v sitten kiehtoo, niin voihan sitä yrittää ja kieltäytyä monista nykymaailman asioista. Tosin se voi aika tavalla hankaloittaa jo ihan arkielämääkin ja osittain voi olla jopa mahdotontakin...
 
Eikös pidetä varmana sitä, että skyyteillä oli ihan rehellisiä naissotureita?

Vähäväkisillä alueilla on naissotiluudelle ollut selkeä tilauksensa. Plus se, että kun miehet lähtivät reissuun oli kyliin jäävistä -naissotilaista- ainakin jonkinlaista suojaa.

Intiaaneilla, joiden historiallinen ja kulttuurinen välimatka kivikauteen oli lyhyt vielä 1800-luvulla oli myös naissotureita, jotka olivat miesten mukana. Usein vissiin niin, että naissotilas on ollut kaksi-ihmistä- tyyppiä eli suomeksi maskuliininen lesbo. Aivan. Kaksi-ihmistä - viittasi juuri tähän homouteen.

Tässäkin huomaa, miten elokuvateollisuus on muovannut käsityksiä. Intiaaninainen kuvataan vauva sylissä kiiruhtavana mammana, mutta todellisuus on ollut usein jotain ihan muuta. Erityisesti vuodenkierron -hajaantuneina- vaiheessa on naisten taakka ollut melkoinen ja siitä on ollut kaukana töiden lajittelumahdollisuudet.

Onko pohjoiseurooppalaisen tasa-arvokäsitteen pohjana jo ammoisten aikojen tasa-arvoisuus, karujen olojen Pakko siihen, että sukupuolikysymys ei ole voinut olla ihan niin iso juttu. Pakko paras opettaja.

Onko silkkaa sattumaa, että lämpöisten maiden sukupuolierot ovat suuremmat ja niitä on tieten tahtoen pidetty elossa ja voimissaan`? Ilman sarvia ja hampaita: kyllähän se etelän öljypitoisten maiden naiskäsitys on erilainen vs. meidän vastaavaan, toki variaatioita sielläkin löytyy, mutta kuitenkin. Onko uskonto sittenkään niiiiin selittävä tekijä kuin arvaillaan tai väitetään? Vai onko suurempi tekijä se, että -on ollut varaa- pitää naisväki tossun alla, nyrkin ja uunin välissä, puettuna säkkiin, alistettuna ja vailla oikeuksia kummittelevana ihmisenä? Meillä pohjoisessa ei ollut tällaiseen varaa? Niin minä vähän luulen.

Onhan uskontokin käytännön läheinen.

On väitteitä että kun maan omistamisesta ja sen hyötykäyttöön tarkoitetuista työkaluista oli tullut merkittävää omaisuutta. Niin samaan aikaan sitten on uskonto kieltänyt avioliiton ulkopuolisen ja ennenaikaisen seksin. Jolloin voidaan varmistaa että omaisuus pysyy suunnitellusti suvussa. Eikä hajoa joka perjantaisen irtopanon takia minne sattuu.
 
Viimeksi muokattu:
Oma valintahan se on miten haluaa elää. Jos elämänmeno 20 v sitten kiehtoo, niin voihan sitä yrittää ja kieltäytyä monista nykymaailman asioista. Tosin se voi aika tavalla hankaloittaa jo ihan arkielämääkin ja osittain voi olla jopa mahdotontakin...

Tosin jos olisi edes tämän päivän ymmärrys naisista 20 vuotta nuorempana, niin voisi olla vilkkaampi kierto lakanoissa.
 
Tosin jos olisi edes tämän päivän ymmärrys naisista 20 vuotta nuorempana, niin voisi olla vilkkaampi kierto lakanoissa.

Vanhetessaan mies paranee kuin viini. Nainen happanee kuin maito. Tai sitten ei.

https://yle.fi/uutiset/3-9515935

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koska-ihminen-on-parhaimmillaan-olit-viehattavimmillasi-23-vuotiaana-ja-muut-karut-faktat/6356620

Asevelvollisuus kuulemma jatkuu 60 ikävuoteen asti. Siihen saakka pitäisi jaksaa asetta heilutella.
 
Toki tämä paluu 20 vuoden taakse olisi monelle meistä setämiehistä mieleen - kukapa meistä ei haluaisi olla 20v nuorempi JA tietää sekä ymmärtää elämänmenosta sen mitä tuo kulunut 20 vuotta on meille itse kullekin opettanut :) Valitettavasti sellaista vaihtoehtoa ei taida kuitenkaan olla.
Ihmisluonne on utelias ja ihminen haluaa luontaisesti kehittää asioita eteenpäin kohti omasta mielestään parempaa tulevaisuutta.
Jos näin ei olisi, elettäisiin vieläkin luolissa.
Ennen kuin mun hanurista kasvaa horsmaa, toivoisin näkeväni sen ensimatkan kun ihminen käy marssissa. Onko näille mars-pioneereille kyseessä pelkkä menolippu vaikka paluulippukin on luvattu. Saas nähdä.
 
Vanhetessaan mies paranee kuin viini. Nainen happanee kuin maito. Tai sitten ei.

https://yle.fi/uutiset/3-9515935

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koska-ihminen-on-parhaimmillaan-olit-viehattavimmillasi-23-vuotiaana-ja-muut-karut-faktat/6356620

Asevelvollisuus kuulemma jatkuu 60 ikävuoteen asti. Siihen saakka pitäisi jaksaa asetta heilutella.

Tällä hetkellä sodan ajan sijoitus on sellainen, että tuo 60 vuotta ei ole ongelma. Mutta kuten sanottua siviiliosaamista joka kriisin aikana puetaan kurkkusalatin väriin.
 
Ensinnäkin täytyy sanoa että tottakai 100 vuottakin sitten osattiin ja onhan sieltä ehdottomasti edelleen poimittavissa hyviä oppeja. "Kova mutta reilu koulutus, kuin isä pojilleen jne jne" pätee kyllä mitä suurimmassa määrin edelleen. Se täytyy kuitenkin myös muistaa huomioida että aika on muuttunut ja ihmiset sen mukana. Sen myötä "kova ja reilu" ei ehkä ole aivan sama asia yksityiskohtaisella menetelmätasolla kuin se oli 100v sitten.

Viimeiseen kappaleeseesi totean sen verran että kyllä on, yllättävänkin moni ja se alkaa konkretisoitumaan pikkuhiljaa käytäntöön. Esim. Afganistanissa monella mittarilla kuumimpaan aikaan olleet ovat hyvinkin siinä asemassa joissa asioihin vaikutetaan laajemminkin. Ja tälläkin hetkellä meillä on ihmisiä sodassa, sotatoimialueella tai sodankaltaisissa oloissa (termi riippuen siitä kuka asiaa arvioi), missä johdetaan sotaa käyviä joukkoja ja niiden operointia sekä toimitaan niiden mukana kentällä.
Se on tietysti sitten jo oman keskustelunsa paikka minkä kukin laskee "oikeaksi sodaksi". Olen ollut tilaisuudessa jossa edessä puhuva henkilö kuvaili erästä meneillään olevaa sotaa "jos tämä olisi oikea sota" - kuitenkin sillä hetkellä arvioitiin siinä "leikkisodassa" tuhoutuneen noin vuodessa noin 1000 panssarivaunua ja panssaroitua ajoneuvoa.
Mikä se sitten hänellekin olisi oikean sodan määritelmän täyttänyt?

Bar'bullah!

Arvokas kommentti ansaitsee arvoisensa vastauksen joten kesti hiukan:).

Ehkä tässä on pitkän vääntämisen lopputulos. Mitä itse kukin näkee sotana. Ja mitä on sota nykyään?

Afgoja pidetään sotana ja varmasti se sitä onkin. Mutta onko se sota, johon me varaudumme?

Alkuun heti toteamus. En ole ollut "alhaalla". Kukaan ei ole ampunut minua kohti tarkoituksella (vahingossa kylläkin). En väitä tuntevani asioita kuten jotkut palstalaiset jotka ovat istuneet montussa tietävät.

Mutta silti kysyn, onko nykyinen oppi tai ajatusmaailma se, mihin meidän pitää valmistautua? Onko se sodankuva joka nähdäkseni syntyi 90-luvulla Persianlahti I:n kautta oikea? Tekniikkaa. Täsmäaseita. Kontrollia. Tilannekuvaa. Jne. USA:n unelma sodasta ruudulla.

Mutta entäpä jos sota onkin jotain, mitä se on aina ollut? Sekavaa, arvaamatonta, kaoottista. Entäpä jos ne radiot eivät toimikaan? Entäpä jos se GPS ei toimikaan? Entäpä jos se tilannekuva ei olekaan ihan sitä mitä se oli Afgoissa ilmastoiduissa konteissa? Mikä silloin on arvo miehistöllä, joka on tottunut epävarmuuteen ja "paskamaisuuteen" verrattuna miehistöön joka osaa toimia hyvin partiotilanteessa ja käyttää taktisia valoja huoneen tutkimisessa?

Kärjistän tarkoituksella tuodakseni esiin pointtini. Mielestäni meillä alkaa olemaan kovin iso ero puheiden ja todellisuuden välillä. Koulutetaanko meillä henkilöitä Afgojen partio-opeilla kun samaan aikaan suuret taistelut maailmalla näyttävät ihan muuta (Falluja, Aleppo, Mosul, Raqqa, Grozny, Georgia, Ukraina).

Kuten alussa sanoin, en ole tulessa palvellut, kuten jotkut täällä. Mutta mitä olen vuosien mittaan Afgojen ja Irakin kuvia katsellut. 90-luvun opeilla me olisimme teurastaneet monet näistä Jenkkien nykyaikaisista joukoista. Hidasta. Stationaarista. Istutaan paikallaan ja ammuskellaan. Ja odotetaan sitä A-10 tai Apachea ratkaisemaan tilanne.

En tiedä mikä on käsitys vastustajan kyvyistä, toimintatavoista ja hengestä suomessa nykyään. Itse olet esittänyt että idässä osaaminen ja kyvyt ovat läntiseen verrattuna heikkoa ja tuloksissa (esim. Syyria) läntiset mittapuut ovat paljon korkeammat kuin itäiset. Ehkä asia on näin. Itselleni kun olen näitä tekemisiä katsonut asia on näyttäytynyt hieman erilaisena. Mutta voin hyvin olla väärässä.
 
Tällä hetkellä sodan ajan sijoitus on sellainen, että tuo 60 vuotta ei ole ongelma. Mutta kuten sanottua siviiliosaamista joka kriisin aikana puetaan kurkkusalatin väriin.
Sorry, mutta vähän olen ihmeissäni, jos vielä 60 ja yli olet rivissä jos pilliin vihelletään. Et ehkä ymmärrä, mitä 60 v tarkoittaa... Ei millään pahalla, mutta en kyllä usko, että 60 v täytettyäsi olet rivissä. Ok, jos oet eversti, niin sitten ehkä... Samanlaista siviilikokemusta on varmasti nuoremmillakin...
 
Mutta entäpä jos sota onkin jotain, mitä se on aina ollut? Sekavaa, arvaamatonta, kaoottista. Entäpä jos ne radiot eivät toimikaan? Entäpä jos se GPS ei toimikaan? Entäpä jos se tilannekuva ei olekaan ihan sitä mitä se oli Afgoissa ilmastoiduissa konteissa? Mikä silloin on arvo miehistöllä, joka on tottunut epävarmuuteen ja "paskamaisuuteen" verrattuna miehistöön joka osaa toimia hyvin partiotilanteessa ja käyttää taktisia valoja huoneen tutkimisessa?

Kaaoksen hallinta on varmasti aina sodissa läsnä. Sitä voisi pohtia millä tavoin koulutetut joukot selviävät milläkin tavoin tuosta kaaoksen hallinnasta. Sellainen tosikova? laajoilla alueilla käytävä konflikti teknologisesti kehittyneiden osapuolten välillä antaa kiusallisesti odottaa itseään.

Suomen intissä ollaan käsittääkseni oltu aika tarkkoja siinä, mitä oppeja ja kokemuksia tuolta kehitysmaalinjalta on voitu ottaa käyttöön. Kaikkea ei suinkaan olla valutettu organisaatioon vaan analyysin jälkeen ne soveltuvat palikat. Eli on varmasti pyritty välttämään sitä, että -soveltumattomat- elementit olisi otettu peliin mukaan.

Mielestäni pohdintasi on juuri sitä samaa, mitä -ikäisemme- helposti pohtivat, enkä minä ainakaan moiti sinun kirjoitustasi. Päinvastoin. Kun naavaa pukkaa ohimoille ja hampaat alkavat olla eroosion kuluttamat, niin sitä pohtii asioita jo aika -vapaasti- ja kyseenalaistamista pelkäämättä. :cool:
 
Back
Top